20 april

Flytväst till hund 2021 – Jämförelse av de bästa hundflytvästarna

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för doggie och petster

Hundar är vanligtvis mycket duktiga simmare och klara sig väldigt bra i vattnet. Trots deras naturliga vana i vatten råkar omkring trettio hundar ut för en drunkningsolycka varje år i Sverige enligt mobilveterinären firstvet.

Anledningen till flertalet drunkningar beror alltså sällan på oförmågan att simma utan istället på att de har svårt att ta sig upp ur vattnet eller drabbas av panik. Dessutom kan de behöva simmar väldigt länge och deras sätt att simma är kan vara väldigt uttröttande.

Dåligt väder och stora vågor kan också göra det svårt för en hund att ta sig upp på land igen. Oavsett vilken anledning är till att hunden riskerar att drunkna blir nästan alltid resultatet att hunden blir utmattat och trött vilket i sin tur leder till att hunden slutar simmar och därmed sjunker.

En hundflytväst hjälper hunden att hålla sig ovan ytan även om den skulle drabbas av panik eller bli utmattad. Det är en trygghet för både dig och din hund som kommer göra er vardag betydligt bättre. På samma sätt som en flytväst är en självklarhet för barn och vuxna ska en flytväst för hundar användas när vatten finns i närheten.


Bästa valet!  

från 879:-

Ruffwear hundflytväst

Bästa för rehab! 

från 649:- 

Hurtta swim vest

Budgetval!
från 495:-

Hurtta hundflytväst


Vad som gör en hundflytväst bra

Att välja rätt flytväst till hunden kan vara svårt, särskilt om du är ny till hundägande eller inte har haft en hund i behov av en flytväst tidigare. Förhoppningsvis har guiden ovan hjälp dig att hitta rätt alternativ men är du fortfarande osäker ska du få mer hjälp. Nedan ser du de viktigaste punkterna att överväga när du väljer en flytväst till hunden. Fundera över vad som är viktigaste för dig och din hund som individ och utgå från den punkten när du gör ditt val.

Att tänka på när du väljer flytväst till hunden

Detaljer och smarta funktioner 

En bra hundflytväst är säker och pålitlig men den bästa hundflytvästen ska vara säker, pålitligt och ha ytterligare funktioner! Olika detaljer såsom handtag över ryggen och fästen för koppel är något vi ser mycket positivt på då det kan hjälp dig att lyfta upp hunden ur vattnet eller hålla den kopplad vid behov. Andra funktioner såsom justerbar storlek är också något väldigt viktigt då det gör att flytvästen kommer ha exakt rätt passform även om den inte är skräddarsydd för just din vovve.

Komfort och passform

Passform, bekvämlighet och komfort är ofta något som hamnar i skymundan är valet av flytväst görs till hunden. Dessa punkter är dock nödvändig för att hunden över huvud taget ska trivas i flytvästen och bära den utan problem. En bra hundflytväst ska alltså vara tillverkat i material som inte skaver och det ska inte finnas några spännband som pälsen riskerar att fastna i.

Säkerhet och bärkraft

Det absolut viktigaste delen av att välja rätt hundflytväst är säkerheten och den maximala bärkraften. Hur mycket flytvästen ska klara av varierar såklart en hel del beroende på ras och hunden som individ och är därför omöjligt för oss att avgöra vilke bärkraft som är “bäst”. Det viktigaste är därför att bärkraften stämmer överens med vad tillverkar lovar. Du ska alltså inte behöva bli överraskad i efterhand av att informationen inte stämmer överens med dina förväntningar.

Färg och synlighet

Flytvästens färg och utseende är inte bara viktigt för att den ska vara snygg och se bra ut. Faktum är att flytvästens utformning är noga påtänkt av tillverkarna för att den ska vara synlig och fånga ögat. Det är mycket viktigt ifall hunden skulle ramla i vattnet. Med hjälp av en färg som sticker ut, exempelvis röd, ökar sannolikhet att du kommer hitta din hund snabbar om den hoppar den i vattnet så du kan hjälp den upp på båten eller på land igen.

Bästa hundflytvästen 2021

Ruffwear float coat

Den självklara testvinnaren och Djursajtens absoluta favorit är den pålitliga hundflytvästen Float Coat från Ruffwear. Flytvästen är särskilt utvecklad för hundar och låter hunden flyta över ytan samtidigt som den smarta designen inte hindrar hunden från att simma som vanligt.

