28 januari

Produktjämförelse: Hundpejl 2021 – Trygghet för hunden under jakt

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för pnjakt

En hundpejl är ett mycket uppskattat, men ändå underskattat verktyg. Du som jaktintresserad hundägare kommer med säkerhet dra stor nytta av en högkvalitativ hundpejl under jakten. För dig som inte jagar men ändå vistas i naturen med din vovve är dessa sökare till stor nytta.

En hundpejl ger dig möjlighet att kunna jaga med din hund helt utan oro tack vare den välutvecklade GPS-tekniken våra rekommendationer är utrustade med.

Du kommer med enkelhet se vart din hund befinner sig genom “handenheten” som visar exakt var hund befinner sig. Vissa halsband med pejlar går att koppla till mobilen och styrs via mobilnätet. Detta är något som fungerar för såväl Android som iOS.

I den här artikeln kommer vi djupdyka i allt om just hundpejlar! Du finner Djursajtens topplista med de bästa produkterna på marknaden samt fullständig information om hur du använder spåraren till sin fulla potential. Dessutom besvarar vi vanliga frågor från jaktälskande hundägare.

Vinnare - Garmin T5

 • Cirkapris: 2795:-
 • Vikt: 265 Gram
 • Batteritid: 24-48 Timmar
 • Räckvidd: 14,48 Kilometer

Hur fungerar en hundpejl?

En hundpejl ger dig förståelse på var din vovve befinner sig. Genom att koppla hundens halsband med en sändare får du signaler till den handhållna mottagaren som ger dig information om hundens position.

Det är alltså nödvändigt att köpa både halsbandet med sändaren samt en handhållen mottagare. Har du någon av dessa sedan tidigare går det att köpa separat. Annars erbjuder butikerna ett paketpris där du får de båda delarna.

Det finns modeller som inte använder sig av en handhållen mottagare utan erbjuder möjligheten att koppla din mobiltelefon. Detta gör att du undviker kostnaden för en handenhet. Det låter för bra för att vara sant, eller hur? Ja, tyvärr kan det vara så. Priset för själva halsbandet med sändaren kostar därför betydligt mer än för en jämförbar produkt. Priset blir alltså ungefär samma oavsett om du väljer den handhållna enheten eller din egna mobil. I vår topplistan nedan finner du rekommendationer för båda typer.

Hundpejl - bäst i test 2021

Testvinnaren: Garmin T5 Halsband

Den själv klarar vinnaren. Enligt våra tester och jämförelser förtjänar ingen produkt förstaplatsen mer än Garmin T5. Denna hundpejl erbjuder en högkänslig GPS till ett rimligt pris. På mottagaren finns LED-lampor som hjälper dig att lokalisera hunden. De lyser i svagt ljus på dagen för att inte skrämma bytet men syns på cirka 100 meter när mörkret har lagt sig.

Du behöver inte oroa dig för att T5 går sönder under jakten, den är robust och tålig utan att vara tung. Med den unikt låga vikten på endast 265 gram kommer du hund kunna springa som vanligt utan att bli störd. 

Sändaren är vattentålig upp till ett djup på 10 meter och kommer skicka signaler till din handenhet upp till ett avstånd på 14.48 kilometer. I priset ingår ett halsband med en bredd på cirka 2.5 centimeter som är i färgen orange. Vill du ha en annan färg finns det att köpa för en mindre kostnad.

Sändaren har en batteritid på minst ett dygn vid fullständig användning men räcker ofta betydligt längre, upp mot 48 timmar. Laddningen genomförs enkelt genom att koppla till medföljande adapter.

Eftersom produkten är byggt för att hålla länge är batteriet utbytbart. Efter flera, flera år som jägare och användning av sändaren kommer du kunna göra sändaren till “ny” genom en betydligt mindre kostnad än om du hade behövt köpa en helt ny.

