23 februari

Kan hundar äta lök? – Vad som gäller gul-, röd-, vit- och salladslök

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Lök används av oss människor världen över i olika former. Det är vanligt för att höja smaken i en soppan, ge krisp till en hamburgare i form av rostad lök eller genom att pickla och servera i en härlig sallad. Men hur är det egentligen för våra bästa vänner hundarna? Vilka typer av lök fungerar för hundar och vad bör du göra om hunden råkar äta lök?

I den här artikeln berättar vi om allt som har med hundar och lök att göra. Djursajtens listar allt ifrån rödlök till salladslök och berättar om de riskerna som finns.

Kan hundar äta lök?

Hundar kan inte äta lök och bör undvika löken efter största möjliga mån. Det gäller alla typer av lök både rå och tillagad. Konsumtion av lök för hundar kan leda till blodbrist eller skador på inre organ. Du bör därför hålla utkik efter symptom och omedelbart kontakta veterinär vid problem om du vet att hunden ätit lök.

Som sagt gäller det alla typer av lök. Röd-, silver-, sallads-, vår- och vitlök bör aldrig konsumeras av våra bästa vänner. Dessutom ska du vara aktsam för lökpulver i matlagning om du låter hunden äta resterna från exempelvis en köttfärssås eller annan människomat som innehåller lök. Vidare bör du vara aktsam för andra saker hundar inte kan äta innan du ger din vovve människomat. Du kan läsa om vidare om 28+ saker hundar kan och inte kan äta på Djursajten.

Symtom att hålla utkik efter när hunden ätit lök

Ser du att hunden äter lök eller att du märker hur en lökbit har försvunnit medan du vände ryggen till bör du hålla ett öga på hundens beteende under kommande tiden.


Det är inte nödvändigtvis farligt och en akut situation om din hund har konsumerat lök. Med turen på er sida kan vovven klara av en mindre bit lök utan att ens märka av det. Allt beror på mängden lök, vilken löktyp och om den har tillagats samt rasen och hunden som individ. Oavsett vad bör du hålla utkik efter dessa symptom;

 • Försämrad aptit
 • Kräkningar
 • Diarré eller lös avföring
 • Hastig eller oregelbunden andning
 • Urin med röda nyanser
 • Smärta i buken
 • Blek slemhinnor
 • Allmän förändrat beteende eller tillbakadragen
 • Märker du någon av dessa symtom är det hög tid att kontakta din veterinär. Hunden kan vara utsatt och bör få den hjälp den förtjänar för att inte riskera några kvarstående skador.

  Ett veterinärbesök kan komma att kosta dig en hel del, särskilt om det krävs medicin eller operation. Det är dock inte läge att spara in pengar då det gäller hundens livs. Som hundägare ska du vara beredd på kostnaden för veterinärvård då det är du som hundägare som är ensamt ansvarig över hunden hälsa och välmående.

  För att vara beredd på oförutsägbara händelser för hunden i form av konsumtion av något farligt såsom lök eller andra skador från olyckor eller rassjukdomar bör du teckna en hundförsäkring. En bra hundförsäkring fungerar som en räddning från dyra kostnader som ofta kommer från veterinärvård.

  En försäkring för hundar kostar omkring 200 kr i månaden men kan variera en hel del utifrån hundens allmänna hälsa, ålder, ras och vilket typ av försäkring du väljer. För att underlätta valet har djursajten samlat de bästa försäkringarna med jämförelser av pris och kvalité samt recensioner av tidigare kunder. Läs vidare om hundförsäkringar och välj den som passar dig i vår jämförelse av försäkringar för hundar

  Därför är hundens foder viktigt

  Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

  Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

  Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

  Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

  För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

  Hur mycket lök är farligt för hundar

  Lök behöver inte nödvändigtvis orsaka problem för hunden i små mängder. Om du tillagat en maträtt med sås som innehåller lök och låter hunden slicka av tallriken kommer den sannolikt inte uppleva några symtom alls medan en större bit rå lök kan orsaka omedelbara problem för en känslig mage. Dessutom finns risken att hunden sätter biten i halsen och kvävs.

  Vad som avgör om hunden blir dålig av löken är i första hand hur stor hunden är och av vilken ras den är. Mycket små hundar såsom dvärgpinscher eller chihuahuor kan uppleva problem av allra minsta mängden lök medan en större hund kan äta flera bitar lök utan att påverkas det minsta lilla.

  Dessutom avgörs risken utifrån hunden som individ och vad den äter i övrigt. En hund med en varierad kost och en mage som är van att konsumera olika saker klarar ofta av en bit lök bättre än en hund som endast lever på torrfoder. Vi kan alltså inte ge något svar på hur just din hund kommer reagera av löken men understryker att du alltid bör vara på din vakt.

  Finns det någon typ av lök hundar kan äta?

  Hundar bör undvika alla typer av lök. Det gäller fryst och färsk, stekt och picklad samt rostad eller grillad. Detsamma gäller de olika typerna av lök. Hundar bör alltså aldrig konsumera;

  • Gul lök
  • Rödlök
  • Silverlök
  • Schalotten- och bananschalottenlök
  • Steklök
  • Pärllök
  • Vitlök
  • Syltlök
  • Sallads- och vårlök

  Framkalla kräkning om hunden ätit lök

  Att framkalla en kräkning för att hunden ska få upp löken är inget vi rekommenderar och avråder kraftigt från. Det kan, vid felaktigt utförande, försämra problemet och bör endast göras av en professionell hundskötare.

  Du bör alltså inte få hunden att kräkas på egen han utan ta den till en veterinär som får avgöra om det är nödvändigt och isåfall utföra det åt dig. Det finns kräkmedel eller liknande produkter som går att ge hunden som sägs hjälpa vovven att kräkas, det är inte aktuellt och försämrar oftast åkomman. 

  Kommentarer

  Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta lök? – Vad som gäller gul-, röd-, vit- och salladslök