På ovansidan av flytvästen finner du ett stabil handtag som är greppvänligt och kommer hjälpa dig att lyfta upp hunden ur vattnet om den skulle ramla eller hoppa i. Flytvästen är dessutom utrustad med reflekterande detaljer som ökar synligheten även i svag ljus eller mörker, något som ofta förekommer i samband med båtturer.

Flytvästen finns i tre olika färger, orange, turkos och röd. Att det är just dessa färger är ingen slump utan noga genomtänkt för att vara synliga mot det mörka vattnet vi har i Sverige. Att välja rätt storlek är en enkelt och avgörs utifrån hundens bröstomfång, alltså den bredaste delen över hundens revben. just bakom frambenen. På butikens sida finns tydliga instruktioner och en lista att jämföra måtten mot. Enklast är att du använder dig av ett mjukt måttband alternativ en tråd/bälte som du sedan mäter med en rak linjal.

Tack vare de justerbara spännet på hundflytvästen går det snabbt att ta på och av flytvästen samtidigt som den sitter säkert. Det är som att flytvästen blir skräddarsydd utan att kosta därefter. Kort och gott: En stor tumme upp från Djursajten och en glad “tass i vädret” från våra hundar!

Hurtta life savior

Hurtta life savior hundflytväst är ännu en fantastiskt flytväst anpassad speciellt för hundar. Med denna kan du ta med hunden på en båttur eller allmän vattenlek utan att känna oro! Likt den föregående modellen får du en hundflytväst som ger fullständig trygghet. Den sitter stabilt och fast runt hunden utan att begränsa möjligheten till att simma. Flytvästen är justerbar och har rejäla remmar som inte riskerar att glida av även under hårt tryck eller när de blir våta. På ovansidan finns såklart det genomtänkta handtaget som gör det enkelt att hjälp hunden tillbaka i båten eller på land om vovve skulle falla i.

Västen finns i tre olika färger där den orangea med kamouflagemönster är den populäraste. Utöver orange finns en djup och härlig gul färg samt en lila flytväst. Vet du att du kommer vara i närheten av vatten under dygnets mörka timmar avråder vi dig från den lupin-färgade modellen då den ger sämre synlighet i mörker på grund av färgens egenskaper. Kommer ni befinna er kring vatten under dagtid fungerar den såklart utmärkt med sin snygga design.

Unikt för flytvästen för hunden från Hurtta är att priset kommer avgöras till stor del av vilken storlek din hund behöver. En liten hund kan få flytvästen för den imponerande låga priset; under 500 kronor medan du som äger en jättestor hund måste betala över 100 kronor mer. Med det sagt rekommenderar vi Hurtta Life Savior för små hundar och Ruffwear Float Coat för stora hundar eftersom priset på den inte skiljer sig utifrån storleken.

Swimmer vest: Rehabilitering och arbetande hundar

Att simma är ett utmärkt och skonsamt sätt att rehabilitera sin hund som har råkat ut för en skada med nyligen genomfört en operation. Rehabilitering görs för att hunden ska bygga upp och återfå sin muskelmassa som har minskat under åkomman.

Med hjälp av Hurtta Swimmer vest får hunden flythjälp vilket bidrar till minskad belastning på de svaga musklerna. Hundvästen för simning bör alltså inte använda som en flytväst utan som flythjälp. En hund som simmar mycket bra vanligtvis kan ha denna som en extra trygghet utan att den bli otymplig som en regelrätt flytväst lätt kan bli.

Västen är dessutom utmärkt för arbetande hundar och tjänstehundar som riskerar att komma i kontakt med vatten då den ger lite extra flythjälp och spar på hundens krafter. En vanlig flytväst lämpar sig inte för en arbetande hund som inte med säkerhet kommer befinna sig i vattnet under en längre period eftersom den kan vara utmattande och varmt att bära en vanliga hundflytväst.

Flytvästen i sin enkelhet är tillverkad i slitstarkt och elastisk neopren som inte suger åt sig vatten. Den har en orange design med ett stilrent kamouflage-mönster. Materialet är följsamt för ökat bekvämlighet och sitter stabilt tack vare den rejäla dragkedja som dras åt på ovansidan.

Som att alla dessa fördelar inte är tillräckligt är den suveräna hundflytvästen utrustad med reflexer för ökad synlighet i mörker samt ett två öppningar som bilder ett handtag. Med hjälp av dem kan du assistera hunden upp ur vattnet.

Irwin Life Jacket: Hundflytväst

Kerbl flytväst för hund

Det absolut billigaste alternativ om du vill ha en flytväst som går att lita på är Kerbl hundflytväst. Den kommer hjälp din hund att hålla sig ovanför ytan tillräckligt länge för att du ska kunna hjälp hunden tillbaka på båten eller bryggan. 

