17 februari

Kan hundar äta svamp? – Detta gäller för champinjoner och kantareller

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Svamp är bredd uppskattat av oss människor. Vi konsumerar mängder med svamp varje år som plockas själva eller köps i butik. Det kan vara i form av en helt vanlig champinjonstuvning eller den modernare portabello-burgaren till lyxiga smörstekta kantareller. Med vad gäller egentligen för våra hundar?

I den här artikeln går vi igenom vad som gäller för hundar och deras konsumtion av matsvampar. Vi listar fördelarna, nackdelarna samt understryker de risker du bör hålla koll på för hundens säkerhet.

Kan hundar äta svamp?

Hundar kan äta svamp. Champinjoner, kantareller och andra typer av svamp som också är okej för oss människor fungerar utmärkt för hunden.

En hund som äter svamp upplever en mängd fördelar men du som ägare bör vara på din vakt. Det finns nämligen en del risker. Nedan listar vi allt du behöver tänka på samt hur du ska förbereda svampen innan du matar den till hunden, men först:

Fördelarna med svamp för hundar

Matsvampar är alla näringsrika och fulla med smakrik energi. Allt från vitaminer och mineraler till viktiga antioxidanter och aminosyror. Precis vad din svamp innehåller beror på vilken typ du använder dig av men gemensamt för de vanligaste typerna är som sagt att de är nyttiga. Utöver hälsofördelarna är en stor positivitet med svamp att det är gott.

Kan hundar äta kantareller?

Hundar kan äta kantareller. Det gäller både såväl trattkantareller som vanligt skogskantareller. Vanligaste sättet hundar får i sig kantareller är när de går med sin ägare i skogen, ofta på jakt efter svamp. Hunden kan då springa före när den ser svampen och sluka den i ett nafs. Vill du att det ska bli kvar något till dig så måste du va uppmärksam!

Många svampälskare har tränat sina hundar till att bli proffs på just kantarellsök. Det betyder att hunden nosar sig fram till svampen och sedan markerar det åt dig så plockningen blir effektiv och snabb.

Som sagt finns det ingen egentlig risk med kantareller i sin enkelhet men vissa saker bör du tänka på.

Är det något giftig typ av smak bredvid kantarellerna om hunden äter av misstag kan det bli allvarliga skador som i värsta fall kan vara kvarstående. När du matar hunden med kantareller bör du dessutom undvika smör och andra kryddor då det kan vara giftigt eller helt enkelt allt för energirikt. 

Kort och gott kan man säga att några kantareller är inget att oroa sig för men stora mängder utan noggrann kontroll kan bli farligt.

Kan hundar äta champinjoner?

Hundar kan äta champinjoner utan någon överhängande risk. Det är viktigt att svampen är ren, fräsch och tillagad. När du tillagar svampen bör du aldrig använda dig av smakförstärkare såsom lök, vitlök eller chili då dessa är giftiga för hundar.

Mängden champinjoner din hund äter bör dock begränsas då större mängder av svampen kan vara giftigt. Detta är något som gäller både hundar och människor men är sällan något att oroa sig vid vardagligt bruk.

Vi rekommenderar att du kokar svampen innan du matar den till hund. Detta säkerställer att den blir helt tillagad utan att hunden får i sig något olämpligt. Tänk även på att vattnet inte ska vara saltat.

Din hund förtjänar mat av hög kvalité

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

  • Maten är speciellt anpassad för din hund
  • Naturliga råvaror
  • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
  • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
  • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
  • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Risker med svamp för hundar

De största riskerna med svamp för hundar är giftiga svampar. En bra riktlinje är att de svampar vi människor kan äta, kan även hundar äta. Mängden svamp bör också begränsas, du bör alltså inte mata hunden med stora mängder som en del av den vardagliga kosten.

Hur du bör tillaga svamp

Det bästa sättet att tillaga svamp med syfte att mata hunden är att koka den. Detta säkerställer att svampen blir helt tillagad utan att några farliga tillsatser adderas. Kryddor och smaksättare såsom salt, chili, vitlök och smör bör helt undvikas även om vi människor uppskattar det enormt.

Om du envisas och väljer att steka svampen i matfett ber vi dig använda så lite som möjligt. Olja och smör är mycket kaloritätt vilket betyder hunden kan riskera övervikt vid överdriven och regelbunden konsumtion.

Min hund åt flugsvamp - Håll utkik efter symptom

Stäng genast ned Djursajten och kontakta din veterinär! Flugsvamp och andra giftiga svampar är farliga och kan orsaka allvarliga skador för din hund. Har du varit i skogen med din hund och misstänker att den har ätit någon opassande svamp finns det en del symtom du bör hålla utkik efter.

Vanligt är kräkningar, diarré eller ändrat beteende i allmänhet. Till exempel att din vovve blir tillbakadragen, börjar skaka eller gömmer sig.

Andra saker hundar kan och inte kan äta

Utöver svamp finns det en uppsjö människomat hundar kan och inte kan äta. Djursajten har tagit fram en lista med 22+ olika råvaror där vi ger ett svar på om hunden kan äta maten i fråga. På listan ser du även tydliga bilder och kort information om varje råvara.

Tack för att du bryr dig om din vovves kost och säkerställer att de den äter är lämpligt för hundar, det behövs fler hundägare som dig!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta svamp? – Detta gäller för champinjoner och kantareller