3 september

Kan min hund äta vegetariskt hundfoder – Allt om vegansk hundmat

Att vi människor borde minska vår köttkonsumtion är gamla nyheter och det är många som faktiskt tar steget till att helt skippa animalisk kost.

Att äta vegetariskt är bra för kroppen, miljön och ekonomin när man gör det på rätt sätt, men vad gäller med vegetariskt hundfoder för våra fyrbenta vänner?

Kan hundar äta vegetariskt?

Hundar kan i regel äta en vegetarisk eller vegansk diet. I grund och botten är hundar dock allätare och inte uteslutande växtätare. Det ligger alltså i hundens natur att äta kött från byten de har fångat med sin flock eller kadaver som ligger övergivna. Hunden härstammar trots allt från vargen.

Om det är rätt att ge din hund vegetariskt hundfoder eller inte finns det inget rakt svar på. På samma sätt som kostval är högst individuellt för oss människor är det så för hundar också.

Ett bra tips är att iaktta din hund över tid och var vaksam på vad den mår bra av och tycker om och anpassa kosten efter det. Begränsa inte hunden mat bara för att du har vissa preferensen när det gäller kost. Sätt din hund först att ta djurets verkliga behov på allvar.

Att hundar härstammar från vargen är inget bevis till att hundar alltid mår bäst av mycket kött, men att ignorera djurets evolutionära historia kan vara ett problem. Hunden kropp är utvecklad under hundratusental år och har anpassat sig till livnära sig på vissa livsmedel (till stor del kött) och det är något som jag tror både du och din hund tjänar på att du har i åtanke. 

Hunden behöver vitaminer. En varierad diet med kött har sedan urminnes tider levererat de vitaminer som krävs åt hundarna. De vanligaste och viktigaste vitaminerna din vovve behöver är vitamin C och B-Komplex samt de fyra fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

De vattenlösliga vitaminerna C och B-komplex är grundstenar för att ge hunden ett kraftigt skelett, friska tänder och hälsosamma vävnader. Senare i artikeln kommer du läsa om 7 grönsaker som lämpar sig utmärkt för en hunds diet och kan hjälpa med just dessa vitaminer

Vad har vitamin A, D, E och K för effekter?

  • A – Huvudsakligen för att stärka hundens ögon och syn
  • D – Viktigt för att hjälpa hundens kropp att absorbera ämnet kalcium som bidrar till ett starkare skelett.
  • E – En nödvändig vitamin för att din vovve ska skapa röda blodkroppar
  • K –Vid skador och sår krävs vitamin K för att blodet ska koagulera och bilda sårskorpor som stoppar blödningen och läker såret.

Trots alla dessa behov och vitaminer kan din hund klara sig väldigt väl på en vegetarisk diet så länge du ser till att alla nödvändiga vitaminer som krävs för ett frisk liv finns där.

Hur håller jag min hund säker när jag byter ut dieten?

Ett enkelt sätt att minska på hundens köttkonsumtion är att byta ut några måltider i veckan mot en vegansk kost. På det sättet kommer din hund ändå få i sig alla de ämnen som finns i kött för att klara sig och må bra. Förslagsvis ger du din hund en vegetarisk kost under alla vardagar och på helgen kan du byta ut några måltider mot en djurbaserad kost.

Om du verkligen vill att hundens alla måltider ska vara helt vegetariska eller veganska så bör du se över behovet av kosttillskott beroende på vilken typ av foder du get din vovve.

Det finns massvis med kosttillskott anpassade för hundar och du kan välja olika alternativ beroende på vilken typ av vitamin du tror din hund behöver. Dessutom finns det tillskott som innehåller näst intill alla av de livsviktiga byggstenarna i en hunds kost.

För dig som vill mata vegetarisk bekvämt

Mata din hund vegetariskt foder i vanlig ordning, men med jämna mellanrum så kläcker du ett ägg och din hunds mat. För det första så kommer din hund med största sannolikhet älska smaken och glufsa hastigt i fullständig njutning.

Utöver smaken så innehåller ägg mycket protein samt ett flertal av de viktiga ämnena din hund vill ha. Just äggvitan är mycket rik på vitamin B-komplex som tidigare nämndes som en av de livsviktiga vitaminerna för en hund.

Äggulor är också hälsosamma då de dels innehåller stora mängder hälsosamma fetter och dels för de, bland annat 14 olika hälsosamma ämnen som finns i gulan.

Kan hundar äta ägg – Är det farligt?

Ja hundar kan äta ägg men det finns saker att tänka på. Mata inte din hund för ofta med ägg! Dessa små proteinbomber innehåller mycket kolesterol och du bör begränsa mängden för att undvika skador, det gäller främst för små hundar och är i regel inget att oroa sig för. Använd sunt förnuft och kläck inte ett ägg över maten vid varje tillfälle som ges.

En annan vanlig oros-punkt när det kommer till ägg som äts råa är risken för den väl omtalade sjukdomen salmonella. Sjukdomen är mest känd att komma från konsumtion av rå kyckling och kan vara extrem farligt för människor.

