16 september

Kan hundar äta hallon – söta bär du kan använda som godis

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Det härliga bäret som mognar mot sensommaren och gör sig fint i sylt, marmelader, på tårta eller som det är, ja jag pratar såklart om hallon!

Dessa bär är uppskattad av såväl stora som små och finns tillgängliga i butik året om, alltid som frysta men ibland även som färska bär! Det är inte konstigt att hundar tycker om hallon precis som vi men är det verkligen hälsosamt för våra fyrbenta vänner?

Kan min hund äta hallon?

Ja, hundar kan äta hallon! Trots deras söta smak innehåller inte hallon särskilt mycket socker eller kalorier vilket gör det till en perfekt belöning för din vovve.

Dessa små bär är rika på fiber som enligt den amerikanska kennelklubben hjälper mot fetma och förbättrar hundens ämnesomsättning.  Utöver fibrerna finns det massor av mineraler och antioxidanter, och sist men inte minst vitaminer!

Fördelar med hallon för hundar

För det första så är smaken av hallon mycket behaglig, även för hundar. De är söta men inte för söta och ger en frisk smak i munnen.

Din hund behöver inte äta hallon då den får i sig det den behöver från vanligt högkvalitativ hundmat men det kan vara en bra bonus om du misstänker att din hund behöver mer vitaminer. De vitaminer du kan hitta i hallon är:

  • Vitamin C
  • Vitamin K
  • Vitamin B-komplex

Hallon innehåller även massor med mineraler såsom mangan, järn, magnesium och kalium. Alla dessa fördelar gör hallon till en perfekt belöning för din hund men är absolut inte nödvändigt.

En annan fördel med hallon är att de växer vilt! Tack vare allemansrätten får du plocka bär i naturen. Det gör att du kan komma undan med att ge din hund hallon utan att behöva spendera många kronor.

Det kan även vara en perfekt dag för dig att umgås med din vovve i naturen medan min plockar bären. Tänk på att inte skada skog och mark medan du är ute och plockar och är du nära någons gård bör du kontakta markägaren för att be om tillåtelse.

Din hund förtjänar mat av hög kvalité

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Risker med hallon för hundar

Hallon är inte bara frid och fröjd! Eftersom just hallon innehåller stora mängder Xylitol bör du inte mata för mycket hallon till din vovve. Xylitol är ett naturligt sötningsmedel som finns i flera bär, frukter och grönsaker och är harmlöst för oss människor.

Det kan dock vara skadligt för hundar i för stor mängd men det betyder verkligen inte att du måste undvika hallon.

Om du matar din hund med massiva mängder hallon kan det orsaka problem med levern eller mer vanliga symptom såsom kräkning eller diarré.

Trots den låga nivån av socker finns det en risk för sjukdomar såsom fetma eller diabetes för din hund vid för stor konsumtion av hallon, därför bör du alltid anpassa mängden till din hunds storlek och kontakta din veterinär vid osäkerhet.

Hur du bör servera hallon till din hund

Du kan ge hallon till din hund på flera olika sätt och de kommer säkerligen vara uppskattat hur du än bär dig åt. Det absolut enklast, och troligtvis vanligaste sättet är att använda det som hundgodis eller belöning. När din hund förtjänar en godis är det bara att ge den ett hallon och berömma den.

För dig som har plats över i frysen kan det vara klokt att köpa frysa hallon eller plocka egna bär och frysa in. Det är enkelt att servera i efterhand och hållbarheten blir mycket lång. Många hundar har inge emot att äta hallonen direkt från frysen även om de är hårt. Tänk på att valpar kan ha svagare tänder vilket kan göra det svårt med frysta bär.

Om din hund inte gillar hallon eller har svårt för att äta dessa bär kan det vara en idé att mosa ihop några hallon med en gaffel och servera i matskålen. Du kan göra det nån gång nu och då som efterrätt när din hund har ätit sin vanliga kost. Tänk bara på att mosade hallon tenderar att se mindre ut än vad det egentligen är. Det kan leda till att du ger mer hallon än vad du planerade från början.

Sammanfattningsvis om hallon för hundar

Nu förstår du att hallon inte är något att oroa sig för, de kan vara klokt att se till så att hallonen är rena från smuts och grus om du plockar dem själv.

Utöver de är det inte mycket att tänka på förutom att du bör begränsa mängden för att inte riskera problem för din hund. Tänk på att de är du som ägare som ansvarar över hundens hälsa!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta hallon – söta bär du kan använda som godis