16 september

Kan hundar äta tomat – Varning för gift som förekommer i vissa typer

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Härligt solmogna tomater är fantastiskt goda! Det är sprängfyllda med smak och med sin röda färg är det även en fröjd för ögat. Vi människor har sedan länge uppskattat tomater och kommer troligen göra et under en lång tid framöver, men hur är det egentligen för hundar? Mår vovvar bra av att äta tomater och vad innehåller dessa smakbomber egentligen.

Kan min hund äta tomat?

Nej, hundar bör inte äta tomat, med vissa undantag! Gröna omogna tomater är inte bra för hundar och innehåller stora mängder solanin. Detta ämne som finns i potatisväxt-familjen är inte hälsosamt för hundar, du kan dock ge din hund en riktigt mogen tomat utan oro då det finns betydligt mindre av solanin i mogna tomater, är du osäker så bör du undvika att ge hunden tomat eller kontakt veterinär för hjälp.

Visst matar du hunden med rätt foder? Testa vad din hund bör äta på en minut genom en kostnadsfri foderrådgivning.

Vad är solanin - Är tomat giftigt för hundar?

Som sagt innehåller tomater solanin vilket kan vara skadligt för hundar i mycket små mängder. Men vad är då solanin? Ämnet är en glykolalkaloid som finns naturligt hos växter i potatissläktet (paprika, aubergine, tomat, m.fl.) Ämnet är giftigt för både människor och djur och kan vara dödligt vid endast 24 milligram. Vanligtvis behövs det upp emot 400 milligram och är näst intill omöjligt att få sig av misstag.

Det gröna på potatisen är ett tecken på att solanin har utvecklats och bör därför slängas direkt, det gäller både människor och hundar. Det är aningen svårare att se på en tomat hur mycket av ämnet som finns men en ordentligt mogen tomat innehåller näst intill ingenting av ämnet.

Fördelar med tomat för hundar

De fördelar tomater har för hundar är tydligt men inte överdrivna. Förutom smaken som vissa hundar är förtjusta i innehåller de vitaminer som din hund kan må bra av. Dessutom finns det en hel del vatten i tomater som givetvis hundens kropp uppskattar.

Tomat sägs även ha en positiv påverkan på hundens hjärna genom en stimulerad effekt, detta kan du uppnå utan tomater genom promenader och äventyr i nya miljöer där hunden får utforska och se sig omkring. Hur mycket hundens hjärna stimuleras av tomater är i dagsläget oklart och du rekommenderas därför inte att ge hunden tomat av denna anledning.

Därför är hundens foder viktigt

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Magbesvär av tomat

Som du förstår vid det här laget bör du endast ge din hund ordentligt mogna tomater men även det kan komma med problem, hundar som har svaga magar med en vana att äta näringsrikt torrfoder kan få magknip och uppleva illamående av att äta tomat. Detta är olika från hund till hund då våra älskade vovvar är individer precis som vi människor och vissa hundar får inga magproblem alls.

Upplever du att din hund kan vara förgiftad av solanin eller har påtagliga magbesvär eller andra symptom på grund av tomaten kan det vara klokt att kontakta din veterinär för hjälp att hålla din hund hälsosam.

Hur mycket tomat kan jag ge min hund?

Det finns ingen exakt mängd på hur många tomater du kan ge din hund utan allting handlar om hur din hund är. Vissa hundar klarar att äta en bit tomat med jämna mellanrum medan andra upplever besvär direkt. Dessutom finns det rasskillnader som gör att stora hundar och små hundar är olika. Stora hundar klarar i regel mer mat än små som kan ta skada av ytterst små mängder

Olika sätt att servera tomat till din hund

Beroende på om din vovve äter tomater med glädje eller inte är det minsta intresserad kan det vara klokt att ”maskera” smaken. Genom att till exempel mosa ihop tomaterna och blanda moset med hundens vanliga foder kan det få din vän mer intresserad.

Vissa hundar kan vilja ha tomaten upphackad i bitar, du måste helt enkelt testa dig fram för att hitta vad just din hund gillar. Tänk bara på att små hundar måste ha små bitar och stora hundar får inte ha för stora bitar då det finns en överhängande risk för kvävning genom att sätta tomaten i halsen.

Avslutande ord om tomater för hundar

Tomater är alltså inte den mest optimala födan för din hund och är absolut inte något du måste ge din hund för att den ska må bra, det kan till och med var tvärt om, att din hund mår bra av att INTE äta tomat.

Oavsett vad bör du vara noga med att hålla ett öga på din hund och vid minsta osäkerhet kontakta din lokala veterinär för hjälp då det är du som ansvarar för att din fyrbente vän mår bra och lever ett hälsosamt liv

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta tomat – Varning för gift som förekommer i vissa typer