29 september

Chihuahua – allt om rasen – Är det världens minsta hund?

0  Kommentarer

För dig som älskar små hundar är Chihuahua den ultimata sötnosen! De väger endast ett kilo eller två och är så små att du kan ha den i väskan.

Rasen är känd för att vara liten och för sitt häftiga. svårstavade namn. Hade jag inte vetat bättre hade jag trott att den stavades ”Chiwaowa”.

Läs vidare i artikeln för att få information om hur du tar hand om och uppfostrar den lilla vovven samt var och du bär dig åt för att köpa den. Vilka egenskaper och hur du kan förvänta dig att den kommer att bete sig kommer bli tydligt när du har samlat på dig informationen nedan.

En renodlad sällskapshund som kommer älska dig

Rasen Chihuahua är en utpräglad sällskapshund och används inte för andra syften. Hunden fäster sig lätt vid sin ägare och kommer, tack vare sin stora flockinstinkt skydda högljutt mot inkräktare. Får du besök av någon som inte hunden känner sedan tidigare kommer den troligtvis skälla ut personen.

När Chihuahua inser att det i själva verket bara är en vän till dig kommer den snabbt bli kompis med den nya personen och välkomna den in i hemmet och flocken. Då är den sociala hunden inte blyg och lägger sig gärna i knät för att bli klappat av främlingen.

Rasen är nyfiken, smart och älskar uppmärksamhet. De trivs utmärkt i familjer men kan behöver en bra uppfostran för att inte vara bryska mot barn då de kan utgöra ett hot för dessa små hundar.

Du bör lära dina barn att Chihuahuan inte är en leksak och ska behandlas med försiktighet. Du bör heller inte låta din hund leka med andra stora hundar, särskilt i tidig ålder då det är lätt att den råkar ut för skador under bus och lek.

Det gäller givetvis alla små hundar men särskilt chihuahua som är så väldigt små.

Hur ofta behöver hunden gå på promenad och aktiveras?

Rasen anpassar sig rätt bra från de motionsförhållanden du ger den, inom rimliga gränser givetvis. Du ska gå på promenader varje dag, minst var sjätte timme enligt jordbruksverkets djurskyddsregler.

Du behöver dock inte gå överdrivet långa sträckor och din vovve nöjer sig ganska bra med kortare promenader runt kvarteret eller en sväng i parken.

Chihuahuan behöver ingen motionsträning som vissa andra kan behöva för att må bra. Det finns raser som ska spring tills de är trötta flera gånger i veckan men som sagt klarar sig, och anpassar sig chihuahuan väldigt bra.

Det kan vara klokt att använda sig av en hundsele istället för ett koppel på dessa små hundar om din hund har en tendens att dra mycket i kopplet då deras små luftstrupar kan vara ömtåliga.

Världens minsta hundras – Chihuahuan Milly

2013 kröntes hunden Milly till världens minsta hund av Guinness världsrekord. Milly är under 10 centimeter hög och mäts till endast 9,65 cm. Tiken Milly går att hålla i en hand och väger omkring ett halvt kilo. Hon är fantastiskt söt och gillar att räcka ut tungan åt den som tar en bild på henne.

Milly var så liten att hon inte kunde få i sig mjölk från sin mor, uppfödare var tvungen att ge Milly mjölk genom en dropp-pipett för att få näring till vovven, hon var så liten att hon rymdes i en tesked när hon föddes.

Långhårig eller korthårig – Hur sköter du Chihuahuans päls?

Du som är intresserad av att köpa en chihuahua har turen med dig! Du kan välja om du vill ha en lång- eller korthårig hund.

Oavsett om du väljer en med mycket eller lite päls är vården du behöver genomför mycket simpel. Den korta, släta pälsen sköter sig själv och behöver bara rengöras om hunden blir smutsig och vid vissa fall borstas ur.

Den långa pälsen är och mycket lättskött och har sin största hårväxt kring öronen och benen. Detsamma gäller den, du kan rengöra pälsen vid behov och kamma genom den med jämna mellanrum. Den ända skillnaden är att du bör hålla ett öga efter tovor som kan komma kring de mest behårade delarna.

Hunden kommer att fälla sin päls med tack vare sin storlek är det inget som kommer störa dig. Fortsätt som vanligt att kamma genom din hund vid behov med en eller två ytterligare gånger när du märker att de är extra mycket päls som faller.

