5 januari

Silverduk hund – Bäst i test 2024 – Skydda hunden mot sol och värme under sommaren

0  Kommentarer

Artikeln innehåller betalda samarbetslänkar

En silverduk för hund är ett bra och effektivt sätt för att skapa en svalare och därmed en mer behaglig miljö för hunden att vistas i under sommarens varmaste dagar. Det är viktigt att du gör det du kan för att minska risken för att ditt älskade husdjur ska få värmeslag. En silverduk är ett bra sätt att reflektera bort solstrålarna och skydda hunden mot solen.

I den här artikeln kommer du få bra information om de bästa silverdukarna som finns på marknaden. Längre ner får du en mer djupgående information kring vilka egenskaper vi har utgått från när vi utsett de bästa produkterna.

Till exempel hur pass effektiv den är och hur bra den fungerar som solskydd.

I den avslutande delen av den här artikeln får du veta mer om hur silverduken används för att du ska kunna ge hunden maximalt skydd samt varför det är viktigt att du skyddar din hund från värme.

Silverduk för hund - viktigt att tänka på

En riktigt bra silverduk ska ge din hund bra skydd mot solen. Den ska reflektera bort solstrålarna och därmed minska risken att hunden blir överhettad i exempelvis bilen. Det är viktigt att du använder en silverduk eftersom varma utrymmen kan riskera hundens välmående och hälsa. Med hjälp av rätt sorts silverduk skapar du bättre förutsättningar för att hunden ska må bra i värmen. 

Men det är viktigt att du är medveten om att även om du har en silverduk så är det fortfarande farligt att låta en hund vara instängd i en varm bil på sommaren under en längre tid. 

Här nedan kan du läsa mer om några av de viktigaste egenskaperna som en bra silverduk för hund bör ha. Det är dessa egenskaper vi utgått från när vi utsett de bästa produkterna.

Solskydd

Det är viktigt att silverduken fyller sin funktion och ger bra skydd mot solen. Därför ska den  på ett effektivt sätt reflektera bort solens strålar och därmed bidra till en svalare miljö för hunden.

Du köper ju en silverduk för att du vill minska risken för värmeslag och därför är det viktigt att den silverduk du köper fyller sin funktion och reflekterar bort solstrålar och gör det svalt för hunden.

Silverdukens storlek

Storleken på silverduken kan vara avgörande för ett köp. Beroende på vart du ska använda silverduken så kan du behöva anpassa storleken därefter.

Det är till exempel vanligt att de används i bilar och därför behöver du välja en storlek som passar bra in i din bil så att den kan täcka bilrutorna eller hundburen ordentligt.

Reflekterande

Det material silverduken är framtagen av är viktig av flera anledningar. Dels för att materialet ska vara reflekterande för att den ska ge skydd mot solen. Men det är också till stor fördel om den är skonsam mot både hunden, dig och exempelvis bilen.

Annars finns risken att hunden gör sig illa eller att du får onödiga repor på bilen. Därför är materialet viktigt.

Silverduk Active Canis

Silverduken kommer från varumärket Active Canis. Den kommer i tre olika storlekar och du har att välja mellan dessa tre olika mått:  

  • 2x2 m
  • 3x3 m
  • 4x4 m

Välj den storleken som passar bäst in i din bil eller täcker hundens bur bäst.

Silverduken kommer i färgen silver och är tillverkad av ett aluminiumnät. Den fyller sin funktion bra då den kan reflektera bort upp till 80% av solens strålar och kan därför skapa en sval och behaglig miljö för hunden att vistas i. 

Eftersom att silverduken är tillverkad av ett vävliknande nät så skapar det ett bra luftflöde inne i bilen. Luften cirkuleras bättre vilket även det är en bidragande faktor till att temperaturen hålls nere i bilen och luftflöden blir mer behagligt.

Dukens kanter kan upplevas som vassa och hårda och därför ska du vara försiktig när du drar duken över en yta du är rädd om. Till exempel  bilens lack. Eftersom silverduken innehåller aluminum är det viktigt att hunden inte tuggar på duken. Men i övrigt är det en bra silverduk som fyller sin funktion. Materialet är rejält och slitstarkt och kommer därför ge skydd i många år framöver.

Duken är enkel att montera upp och den är smidig att packa ner när den inte används i den väska som produkten kommer i vilket  och är därmed praktiskt att förvara. Duken är utrustad med öljetter som underlättar när du ska få silverduken på plats.

Silverduken från Active Canis kommer i tre olika storlekar och priset blir därefter.

