29 september

Hur beter sig en understimulerad hund?

0  Kommentarer

Tittar man på dåtidens hundägare och nutidens är det tydligt att vi bryr oss mer om våra hundar än någonsin förut. Vi gör det absolut yttersta för att de ska må bra och få den stimulans som de behöver.

Trots det så visar statistiken att nästan varannan hundägare har någon form av beteendeproblem med sina hundar. Det kan naturligtvis handla om dåliga uppfostringsmetoder, men det kan också handla om understimulans. En hund som är understimulerad kan bland annat få ett aggressivt beteende eller börja dra mycket i kopplet.

När man har en hund med ett oönskat beteende är det vanligt att försöka komma i kontakt med en hundinstruktör eller anmäla sig till kurser.

Även om detta är en bra metod är det inte alltid rätt väg att gå. I många fall kan beteendeproblem hos hundar grunda sig i att hunden är understimulerad. Studier har visat att ungefär hälften av alla hundar får för mycket vila under dagen och skulle behöva stimuleras mer både mentalt och fysiskt.

Att ta promenader med hunden är naturligtvis bra, men det är sällan tillräckligt för att din hund ska känna sig balanserad och lycklig.

Symptom på understimulerade hundar

En hund som är understimulerad kan uppvisa många olika typer av symptom. Som tidigare nämnt kan det till exempelvis vara så att hunden plötsligt börjar uppvisa ett aggressivt beteende. Det kan också handla om att hunden tuggar på saker den inte får tugga på, att den skäller mot främmande människor och hundar.

Det är heller inte helt ovanligt att ett understimulerad hund börjar att dra i kopplet eller att den slickar maniskt på sig själv. Understimulans under en tillfällig period är sällan något att oroa sig för, men om understimulansen är en del av hundens vardag kan det snabbt leda till både stress och depression hos din hund.

Aktivera hunden på bästa sätt

Om du har en hund som har visat tecken på understimulans är det viktigt att du agerar och hjälper hunden till ett bättre mående. Som tidigare nämnt är promenader och motion mycket viktigt, men det är inte bara fysisk träning som du ska utöka, utan även den mentala stimulansen behöver aktiveras. Hunden måste få arbeta med både kropp och hjärna, gärna varje dag.

Det finns många olika sätt att gå tillväga för att träna din hund och här fungerar inomhusaktiviteter såväl som utomhusaktiviteter. Här nedan hittar du bra tips och aktiviteter för understimulerade hundar.

  • Göm små godisbitar i lägenheten (eller i ett rum) och låt din hund få leta rätt på dessa. Det tar bara några sekunder för dig att gömma ett flertal godisar, men det tar din hund cirka 20 minuter att hitta alla.
  • På promenader utomhus, försök att variera! Med det menar vi att du med fördel kan låta hunden balansera, klättra, upptäcka nya platser eller träna sökning i skog och mark. Om hunden vet att promenaderna är roliga och spännande kommer joggare, harar och katter inte vara lika intressanta.
  • Lär dig att läsa hundens signaler. Söker den kontakt och vill umgås så hitta på något tillsammans. Det behöver inte vara en lång promenad, enkla lekar fungerar minst lika bra. Här är det också viktigt att du inte låter hunden vila eller sova för mycket.
  • Straffa inte hundens dåliga beteende. Det leder sällan till någon bra effekt. Se istället till att belöna positivt beteende och fortsätt att aktivera.

Givetvis menar vi inte att du ska tillåta felaktiga beteenden hos din hund. Vi vill dock inte att du ska bestraffa din vovve på annat sätt än att genast säga ifrån och inte fortsätta vara sur. Hunden kommer inte förstå om du är sur länge efter en händelse.

Rasen kan ha betydelse

Alla hundar behöver daglig träning och mental stimulans för att må bra, men vissa raser kräver helt enkelt mer av sina ägare än andra. När du ska skaffa hund är det viktigt att du inte fokuserar för mycket på utseendet, utan att du väljer en hundras som passar in med den livsstil som du har.

Om du är ute och rör dig mycket behöver du en hund som kan hänga med i svängarna. Spenderar du mesta delen av dagen inomhus behöver du en hundras som kräver mindre motion. Det är lätt att man bara tänker på hundens utseende och därmed glömmer bort alla de egenskaper som hundrasen besitter.

Genom att först och främst utgå från hundens egenskaper och energinivå kommer det att bli lättare för dig att matcha hundens dagliga behov av fysisk och mental träning på ett bra och balanserat sätt.

Källor:
Hundportalen av
Hundkonsult Vanja Sundqvist

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur beter sig en understimulerad hund?