24 november

Hur kan man få hunden att kräkas när den fått i sig något olämpligt?

4  Kommentarer

Om din hund har fått i sig något olämpligt är det säkraste att ta med dig hunden till en veterinär för bästa behandling.

Har din hund fått i sig ett olämpligt föremål eller ämne? I de flesta fall, så går det att framkalla en kräkning innan detta föremål eller ämne passerar vidare in i tarmkanalen.


Har det inte gått mer än två/tre timmar sedan hunden fick i sig det olämpliga, så är det värt ett försök att framkalla kräkningar. Det är dock inte alla föremål som är bra att kräkas upp så som till exempel något vasst.

Hjälp hunden att kräkas

Man kan ge kräkmedel till hunden i injektionsform. För att detta ska vara ett alternativ så ska din hund vara frisk i övrigt. Den ska inte heller ha några förgiftningssymptom. En framkallad kräkning är intensiv och innebär en belastning för exempelvis hjärtat.


Injektionen som hunden får är Apomorfin och det injiceras under huden. Detta får bara ges hos veterinär. Av Apomorfin börjar hunden kräka inom några minuter och effekten av den är att hunden får upp allt den har ätit under de senaste tre till fem timmarna.


Huskurer för kräkning - är de verkligen säkra?

Du bör inte framkalla några kräkningar hos din hund själv. Detta kan orsaka ytterligare skador. Bästa hjälp får din hund hos veterinär.

Det finns en del huskurer som att använda väteperoxid men om det överhuvudtaget fungerar så tar det längre tid att verka än för Apomorfin som används hos veterinärklinikerna. Väteperoxid är dessutom retande för magtarmkanalen.

Om du försöker hemma själv med olika huskurer kan det innebära att du fördröjer en korrekt behandling av din hund. Det finns de som ger salt för att hunden ska kräkas, men detta ska man vara väldigt försiktig med eftersom det kan orsaka livshotande saltförgiftning.

Choklad är inget bra för hundar och det finns nog många som har varit med om att hunden råkat komma åt några bitar. Då uppstår så klart en stress, dock kan effekterna av hemmagjort kräkmedel ha lika allvarliga effekter som chokladen har.

Det är alltså att komma till veterinär så fort som möjligt som gäller när din hund fått i sig något olämpligt. Har du väldigt långt dit, så ring och rådfråga vad du kan göra.

Det finns en hel del saker som kan orsaka en förgiftning hos din hund. Ett bra tips är att alltid ha nummer till veterinär inlagt så du snabbt kan komma i kontakt med dem om olyckan skulle vara framme.

Undvik detta för att undvika behovet av kräkning för hunden

Det finns en del som inte är bra för hundar så som uppenbara ämnen som kemikalier och liknande men även sådant som man kanske inte tänker på är farligt. Tidigare nämndes choklad som innehåller teobromin och detta har en stimulerande effekt på nervsystemet. 


Hundarna bryter ner detta mycket långsammare än vi människor och chokladförgiftning är en av de vanligaste förgiftningarna hos hundar. Förutom apomorfin kan aktivt kol ges till hunden för att ta upp teobromin som redan passerats ut i tarmen.

För stor mängd salt på kort tid kan orsaka saltförgiftning. Detta kan vara om hunden dricker saltvatten eller äter bacon eller annan salt mat. Bacon innehåller både mycket fett och mycket salt och det i sin tur kan orsaka akut bukspottkörtelinflammation. Dessutom blir hunden väldigt törstig och kan dricka mycket på en kort tid, vilket i sin tur kan leda till magomvridning.

Lök och vitlök är heller inget bra för hunden eftersom den innehåller alicin och det ämnet är giftigt för hundar. Ämnet kan orsaka leverskador och blodbrist. Hur mycket som krävs för att hunden ska få en förgiftning beror på hundens storlek, hur känslig den är och hur mycket hunden får i sig.

När det kommer till potatis så är det bra att ge hunden som en del i en balanserad kost. Tänk dock på att potatisen alltid ska vara kokt. I rå potatis finns ämnet solanin som hundar är känsliga mot. Det kan orsaka diarré, yrsel, kräkningar och kramper.

Vindruvor oavsett färg kan ge din hund akut njursvikt. Det är oklart hur den förgiftande effekten uppstår och hur den påverkar olika hundar.

När det gäller växter så kan det vara bra att ha lite koll om du har en "smakglad" hund. Det finns nämligen en del växter som är "big no" för hundar. Fläder, rhododendron, porslinsblomma, vitsippa, cyklamen, yuccapalm, benjaminfikus och amaryllis är bara några av alla exemplen.


Du kan läsa mer om vad din hund kan eller inte kan äta här.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • Hej Mario,

   Det är svårt att säga ifall det är farlig eller inte utan mer information. En stor hund påverkas sannolikt inte särskilt mycket av 250 gram ost medan en liten hund kan känna av det. Ost i säg är inte farligt i små mängder. Jag rekommenderar att du håller ett extra öga på din vovve om dess beteende förändras och isåfall kontakta en veterinär för mer hjälp!

   /William, Djursajten

 • Hej min valp har ätit upp ett tuggummi extra innehåller xylitol. Hon väger ca 2 kg . Vad ska jag göra är det farligt för henne?

  • Hej Camilla,

   Förhoppningsvis behöver du inte göra något och din hund bajsar ut tugummit, men håll ett vakande öga över henne.

   Märker du att din vovve ändrar sitt beteende, är mer tillbakadragen eller slutar att äta eller dricka bör du omedelbart ta henne till veterinär.

   Hoppas det går bra!

   /Hälsningar William, Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Hur kan man få hunden att kräkas när den fått i sig något olämpligt?