16 september

Kan hundar äta blodpudding? Recept på hur du gör eget hundgodis

Blodpudding äts i många Svenska hem av både vuxna och barn, de är en riktigt klassiker! Tillsammans med lingonsylt, smör och ibland bacon är det en billig maträtt som går snabbt att slänga ihop på en vardag.

Hundar älskar också blodpudding och det är inte konstigt, de älskar ju kött och andra produkter från djur vilket just blodpudding innehåller, men mår hundar verkligen bra av den klassiska maträtten?

Kan min hund äta blodpudding?

Ja, hundar kan äta blodpudding och det finns inte mycket du behöver oroa dig över, men vissa saker kan vara värt att tänka en extra gång på. Du bör inte mata din hund med allt för mycket blodpudding då det kan vara skadligt i för stora mängder. Hur mycket beror såklart på hur stor din vovve är men att ha som godis med jämna mellanrum är inget problem.

Fördelar med blodpudding för hundar

Först och främst kommer din hund, med 99 % säkerhet, älska blodpudding! Blodpudding innehåller blodpulver från gris och nötkreatur vilket gör den till en utmärkt källa av järn. Din hundar behöver oftast inte tillskott i form av järn då de får i sig tillräckligt från sin vanliga kost, men det kan vara en bonus när du ger din hund något den älskar.

En annan ofta förbisedd anledning till varför blodpudding är ett bra alternativ för din vovve är just priset! Det går att köpa i vanliga matvarubutiker och kan kosta så lite som 20kr/kg vid extrapris eller omkring 30-40 kr/kg vd normalpris, ett riktigt kap alltså!

Risker med blodpudding för hundar

Det finns en del risker som kan uppstå när du börjar mata din hund med blodpudding, det finns tre saker du bör tänka lite extra på för att undvika oönskade problem. Dessa är:

 • Mängden

Det är viktigt att du inte matar din hund för ofta med blodpudding då det kan orsaka fetma hos din hund. Ett tips är att använda bodpudding som torkat hundgodis vid träning eller upplärning för att vara på den säkra sidan.

Du ska ändå aldrig ge din hund så mycket hundgodis att det finns risk för några problem. Maximalt 10 % av kaloriintaget ska komma från godis.

 • Socker

Tro det eller ej men köpt blodpudding innehåller socker. Ganska mycket socker till och med. I en klassiska halvmåne-förpackning om 500g är det 5.7 gram socker per 100 gram. Detta resulterar i att en hel förpackning innehåller hela 28,5 gram socker. Den mängden socker kan liknas med nästan åtta sockerbitar!

Socker är inte nödvändigtvis dåligt för din hund och är inget du bör oroa dig över i små mängder om du exempelvis bara ger blodpudding istället för godis lite nu och då. Däremot kan socker lite till fetma och diabetes, båda sjukdomarna är mycket skadliga och i vissa fall dödliga för din hund.

 • Lök

Det är inget snack om saken, lök är giftigt för din hund. Blodpudding innehåller just lök vilket gör hela idén om blodpuddings-godis något motsägande då det ska vara nyttigt vanligtvis. Mängden lök spelar såklart roll och det är just därför många hundar får blodpudding.

Av denna anledning, likt de andra som listas här bör du begränsa mängden blodpudding du ger till din vovve. Begränsar du inte mängden kan det leda till lökförgiftning för din vän vilket kan orsaka blodbrist samt skador på inre organ.

Om du misstänker att din hund har fått i sig för mycket lök eller att den visar på symptom bör du kontakta din veterinär direkt för hjälp och råd. Några vanliga symptom på att din hund har råkat ut för lökförgiftning är:

 • Minskad aptit
 • Kräkningar och diarré
 • Hastig andning
 • Urinen blir rödfärgad
 • Slemhinnorna bleknar
 • Hunden visar på smärtor i buken

Som sagt är det inget att oroa sig över då det är så små mängder du ska ge din hund, men tänk på att det är ditt ansvar att hunden ska må bra, därför är det klokt att kontakta veterinären vid minsta osäkerhet.

Hur du gör eget godis till hunden på blodpudding Hundgodis - Recept

Det är enkelt att göra eget hundgodis av blodpudding och går relativt snabbt, tiden tar omkring två timmar men under den tiden kan du oftast göra något annat på. Här kommer ett steg-för-steg recept på torkad blodpudding som hundgodis.

 1. Sätt ungen på låg värme. omkring 125 grader fungerar bra. Det kan skilja sig från ugn till ugn. Testa dig fram till vad som passar dig.
 2. Skär blodpuddingen i bitar. Storleken beror på hur stor din hund är och det ska inte finnas någon riska att din vovve sätter i halsen. Tänk på att bitarna minskar en aning då vattnet torkas ur.
 3. Lägg bitarna på en plåt. Använd dig av bakplåtspapper för att underlätta städningen och för att undvika att bitarna fastnar i plåten.
 4. Torka bitarna. Placera plåten mitt i ugnen i cirka två timmar, tiden kommer variera beroende på din och storleken på bitarna, de ska vara torra men inte stenhårda.
 5. Stäng av ugnen när de är nästan torra. Stäng av ugnen men låt plåten ligga kvar över natten för att torka det sista. (Du kan lämna luckan till ugnen på glänt för att låta fukt ta sig ur ugnen, använd exempelvis en träslev om din ugnslucka stänger sig själv.)

Grattis, nu har du lagat helt eget hundgodis gjort på blodpudding! Superenkelt och gott för din hund. Förvara bitarna torrt och mörk för att de ska hålla längre, de måste inte nödvändigtvis så i kylen då de har ganska bra hållbarhet men om du har gjort en större mängd kan det vara klokt.

Avslutande tankar om blodpudding för hundar

Nu är det bara att börja mata din jycke med sina nya godisar som du har gjort på blodpudding! Tänk på att begränsa mängden för att undvika oönskade problem för din bästa vän. Ni kommer garanterat ha en trevlig stund nästa gång ni leker eller tränar med dessa nya munsbitar. 

Det kan finnas blodpudding som har lägre sockerinnehåll än produkten jag använde i exemplet och har du tur kan du hitta en pudding med mindre lök och i vissa fall helt utan, när du är i butiken bör du läsa på innehållsförteckning och välja den produkt som verkar bäst.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Hörselskydd för alla raser – Ljudkänsliga hundar

Gosedjur i hundtema – Djursajten tipsar om de sötaste kramdjuren

Allergivänlig hund – Lista med 22 allergivänliga hundraser

Djursajten
>