Flytvästen är orange och väl synlig till färgen samt utrustad med reflekterande remmar för ökad synlighet. På ovansidan finns ett handtag för att enklare få tag om hunden när den är i vattnet.

Den finns i ett flertal olika storlekar och spänns fast med hjälp av kardborreband och klämfästen som håller hunden trygg.

De största skillnaderna mellan denna modellen är såklart det låga priset. Du sparar några hundralappar men tyvärr minskar kvalitén tillsammans med priset. Flytvästen kommer såklart göra jobbet men saker såsom bekvämlighet, rörlighet och allmän kvalité begränsas. Något vi har full förståelse för då kostnader för tillverkning och material inte kan vara av samma nivå.

Flytvästen är inte Djursajtens favorit med absolut ett bra alternativ om som bidrar till ökad säkerhet utan att kosta dig någon större summa pengar.

Sjövett på båten och bryggan för hundägare

Att ta med sig hund på båtfärden medför ytterligare saker att tänka på. Huvudsakligen är det viktigt för er säkerhet men även för trivsel och omhändertagande av miljön. Nedan ser du de viktigaste sakerna att tänka på och fundera över när du beger dig ut på vattnet med hunden

Sjövett med hund 2021

  • Hunden ska alltid bära flytväst, det gäller på såväl brygga som båt.
  • Förbered hunden i god tid innan planerad avfärd. Visa hunden runt på båten, låt den nosa runt och bekanta sig så den vet vad den har att förvänta sig. 
  • Aktivera hunden ordentligt och rasta den så olyckan inte är framme på båten. Experimentera inte med hundens kost innan avfärd då det kan orsaka orolig mage.
  • Ordna en trygg plats för att ligga ned och vila på båten. Optimalt är en plats där det finns minimalt med distraktioner såsom en hytt eller liknande. Saknas en sådan fungerar ett hörn med höga kanter utmärkt.
  • Håll hunden kopplad om ni stiger av på en plats där det finns annat folk. Tänk på att det kan finnas hundrädda personer som inte är beredda på att en hund befinner sig på bryggan.
  • Träna in kommandon för av och påstigning mellan båt och brygga. En hund som inte är tränad till detta ökar risken att ramla i vattnet.

Hundflytväst eller väst för flythjälp

Det finns två huvudsakliga alternativ att välja mellan när du letar något som hjälp hunden att vara tryggare i vattnet. En regelrätt hundflytväst låter hunden hålla sig ovanför ytan utan att simma, perfekt för den vanliga hundägaren som tar med vovven på båtturen och vill ha extra trygghet.

En väst för flythjälp fungerar likt en flytväst för hundar i att den hjälp hunden att flyta men västen är anpassad för aktiva hundar som redan simmar väl. Västen bör användas för att avlasta från det ansträngande arbetet simning kan vara för hunden. Västen för flythjälp fungerar genom att den smidigt bidrar till att hunden upplever att den väger mindre i vattnet tack vare den flytande materialet i västen.

Jämförelse av hundflytväst och väst för flythjälp

Förhoppningsvis gav jämförelsen dig en tydlig blick över vad som lämpar sig bäst för dig och din vovve. Tänk på att du alltid bör vattenträna hunden oavsett om den bär flyttväst eller inte. En hund som kan simmar kommer

Förebygg drunkning - Säkerhet är viktigast av all

Det bästa sättet att förebygga drunkning är genom en kombination av två saker; Utbildning och en bra flytväst. Därför vill vi börja med att tacka dig för att du utför de båda punkterna i detta nu. Med rätt flytväst har du redan kommit väldigt långt i att förebygga drunkning men med hjälp av informationen nedan kommer en olycka vara näst intill obefintlig.

Vad du ska göra om hunden hoppar av båten

Att åka båt med hunden är populärt och uppskattat av både hundägare och hundarna själva. Tyvärr förekommer det med jämna mellanrum att hundar hoppar i vattnet eller ramlar ned i havet. Skulle detta ske är det viktigt att du agerar både hastigt och smart.

Det viktigaste är att du håller dig lugn. Med en flytväst har du gott om tid och hunden kommer sannolikt inte att drabbas av panik. Styr båten mot hunden och plocka upp den igen med hjälp av handtaget på ovansidan om ett sådan finns.

Tänk på att själv bära en flytväst och inte riskera din egen säkerhet. är både stor och omöjlig att få upp hunden utan att själv hoppa i vattnet bör detta göras med säkerheten i åtanke. Vänd båten rätt och förbered alla på båten att hjälpa till. Kliv ned i vattnet och hjälp hunden att komma tillbaka på båten där den blir mottagen av en person som hunden trivs med. Ta sedan hjälp att själv komma tillbaka i båten.