Testvinnaren

 • Cirkapris: 2795:-
 • Vikt: 265 Gram
 • Batteritid: 24-48 Timmar
 • Räckvidd: 14,48 Kilometer

Testvinnaren: Paketpris med handenhet

Här du samma, tidigare nämnda sändare Garmin T5 men som ett paket med tillförande handenhet. Detta är för dig som inte har någon tidigare handenhet. Enheten Garmin Alpha 50 kommer ge dig en pricksäker och regelbundet uppdaterad position av hunden då den uppdateras varje 2.5 sekunder. 

Med Alpha 50 får du en detaljerad information om hur hunden rör sig och kan se olika jaktmönster som utvecklas under tid. Med handenheten får du ett flertal funktioner där du bland annat kan markera exakta platsen för bytet, överföra information trådlöst mellan olika produkter från Garmin samt skallräknare och mycket mer.

Handenheten, likt halsbandet med hundpejlen, är byggt för användning utomhus. Den kommer alltså hålla för tuffa stötar och smällar samt regniga dagar, även om den skulle tappas i en pöl eller liknande. Batterierna är helt vanliga AA-batterier som enkelt går att byta ut efter behov. Detta gör att livslängden på Alpha 50 blir lång och pålitlig.

Utmanaren: Garmin T5-Mini

Som alternativet till testvinnaren erbjuder Garmin en mycket lik produkt, fast för mindre hundar. Garmin T5 Mini är en mindre, mer kompakt och lättare produkt som fortfarande uppfyller de grundliga behoven och mycker därutöver.

Med en vikt på 25 % mindre än sin storebror som landar på 198 gram och en storlek som är reducerad med 30 % kommer även mindre hundar kunna jaga tryggt precis som en större hund. Produkten är anpassad för hundar på en vikt mellan 7 och 24 kilo. Exempelvis Beagle, Tax och Terrier.

Givetvis kommer minskningen av storlek och vikt med sina nackdelar. Den tydligaste nedskärningen blir batteritiden. Givetvis kommer sändaren kommunicera med mottagaren en hel jaktdag utan problem men kan behöva laddas oftare än den större modellen.

Mer exakt är batteritiden 16-30 timmar och laddas genom det uppladdningsbara litiumbatteriet. Detta görs med hjälp av laddaren som ingår i priset och skickas med när du klickar med hundpejlen.

Utmanaren

 • Cirkapris: 2795:-
 • Vikt: 198 Gram
 • Batteritid: 16-30 Timmar
 • Räckvidd: 6,4 Kilometer

Garmin T5-Mini i paket med Handenhet

Detsamma gäller för T5 Mini av Garmin. Handeneheten går att köpa som paketpris. Det är precis samma mottagare som den tidigare nämnda produkten då de är kompatibla med både T5 Nordic och T5 Mini. Du finner mer information ovan eller genom att fortsätta till butiken.

Hundpejl utan handenhet: Tracker Artemis Easy 

Vill du slippa handenheten helt och använda dig av din mobil istället rekommenderar vi Tracker Artemis Easy. En hundpejl som, tack vare användningen av mobilnätet, ofta har mycket god täckning. 

Den nyutvecklade, och mycket exakta skallräknaren kommer ge dig en tydlig inblick i hur hunden agerar. Halsbandet och sändaren är utvecklad med ergonomi i fokus. Det ska alltså vara bekvämt för hunden att bära pejlen. Något som är mycket viktigt då det fulla fokuset ska vara på jakten.

Med sändaren ingår ett oranget reflexband för ökad synlighet utan att störa bytet. Dessutom är hundpejlen utrustad med lampor som går att justera direkt från mobilen. Du kan alltså välja hur stark de ska lysa. 

Kostnaden för Artemis Easy Tracker är betydligt mer, nästan dubbla än de tidigare nämnda produkterna. Något som jämnar ut sig då du inte behöver använda en handenhet utan kan koppla din mobil smartphone som du redan äger. 

