17 mars

Kan hundar äta saffran – Hur farlig är smaksättaren egentligen?

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Saffran används ofta av människor världens över. I Spanien används saffran flitigt i vanlig matlagning medan vi i Sverige mest använder saffran för bakning när det börjar närma sig jul. Oavsett hur du använder saffran kan vi konstatera att smaksättaren är brett uppskattat av oss människor, men hur är det för hundar egentligen? Kan din hund äta saffran?

I den här artikeln ska vi undersöka hur saffran påverkar din hund, hur farligt det är och hur mycket saffran som riskerar skador för din hund. Dessutom hjälper vi dig med vad du ska göra om hunden har ätit saffran och vilka symtom du ska hålla utkik efter.

Kan hundar äta saffran?

Hundar kan inte äta saffran och bör undvika det helt och hållet. Äter hunden saffran eller saffranspulver direkt ur en förpackning är det betydligt farligare än om den skulle äta någon matprodukt med en mindre mängd saffran. För säkerhets skull rekommenderar vi att du undviker det helt.

Hur farligt saffran egentligen är och i vilka mängder det är farligt framgår inte tydligt i någon omfattande forskning. Det finns till och med forskning som tyder på att saffran är helt ofarligt för hundar i mycket små mängder.

Eftersom forskningen är bristfällig och hundar inte är tokiga i saffran som de kan va i andra matprodukter rekommenderar Djursajten att du helt enkelt undviker saffran för hunden.

Därför är hundens foder viktigt

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

 • Maten är speciellt anpassad för din hund
 • Naturliga råvaror
 • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
 • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
 • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
 • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Vanligaste farorna med saffran

Det är alltså sällan saffran i sin enkelhet som utgör en risk för hunden utan maten som innehåller saffran. Exempelvis används saffran flitigt i bakning där lussebullar och lussekatter är vanligast. Om hunden skulle äta en mycket liten bit gör det inget men ojäst deg bör du hålla bort helt och hållet från hunden.

Den ojästa degen kan snabbt orsaka problem för hundens mage men som sagt, en mycket liten bit utgör sällan någon risk.

Lussebullar innehåller ofta russin och är därför extra farliga för hundar. Ett enda russin kan nämligen orsaka allvarliga problem för hundar i form av njursvikt och som eventuellt leder till dödliga åkommor.

I övrigt bör du inte mata vovven med mat som innehåller saffran och andra kryddor eller smaksättningar såsom chili, lök, salt eller stora mängder fett. Detta är bara några av alla de saker hundar bör undvika att äta. Vill du läsa mer om vad hundar kan och inte kan äta har Djursajten tagit fram en lista med de 30+ vanligaste sakerna hundar kan och inte kan äta.

Om hunden råkar få i sig saffran: Symptom att hålla utkik efter

Att du tappar en bit saffransbulle eller till och med ett helt paket saffran på golvet är det inte ovanligt att hunden snabbt är där och slukar vad du tappat. Skulle din hund få i sig saffran även fast du försöker hålla smaksättaren borta rekommenderar vi att du håller ett extra öga på hunden. Några av de vanligaste symtomen som förekommer är:

 • Förändrat beteende (Exempelvis tillbakadragen/aggressiv)
 • Dricker ovanligt mycket eller lite
 • Vägrar att äta
 • Lös avföring
 • Kräkningar

Utöver dessa symptom kan det finnas fler åkommor som du kan se på din hund. Vi rekommenderar start att du kontaktar en veterinär om du är osäker. Du kan enkelt göra det i mobilen genom FirstVet, Evidens eller någon annan mobilveterinär. Det är helt gratis om du har en bra hundförsäkring där det ingår.

Kan hundar äta lussebullar och lussekatter?

Hundar kan inte äta lussebullar eller lussekatter. Dels för att själva bullen och innehållet av saffran kan vara skadligt men framför allt på grund av russinet. Russin kan vara skadligt för hundar redan efter ett enda russin eftersom det kan orsaka njurskador.

Utöver russin finns det flera saker hundar inte kan äta på grund av olika faror. På Djursajten kan du läsa vidare om den vanligaste "människomaten" hundar kan äta och vad de bör undvika.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta saffran – Hur farlig är smaksättaren egentligen?