OBS: kom ihåg att alltid bära en flytväst själv!

Lär hunden att simma

En flytväst är inte en anledning att undvika vattenträning för hunden och att lära den simma. Flytvästen bör endast användas som extra säkerhet. Detta är något som gäller både dig och din hund. Du använder inte en flytväst istället för att lära dig att simma och samma tankesätt ska gälla din bästa vän. Flytvästen ska ses som ett ytterligare redskap vid oväntade olyckor som säkerställer er trygghet.

Vattenträna hunden

Genom att i förväg vänja hunden med vatten och att vatten inte är något att vara rädd för kommer risken för panik minska. En hund som håller sig lugn i vattnet är en hund utan risk för att drunkna med en hund som blir rädd och manisk har en allvarligt försämrad chans att klara den tuffa utmaning.

Vanliga frågor om hundflytvästar

Hur mycket kostar en flytväst för hundar?

En flytväst för hundar kostar omkring 600 kronor men kan vara så billig som 300 kronor eller upp till hela 900 kronor eller mer om du vill ha den absolut bästa modellen. Priset varierar och kommer avgöras av en rad olika aspekter där märke, storlek och kvalité är de huvudsakliga faktorerna.

vilken hundflytväst är bäst?

Den absolut bästa hundflytvästen utifrån Djursajtens tester är Float Coat från Ruffwear. Den erbjuder maximal trygghet och säkerhet genom att hjälp hunden att flyta samtidigt som den inte begränsar möjligheten för hunden att simma. Det rimliga priset i kombination med kvalitén och smarta funktioner såsom reflexer, tydliga färger och ett handtag på ovansidan gör att vi utsett den till testvinnare. Läs den fullständiga recensionen och se bästa priserna i vår jämförelse.

Hur vanligt är det med flytväst för hundar?

Det blir allt vanligare med flytvästar för hundar eftersom de faktiskt räddar liv på våra bästa vänner. Hur många hundar som bär flytvästar är svårt att säga men uppskattningsvis är det cirka 50 % av alla sjöfarande hundar som får njuta av extra trygghet. Tack för att du gör din del och införskaffar en flytväst till din hund!

Hur många hundar drunknar varje år?

Varje år drunknar flera hundar, ofta eftersom de inte bär en hundflytväst. Enligt moderna Djurförsäkringar drunknar omkring 100 hundar varje år. En siffra som vi hundägare tillsammans aktivt kan arbeta mot med hjälp av bland annat flytvästar för hundar och lärdom av allmänt vett på vattnet. Läs igenom artikeln och dela med dig av informationen till andra hundägare för att tillsammans hålla våra bästa vänner trygga.

Fungerar begagnade flytvästar för hundar?

En begagnad hundflytväst kan fungerar för din hund men det är inte något vi rekommenderar. En begagnad flytväst för hundar kan ha fel passform, vara trasig eller sakna viktiga funktioner. Vi rekommenderar att du istället köper en hundflytväst i en butik på internet så du med säkerhet vet att vad du får och för vilket storlek flytvästen är anpassad för.

Kan en hund drabbas av sjösjuka?

Hundar kan precis som vi människor drabbas av vad som vi kallar för åksjuka eller sjösjuka. Åksjukan beror oftast på att hunden känner sig rädd och osäker eller av någon annan anledning inte kan vara helt lugn. Detta går att förebygga genom att träna hunden till att sitta lugnt i båten genom att vänja den med att det inte finns något att vara rädd för. Du bör även se till att din vovve har ätit och druckit någon timme innan båtfärden samt att hunden har fått gå på en rejäl promenad innan ni stiger på båten.Du kommer sannolikt se mycket tydligt på din hund om den skulle bli sjösjuk genom att hunden beter sig ängsligt, gnyr eller har svårt att vara still. Andra symtom såsom kräkningar, dregel eller att hunden kissar och bajsar på sig är också tydliga tecken på åksjuka.

En hund som har väldigt svårt att vänja sig med båtlivet kan få hjälp i form av lugnande medel. Detta ges på recept av veterinär och kan täckas av din försäkring om du har en bra sådan. Är din hund inte försäkrad redan eller om medicin inte ingår i hundförsäkringen kan du läsa Djursajtens recensioner om de bästa hundförsäkringarna här.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Hur lång tid tar det för maten genom kroppen hos hundar?

Bästa cykelkorgen för hundar 2021 – Trygg transport för er båda

Djursajten
>