Eftersom denna modell inte använder sig av GPS behöver du ett simkort i sändaren. När du köper produkten ingår ett förinstallerat IoT-kort som är betalt under det kommande året. Därefter behöver du själv betala för användningen och operatörtrafiken. Dessa SIM-kort finns att köpa för omkring 200-300 kronor i samma butik som hundpejlen

Tracker Artemis Easy

 • Cirkapris: 6995:-
 • Vikt: Lätt
 • Batteritid: 4 Dygn
 • Räckvidd: Ej specificerad

Unik produkt: Minifinder Atto Hundpejl

Minifinder Atto Hundpejl är unik i sitt slag! Med en vikt på endast 38 gram kommer den inte påverka din jakthund det minsta! Trots detta är precisionen hög och GPS:en uppdateras ofta för tydlig information vart hunden befinner sig.

Utöver den unika vikten är Minifinder speciell tack vare sitt låga pris. Den tveklöst billigaste produkten på listan och dessutom marknaden i sin helhet.

Likt andra hundpejlar för jakt är Atto mycket tålig. Den är IP-67 certifierad vilket betyder testad för att tåla vatten. Den minimala storleken gör dessutom en sändaren sällan blir stött av stubbar, stenar och kvistar när hunden springer i skogen.

Batteritiden är lång och pålitligt. Du får informationen om vart hunden befinner sig i mobilen och kan enkelt läsa av all den information, som dessutom lagras för utvärdering.

För att använda GPS:en behöver du ett abonnemang av Minifinder. I detta ingår dessutom SIM-kort och datatrafik som annars blir dyrt snabbt. Du kan välja med eller utan bindningstid från 89 kronor i månaden. Vill du ha en hundpejl utan abonnemang rekommenderar vi testvinnaren högst upp på listan.

För dig som jagar regelbundet med hund rekommenderar Djursajten inte Minifinder Atto då det är "budgetalternativet". Garmin T5 ger dig som rutinerad jägare kvalité som håller under ett flertal år framöver.

Minifinder Atto

 • Cirkapris: 2299:-
 • Vikt: 38 Gram
 • Batteritid: Mycket lång
 • Räckvidd: Mycket god

Vad har avgjort de bästa produkterna?

För att genomföra en korrekt topplista där vi verkligen får fram de bästa produkterna har vi genomfört testerna enligt metoden nedan. Den grundar sig i fokus på objektivitet och verklighetsbaserade recension. Vi har testat och jämfört produkterna mot varandra, pratat med kunder, läst deras recensioner och givetvis rådfrågat jägare.

Det finns en mängd faktorer som avgör vilken hundpejl som verkligen är bäst. Nedan ser du de fem punkter vi har tittat extra noga på och kan utifrån dessa uppskatta vilken av produkterna på topplistan ovan som passar dig bäst.

 • Räckvidd

Det är av största vikt att hunden kommer synas på mottagaren, även om den är mycket långt bort. Av denna anledningen lägger vi höga krav på en rejäl räckvidd. En vanligt hund-gps uppfyller sällan dessa krav men en hundpejl framtagen specifikt för jakt ska inte ha några problem med en rejäl räckvidd.

 • Kvalité och hållbarhet

Under jakt kan allting hända, därför är det viktigt med en hundpejl som klarar av allt! Tufft väder, stora vattenpölar, stötar och knuffar är något vi kräver att den bästa sändaren ska tåla. En hundpejl är i allmänhet ganska kostsamt, just därför vore det en synd mot konsumenterna om pejlen skulle gå sönder efter en vanlig jaktdag.

Lyckligtvis är de flesta modellerna framtagna för just jakt och byggda med en hållbarhet därefter. Är så inte fallet? Då finns det inte en chans att modellen är på vår topplista.

 • Passform och bekvämlighet för hunden

Allt fokus ska ligga på jakten, det är av största vikt. Hunden ska inte distraheras av en sändare som är stor, klumpig, obekväm eller av andra anledningar gör att hunden inte vill ha på sig den. Skulle hunden blir störd av något så simpelt som en dålig design kan hela jakten bli misslyckad, något som inte accepteras av varken oss eller du som jägare.