Chihuahuans päls kommer inte bara i olika längd utan även flera färger och mönster! Du kan alltså få dig en hund som skiljer sig mycket från andra hundar av samma ras vilket gör varje individ ännu mer unik än till bara sin personlighet.

Förväntad livslängd och kända rassjukdomar

Små hundar lever i allmänhet längre än stora hundar, du bör därför inte bli förvånad om din chihuahua blir upp emot 18 år gammal.

Det är dock i överkant men du bör räkna med den bli mellan 14 och 18 år så länge hunden känner sig frisk och får ordentligt med både kärlek och kvalitativ mat.

Det kan givetvis hända att din hund blir äldre än så och faktum är att världens äldsta hund har blivit hela 29 år gammal. Den vovven var dock av rasen Salukin och inte en chihuahua men som sagt lever även rasen chihuahua länge.

Chihuahuan är en förhållandevis frisk ras som klarar sig ganska bra från sjukdomar och andra hälsoproblem, men rasen är inte helt fri få problem.

Vanliga bekymmer som små hundar råkar ut för är problem med käken, munnen och bettet, dessutom kan deras utstående ögon orsaka problem så var extra vaksam ifall din chihuahua har mycket utåt-stående ögon. Inom rasen förekommer lösa knäleder men arbetas aktivt av uppfödare för att motverka genom kontroll av djuret föräldrar innan parning.

Som sagt tidigare du behandla din hund varsam med tanke på dess storlek. Du bör inte låta din chihuahua låt med andra större hundar med undantag på lugna och väluppfostrade vovvar.

Detsamma gäller små barn som kan råka vara för hårdhänta med hunden. Lär dina barn i tidigt att hundar inte är leksaker och ska behandlas med respekt och varsamhet.

På grund av sin storlek och sitt huvud i mini-format har chihuahua risk att utveckla vattenskalle. Det innebär att det förekommer samlingar av vätska i huvudet och kan orsaka allvarliga problem. Misstänker du någon typ av sjukdom eller problem bör du genast kontakta din veterinär.

En slutgiltig sak som är extra viktigt för oss som äger små hundar är att deras kost inte får innehålla något som hunden inte tål.

Eftersom rasen är så liten blir det extra farligt om den får i sig något farligt såsom vindruvor eller choklad. En stor hund klarar sig oftast bra om den får i sig små mängder av giftig mat men dessa små sötnosar är mer ömtåliga. 

För mer information om vad hundar kan och inte kan äta kan du klicka här

Vart valpar finns att köpa

Det är enkelt att köpa valpar i Sverige av raser som är godkända av Svenska Kennelklubben (SKK) då de listar godkända uppfödare och vilka av dessa som i dagsläget har en valpkull alternativt en väntande valpkull. Trots att dessa uppfödare är godkända av SKK så bör du lära känna uppfödarna innan du bestämmer dig för att köpa en valp. Be om att få träffa valpen och dess föräldrar innan du köper valpen och se till att du får ett stamtavla samt att hundens registreras.

  • Långhåriga Chihuahuor hittar du här.
  • Korthåriga Chihuahuor hittar du här.

De flesta uppfödarna har både långhåriga och korthåriga chihuahuaor med vissa undantag.

När du får hem valpen

Du ska vara redo och förberedd innan du får hem din valp. Gör de inköp du behöver. Mat, matskålar, vattenskål, leksaker, sängplats, koppel eller sele (det kan vara bra att använda sig av en sele för att värna om Chihuahuans ömtåliga luftstrupe), hundbajspåsar, godis, hundbur med mera.

Du ska vara beredd att ge din valp den kärlek som behövs för att skapa ett tryggt hem. Se till att du har ett fritt schema för tiden framöver och har mycket möjligheter att hålla hunden sällskap.

Chihuahuan, precis som alla andra hundar mår bra av mycket kärlek i ung ålder kombinerat med en tydlig och seriös uppfostran.

Avslutande tankar om den lilla hunden

Chihuahua är en fantastisk ras som vi på Djursajten verkligen rekommenderar att du överväger. Den fungerar i sällskap med andra väluppfostrade hundar och är ett bra alternativ för dig som har en familj. Rasen gillar att aktiveras men har inget överdrivet behov av motion och fungerar därför bra i en lägenhet i stan så länge den får följa med på äventyr lite nu och då.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Chihuahua – allt om rasen – Är det världens minsta hund?