21 september

Koppelträna valpen – Steg-för-steg för att få din hund att sluta dra

0  Kommentarer

En valp ska inte dra, slita eller rycka i kopplet under promenaden. Börja tidigt med koppelträning för att lära valpen hur den slutar dra i kopplet och går fint under promenaden.

En promenad med din hund ska vara något du ser framemot, ni får tillsammans njuta av naturen, bygga en stark relation och leka med varandra.

I dagsläget är det många hundägare som gruvar sig inför promenaden eftersom de veta att valpen, som tillslut kommer bli en stor och stark hund, sliter i kopplet vart du än tycker ni ska gå.

Det finns sätt att lära hunden att gå i koppel och som allt annat med hundar så är det enklast i valpstadiet.

Börja tidigt med att koppelträna valpen!

Hur man koppeltränar valpen

Koppelträning går het och hållet ut på att du ska få hunden till att första vad det är du vill, vem som bestämmer och hur det är tillåtet att bete sig på promenader.

Du bör därför i tidig ålder börja träna din valp till vad som är okej under promenader. Du ska exempelvis belöna hunden när den gör rätt, aldrig låta hunden dra, vara intressant och visa att hunden ska lägga energi på dig.

Vidare i denna artikel kommer du, steg för steg, kunna läsa om de olika metoderna man kan använda och hur du ska utföra dessa så att promenader kommer vara något ni båda längtar efter i framtiden.

Fånga hundens uppmärksamhet genom att vara intressant när ni koppeltränar

Anledningen till att många hundar börja dra är för att de hittar något annat som är riktigt intressant! Valpen vill gå fram och nosa, lukta och tugga på det som den har hittat men du vill inte att hunden ska gå dit. Det absolut bästa sättet är då att vara mer intressant än omgivningen! Belöna, lek, hitta på bus och skoja med din hund för att fånga uppmärksamheten medan ni går.

Börja träningen med koppel redan som valp

Som med allting när det kommer till hundar och deras uppfostran gäller det att börja tidigt! Valpar har mycket lätt för att lära och utvecklas vilket gör det till extra viktigt att du börjar tidigt och gör det ordentligt!

Låt exempelvis aldrig din vovve gå tills kopplet spänns helt. Görs det regelbundet kommer det vara naturligt för hunden att det stramar om kring halsen vilket i sin tur leder till att den inte bryr sig om det.

Din utrustning är viktigt och du behöver ett bra koppel och ett bekvämt halsband. Hunden ska inte uppleva obehag när den får halsbandet fastsatt och ska ha möjlighet att röra sig utan att kopplet spänns.

En bra längd på ett koppel att börja med är två meter. Det ger hunden en viss frihet utan att den kan spring fritt samtidigt som det inte riskerar att kopplet hålls spänt regelbundet.

Första steget för valpen ska sluta dra i kopplet

Börja med att hitta en plats med gott om utrymme med få störningsmoment. Platsen ska vara utomhus och det ska inte finnas mycket folk eller andra hundar omkring. Därefter ska du se till att valpen är utvilad för att sedan påbörja koppelträningen. Ta på kopplet på hunden och locka den efter dig genom att ge godis och belöna med rösten.

Se till att valpen är noga utvilad när ni påbörjar koppelträningen så att den kan hålla fokus under hela träningen. Avsluta genast om du märker att valpen är trött.

Håll kopplet slakt

När ni går runt på er lugna plats och hunden har sin uppmärksamhet på dig så kan du belöna den med godis och rösten. Detta bör endast göra om kopplet är helt slakt och hunden har fullt fokus på dig. Belönar du hunden i samband med att kopplet är spänt lär dig sig snabbt att det är okej och kommer därför att fortsätta.

Om hunden skulle börja gå åt något annat hålla än dig och se sig omkring mot omgivningen kan du peta till den i sidan med handen. Då kommer din valp återfå sitt fokus på dig, i det läget är det viktigt att du verkligen är intressant!

Skulle du peta på valpen och den skulle tycka att du är supertråkigt kommer det vara ännu svårare nästa gång för dig att fånga valpens intresse. För att vara ”intressant” kan du berömma, ge godis, springa runt, vara konstigt och busig eller ha med en leksak. Tänk på att använda dig av alla dessa metoder för att variera.

Hunden ska vara lugn och utvilad när ni tränar

Det är superviktigt att din valp är helt utvilad när er träning börjar för att lyckas med uppfostran. Ni kan genomföra koppelträningen på morgonen eller förmiddagen efter att valpen har både ätit och sovit.

