16 september

Kan hundar äta vattenmelon – är skalet och kärnorna farliga

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Vattenmelon är krispigt, uppfriskade, sött och svalkande! Det gör den stora härliga frukten till ett optimalt val en härlig sommardag.

Vi människor njuter gärna av vattenmelon och kan äta flera skivor om dagen utan problem men hur är det för hundar egentligen, kan din fyrbente vän konsumera melon utan problem?

Kan min hund äta vattenmelon?

Ja, hundar kan äta vattenmelon! Lyckligtvis är de inte mycket du behöver oroa dig över när du delar med dig av en bit melon till din vovve då just vattenmelon innehåller extrema mängder vatten.

En melon innehåller över 90 procent vatten vilket resulterar i en frisk och törstsläckande känsla redan vid första tuggan. Hundar är ofta konsistensberoende vilket gör vattenmelonen ännu bättre än vad den redan är. Skalet däremot är inte bra för hundar.

Fördelar med vattenmelon för hundar

Melonen med det röda fruktköttet är en riktig vitaminbomb. Den är sprängfylld med olika näringsämnen som får din hund att må bättre.

  • Vitamin A
  • Vitamin B6
  • Vitamin C
  • Kalium

Dessa fyra näringsämnen är viktiga för din hund och kan bidra till stärkt immunförsvar, hjälper mot vanliga sjukdomar och kan minska inflammation. Din hund får oftast i sig alla dessa ämnen naturligt från sin kost med det skadar inte att säkra med en bit vattenmelon under det varma sommarhalvåret.

Vatteninnehållet är en av melonens suveräna egenskaper, det kan vara svårt att bibehålla en god vätskebalans hos din jycke under sommar och det krävs ofta en hel del ansträngning med att fylla på vattenskålen med mera. Då är det bra med en extra bonus av vatten genom melonen för att säkerställa hundens vattennivå.

Vattenmelonens pris kan variera väldigt mycket, för att spara in några slantar är det därför klokt att köpa melonen under sommaren då de kan vara betydligt billigare då än under vinterhalvåret. Vill du ändå mata din vovve med melon kan du med enkelhet frysa in bitar av melon och använda dessa som hundgodis med jämna mellanrum.

Kalorimängden i melon är också till fördel om du inte vill att din hund ska gå upp i vikt. Just över 30 kcal per 100 g melon gör frukten till en helt okej bonus som du kan ge till din hund.

Därför är hundens foder viktigt

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Potentiella risker för hundens hälsa vid melonkonsumtion

Vid det är laget har vi lärt oss att melon går alldeles utmärkt att mata vovven med men du bör tänka på vad du verkligen ger din hund.

Skär alltid bort skalet från det rosa fruktköttet, hundar som äter skalet kan dels riskera att kvävas ifall de sätter i halsen men de har också väldigt svårt för att smälta det hårda skalet. Det kan resultera i att hunden blir dålig i magen och måste kräkas eller får diarré.

Många vattenmeloner har sina svarta frön kvar, dessa bör du inte ge din hund! Får din vän i sig för stor mängd frön från melonen kan det orsaka blockeringar i tarm och matsmältningssystemet.

Misstänker du problem bör du omedelbart kontakta din veterinär för rådgivning. Skulle det råka slinka med några kärnor är det inget att oroa sig över, det är bara vid större mängder det kan vara harmfullt.

Vattenmelon innehåller en hel del fiber vilket kan orsaka magproblem för både människor och hundar, detta är inget problem vid en begränsad mängd men har du en liten hund och matar den med mycket melon kan det led till magproblem och exempelvis diarré.

Trots den höga nivån vatten måste melonen få sin härliga sötma någon stans ifrån. Det finns alltså en hel del fruktsocker i melon och bör därför begränsas så att din hund inte riskerar fetma eller diabetes. En hund som konsumerar för mycket socker kommer sällan må bra.

Olika sätt att ge din hund vattenmelon

Det finns en del olika sätt du kan ge din hund melon, det absolut vanligaste är såklart bara en färsk bit som din vovve får njuta av, detta fungerar dock bara om du har tillgång till färsk melon!

För dig som har mycket plats i frysen kan det vara en idé att köpa melon när det är billigt för att hacka upp i bitar och sedan frysa ned. Tänk på att göra bitarna i en storlek som passar din hund för att inte riskera problem med kvävning eller liknande.

Ett annat sätta om du vill göra melonen mer mättande är att mosa den, och sedan blanda ihop med yoghurt. Välj en yoghurt som du vet att din hund kan äta och helst en variant som har relativt låg fetthalt för att inte riskera fetma hos din hund. Sedan kan du blanda ihop och använda dig av en isbricka för att få kuber som passar att ge din hund som snacks.

Avslutande tankar kring vattenmelon för hundar

Innan du börja mata din hund med melon hejvilt bör du tänka över din vovves diet och hur stor din hund är. Små hundar ska inte ha lika mycket mat medan stora kan äta betydligt mer. Melon innehåller kalorier så därför måste du minska på resterande delar av hundens kost, antingen godis eller delar av det vanliga hundfodret.

Innan du ändra kosten regelbundet för din hund bör du kontakta utbildad personal hos en veterinär eller andra hundkunniga personer du kan komma i kontakt med.

Det går bra att mata din hund någon enstaka gång med melon utan att oroa sig men ska du börja med melon regelbundet bör en expert se över hundens kost först.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta vattenmelon – är skalet och kärnorna farliga