16 september

Kan hundar äta jordnötter – Varningstecken när du ska mata ditt djur

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Ett perfekt mellanmål! Jordnötter är både enkelt att ta med sig, fulla med energi och är billigt trots den goda smaken. Jordnötter är brett uppskattat av oss människor trots många med nötallergi som måste undvika dessa energibomber.

Men hur är de för våra fyrbenta vänner egentligen, kan hundar äta jordnötter som vi och finns de hundar med nötallergi?

Kan min hund äta jordnötter?

Ja, i vissa fall kan hundar äta jordnötter men de bör inte överkonsumeras! Ett gäng nötter av rätt typ är helt okej för din hund men du bör va på din vakt då nötter har mycket högt fettinnehåll, ibland är saltade och kan innehålla mögel som är giftigt för hundar.

Varför nötter kan vara bra för din hund

Vissa nötter, däribland jordnötter kan vara bra för din hund av den enkla anledningen att det är gott! Om din hund har svårt att få i sig rätt mängd kalorier kan även jordnötter användas då de innehåller mycket energi.

Du bör dock endast ge jordnötter av syfte att öka kalori-intaget efter du har pratat med din veterinär om det verkligen behövs och varför det kan vara aktuellt.

Din hund förtjänar mat av hög kvalité

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Risker med jordnötter

Att ge din hund jordnötter är inte helt riskfritt, det finns en hel del saker som är viktigt att tänka på för att du ska kunna mata din vovve fri från oro och risker. Nedan kan du läsa om vanliga risker för dig som vill ge jordnötter till hunden.

  • Övervikt

Som sagt innehåller jordnötter väldigt mycket energi och fett. Det kan göra att endast en liten näve nötter kan vara för mycket åt en liten hund medan det går fint för en stor. Se över vilken ras du har och hur mycket den ska äta innan du börjar mata för glatta livet. Hur mycket motion din hund får kan också påverka mängden som är okej.

  • Salt

Hundar behöver, precis som vi människor salt. Det behöver dock inte lika mycket som vi och kan må mycket dåligt vid för stora mängder salt. Det är inte ovanligt att jordnötter är saltade, det kan till och med vara svårt att hitta osaltade jordnötter i många butiker.

Om du har jordnötter med salt är det därför klokt att avstå från att mata hunden alternativ ge extremt små mängder. Har du tur kan du klar dig undan med att din hund behöver dricka extra mycket vatten vid för stort saltintag men i vissa fall kan saltförgiftning bli resultatet.

  • Kan hundar vara nötallergiker?

Hundar kan vara nötallergiker, precis som många människor. Är detta fallet bör du under inga omständigheter mat din hund med jordnötter då det kan leda till allvarliga skador.

Allergin kan utvecklas under hundens vuxna liv men det märks oftast i valpålder. Är det första gången du ska ge jordnötter till din hund bör du ta det försiktigt och börja med endast en nöt för att vara säker på att hundens hälsa inte tar skada.

  • Mögel på nötter

Även om din hund inte är nötallergi är det klokt att vara aktsam när det kommer till just nötter. Detta gäller inte bara jordnötter utan alla typer av nötväxter du kan tänkas ge till din hund. 

Mögelsvampen alfatoxin kan komma i stora mängder om när du matar din hund. Svampen trivs utmärkt på nötter och endast på mängder av giftet kan vara skadligt för din vovve.

Dessa risker bör hållas under uppsikt varje gång du matar din hund med jordnötter och du bör aldrig låta din vovve äta utan att du är i rummet. Nötter har en tendens till att fastna i halsen vilket kan resultera i kvävning, det går att motverka genom att hacka upp eller mosa nötterna för enklare konsumtion.

Vilka nötter kan hundar äta och vilka är farliga

Valnötter, jordnötter, mandalar, hickorynötter, pekannötter, pistaschnötter, cashewnötter och paranötter är alla exempel på nötter som hundar kan äta. Det är klokt att dubbelkolla ifall du är osäker och inte har testat mata din hund med just den nöten innan. Veterinärer brukar ha väldigt bra koll på vad du bör ge till din hund.

Macadamianötter ska vara mer giftiga än andra nötter och bör aldrig ges till din hund då de kan orsaka otäcka upplevelser för både dig och din vovve.

Avslutande tankar kring nötter och jordnötter för hundar

Jordnötter och vissa andra nötter går bra att ge till din hund så länge du är försiktig och inte riskerar hundens hälsa. Det kan vara bökigt att säkerställa att allting går till på rätt sätt, i de fallen du inte orkar är det bättre att avstå från nötter än att chansa.

Tänk på att du som hundägare är ensamt ansvarig över hundens kost och välmående, det är alltså ditt jobb att se till att nöten inte är farlig för just din valp

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta jordnötter – Varningstecken när du ska mata ditt djur