Märker du att din valp börjar bli trött medan ni tränar kan du sätta dig ned på huk och klappa om hunden eller plocka upp den i din famn för att ta bort fokusen från koppelträningen.

Det är klokast att avsluta i samband med att din vovve blir trött för att göra koppelträningen till något hunden ser fram emot istället för något den måste göra.

När valpen ser något intressant

Givetvis ska din hund få utforska omgivningen och nosa runt på saker när ni är promenad, all fokus ska inte vara på dig i framtiden. Det är bara i början av träningen det är extra viktigt. Det gäller dock att visa valpen att det är du som bestämmer. När valpen börjar gå mot ett intressant föremål ska du som ägare avgöra ifall det är aktuellt.

Tillåter du hunden att undersöka ska du följa med till objektet. Var noga med att kopplet inte hålls spänt för att undvika att en ovana skapas hos din valp.

Om du istället vill att din hund inte ska få undersöka föremålet håller du fast i kopplet och puffar genast till hunden lätt i sidan för att återfå uppmärksamheten. När hunden vänder sig mot dig kan ska du omedelbart belöna den med rösten och ibland med godis.

Här är en bra video från Svenska Kennelklubben som ger en tydlig bild av hur du kan påbörja koppelträningen för din valp.

Två snabba tips från hundcoachen

Fredrik Steen, den välkände hundcoachen har i en valpskola delat med sig av två bra tips som är enkla att genomföra när du är ute på promenad med din hund. Dessa fungerar utmärkt för både valpar och fullvuxna hundar som har svårt för att gå i koppel.

Tips 1: Släpp kopplet!

När ni är ute och går utan att hunden är på väg mot något särskilt intressant ska du helt plötsligt släppa kopplet, backa snabbt bakåt och kalla på hunden genom att göra ljud. När din vovve vänder sig om mot de nyfikna som precis har hänt och kommer till dig ska du genast berömma valpen genom att klappa om, visa tydligt med rösten att den har gjort rätt och med jämna mellanrum belöna med en godis. Detta handlar alltså om att vara intressant för att din hund ska bry sig om dig under promenaden och inte omgivningen.

Tips 2: Belöna valpen helt plötsligt under promenaden

När din hund gör helt rätt, rör sig som den ska och inte drar kan du, helt plötsligt bara, belöna vovven. Även om din hund inte förändrade sitt beteende i stunden kommer det att visa på att du tycker att hunden gör rätt. Din vovve förstår sånt och kommer därför inse att du uppskattar beteendet.

Dessa två tips är enkla att genomföra och du kan göra dessa även när hunden är van att gå i koppel för att upprätthålla beteendet.

Stanna upp och lek med valpen

Under promenaden kan du, för att fånga hundens intresse börja leka med den. Gör kommandon ni har tränat på sedan tidigare såsom sitt och ligg eller låt din vovve apportera om det är något den gillar. Detta kommer dels göra att hunden tycker det är kul att gå ut med dig men även hålla intresset från andra saker som annars hade varit kul att nosa runt vid.

Varför drar hundar i kopplet?

Den absolut vanligaste anledningen till att din hund drar och sliter i kopplet är för att den är van, och denna vana har byggts upp genom att kopplet är för kort.

Under promenader med kort koppel kommer vovve att känna ett tryck mot halsen regelbundet vilket i sin tur leder till att det kommer kännas helt normalt. Känns det normalt med ett tryck mot halsen kommer det inte vara konstigt att dra lite extra i kopplet när något intressant visar sig.

Avslutande tankar om valpuppfostran och koppelträning

Hur enkelt det kommer vara för dig att uppfostra din valp till att inte slita beror del på rasen, hur konsekvent du är i din upplärning samt hur din hund är som individ. Det gäller att du har tålamod och fortsätter träna med vetskapen om att det kommer bli ett bra resultat.

Om du struntat i koppelträning är det mycket vanligt att hunden kommer bli ryckig och dra i kopplet utan hejd. Träna koppelgång är något som behövs för alla hundar oavsett ras eller storlek då det är en bra grund i vem det är som bestämmer vad som är okej eller inte.

Resultatet av att strunta i koppelträning kommer givetvis att märkas mer på en stor och stark hund än en liten hund då det är enkelt att hålla emot någon som bara väger ett par kilon men en stor hund med muskulösa bakben som är redo att spjäla emot sin ägare kommer vara svår att stoppa.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Koppelträna valpen – Steg-för-steg för att få din hund att sluta dra