17 februari

Kan hundar äta päron? – Tillred frukten på rätt sätt

Artikeln innehåller samarbetslänkar med buddy

Ett saftigt päron är väl uppskattat av oss människor. Vi konsumerar päron genom att äta frukten färsk, dricka den i form av saft och juice eller genom att tillaga den i en efterrätt med andra ingredienser.

Oavsett vad är de få personer som inte gillar den härligt saftiga frukten.

Med detta i åtanke är det förståeligt om hundar också vill äta päron. Ett stort saftigt bett som fylls med smak och sötma är något många vovvar älskar. 

Hur är det egentligen med päron, kan hundar äta frukten och vilka för- och nackdelar finns det?

Kan min hund äta päron?

Hundar kan äta päron. Du behöver inte oroa dig om din hund har ätit en bit eller till och med ett helt päron någon enstaka gång. Frukten är full med vitaminer som bidrar till förbättrad hälsa. Dessutom innehåller päronet begränsat med socker då den mestadels består av vatten.

Trots päronets många fördelar finns även en rad nackdelar och risker. Vidare i artikeln listar vi dessa samt avslöjar vad du bör tänka på och du ska gå tillväga när du serverar päron till hunden.

Vilka hälsofördelar bidrar päron till?

Förutom att päron är gott och relativt billigt bidrar päron till en rad hälsofördelar. Matar du hunden med päron på rätt sätt kommer den få njuta av alla de vitaminer som kommer med frukten. 

Kalium och fibrer finns rikligt av i päron, det gäller alla sorter päron som finns tillgängliga för oss i Sverige. Päron innehåller dessutom stora mängder vatten, något som kan vara extra fördelaktigt om du matar hunden med päron på varma sommardagar då det annars kan vara svårt för hunden att få i sig tillräckligt med vatten.

Ett annat bra sätt att säkerställa att hunden får i sig ordentligt med vatten under de heta sommardagar är med hjälp av våtfoder. Genom att välja ett hundfoder som har bra näringsinnehåll speciellt anpassad för att bidra till hydrering så hunden slipper lida av uttorkning kommer din bästa vän att älska dig.

Vidare i artikeln ska vi prata om vikten av att mata hunden med rätt foder och hur valet av hundmat bör göras med omtanke. Vi erbjuder en kostnadsfri foderrådgivning samt avslöjar alla risker som kan uppstå när du matar hunden med päron.

Risker med päron för hundar

Päron är relativt riskfritt och kommer sannolikt inte orsaka problem för hunden, men det finns en del saker att tänka på.

Först och främst de olika delarna av päronet. Har frukten ett rejält kärnhus bör detta skäras bort. Det kan svårt för hunden mage att bryta ned de hårda kärnorna. Skalet bör rengöras ordentligt och i vissa fall även tas bort. Det beror helt på vilket typ av päron du ska ge vovven.

Är du osäker rekommenderar vi alltid att du tar bort skalet i förebyggande syfte men i många fall är det inget att oroa sig över. En bra riktlinje att hålla sig efter är om skalet är tunnt går det bra men är det tjockt och “läder-liknande” bör du skala bort det innan hunden får äta päronet.

Pinnen på toppen av frukten bör givetvis inte ges till hunden. Den är hård och träliknande och kan därför vara mycket svår för hunden att bryta ned.

Olika typer av päron för hundar

Päron kommer i varierande former och förbereds på olika sätt. Vill du vara 100 % säker är det bästa sättet att ge hunden päron genom att mata med den färska frukten.

Päronsylt, päronpaj och päronsaft bör undvikas helt och hållet. Inte för att de nödvändigtvis är farliga i en liten mängd utan för att sockret kan orsaka problem såsom övervikt och diabetes. Det gäller givetvis alla typer av bearbetade päron med stora mängder socker eller andra skadliga tillsatser

Konserverade päron är vanligt i Sverige och används till efterrätt. Hundar bör undvika detta helt och hållet då de, likt saft och andra tidigare nämnda sötsaker är fullproppade med socker.

Hur du förbereder päron för hunden

Nu är du redo att mata hunden med päron, det är lätt och går fort att göra.

Börja med att kontrollera och rengöra päronen, även om du inte ser tydlig smuts bör du skölja och rengöra skalet noggrant då päronet kan vara besprutat med bekämpningsmedel. Du vill inte att din hund ska få i sig detta. Är skalet tjockt kan du även ta bort det helt.

Ta bort hårda delar såsom pinnen på toppen och kärnhuset om det är stort eller mycket hårt.

Nu kan du hacka upp päronet i munsbitar. Mindre hundar bör ha små bitar medan större hundar kan äta betydligt större päronbitar. Var noga med hunden inte äter för stora som kan fastna i halsen och orsaka kvävning.

Andra frukter och bär för husdjur

Det finns en mängd olika frukter, bär och andra råvaror hundar kan äta. Man kan inte säga att all frukt eller alla bär fungerar då det är olika för varje specifik produkt.

För att underlätta har Djursajten tagit fram en lista med bilder och information där vi tipsar om olika saker du kan ge din hund samt vad du ska undvika helt och hållet. Läs vidare om saker hundar kan och inte kan äta här.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kan hundar äta päron? – Tillred frukten på rätt sätt