24 februari

Kan hundar äta choklad? – Vad som gör chokladen så farlig

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Att hundar bör undvika choklad är sedan gammalt, det vet vi redan. Den härligt krämiga varan äts regelbundet i hemmet vilket kan leda till att en busig hund snabbt äter en bit när du tittar bort.

Om det är en omedelbart akut situation eller inte kan det bero på hunden, vilken typ av choklad och kanske till och med kakaomängd? I den här artikeln avslöjar vi allt om choklad och vad som gäller för de olika typerna. Dessutom djupdyker vi inom ämnet och berättar om exakt vad det är som gör choklad giftigt för hundar när vi människor äter choklad och mår bra.

Om din hund har ätit choklad

Det är inte alltid farligt om hunden fått i sig choklad, det beror helt och hållet på vilket ras det är, hur mycket hunden har ätit, vilken typ av choklad det är samt hur hunden som individ påverkas av chokladen. Det viktiga är att du håller hunden uppsikt och agerar omedelbart om du märker några symtom.

Har hunden ätit stora mängder mörk choklad bör du omedelbart ta den till veterinär för att framkalla en kräkning. Görs det inom 1-2 timmar är går det att få upp chokladen igen innan den har brutits ned i magsäcken.

Håll utkik på hundens beteende, blir den ovanligt tillbakadragen eller gömmer sig är det ett första varningstecken. Andra symptom kan vara diarré, kräkningar eller magknip. Märker du något av dessa symptom bör du omedelbart kontakta veterinär för experthjälp. Det är viktigt att du agerar hastigt då hunden kan ta rejäl skada av förgiftning.

Vad gör choklad farligt för hundar?

I choklad finns kakao, och i kakao finns teobromin. Detta är ett ämne som är allvarligt giftigt för hundar och orsakar allvarliga problem. Mängden teobromin i choklad avgörs alltså av mängden kakao. Ljus choklad har betydligt mindre kakao än vad mörk choklad har och därmed även mindre teobrominhalt.

Hundar uppskattas, enligt universitetsdjursjukhuset, till att kunna konsumera maximalt 20 mg teobromin per kilo kroppsvikt innan de blir sjuka. Mängden varierar givetvis mellan olika individer och kan bli farlig redan vid små mängder.

Mörk choklad innehåller ca 5-15 mg teobromin per gram choklad beroende på kakaohalt.

Ljus choklad innehåller ca 2 teobromin per gram choklad

Vit choklad innehåller nästan ingen teobromin alls.

Utifrån den uppskattningen kan vi konstatera att en hund som väger omkring 10 kilo kan få i sig 12-40 gram (beroende på kakaohalten) mörk choklad utan att behöva uppsöka sjukvård och betydligt mer än så av ljud eller vit choklad. 

Med det sagt vill vi understryka vikten av att du ändå inte ska mata hunden med choklad. Fördelarna med choklad för hundar är minimala medan nackdelar är påtagliga. Socker, fett och kakao med teobromin är alla saker hundar bör undvika i största allmänhet. Dessutom finns det choklad med olika typer av fyllningar där bär, frukt och nötter är vanligt. Läs vidare om dessa och andra saker hundar kan och inte kan äta här.

Därför är hundens foder viktigt

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Är mjölkchoklad giftigt för hundar?

Mjölkchoklad är giftigt för hundar men inte alls lika farligt som choklad med högre kakaohalt. Mjölkchoklad ska ha en kakaohalt på maximalt minst 25% men den får inte överstiga 35 eftersom det då räknas som mörk choklad. I folkmun anses mörk choklad oftast vara omkring 65-80% i kakaohalt men kan som sagt variera från 35% upp till 90% eller ännu högre.

Kan hundar äta vit choklad?

Eftersom vit choklad innehåller minimala mängder av kakao är det betydligt mindre farligt för hundar. Risken att hunden får någon åkomma till följd av teobrominet som finns i kakao är alltså minimal. Trots detta bör du inte ge vit choklad till hunden.

Eftersom den ljusa choklad innehåller stora mängder av både fett och socker är risken för sjukdomar som kommer från fetma inom räckhåll. Dessutom är diabetes något ni bör vara aktsamma för.

Annan mat som är farligt för hundar

Utöver choklad så finns det mängder av "människomat" som kan vara farligt men även nyttigt för hundar. För att underlättar har vi samlat en lista på Djursajten med över 30 olika råvaror och rätter som hundar kan eller inte kan äta. Tack för att du bryr dig om vad din hund äter!

Sammanfattningsvis om choklad för hundar

Kort och gott kan man säga att du aldrig medvetet ska mata hunden med choklad, oavsett typ. Du behöver dock inte oroa dig om hunden ätit en liten bit mjölkchoklad eller några bitar vit choklad. Har du en mycket liten ras som äter mörk choklad med hög kakaohalt bör du däremot vara väldigt uppmärksam och sannolikt besöka veterinären omedelbart.

Du bör dessutom undvika alla typer av fylld choklad och olika praliner då dessa ofta innehåller andra råvaror hunden inte bör äta, exempelvis russin som kan vara dödligt för hundar vid endast en bit då det orsaka njursvikt.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta choklad? – Vad som gör chokladen så farlig