16 september

Vad kan hundar äta? – 25+ saker som kan vara giftiga eller nyttiga

Vad hundar kan eller inte kan äta är inte lätt att veta, särskilt inte när din vovve slukar allt den ser även om det är dåligt för den! Därför har Djursajten sammanställt en lista med viktigt information för alla hundägare så du kan hålla din hund frisk utan att behöva oroa dig

De vanligaste sakerna hundar bör undvika

Vindruvor, lök och choklad. Du visste säkert redan om att dessa tre ”hundgifter” bör hållas borta från din vovve under alla omständigheter. Låter du din hund äta någon av dessa kan det komma att bli allvarliga följder såsom sjukdomar, dyra veterinärkostnader och i extrema fall död.

Hundar som får i sig mycket små mängder och i övrigt lever ett hälsosamt liv sitter ganska säkert även om de råkar äta någon av dessa ingredienser men du bör alltid vara på den säkra sidan. Hålla alltid ett öga på din hund om den äter vindruvor, lök eller choklad och åk omedelbart till veterinären om hunden visar symtom. 

Vidare i listan kommer du kunna läsa om annan mat du bör undvika att ge till din vovve. Det finns flera andra produkter som kan vara minst lika giftiga för hunden som någon av dessa tre.

Mat som fungerar bra till vovven

På samma sätt som det finns mat som är farlig för hunden finns det mat som är hälsosam! Många frukter och bär är utmärkt hundföda men det finns oftast något man bör tänka på för varje specifik produkt.

I listan nedanför har vi samlat en mängd olika råvaror som hunden kan äta eller bör undvika – Du kan klicka in på de olika sakerna för att läsa på extra om just den råvaran för att säkerställa att allting går rätt till när du ger din hund något nytt. Vi djupdyker alltså i alla fördelar, risker samt hur du bör förbereda just den typen av mat för din vovve.

Viktiga saker att tänka på gällande alla saker hunden kan äta

När du har hittat något hunden kan äta utan större risk finns det fortfarande saker att tänka på som gäller allting, oavsett vilken mat det än kan tänkas vara.

 • Mata inte hunden för mycket

Hundar kan, precis som vi människor bli överviktigt. Därför är det viktigt att tänka på att inte ge hunden för mycket mat även om det är frukt och grönsaker du serverar. Många bär och frukter innehåller mycket socker och bör därför handskas med omsorg även om de är giftfria för hundar.


Det är även klokt att börja med små portioner för att sedan öka successivt då hundens mage behöver ”ställas om” för den nya maten. Dessutom kan hundar uppleva allergiska reaktioner från vissa saker, så håll ett extra öga på din hund när du testa något nytt.

 • Tänk på storleken på maten

Med all mat som kan komma i bitar finns det en överhängande risk för din hund att sätta i halsen. Var därför alltid noga med att hacka upp maten i små bitar som din hund kan äta riskfritt.

Hur stora eller små bitar du måste göra beror på din hund som individ. Vissa raser är stora, andra är små och en del tuggar ordentligt sin mat medan andra vovvar slukar den på nolltid. Tänk på att för små bitar alltid är bättre än för stora!

Nu är det dags för listan med alla de olika sakerna du kan fundera över om din hund tål eller inte. Produkterna är listade i alfabetsordning vilket gör det enkelt för dig att hitta den specifika råvaran du undrar över. Det kan även vara klokt att läsa igenom hela listan för att bilda kunskap om hundens kost för framtiden även om du inte planerar att mata din vovve något särskilt i stunden.

Vanlig mat som hundmat - Giftigt eller ej?

Är det något du saknar på listan och vill veta om? Lämna en kommentar längst ner på artikeln (eller kontakta oss) med maten du undrar över. Vi kommer undersöka varan och skriva en djupgående artikel som vi inkluderar i listan så snart som möjligt.

 • Banan – Helt okej att mata!

Banan innehåller massor med vitaminer och mineraler såsom C-vitamin, vitamin B6 och kalium.  Du bör inte ge din hund överdrivna mängder banan då den riktigt mogna frukten innehåller mycket socker.