 • Pris och behov av tillkommande kostnader

En högkvalitativ hundpejl kostar, det är inget konstigt med det. Ska du ha nödvändiga funktioner i kombination med hållbarhet för väder och vind måste du vara beredd att betala.

Djursajten accepterar dock inte att priset är betydligt högre än vad de kostar att tillverka produkten och betala alla kostnader som rör transport, avgifter och lön till anställda. Något så simpelt som mer pengar i fickan till företagets ägare accepterar vi inte.

 • Batteri och laddning

Det är av största vikt att hundpejlen har en batteritid som håller. Absolut minst är en hel, lång jaktdag men vi ser gärna att batteritiden är ännu längre. Laddningen får gärna ske genom uppladdningsbara batterier men är inget krav om det erbjuds en alternativ lösning som är minst lika smidig.

 • Ytterligare funktioner

Det finns en mängd olika funktioner som underlättar jakten. Detta är inte tt grundligt krav för att pejlen ska fungera men något vi ser positivt och accepterar ett lite högre pris för. Saker såsom skallräknare och insamling av hundens jaktmönster låter dig utvärdera och anpassa jakten inför nästa gång

Om hunden försöker skaka av sig sändaren

Har du valt en bra sändare, förslagsvis någon av de vi rekommenderar är det högst osannolikt att hunden kommer vara påverkad av hundpejlen. Det händer dock att din vovve kommer tappa fokus från jakten och försöka bli av med sändaren. Detta märke du ofta direkt och kan handla om två saker.

 • Hunden är ovan med halsband utrustat med sändare

Är det första gången som din vovve utrustas med en hundpejl kan det kännas obekvämt eller på annat sätt märkligt. Lyckligtvis är de flesta modellerna relativt lika ett helt vanligt halsband. Märker du att din vovve inte trivs med bandet direkt måste du träna den till det. Börja med ett vanligt halsband om hunden inte redan är van med det och ha det på under kortare stunder.

Därefter kan du trappa upp längden hunden har halsbandet på sig för att tillslut byta ut till hundpejlen. Även nu bör du begränsa tiden den ovane vovven behöver ha på sig halsbandet med sändaren för att långsamt trappa upp tills hunden inte tycker illa om sändaren längre.

Var noga med att berömma och ge belöningar om hunden håller sig lugn och obrydd. Avsluta genast om du märker att hunden visar obehag eller rädsla då det kan orsaka ett “trauma” som är svårt att träna bort.

 • Sändaren eller halsbandet är obekvämt

Väljer du någon av produkten vi rekommenderar ovan är detta sannolikt inget problem för dig. Har du en hundpejl sedan tidigare är detta inget ovanligt. De gamla modellerna var inte lika väl utvecklad och kunde därför ha vassa kanter eller obekväma halsband som stör hunden. I detta fall rekommenderar vi att du byter ut halsbandet och i vissa fall hela hundpejlen.

Hur kopplar man hundpejlen med handenheten?

Hur du kopplar hundpejlen beror på vilken modell du har var men är i allmänhet enkelt. För att göra det väldigt enkelt för dig har Djursajten tagit fram en steg-för-steg lista som är enkel att följa. 

Steg 1: Håll sändaren och handenheten nära varandra

Steg 2: Klicka på “DOG” och sedan “ENTER”

Steg 3: Följ instruktionerna som visas på skärmen

Som du ser är det mycket enkelt och tar inte mer än något minut att genomföra, även för den som är ovan med teknik. Du har även möjligheten att koppla flera hundar till samma handenhet. Tack vare detta behöver du endast köpa halsbandet med pejlen och inte en ny handenhet varje gång, något man sparar stora pengar på i längden. 

Nedan ser du en video där Garmin själva visar hur man kopplar sändaren med mottagaren. De är samma tre steg som ovan men kan vara lättare att följa om du föredrar video.

