16 september

Kan hundar äta blodpudding? Recept på hur du gör eget hundgodis

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Blodpudding äts i många Svenska hem av både vuxna och barn, det är en riktigt klassiker! Tillsammans med lingonsylt, smör och ibland bacon är det en billig maträtt som går snabbt att slänga ihop på en vardag.

Hundar älskar också blodpudding och det är inte konstigt, de älskar ju kött och andra produkter från djur vilket just blodpudding innehåller. Men mår hundar verkligen bra av den klassiska maträtten?

Kan min hund äta blodpudding?

Hundar kan äta blodpudding och det finns inte mycket du behöver oroa dig över.  Vissa saker kan vara värt att tänka en extra gång på och du bör inte mata din hund med allt för mycket blodpudding då det kan vara skadligt i för stora mängder. Hur mycket beror såklart på hur stor din vovve är men att ha som godis med jämna mellanrum är inget problem.

Fördelar med blodpudding för hundar

Först och främst kommer din hund, med 99 % säkerhet, att älska blodpudding! Blodpudding innehåller blodpulver från gris och nötkreatur vilket gör den till en utmärkt källa av järn. Din hundar behöver oftast inte tillskott i form av järn då de får i sig tillräckligt från sin vanliga kost, men det kan vara en bonus när du ger din hund något den älskar.

En annan ofta förbisedd anledning till varför blodpudding är ett bra alternativ för din vovve är just priset! Det går att köpa i vanliga matvarubutiker och kan kosta så lite som 20kr/kg vid extrapris eller omkring 30-40 kr/kg vid normalpris, ett riktigt kap alltså!

Risker med blodpudding för hundar

Det finns en del risker som kan uppstå när du börjar mata din hund med blodpudding, det finns tre saker du bör tänka lite extra på för att undvika oönskade problem. Dessa är:

Mängden

Det är viktigt att du inte matar din hund för ofta med blodpudding då det kan orsaka fetma hos din hund. Ett tips är att använda bodpudding som torkat hundgodis vid träning eller upplärning för att vara på den säkra sidan.

Du ska ändå aldrig ge din hund så mycket hundgodis att det finns risk för några problem. Maximalt 10 % av kaloriintaget ska komma från godis.

Socker

Tro det eller ej men köpt blodpudding innehåller socker. Ganska mycket socker dessutom. I den klassiska halvmåne-förpackningen om 500g är det 5.7 gram socker per 100 gram. Detta resulterar i att en hel förpackning innehåller hela 28,5 gram socker. Den mängden socker kan liknas med nästan åtta sockerbitar!

Socker är inte nödvändigtvis dåligt för din hund och är inget du bör oroa dig över i små mängder om du exempelvis bara ger blodpudding istället för godis lite nu och då. Stora mängder socker leda till fetma och diabetes, båda sjukdomarna är mycket skadliga och i vissa fall dödliga för din hund.

Lyckligtvis finns det blodpudding att köpa som innehåller mindre eller inget socker alls. Gea's blodpudding, som finns i flera matvarubutiker erbjuder en sockerfri variant. Den är tydligt märk med "Utan tillsatt socker" och lämpar sig extra bra för att göra eget hundgodis. (Tänk på att Gea's blodpudding original och glutenfri båda innehåller socker.)

Lök

Det är inget snack om saken, lök är giftigt för din hund. Vissa typer av blodpudding innehåller just lök vilket gör hela idén om blodpuddings-godis något motsägande då det ska vara nyttigt vanligtvis. Mängden lök spelar såklart roll och det är just därför många hundar får blodpudding utan risk.

Av denna anledning, likt de andra som listas här bör du begränsa mängden blodpudding du ger till din vovve. Begränsar du inte mängden kan det leda till lökförgiftning för din vän vilket kan orsaka blodbrist samt skador på inre organ.

Om du misstänker att din hund har fått i sig för mycket lök eller att den visar på symptom bör du kontakta din veterinär direkt för hjälp och råd. Några vanliga symptom på att din hund har råkat ut för lökförgiftning är:

 • Minskad aptit
 • Kräkningar och diarré
 • Hastig andning
 • Urinen blir rödfärgad
 • Slemhinnorna bleknar
 • Hunden visar på smärtor i buken

Som sagt är det inget att oroa sig över då det är så små mängder du ska ge din hund, men tänk på att det är ditt ansvar att hunden ska må bra. Därför är det klokt att kontakta veterinären vid minsta osäkerhet.

