16 september

Kan hundar äta jordgubbar – är bäret farligt?

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

De söta, saftiga och somriga bären är för många sommarens höjdpunkt! De fungerar utmärkt i efterrätter eller för sig och är nästan ett tvång att ha på tårtan under midsommarafton.

Dessa bär är fantastiska för oss människor oavsett om de är plockade själv, köpa färska i butiken eller om det är frysta jordgubbar på påse. Hur ser det ut för hundar? Är det ok att lägga ett gäng jordgubbar i hundskålen så ni får njuta tillsammans?

Kan hundar äta jordgubbar?

Hundar kan äta jordgubbar och det är näst intill riskfritt. Även frysta jordgubbar fugnerar bra för hunden. Du bör inte ge din hund jordgubbssylt, jordgubbssirap, jordgubbskräm eller andra produkter med mycket socker.

Mer om riskerna med jordgubbar för hundar kan du läsa om senare i artikeln

Dessutom går vi igenom olika sätt du kan variera sättet att mata hunden med jordgubbar och vad du kan göra om din vovve inte vill smaka på de härliga bären. Men först, jordgubbens viktigaste fördelar.

Fördelar med jordgubbar för hundar

Utöver sin härliga smak är jordgubbar sprängfyllda med näringsämnen som både vi människor och djur kan dra nytta av, några av dessa vitaminer och ämnen är:

  • Vitamin C
  • Vitamin B
  • Vitamin K
  • Kalium, Folsyra, Jord och magnesium

De härligt röda gubbarna är dessutom relativt låga på kalorier vilket gör att det är okej att äta en hel del utan att riskera fetma eller diabetes. Veterinärer rekommenderar att inte överstiga 10% av dins hunds diet med godis vilket du bör räkna jordgubbar till så trots alla dess fördelar är det klokt att hålla mängden på en rimlig nivå.

Hundar som riskerar fetma eller är överviktiga kan matas med speciellt foder för att bidra till minskad vikt. Det bästa fodret vi kan hitta för ändamålet är ett laxbaserat lightfoder för hundar som rör sig lite eller börjar komma upp i åldern.

Jordgubbar sägs ha fler fördelar såsom förbättrad tandhälsa och bromsad åldring men det saknas omfattande forskning för att säkerställa dessa påståenden. Vidare går vi genom varför det är viktigt att du matar hunden med bra foder samt vilka risker som finns när du matar hunden med jordgubbar.

Din hund förtjänar mat av hög kvalité

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Risker med jordgubbar för hundar

I och med fördelar kommer risker, det är oundvikligt! Lyckligtvis är listan på risker kort när det kommer till jordgubbar och det finns inte överdrivet viktiga saker du bör tänka på när det kommer till jordgubbar för hundar.

De generella sakerna du bör tänka på som gäller alla mänskliga livsmedel är att hundar inte bör matas av dessa i för stora mängder. Du bör undvika att överstiga det rekommenderade kalori-intaget för inte hund.

Detta skiljer från stora till små hundar samt hur aktiv din hund är vilket gör det svårt att ge dig ett tydligt svar här, men om du ger din hund jordgubbar lite nu och då bör det inte vara svårare än att ta bort en liten del av torrfodret eller hundens vanliga kost nästa gång du matar din vovve. (En eller två gubbar spelar ingen roll alls, mata på!)

Hur du ska förbereda jordgubbarna

Nu när du vet att dessa bär inte är giftiga och är reda att börja att lyxa till det för din vovve är det viktigt att du tänker på hur du ska förbereda jordgubbarna. Nedan följer en kort guide i hur du försäkrar dig om att hunden kommer må bra av sina gubbar.

Steg 1. Rengör jordgubben: eftersom jordgubbar växer i jordgubbsland eller krukor ur jorden är det vanligt att de finns kvar smuts på jordgubbarna, tvätta av bären noga och skär bort delar som är övermogna, omogna eller dåliga.

Steg 2. Skär bort bladen: Ofta när du köper färska jordgubbar kommer de gröna bladen följa med, dessa bör du skära bort för att undvika att din hund äter upp dem då de tillhör själva plantan och inte frukten som kommer från plantan.

Steg 3. Hacka eller mosa jordgubbarna: Beroende på din hunds storlek och storleken på de jordgubbar du har köpt eller odlat är det en bra idé att hacka upp eller mosa bären.

Ger du din hund hela jordgubbar finns det en överhängande risk för att din vän sätter bäret i halsen, det kan orsaka en otäck upplevelse för er båda och ibland komma med omfattande risker såsom kvävning. Hur fint du måste hacka eller mosa bären beror givetvis på hur stor din hund är, desto större hund desto större bär är okej.

Jordgubbar att undvika

Trots jordgubbens söta natur finns det ett stort intresse för oss människor att tillsätta mer socker. Jordgubbar i form av sylt, konserverade jordgubbar i sirapslag eller andra typer av bearbetade jordgubbar bör undvikas.

Dessa innehåller ofta mycket stora mängder socker vilket kan leda till att din hund blir antingen överviktigt eller råkar ut för sjukdomar såsom diabetes, de naturliga mängderna i bäret räcker gott och väl som sötma och inge konserveringsmedel behövs.

Avslutande tankar kring jordgubbar för hundar

Det är helt okej att mata din hund med jordgubbar! Det finns inga överhängande risker och du bör i första hand göra det för att låta din vovve uppleva lite lyx genom den härliga smaken. Undvik att mata för ofta eller för mycket med jordgubbar och på så sätt avfärdar du de problem som annars skulle uppstå.

Tänk på att djur, precis som vi människor kan få en energikick av socker. Ger du alltså din hund en hel del jordgubbar innan läggdags kan det vara mycket svårt att få hunden att slappna av, du bör därför ge jordgubbarna på förmiddagen eller under dagen för att undvika överdrivna energi-påslag som inte kan rastas

Dessutom kan för mycket socker påverka tänderna negativt så som sagt, begränsa mängden och du och din hund kommer njuta ostört.

För mer information och en lista med 20+ saker om vad din hund kan eller inte kan äta - Klicka här!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta jordgubbar – är bäret farligt?