17 februari

Kan hundar äta blåbär – Är skogens härligaste bär riskfritt?

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Blåbär är ett våra klassiska svenska bär som finns tillgängligt landet över kring sensommaren. Under vinterhalvåret kan vi köpa blåbär i butik för att avnjuta, både i färsk och fryst form. Vi människor älskar dessa bär med vad gäller egentligen för hundar?

För att säkerställa hälsan av våra läsares hundar har vi djupdykt inom ämnet för att ta reda på fördelarna, nackdelarna samt de risker som finns. Längst ner diskuterar vi även på vilket sätt du ska förbereda blåbären innan du ger dem till hunden för att dra maximal nytta av fördelarna.

Kan hundar äta blåbär?

Hundar kan äta blåbär utan några som helst risker, så länge det sker i måttlig mängd. Några stycken i skogen som hunden själv mumsar i sig eller ett gäng från en skål när du äter efterrätt i hemmet är helt okej.

Det finns flera fördelar med blåbär för hundar men även en del saker du bör ha i åtanke. Små mängder är dock inget att oroa sig över, särskilt i skogen.

Varför man ska mata hunden med blåbär

För det första är blåbär gott, det tycker nästan alla och det gäller även hundar. Den härliga smaken är färsk, frisk och full av syrlig sötma. Blåbär passar utmärkt som de är, i gröten eller på ett flertal andra sätt. Hundar däremot föredrar blåbären helt naturliga utan tillredning.

Förutom den goda smaken innehåller även blåbär en hel del nyttigheter. Dessa härliga bär är nämligen sprängfyllda med antioxidanter. Något som är hälsosamt både för oss människor men även för våra bästa vänner.

Förutom den stora mängden antioxidanter innehåller även blåbär massvis med vitaminer. Plockar och äter du direkt i naturen finns det heller inga besprutningsmedel som vissa importerade blåbär kan ha när de köps i butik.

Din hund förtjänar mat av hög kvalité

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Var aktsam för detta när du matar med blåbär

Riskerna med blåbär är få, men som med alla frukter och bär innehåller blåbär en hel del fruktsocker. Socker är inte bra för hundar men i små mängder är det inte skadligt. Du bör därför inte ge din hund stora mängder blåbär dagligen. Perfekt är alltså att låta hunden äta fritt när ni är på en skogspromenad men undvika att köpa i butik med enbart syfte att mata hunden.

Dessutom bör du inte ge hunden blåbär som har bearbetats. Mosade blåbär med en gaffel eller liknande fungerar såklart utmärkt men undvika blåbär i sylt, kräm, marmelader eller liknande. Detta av den enkla anledningen att sockermängden vanligtvis är mycket hög, särskilt om du köper produkten i butik.

Som med all “människomat” bör blåbär matas med måtta. Stora mängder kan orsaka problem för hundens mage, särskilt om den bara är van med torrfoder eller någon annan kost som är lik varje dag. Börja med mycket små mängder och se hur vovven reagerar. Vissa hundar kan till och med vara allergiska mot en del bär.

Små hundar bör givetvis äta mindre mängd blåbär än vad stora kan göra. Använd sunt förnuft och kom ihåg att blåbär bör användas som hundgodis och inte som ersättning för hundens normala kost. Är du osäker på vad du bör göra kan du alltid kontakta din lokala veterinär innan du gör någon ändring på hundens matvanor.

Det är klokt att mosa bären med en gaffel innan du matar hunden. Detta är tillfördel både för små och stora hundar. De minsta hundarna riskerar att sätta hela blåbär i halsen om de glömmer att tugga medan stora hundar kan få problem med matsmältningen om de äter stora mängder av små bitar.

Andra bär hundar kan äta

Det finns en mängd andra bär hundar kan och inte kan äta. Hallon är ett annat vanligt bär som hundar tycker är gott som också fungerar bra då de innehåller relativt lite socker i förhållande till den söta smaken. 

Djursajten har skapat en lista med vanliga saker hundar kan och inte kan äta. Där djupdyker vi inom 25+ råvaror och berättar kort om varje med tillhörande bilder. Läs om vad hundar kan äta här.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta blåbär – Är skogens härligaste bär riskfritt?