Om hunden kommer utanför sändarens område

Detta är något du sällan behöver oroa dig över med någon av de produkterna i vi rekommenderar då de har mottagning upp till över 14 kilometer. Skulle det, mot förmodan ske är det vanligtvis ingen större fara men det är bra att agera snabbt.

Försök att ta dig mot hundens senaste position och fortsätt åt det hållet tills handenheten återupptar mottagningen. I vissa fall fungerar det att gå, har du en bil nära och en bra väg kan du välja den. När hunden kommer för långt bort är det bäst att du avgör från situation till situation. Något jägare ofta är bra på tack vare ett gott sunt förnuft.

Hundpejlar för jakt med flera hundar

Har du flera hundar ska jaga med flera hundar i jaktlaget går det utmärkt att göra om du väljer rätt modeller. Med de handenheter Garmin erbjuder går det att koppla upp till 20 hundar. Du behöver alltså inte separata mottagare för varje hund utan kan enkelt se alla vovvar på samma skärm.

Genom att köpa pejlen separat från handenheten kan du spara stora pengar jämfört med om du hade behövt köpa en av varje för alla hundarna. En pejl som kopplas till mobilen erbjuder sällan denna fördel. Dessutom avråder vi starkt från dessa om du har flera hundar av den simpla anledningen att de kostar väldigt mycket för varje sändare.

Vilken ras är bäst för min jakt?

Det finns ett flertal olika typer av jakt beroende på vilken typ av byte ni är ute efter. Olika hundraser är naturligt anpassade för särskilda djur. Allt ifrån hundar anpassade för grytjakt, älghundar och stövare till fågeljakt och eftersökshundar.

Valet är svårt men genom att fundera på vilken typ av jakt som intresserar dig och inom vilket område du vill bevandra i framtiden kan du underlätta valet av ras. För djupgående information om varje typ av jakthund erbjuder Svenska Kennelklubben mer läsning här.

Varför ska man jaga med hund?

Människan har sedan hundratals år tillbaka använt hundar som hjälpmedel under jakten. Det kan vara allt ifrån att hämta en fågel som skjutits ner till att styra älgen mot jägaren.

Utöver dessa självklara fördelar är det också ett väldigt bra sett för dig som hundägare att aktivera och stimulera hunden. Rörelse i naturen är bra för såväl hundar som människor tack vare den härligt friska luften.

Vanliga frågor om spårning av hundar under jakt

Hur lång räckvidd har en hundpejl?

Räckvidden på en hundpejl varierar men vanligt är omkring 14 kilometer. Det är viktigt med en sändare som klarar av längre distanser då det förekommer att hundar, även de som är noga tränade, springer längre än man räknat med. Kommer de bortanför området där pejlen kan kommunicera finns risken att din vovve kommer bort.

Med 14 kilometers avstånd eller mer har du god marginal och behöver inte oroa dig att hunden tar sig utanför området. I vissa fall räcker det även med betydligt mindre.

Vilken hundpejl är bäst?

Enligt de tester vi genomfört är Garmin T5 bäst. Det är alltså både testvinnaren och utmanaren i vår lista som är de bästa produkterna.

Vilken av dessa två du föredrar beror helt enkelt på hundens storlek. En mindre hund ska såklart ha “mini” medan en större hund ska ha den vanliga modellen.

Sammanfattning om hundpejlar för jakt

Förhoppningsvis har du fått djupare förståelse om vilken hundpejl som är bäst i ditt fall. Gör ditt val utefter din hund och dina behov för att på ett trygg sätt kunna fortsätta en lyckad jakt. 

Besitter du ytterligare matnyttig information som kan vara till användning för andra som ska välja hundpejl ber vi dig att dela med dig i kommentarsfältet nedan. Det kan vara allt ifrån tips och tricks till vad du tycker om en särskilt produkt. Eller varför inte vara önska varandra god jaktlycka!


Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Amstaff – Allt om rasen med geniala tips om uppfostran

Katt utan svans – Allt om den supersöta kattrasen Manx

Djursajten
>