Du bör undvika att ge bananskal till din vovve då det är mycket svårt för hundar att tugga genom skalet samt näst intill omöjligt för deras magar att smälta.

 • Blodpudding – Hundar älskar det!

Den traditionella Svenska maträtten går utmärkt att ge till din hund men kan likt mycket annat vara skadligt i för stora mängder.

Hundar älskar blodpudding och de innehåller rikligt med protein samt en hel del järn. Du kan göra eget hundgodis med bra hållbarhet genom att torka blodpudding i ugnen, ett recept med instruktioner om hur du gör kan du läsa här.

 • Blåbär – Det syrligt söta bäret får du mata!

Blåbär som även kallas för skogens guld av många går helt utmärkt för hundar att äta. Det finns få saker att oroa sig över men mängden bör begränsas något.

Går du med vovven i skogen och den äter bären från blåbärsriset behöver du alltså inte drabbas av oro eller panik. Läs mer om alla risker och fördelar med blåbär.

 • Broccoli – Funkar fint!

Broccoli går utmärkt för hundar att äta, särskilt om den är tillagad. Du bör begränsa mängden broccoli något och absolut inte överstiga 10 % av hundens totala kost.

Broccoli innehåller mängder av näringsämnen och mättar bra, dessutom kan du köpa grönsaken fryst för extra lång hållbarhet.

 • Champinjoner – Hundar kan äta!
cha

Den klassiska matsvampen champinjon fungerar utmärkt för hundar. Var noga med att rengöra den ordentligt och undvika att tillaga den med smaksättningar såsom salt, chili eller vitlök.

Bäst är att koka svampen men det går även att stek lätt om du använder begränsat med olja.

Läs vidare om champinjonens alla fördelar och de riskerna du bör undvika.

 • Chili – Avstå hettan!

Hundar är betydligt känsligare mot het mat än vi människor och bör därför under inga omständigheter bli matade med chili. Detta gäller alla typer av chilifrukter även i kryddform. Paprika går däremot utmärkt att äta för din hund.

 • Gurka – Perfekt som snacks!

Gurka är krispigt och gott för din vovve. Du kan mata relativt stora mängder utan problem men bör inte överdriva då hundens mag- och tarmkanal kan bli orolig. Detta gäller all typ av mat men är extra viktigt när det kommer till just gurka eftersom det är okej att mata med massor av gurka i övrigt.

 • Hallon – Söta bär som passar hunden!

Dessa härligt söta bär är väl uppskattat av många hundar. Lyckligtvis innehåller inte hallon inte särskilt mycket socker trots sin söta smak vilket gör bäret perfekt för hunden.

Hallon innehåller dock xylitol vilket är ett naturligt sötningsmedel som förekommer i flera frukter och bär. Sötningsämnet är ofarligt för människor men kan i stora mängder skada hunden. Just därför bör du begränsa mängden hallon du matar din hund med men det är inget att oroa sig över om du bara ger några bär nu och då.

 • Jord – Bör begränsas!

Vissa hundar äter jord, ja visst låter det tokigt! Det är inte farligt i sig för hunden att äta jord men varför det sker har ofta att göra med anledningar såsom magproblem eller skador i munnen.

Vissa hundar kan äta jord för att de tycker om det, så länge det är inom rimliga mängder och inte gräsmattan total-förstörs är det ofta inget att oroa sig över men det kan vara klokt att hålla ett extra öga öppet efter symtom.

 • Jordgubbar – Din hund kan äta jordgubbar!

Jordgubbar är ett suveränt alternativ för hundar. De är rika på vitaminer och finns tillgängliga i butik året om som både färska och frysta beroende på årstid. Dessutom kan du plocka egna jordgubbar om du har möjligheten, det blir då en härlig aktivitet för dig och din vovve.

Undvik jordgubbssylt, inlagda jordgubbar i sockerlag eller andra väl bearbetade hundar som kan innehålla mycket socker och kalorier.

 • Jordnötter – helt okej men var försiktig!

Din hund kan äta jordnötter men du bör verkligen begränsa mängden. Alla nötter innehåller rejäla mängder fett och är därför mycket kalorietäta. Vissa hundar kan vara allergiska mot nötter så håll ett öga på din vovve om det är första gången den äter en nöt.

