Inlägget innehåller annonslänkar för petster och buddypetfoods
Leverpastej är något hundar älskar lika mycket eller till och med mer än många människor. Vi äter vanligtvis leverpastej på en smörgås där en tunn skiva bidrar till både krämighet och smak. Utöver den smaken är leverpastej sprängfyllt med näringsämnen, inte minst järn vilket är nödvändigt för att överleva.
För dig som vill mata hunden med leverpastej finns det en hel del saker att tänka på. I den här artikel djupdyker vi inom ämnet och förklarar alla för- och nackdelar samt berättar om hur du gör hemmagjort hundgodis som din vovve kommer älska.
Kan hundar äta leverpastej?
Hundar kan äta leverpastej utan några större risker. Det finns några olika anledningar att mata hunden med varan men pastejen bör i första han användas som godis åt hunden och bör inte ersätta någon del av hunden vanliga kost.
Såväl bredbar som den klassiska biten fungerar för hundar men du bör hålla utkik på vissa saker. Läs vidare om de varningstecken du ska vara uppmärksam för under rubriken “Nackdelar med leverpastej för hundar” nedan.
Bästa valet! 50-59:-
Buddy Pet Foods med lever

Alternativ! 79:-
Frystorkat levergodis

Leverpastejens fördelar
Först och främst är leverpastej något många hundar tycker är gott. Detta bör vara huvudanledningen till varför du ger din hund leverpastej eftersom stora mängder kan vara dåligt för hunden.
Utöver den goda smaken innehåller leverpastej väldigt mycket järn, något som är viktigt för hunden. Andra vitaminer som exempelvis vitamin B finns också i pastejen vilket gör det ännu mer passande för din vovve.
Nackdelar med leverpastej för hundar
Även fast leverpastej är relativt riskfritt för hundar finns en del saker du bör vara aktsam med. Först och främst, mängden. En hund ska inte äta stora mängder av leverpastej eller på annat sätt ändra sin kost hastigt. Magen är van med den kost den får och kräver tid att anpassa sig.
Dessutom innehåller leverpastej en del fett som kan vara skadligt för hunden i stora mängder.
Köpt leverpastej, som de flesta använder sig av, kan innehålla både socker och salt. Du bör därför läsa en extra gång på innehållsförteckningen och kontrollera dessa mängder. Jämför olika produkter och välj den bästa utifrån tankesättet; Ju mindre desto bättre.
Vad är det svarta i leverpastejen?
Det svarta i leverpastejen ska vara tryffel men så är inte alltid fallet. Eftersom tryffel är dyrt används ofta annan typ av svamp som har färgats i de billigare varianterna av köpt leverpastej. Champinjon och fårticka används därför ofta istället för tryffel. De tillför ingen större smak men ger leverpastejen det klassiska utseendet med svarta prickar.
Lyckligtvis kan hundar de flesta svamparna utan någon större oro. Vanliga matsvampar fungerar därför utmärkt för hundar. Förutom svamp och leverpastej finns det mängder andra saker hundar kan och inte kan äta. Vill du veta mer om dessa råvaror kan du läsa Djursajtens lista om 28+ olika saker hundar kan och inte kan äta.
Hemmagjord leverpastej
Har du gjort egen leverpastej gäller inte samma riktlinjer som för köpt pastej. Det beror helt på vad. du har i din variant. Vissa väljer att smaksätta leverpastejen med andra saker än vad de klassiska receptet innehåller och om så är fallet kan det vara något hundar inte kan äta. Var särskilt aktsam för russin och lök.
Fördelen med egen leverpastej är att du kan själv bestämma mängden salt, socker och i vissa fall även fett för att göra en pastej som är så nyttig som möjlig åt din bästa vän.
Så gör du ditt egna hundgodis
Att göra eget hundgodis är lätt. Den mest populära metoden går ut på att torka blodpudding i ugnen men leverpastejen är minst lika bra och till och med enklare! Nedan följer en steg-för-steg-guide i hur du gör ditt egna hundgodis av leverpastej.
Steg 1: Skriva millimeter-tjocka skivor av leverpastejen.
Steg 2: Lägg ut skivorna på något glatt underlag där de kan torka fritt. På bara några timmar i luften kommer de andra hårdna till och bli torra.
Steg 3: För dig som vill påskynda processen eller få en hårdare konsistens går det att baka leverpastejen i ugnen. Följ då samma steg som tidigare fast du lägger skivorna på en ugnsplåt och låter de torka på låg värme, omkring 60 grader fungerar utmärkt.
Bra jobbat! Nu har du super-mumsigt hundgodis som din vovve kommer älska! Du kan förvara bitarna i en förslutningsbar behållare eller en påse på en torr och mörk plats. Tänk på att pastejen bör ändas upp ganska snabbt så den inte hinner utveckla några oönskade bakterier. Lukta och se om du märker något opassande och släng genast pastejen om den verkar dålig.