2x2 m kostar 269 kronor.

3x3 m kostar 459 kronor.

4x4 m kostar 699 kronor.

Så använder du en silverduk

En silverduk används för att ge hunden skydd mot starka solstrålar. Det kan användas på flera sätt och i den här delen får du en kort genomgång på hur du ska göra för att använda silverduk för hund.

Silverduk i  bil

Bilen kan vara en riktig dödsfälla för hundar under sommaren. Därför ska du använda en silverduk i bilen för att minska risken för värmeslag. Silverduken monteras upp längs med bilrutorna där solstrålarna annars hittar in och värmer upp bilen.

För att säkerställa att silverduken sitter ordentligt och inte faller ner ska du använda en krok eller ett snöre för att fästa duken. Se till att hela duken täcker rutan. Du kan också lägga duken på rutan men då finns risken att den blåser iväg och skapar repor på  glaset och lacken. Men om du finns i närheten och har bra koll på bilen går det oftast bra.

Silverduk över hundbur

Du kan också lägga silverduken direkt över  hundens bur. Om du vill kan du använda någon typ av fäste genom öljetterna för att duken inte ska blåsa iväg. Detta tillvägagångssätt är särskilt bra för dig som tar med dig hunden på utställningar eller tävlingar där hunden spenderar en större tid.

Silverduk som solskydd

Du kan också använda silverduken likt ett solskydd i trädgården eller på någon annan plats utomhus där du och din hund ska vistas en stund i solen. Då använder du en lina eller dylikt för att skapa ett solskydd av silverduken.

Därför ska du skydda hunden mot solen

Att vistas i solen utan något skydd är farligt för både människor och djur. På somrarna skrivs och talas det mycket om hur viktigt det är att undvika att låta hunden vara instängd i en varm bil. 

Även fast en silverduk kan ge visst skydd så betyder det inte att du kan låta hunden vara instängd i en varm bil. Det finns regler som säger att en hund inte får vara instängd i en varm bil om det finns risk för att temperaturen överstiger 25 plusgrader eftersom det kan vara livsfarligt för hunden.

Till skillnad från oss människor så svettas inte hundar och därför kan de inte reglera värme och vätskebalansen på samma sätt som vi gör. Dessutom har hundar många gånger en tjock päls. Hundar reglerar värme genom flåsning vilket också påverkar syret i bilen. Därför ska du alltid tänka efter en extra gång innan du lämnar hunden i en varm bil.

Förutom att höga temperaturer kan vara livsfarliga så är det inte heller bra för hunden att vara i solen under en längre tid. Trots att hundar har tjock päls så har de inte något UV skydd och därför kan de bränna sig.

Så skyddar du hunden i värmen

En silverduk är en bra utgångspunkt för att skydda hunden mot värme. Men det finns flera produkter du kan köpa för att säkerställa att hunden håller sig sval under varma temperaturer.

Det finns till exempel bra kyldynor som hunden kan ligga på som svalkar bra. Se också till att ventilationen är bra och sätt på air condition i bilen för att göra temperaturen behaglig. Parkera bilen i skuggan och undvik att vistas i direkt solljus.

Du kan också se till att kyla ner hunden något genom ett bad eller en dusch om ni ska ut på promenad i värmen. Se alltid till att hunden har tillgång till vatten.

Om du ser en hund instängd i varm bil

Om du skulle se en hund som är instängd i en varm bil finns det flera saker du kan göra. Är bilen parkerad utanför en mataffär kan du ta registreringsnumret och be personalen ropa ut i högtalaren för att på så sätt söka efter ägaren. Du kan också kontakta transportstyrelsen genom att smsa  registreringsnumret till 72503. Därefter får du information och kontaktuppgifter till bilägaren.

Men om läget är akut och det är farligt för hunden ska du börja med att känna efter om bildörren är öppen. Skriv gärna ner klockslag och registreringsnummer. Kontrollera om det finns någon ventilation, till exempel en nerrullad fönsterruta.

Läget är akut om hunden ser ut att vara i dåligt skick. Det kan du se om hunden flämtar extremt mycket eller till och med har blivit medvetslös. Då ska du krossa bilrutan. Men det är viktigt att du ser till att ringa polisen så att allt går rätt till. I bästa fall har de en patrull i närheten som kan komma dit och bedöma om det är nödvändigt att krossa rutan. Annars finns risken att bilägaren anser att det krossade fönstret är en skadegörelse.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Silverduk hund – Bäst i test [aret] – Skydda hunden mot sol och värme under sommaren