16 september

Kan hundar äta ägg – Vilka delar är okej att mata till ditt husdjur?

2  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Ägg konsumeras regelbundet över hela världen och ses som ett nyttigt och näringsrikt alternativ. Det går att variera från ett klassiskt stekt egg till en komplicerad omelett eller varför inte en krämig äggröra.

Ja, det är inget snack om att vi människor älskar ägg men hur ser det ut för hundar egentligen. Många hundar gillar ägg men mår vovvar bra av det?

Kan hundar äta ägg?

Kort och gott, Ja! Hundar kan äta ägg. Stekta, kokta, råa eller rörda egg ska fungera väl som hundmat för dig som vill mata din vovve med bra fetter, mycket protein och andra viktiga näringsämnen. Trots alla fördelar med ägg finns det såklart saker du bör tänka på, exempelvis bör du inte ersätta din hunds diet med enbart ägg.

Äggulan – Är det farligt för hundar?

Ja, hundar kan äta äggula i begränsad omfattning. Äggulan innehåller i första hand protein och fett, omkring fyra gram fett finns i en äggula varav en och en halv gram av dessa är mättat fett, de resterande fetterna är omättade fetter och ska därför vara fördelaktiga för kroppen.

I äggulan finns det kolesterol vilket kan vara dåligt för kroppen i för stora mängder. Just därför bör du undvika att ge för mycket ägg till din hund och se till att begränsa mängden ordentligt.

En frisk hund med normal kolesterol innefattar ingen risk med att äta ett ägg nu och då men är din hund extra känslig för du minska eller utesluta ägg helt och hållet ur dieten.

Äggvitan – Vilka risker finns det?

Ja och nej, hundar kan äta äggvita men du bör inte ge denna del av ägget till din hund regelbundet. Om du ger din hund ett ägg med jämna mellanrum och det slinker med en del av vitan är det inget att oroa sig för.

Detta gäller dock inte kokta eller stekt ägg då det inte har samma problem som rå äggvita. Problemet med icke tillagad äggvita är att ämnet avidin hindrar upptaget av B-vitamin Biotin, dessutom kan det orsaka minska upptagning av protein vilket i sin tur leder till proteinbrist.

Därför är hundens foder viktigt

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

 • Maten är speciellt anpassad för din hund
 • Naturliga råvaror
 • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
 • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
 • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
 • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Risker med ägg för hunden

Ägg är ett ganska riskfritt ”kosttillskott” du kan ge till din hund eftersom de är nyttigt och ofarligt o rimliga mängder. Små hundar ska såklart inte äta lika mycket som stora hundar och det gäller även för äggmängd. Om du ger din hund råa ägg bör du som sagt undvika äggvitan så ofta som möjligt. Att hålla koll på kolesterolvärdet är också viktigt för hundens hälsa.

Om du har rester över från när du har ätit ägg själv går det bra att ge vovve dessa rester. Om du gillar kryddstark mat med till exempel mycket lök i bör du inte ge hunden dina äggrester. Exempelvis kan en omelett som du tycker om men inte orkar äta som är fylld med olika kryddor orsaka magproblem hos din hund.

Äggula ger glansig päls

Många ger sin hund äggula i hopp om att hunden päls ska bli glansig och len, huruvida det stämmer eller inte är svårt att säga och det saknas vetenskapliga belägg för det, men så länge ägget inte är gammalt och du ger en begränsad mängd äggulor kan det knappast vara någon större risk för dig som hoppas på att hunden får en glansigare päls.

Salmonella från råa ägg

Ja, det finns en överhängande risk att din hund kan få salmonella av att äta rått ägg. Fördelen med producerat ägg i Sverige är att de mycket sällan innehåller salmonella och du behöver därför inte oroa dig. Dessutom klara sig hundar oftast väldigt bra från denna sjukdom och drabbas inte alls på samma sätt som vi människor drabbas. Din hund kan dock agera smittspridare om den kommer och slickar eller pussar på dig efter den har ätit råa ägg.

Kan hundar äta äggskal?

Äggskal innehåller väldigt mycket kalcium och går bra att servera din hund för en extra ”boost”. Tänk på att du bör ha kokat ägget innan och att du bör krossa det ordentligt till små bitar innan du ger det till din vovve, vassa skärvor av ägget kan skada hundens strupe om det är för stora bitar.

Om du har en kaffekvarn eller örtmixer kan du använda torra äggskal i dessa för att få ett vitaminrikt pulver som är helt naturligt till din älskade vän. Likt alla andra aspekter av hundföda och ägg för hundar bör du begränsa mängden äggskal du ger till din hund.

Om din hund inte gillar ägg

De flesta hundar gillar ägg och tvekar inte en sekund innan de slukar hela ägget, men vissa göra det inte! Det finns några olika metoder du kan använda dig av för att få din hund att äta ägg.

 • Blanda in i torrfodret

Knäck ett ägg över hundens vanliga matskål (med lite mindre torrfoder än vanligt eftersom du ger din hund ägg denna gång) separera bort vitan och rör ner gulan över hundens vanliga mat.

Om din hund gillar ägg kommer den att älska den här blandningen men om du har en mer kräsen krabat kan det hjälpa att ”maskera” smaken eller konsistensen hos ägget.

 • Testa olika tillredningsmetoder

Det kan vara så att din hund gillar kokta ägg men inte råa eller att den älskar omelett men har svårt för äggröra. Hundar är precis som vi människor när det kommer till vad de gillar och inte, de är alla individer och smaken skiljer sig från hund till hund.

Testa dig fram för att se vilken typ av ägg din hund föredrar och hur du ska kunna involvera ägg i dieten.

Avslutande tankar om ägg för hundar

Ägg för hundar är mycket hälsosamt så länge du förhåller dig till rimliga mängder, viktigt att tänka på är att ägg innehåller energi likt vanligt hundfoder och bör inte ges som enbart något extra.

Du kan ta bort lite av hundens vanliga mat istället och ersätta med ägg någon gång per månad utan oro och på så sätt även säkerställa att det inte kommer uppstå problem med fetma eller högt kolesterol.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Får en mops äta kokt ägg? Kan det hjälpa mot lös mage? får mops äta blåbär? kokt eller riven morot?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta ägg – Vilka delar är okej att mata till ditt husdjur?