17 februari

Kan hundar äta popcorn? – Fredagsmys med hunden kan vara möjligt!

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Härligt frasiga popcorn är något de flesta av oss människor älskar, bara lukten får många att tänka på en spännande biofilm eller sällskap runt ett brädspel. För oss är popcorn ett av de nyttigare snacksen jämfört med chips och godis, särskilt om man poppar själv i grytan.

Hundar gillar också popcorn, men hur säkert är det egentligen? Vidare i artikeln går vi igenom de vanligaste för och nackdelarna med popcornen samt de stora riskerna du ska undvika. 

Kan hundar äta popcorn?

Hundar kan äta popcorn utan några större risker! Du kan slå dig ned framför en film i soffan och kasta ett popcorn eller två åt din vovve med jämna mellanrum så ni får njuta tillsammans. Det finns några fördelar med popcorn men det viktigaste är att du tänker på riskerna. Dessutom måste du förbereda popcornen på rätt sätt för att inte orsaka onödiga problem.

Fördelarna med popcorn för hundar

Popcorn i sin enkelhet är kalorisnålt men ändå gott vilket gör det till det perfekta snacket. Man kan alltså äta en hel del utan oron att bli illamående eller riskera att överkonsumera. Tyvärr gäller detta sällan då popcorn mer än ofta dränks i salt, fett och ibland socker eller smör. Inget fel med det förstås, man måste väl få njuta ibland, eller hur?

Popcorn är också mycket billigt, särskilt om du poppar själv i gryta. Du kan köpa en påse med popcornkärnor för pengar du fått från veckans pant eller genom att betala omkring 15 kronor. En sådan påse räcker ofta till minst fem stora skålar!

Ur näringssynpunkt finns det inte några större fördelar med popcorn då det är relativt näringsfattigt. Letar du något som gör hunden hälsosammare och får i sig de vitaminer den behöver bör du istället använder dig av någon annan råvara.

Därför är hundens foder viktigt

Maten för hundar är minst lika viktigt som för oss människor. Uttrycket "du är vad du äter" gäller även våra bästa vänner men trots det ger många hundägare näringsfattig och tråkig hundmat gjort på billigt spannmål för att tillverkarna ska stoppa mer pengar i fickan.

Lyckligtvis blir det allt vanligare att med bra mat för hundar när fler hundägare tar steget i rätt riktning. Nedan ser du Djursajtens favorit; för dig som verkligen bryr sig om din hund.

Djursajtens Favorit: Buddy Pet Foods

Buddy Pet Foods är vår favorit när det gäller hundmat av hög kvalité. De har ett flertal produkter som lämpar sig utmärkt för din hund oavsett ras, ålder och storlek.

För- och nackdelar med Buddy Pet Foods

 • Maten är speciellt anpassad för din hund
 • Naturliga råvaror
 • Noga genomtänkta recept med näring, kvalité och smak i fokus
 • Kostnadsfri hemleverans över 500 kronor
 • Finns som engångsköp eller 10% billigare med prenumeration
 • Kostar mer än billigt, näringsfattigt torrfoder

Djursajten har samlat de vanligaste matvarorna folk fundera att ge till sina hundar i en smidig lista. Där kan du läsa mer om vad hundar kan och inte kan äta. Flera av råvarorna är sprängfyllda med vitaminer och andra nyttigheter. Läs mer om vad som är ätbart eller farligt för hundar.

Risker och nackdelar med popcorn

Först och främst ska vi tala om händelsen att hunden sätter popcornet i halsen. Det är särskilt vanligt hos små hundar som är glupska. Säg att du kastar ett popcorn och din vovve fångar det i munnen.

Då är det inte helt ovanligt att det sväljs utan att tuggas och helt plötsligt börjar vovven kvävas. För att undvika detta bör du istället lägga popcornen på golvet och säga varsågod åt hunden när den får äta.

Dessutom kan du vara noga med att bara ge små popcornbitar eller mosade popcorn så minskar du snabbt risken med kvävning för hunden. Kärnor bör alltid undvikas helt.

Smaksätter du dina popcorn (som nästan alla gör) bör du vara aktsam. Stora mängder salt, fett, socker och smör är alla stora NEJ när det gäller hundar. Salt kan orsaka saltförgiftning, fett kan orsaka överviktig eller hjärtproblem och socker har kopplingar till diabetes. Andra starka kryddor bör också undvika om du brukar vara mer kreativ med din smaksättning.

Micropopcorn är ett vanlig sätt att konsumera detta snack. Från en sådan påse kan du ge något enstaka popcorn utan oro, men inte mer. Dessa är mycket salt och innehåller en hel del fett så din hund får nöja sig med ett par stycken. Bättre än inget iallafall!

Poppar du egna i kastrull kan du anpassa alla mängder. Försök använda så lite fett som möjligt och vänta med saltet tills du har satt undan några stycken i en skål. Detta är det bästa sättet att mata hunden med popcorn så ni får njuta av lugnet tillsammans.

Hur du poppar popcornen i gryta

Vi har talat mycket om egen-poppade popcorn, men aldrig avslöjat hur man gör. Det är faktiskt väldigt enkelt och går snabbt, under fem minuter är vanligt!

 • Steg 1: Ta fram en medelstor kastrull, slå på värmen på medelhög och häll i olja som täcker botten. - Raps eller solrosolja är de vanligaste typerna. Undvik oljor som smakar mycket om du inte vet att du verkligen gillar smaken, exempelvis olivolja.
 • Steg 2: Placera omedelbart ett gäng kärnor i den kalla oljan, placera sedan kastrullen över värmen. Lägg på locket.
 • Steg 3: När du hör det första poppet lyfter du locket direkt och häller i kärnor så botten täcks. Var noga med att det inte blir ett lager där två eller fler popcorn ligger på varandra. Sätt tillbaka locket igen.
 • Steg 4: Håll koll på pannan hela tiden och skaka den åt fram och tillbaka åt sidan med jämna mellanrum. Detta säkerställer att popcornen inte blir brända.
 • Steg 5: När poppandet börjar avta tar du genast av grytan från värmen och häller upp dina popcorn i en skål. Lägg några stycken i en mindre skål åt hunden för att sedan salta dina egna popcorn (eller smaksätta på annat sätt).

Bra jobbat! Nu har du poppat egna popcorn och har dessutom några du kan dela med till din hund. Viktigt att tänka på när du poppar själv är att:

Lämna aldrig kastrullen obevakad, ta genast bort från värmen om du ser eller känner lukt av bränt och ät inte själv eller mata inte hunden med de opoppade kärnorna

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta popcorn? – Fredagsmys med hunden kan vara möjligt!