Din hund förtjänar mat av hög kvalité

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

 • Maten är speciellt anpassad för din hund
 • Naturliga råvaror
 • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
 • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
 • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
 • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Hur du gör eget godis till hunden på blodpudding Hundgodis - Recept

Det är enkelt att göra eget hundgodis av blodpudding och går relativt snabbt, tiden tar omkring två timmar men under den tiden kan du oftast göra något annat. Här kommer ett steg-för-steg recept på torkad blodpudding som hundgodis.

 1. Sätt ungen på låg värme. omkring 125 grader fungerar bra. Det kan skilja sig från ugn till ugn. Testa dig fram till vad som passar dig.
 2. Skär blodpuddingen i bitar. Storleken beror på hur stor din hund är och det ska inte finnas någon riska att din vovve sätter i halsen. Tänk på att bitarna minskar en aning då vattnet torkas ur.
 3. Lägg bitarna på en plåt. Använd dig av bakplåtspapper för att underlätta städningen och för att undvika att bitarna fastnar i plåten.
 4. Torka bitarna. Placera plåten mitt i ugnen i cirka två timmar. Tiden kommer variera beroende på din ugn och storleken på bitarna, de ska vara torra men inte stenhårda. Håll ett öga!
 5. Stäng av ugnen när de är nästan torra. Stäng av ugnen men låt plåten ligga kvar över natten för att torka det sista. (Du kan lämna luckan till ugnen på glänt för att låta fukt ta sig ur ugnen, använd exempelvis en träslev om din ugnslucka stänger sig själv.)

Grattis, nu har du lagat helt eget hundgodis gjort på blodpudding! Superenkelt och gott för din hund. Förvara bitarna torrt och mörk för att de ska hålla längre. Bitarna måste inte nödvändigtvis vara i kylen då de har ganska bra hållbarhet men om du har gjort en större mängd kan det vara klokt.

Kontrollera alltid bitarna innan du matar din vovve om du förvarar hundgodiset en längre period.

Avslutande tankar om blodpudding för hundar

Nu är det bara att börja mata din jycke med sina nya godisar som du har gjort av blodpudding! Tänk på att begränsa mängden för att undvika oönskade problem för din bästa vän. Ni kommer garanterat ha en trevlig stund nästa gång ni leker eller tränar med dessa nya munsbitar. 

Det kan finnas blodpudding som har lägre sockerinnehåll än produkten jag använde i exemplet och har du tur kan du hitta en pudding med mindre lök och i vissa fall helt utan. När du är i butiken bör du läsa på innehållsförteckning och välja den produkt som verkar bäst.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Det finns Blodpudding utan socker. Geas är det vanligaste märket, och märkt utan socker.

  • Superbra tips Osvald! Jag har lagt in det i artikeln så fler kan dra nytta av din information, Tack!

   /William, Djursajten

 • Hej på Er!
  Köper Lithells blodpudding skär den i strimlor. 4cm långa, 2cm breda och med en tjocklek om ca 4mm.
  Torkar dom i ugnen 125° ca 20 min vänder och 20 min, då är bitarna nästan helt torra.Ger min hund dvärg snauzer 1st på morgonen efter promenaden sedan 1till på kvällen. Varje gång lägger jag bitarna så att hon får söka efter dom, hon tycker det är jättekul. Är det okej att göra så?

  • Hej Per,

   Som du beskriver bitarna bör det inte vara något problem med att låta vovven söka en bit på morgon och kväll. Så länge du håller mängden blodpudding till en låg nivå ser jag ingen risk eftersom bitarna är så små, även om dvärgschnauzer är av en liten ras. Är du osäker kan du alltid kontakta din veterinär för rådgivning!

   Tack för att du leker med och tar hand om din hund!

   /William, Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Liknande läsning

  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta blodpudding? Recept på hur du gör eget hundgodis