Mögelsvampen alfatoxin förekommer på nötter och är mycket giftigt för hundar vilket gör även jordnötter giftigt om de har denna svamp. Jordnötter rostas och saltas ofta innan de säljs i butik, du bör nästan alltid undvika att ge din hund saltade nötter då hundar är betydligt mer känsliga mot salt än vad vi människor är. Får en hund i sig för mycket salt kan det innebära saltförgiftning.

 • Kantareller – Oroa dig inte om hunder äter svampen!

Den lyxiga svampen kantareller är väl uppskattat av såväl människor som hundar. Det är vanligt att vovven äter kantareller när ni är ute och plockar svamp. Det är inget att oroa sig över men det kan vara irriterande när du vill plocka själv.

Det finns en del saker att tänka på när du matar hunden med kantareller och framför allt ska du inte mata i allt för stora mängder, något som gäller för all "människomat". Läs vidare om vad du bör tänka på i vår djupgående artikel om svamp.

 • Majs – Används i hundfoder!

Majs är mycket vanligt för hundar då det förekommer i många hundfoder som finns att köpa. Det är främst för att majs är relativt billigt samtidigt som de innehåller en hel del nyttiga vitaminer.

För att vara en grönsak är majs rikt på protein och har även en hel del antioxidanter.  Det finns dock en del risker med majs och främst av allt är majskolvar.

Hundar bör under inga omständigheter få äta på eller gnaga på en majskolv då det finns stora risker för att sätta i halsen. Om hunden skulle lyckas svälja majskolven är det inte heller bra då det är svårt för våra fyrbenta vänner att bryta ned en majskolv.

 • Paprika – Krispigt och näringsrikt!

Många hundar uppskattar den krispiga grönsaken som finns i flera olika färger. Den röda paprikan sägs innehålla mest vitaminer av alla färgerna men alla typer fungerar bra för din hund. Du bör inte mata din vovve med för mycket paprika utan börja med små mängder för att se hur din vovve reagerar.

Det finns en del risker med paprika som du kan läsa mer i den djupgående artikeln om paprika, här.

Starkare typer av paprikor såsom chilifrukter och jalapeño bör undvikas helt och håller då dessa är alldeles för kryddstarka för hundar.

 • Popcorn – Okej, så länge du gör på rätt sätt!
smaksatta popcorn

Popcorn är härlig krispiga och går bra för hundar att äta. Du bör dock vara aktsam för mängden samt smaksättningar.

Salt, socker, smör och stora mängder fett är inte bra för hundar. Gör du egna popcorn kan du själv välja dina smaksättningar och sätta undan några popcorn innan du saltar.

Micropopcorn går bra att mata så länge du begränsar mängden. Hur du gör egna popcorn samt mer djupgående information om popcorn för hundar hittar du här

 • Päron – Få saker att oroa sig över, varsågod!

Den saftiga och smakrika frukten päron är älskad av många. Hundar har även fattat tycke för frukten som fungerar utmärkt som hundgodis.

Päronet har relativt låg fruktsocker i förhållande till den söta smaken vilket gör dessa munsbitar mycket trevliga. 

Vissa delar av päron bör dock undvikas, bland annat pinnen och i vissa fall skalet samt kärnhuset. Läs vidare på Djursajten för mer exakt information om päronets olika delar samt hur du bör förbereda frukten.

 • Rapsolja – Fungerar det mot hårda magar?!

Det finns ingen egentlig anledning att ge din hund rapsolja men det är inte farligt så länge hunden inte får i sig allt för stora mängder.

Rapsolja tros ofta kunna hjälp mot magproblem hos hundar för att få en hund som är hård i magen till ett normalt tillstånd, om det stämmer eller inte kan du läsa mer om här.

 • Russin – Ska aldrig förtäras!

Din hund ska inte, under några omständigheter äta russin. Det kan vara mycket farligt redan i små mängder. Det som kan hända för hunden är att russinet orsakar njursvikt.