Hundar å andra sidan klara sig ofta bättre men kan riskera att smitta vidare till människor om du får en hundpuss nära inpå att hunden har ätit ägget. Svenska välproducerade ägg är oftast helt ofarliga och innehåller inte salmonella men vill du vara på den säkra sidan kan du definitivt tillaga ägget innan då de tillagade ägget fortfarande behåller hälsofördelarna.

Tips: Skölj av äggskalet innan du kläcker det över hundens matskål med den vegetariska maten, men släng inte skalet! Krossa skalet till mycket små bitar och strö det över fodret. Skalet är mycket rikt på bland annat kalcium och därför en utmärkt källa för att säkra din hund som går på en vegetarisk hundmatsdiet.

Gillar hundar vegetarisk mat – hur får man en kräsen hund att äta?

De flesta hundarna är glupska galningar som sväljer nästan allt utan att tänka en extra gång men de finns hundar, precis som människor som drar sig för många maträtter. Du kommer rätt fort märka vilka produkter som går hem hos din hund genom att testa dig fram och tyvärr finns det inget bättre alternativ.

Den bästa lösningen kan vara att kontakt andra hundägare med liknande raser eller läsa recensioner och forum om vilket foder andra hundälskare ger sina kräsna valpar och petiga hundar.

Köpa färdigt eller göra egen mat till hunden?

Det finns en uppsjö med tillverkare av hundfoder och några av dessa har börjat tillverka hundmat för dig som vill servera vegetariskt kost till hunden. Vanligtvis har dessa företag gjort grundliga undersökningar för att skapa en så bra produkt som mögligt och därmed är även företagen medvetna om alla de ämnen hunden behöver få i sig från sin kost.

Tack vare undersökningarna och kontrollerna de har genomför har många av de vegetariskt hundfodren tillsatser för att uppfyllda de fullständiga behoven din fyrbente vän kräver.

Tyvärr gäller det inte alla vegetariska produkter som finns och därför rekommenderas det start att du läser noggrant på förpackningen och möjligtvis kontaktar din veterinär för att säkerställa en säker diet för byrackan.

Satsa på Raw-Food

För dig som vill satsa mer på en så kalla ”raw-food” diet då du undviker hundmat som har processats. Då får du istället mata din hund med antingen ej tillagade växtbaserade råvaror eller servera en tillagad maträtt som du har anpassat för att uppfylla alla krav.

Väljer du att sats fullständigt på en ”raw-food” måltidsplan för din vovve bör du göra mycket omfattande egen-forskning så du kan utforma en långsiktig diet. Här följer tre goda tips för dig som vill fokusera på "raw-food" för hundar

  • Gör måltidsplaner veckovis för din hund. Det gör att du kan säkerställa att du serverar alla ämnen din hund behöver. Du kan till exempel skriva en handlingslista för att se till att du inte glömmer någon viktig ingrediens och därför struntar i den när du inte orkar åka till butiken i sista sekunden.
  • Var inte för hård mot dig själv – Du vill gå ”ALL IN”, jag förstår! Men oavsett vad så går din hunds hälsa först så en bra idé är att du investerar i en påse med hundmat. Absolut kan du köpa en vegetarisk variant, tänk bara på att du alltid ska ha mat för din hund även i krissituationer. Tänk dig att du blir sjuk och inte vill gå till butiken, i fall som dessa är det viktigt att du sväljer ditt ego och låter din hund äta torrfoder. Det kommer bara bli någon dag ändå och hunden kommer absolut inte bli ledsen.
  • Genomför hälsokontroller. Vid det här laget förstår du att det är möjlig med en vegetarisk kost men kan vara farligt om du inte sköter det ordentligt. Hur vet man då om hunden får allt den vill ha och mår bra. Besök din veterinär och gör en hälsokontroll. Det tar lite tid och kostar några slantar men det är sånt man får räkna med när du bestämmer dig för att köpa hund.

Hälsokontroller kan kosta dig en hel del om det genomförs regelbundet. Med rätt försäkring kan du nyttja den för att kraftigt reducera kostnaderna för hundvård. De försäkringsbolag Djursajten rekommenderar kan du läsa om här.

För att du ska lyckas med en ”raw-food” diet för din vän ska du få god hjälp på traven, nedan kan du läsa om 8 grönsaker som är bra för din hund när du ska påbörja en vegetarisk måltidsplan.

8 Grönsaker du kan ge till din hund

Morötter

Morötter är en klassiker, du har säkert redan några hemma i kylen. Det låga priset i kombination med fördelar såsom fullproppat med antioxidanter och förbättrad syn gör morot till en suverän grönsak att ge till sin hund.

Små hundar kan riskera att sätta i halsen och kvävas när du serverar råa morötter, då kan det vara en god idé att hacka upp i mindre bitar eller helt enkelt koka morötterna och mosa ihop. Tänk bara på att inte ge din hund morötter alltför ofta. Någon eller några gånger per vecka kan vara en bra riktlinje.