Vanliga symptom av russin är andningssvårigheter, tunga flåsningar, torr nos och mun samt ljust tandkött. Kontakta genast veterinär vid minsta symtom för rådgivning och hjälp.

 • Räkor – Fungerar bra!

Din hund kan äta dessa skaldjur utan större problem. Tänk på att räkskalet ska rensas bort ordentligt innan du matar räkor till din hund. Dessutom rekommenderas du att tillaga räkorna innan du serverar dem till din vovve.

Köper du räkor i saltlag bör du vara försiktig för att undvika saltförgiftning hos din hund.

 • Tomat – Undvik omogna tomater!

Tomater är inte nödvändigtvis farligt för hunden men är inte tomaten fullt mogen kan det vara mycket farligt. Det som gör grönsaken farligt är just de stora mängder solanin som finns i dessa.

En riktigt mogen tomat har en mindre mängd solanin och kan då mer varsamhet matas till din vovve.

 • Vattenmelon – Varsågod, mata på!

Du kan låta huden ta ett saftigt bett ur melonen utan fara. De är söta men har en låg kalorihalt vilket gör den perfekt för din hund.

 Vattenmängden är också till fördel då den kan hjälpa hunden att få i sig ordentligt med vatten under varma sommardagar.

Tänk på att varken skalet eller fröna ska förtäras och att kraftig konsumtion av vattenmelon kan leda till en orolig mage för din vovve.

 • Vin – Alkohol är aldrig något för djur!

Alkoholhaltiga drycker bör aldrig konsumeras av djur då de kan orsaka allvarliga konsekvenser. Det finns ”öl” som är anpassat för hundar med en bas på kyckling eller annat kött. Dessa alternativ är alkoholfria men kan vara kul att ge till sin hund.

Det finns även ”kattvin” att köpa om du har en katt. Det är inte heller alkoholhaltigt då katter likt hundar inte ska få i sig alkohol. Dessa ”viner” har istället kattmynta i sig för att ge katten en ”berusad” känsla som inte är obehagligt eller farlig.

 • Vindruvor – Nej, nej och åter nej!

Vindruvor ska aldrig ges till din hund då de kan orsaka allvarliga skador såsom njursvikt. Så lite som en druva kan vara farligt för hundar och du bör därför kontakta veterinären direkt vid minsta osäkerhet.

Vissa hundar kommer inte reagera på endast nån enstaka vindruva men det är inte någon anledning att utmana ödet och att ”leka” med din vovves liv.

 • Ägg – Går bra men läs på!

Din hund kan konsumera ägg och i olika former och dessutom dra nytta av alla dess fördelar. Det finns några olika förhållningar till äggulan, äggvitan och skalet som du bör läsa på om innan du börja mata din hund ägg.

Det är väl känt att ägg har ett högt kolesterolvärde och bör därför inte matas allt för ofta till hundar, med som sagt kan ett ägg lite nu och då kan vara mycket hälsosamt för din fyrbente vän.

 • Äpple – Krispigt och ljuvligt!

Din hund kan absolut njuta av denna näringsrika och krispiga frukt utan större oro. Det är rekommenderat att skala äpplet innan du matar hunden men om några små skalbitar följer med ner i matskålen är det inget att oroa sig över.

Kärnhuset och kärnorna bör dock inte ges till din hund då det finns risk för att din vovve sätter i halsen. De är dessutom svåra att ta sig genom matsmältningen.

Kontakta din veterinär innan du ändrar hundens kostvanor

Innan du gör regelbundna ändringar på hundens kostvanor bör du kontakta din veterinär för att säkerställa hundens säkerhet. Frågor som hur mycket och hur ofta du bör mata hunden med olika råvaror kommer att skilja sig från olika raser, hur stor din hund är och hur aktiv din hund är i övrigt.

En frisk hund klarar sig i regel väldigt bra även om de äter något som den inte bör äta men det finns ingen anledning att chansa. Tänk på att det är du som hundägare som har det slutgiltiga ansvaret över hundens hälsa och välmående..

Är det något du saknar på listan? Lämna gärna en kommentar så kompletterar vi så snart som möjligt.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

9 hundraser med kort päls som inte fäller – Korthåriga hundar

Djursajten
>