Sparris

Vissa hundar gillar verkligen sparris, ånga eller koka omkring 40 gram. Undvik i regel att mata hunden med rå sparris då det kan vara jobbigt för magen, särskilt i stora mängder.

Squash eller pumpa

Squash innehåller mycket vatten och är rik på fibrer. Om du väljer pumpa så bör du ta bort skalet och kärnorna innan du matar din hund, just pumpa innehåller mycket betakaroten som har liknande positiva effekter som vitamin A. Squash fungerar utmärkt att hacka ned i mindre bitar och ha i frysen för att toppa maten med

Haricots verts eller gröna bönor

Om din hund eller valp är överviktigt kan du byta ut delar av kosten mot haricots verts, som ofta benämns som gröna bönor. Denna baljväxt hjälper tarmen och förbättrar matsmältningen. Även dessa är rika på fiber och ger en grön härlig färg till maten.

Grönkål

Grönkål är trendigt och beaktas som en variant av ”superfood” för oss människor, men inte bara för oss! Hundar mår även dem bra av grönkål, vid till exempel hjärtsjukdomar, urininfektioner och artrit kan grönkål hjälpa till med bekämpningen. Även här gäller det att du inte över-matar din vovve, försöka att hålla dig till 25 gram tillagad grönkål för att undvika gaser i magen och möjligtvis en uppsvullen blåsa.

Svamp

Svampar är kluriga, vanliga champinjoner fungerar vanligtvis bra för din hund medan många svampar kan vara farliga. Skenet kan bedra och du bör inte mata din följeslagare utan att kontakt din veterinär eller har ordentligt med tidigare erfarenhet.

Persilja

Många hundägare klagar på den stickande stanken som kan komma från din hunds mun. Det är vanligt med dålig tandhygien om det inte sköts regelbundet genom bland annat borstning. Ett enkelt sätt att förbättra din hunds andedräkt är att strö persilja över maten. Lederna och muskler får även dessa en boost tack vare persiljans kaliumrikedom. Tänk på att du inte ska ersätta hundtandvård med persilja utan att bara använda persilja för just andedräkten.

Sötpotatis

Till skillnad från vanlig potatis är sötpotatis ett bra alternativ för hundar, genom att servera hackad kokt potatis eller sötpotatismos kan du substituera upp till en fjärdedel av din hunds kost med denna orangea rotfrukt. Din hund kommer få njuta av en ofta uppskattad smak samtidigt som vitaminer, mineraler och stora mängder fiber sprids i kroppen.

För fler ideér om vad du kan ge din hund (och vad du ska undvika till 100 % hittar du här)

Nu har du fått en grundläggande koll och nya idéer på hur du kan ändra din hunds diet. Var noga med att genomföra fullständig forskning och gör inga antaganden utan goda grunder, hälsan för din hund är inget att leka med.

Viktigt att tänka på när du ger din hund vegetariskt foder:

  • Prata med din veterinär innan du gör stora ändringar i din hunds diet.
  • Du behöver inte byta ut hela dieten direkt, gör det steg för steg.
  • Det är ditt ansvar att din hund får i sig allt den behöver för att må bra i slutändan. Därför bör du vara försiktig och inte göra ändringar utan tydliga råd från experter.

Kan hundar äta vegetariskt? – Personlig åsikt

Som du säkert förstår vid det här laget är hundmat en djup fråga med många olika saker att tänka på. För dig som är kraftigt intresserad kan det vara en god idé att ge sig in i kunskapshavet och utbilda dig för att fatta ett korrekt beslut.

För de flesta hundägare är en god lösning och min rekommendation att hålla sig till mat din hund gillar som är näringsrik och av god kvalité samtidigt som du byter ut delar av mat med vissa eller alla av de grönsaker du läst om tidigare i artikeln. På så vis säkerställer du din hunds hälsa samtidigt som du minskar köttätandet och på så sätt bidrar till en bättre miljö och hälsa.

En grundlig värdering jag har är att oavsett vad så försöker jag variera dieten så gott det går. Servera olika typer av mat olika veckor och anpassa serveringarna beroende på vad jag märker uppskattas mest. Särskilt i början är det viktigt att testa olika typer för att få en tydlig bild av vilka smaker och vilken konsistens din hund gillar. Hundar och människor är mycket lika på den fronten, vi är alla olika.

Ta nu ditt första steg i rätt riktigt och börja fundera över vad du ger din hund för foder och vad det innehåller. Läs på innehållsförteckningen och vid behov börja byt ut små mängder steg för steg. Bara för att du har beslutat att ändra din hunds diet betyder det inte att du ska slänga ditt gamla torrfoder. Du kan skänka det till andra hundägare eller låta din hund äta upp det under den kommande tiden.

Ett stort lycka till med kostförändringen för dig och din hund, förhoppningsvis lyckas du skapa en vegetarisk, vegansk eller i alla fall en mer växtbaserade kost för din hund.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan min hund äta vegetariskt hundfoder – Allt om vegansk hundmat