2 september

Varför slickar min hund på mig? – 7 möjliga svar på frågan

4  Kommentarer

Hur underbart är det inte att komma hem till en hund med viftande svans och blir slickad i hela ansiktet medan du gör ditt bästa för att undvika den målsökande tungan?

Att bli välkomnad av sin hund på det här sättet tolkar de flesta hundägare som ett tecken att deras hund är glad att se dem. Även om det är väl menat kan det lätt bli det lite väl blött ibland som alla hundägare vet.

Om du någonsin har undrat varför din hund slickar på dig ska vi svara på det i den här artikeln.

Därför slickar din hund på dig
- Den korta förklaringen

Hundens beteende att slicka på dig kan bero på flera olika saker. Det kan komma ur gammal vana eller uppstå för att den hungrig och du luktar mat. Din hud kanske smakar sälta. 

En annan förklaring är att din hund visar kärlek, vovven vill värna och ta hand om dig genom att rengöra dig. Det finns många förklaringar och senare i artikeln går vi igenom dem alla!

Det är ett beteende som kan komma från när din hund var en liten valp och blev slickad av sin mamma.

Beteendet kan också härstamma från många generationer sedan när det behövdes för att skydda mot smuts och bakterier. Det är svårt att bryta ner det till bara en anledning. Vi kan behöver flera olika perspektiv här för att närma oss att förstå vår bästa vän.

Det forskas en del på område och i resten av artikeln ska vi titta närmare på vad studierna säger men också några allmänna teorier som hundägare har.

En intressant upptäckt som vi ska utforska är det som en studie fann, att det kan vara så att din hund slickar på dig för att den uppfattar att du uttrycker arga miner. Kan det vara så att din hund försöker uppmuntra dig?

Precis som med att skälla är slickandet ett sätt för din hund att kommunicera med dig. Eftersom den inte har möjlighet att uttrycka vad den känner med ord använder den andra signaler till att uttrycka vad den vill säga. Men är det verkligen för att visa tillgivenhet som din hund slickar dig eller finns det andra orsaker till den blöta kontakten?

1. Din hund slickar på dig på grund av känslorna du uttrycker

Kan det vara så att din hund bara försöker sudda bort din sura min?

Enligt forskare från University of Sao Paulo, Brasilien och University of Lincoln i Storbritannien slickar hundar ditt ansikten som ett svar arga miner.

Forskarna fann att hundarna svarade på arga mänskliga ansikten med ungefär dubbelt så mycket slickningar mot munnen som de gjorde när de tittade på ansikten hos glada människor. Om detta verkligen stämmer, vad kan det i så fall betyda? Låt oss kolla på lite mer av vad studien säger.

Ett annat intressant påpekande från forskarna bakom studien är att hundarna besitter en förmåga att skilja på olika känslor hos människor. För sig som levt länge med hundar är detta kanske inte något som får dig att lyfta på ögonbrynen.

Det som är ännu mer intressant är att det också hävdar att de kan ha mer av en slags funktionell förståelse för dessa än man tidigare känt till. Den förståelsen vi pratar om här har genom evolutionen gjort det lättare för djuren att förstå motivationen och intentionen hos varandra.

Om det nu är så att din hund förstår dina känslor kanske din hund helt enkelt försöker uppmuntra dig när du känner dig nere. Kanske är det ett instinktivt beteende, kanske är det av ren tillgivenhet. 

Samma studie som den ovan nämnda fann att vissa hundraser gav en mer betydande respons mot arga miner än andra.

2.Din hund slickar på dig för att den är hungrig

I djuren vilda värld när mamman kommer hem efter att ha jagat föda, är det vanligt att hon spyr upp det hon är till ungarna. Maten har då redan börjat brytas ner lite i hundmammans mage och det som kommer ut passar bra för de känsliga valparnas magar.

Alexandra Horowitz som skrivit boken "Inside Of A Dog: What Dogs See, Smell, and Know" uttalar sig: 

Alexandra Horowitz 

Författare

"Forskare av vilda hundar - vargar, prärievargar, rävar och andra vilda hundar - rapporterar att valpar slickar sin mammas ansikte och nos när hon återvänder från en jakt till sitt hål - för att hon ska få uppstötningar av sin mat för dem"

Nästa gång din hund slickar dig runt munnen är det kanske inte pussar av kärlek det handlar om utan en uppmaning "Jag är hungrig, spy upp något åt mig!". Rätt osmakligt va?

4. Din hund slickar på dig för att den gillar salt

Hunden har ett mycket starkt luktsinne och ett smaksinne som skiljer sig från människan. En skillnad är hur hundar upplever salta smaker. Man tror att det kan vara kopplat till att deras förfäders kost bestående av uppemot 80 % kött. Kött är nämligen en mycket salt typ av mat.

Något annat hundar gillar och som smakar salt är svett. Svett är huvudsakligen vatten, laktat och urea kombinerat med en rad mineraler. De flesta upplever att fett smakar salt. 

Hundar har 5 olika smakreceptorer på tungan; dessa inkluderar både en saltsmakreceptor och en syresmakreceptor. Därför är det troligt att hunden som slickar på dig upplever en smak av natrium eller syra av svett.

Att känna dessa smaker är väldigt troligt en behaglig sensation för hunden. Precis som att smaka på något sött som godis är njutbart för oss människor.

Det kan alltså vara så att din hund bara tycker att du luktar eller smakar gott. Du kanske har märkt att din hund särskilt gillar att slicka på sig efter du har tränat. Det salta smaken hunden upplever kan vara en anledningen till den intima bemötande du får av din kära vän. 

Det är möjligt att det är aptiten efter salt snarare än att din hund vill uttrycka tillgivenhet som ligger bakom den blöta kontakten. 

Hundar använder även dessa sinnen för att utforska sin omvärld. Att slicka på dig kan vara en upplevelse av att upptäcka nya smaker. När man träffar en hund första gången händer det ofta att du blir extra mycket undersökt av hundtungan.

5. Din hund slickar på dig för att hålla dig frisk 

Den senaste tiden har mikrobiomet och vår tarmflora blivit ett hett ämne för alla hälsointresserad. Fler och fler nya rön upptäcks ständigt kring hur det hänger samman med en rad sjukdomar och hur en stark tarmflora kan hålla dig frisk. Hur hänger det här ihop med att min hund slickar på mitt ansikte säger du?

Det är faktiskt så att tarmbakterier har en fantastisk förmåga att röra sig mellan olika magar. Även om det kanske inte känns så tilltalande för vissa att dela bakterier med din hund gör du det när den bor med dig. Men nu kommer vi till det intressanta! Det har faktiskt visats att du som är hund och kattägare får ett bättre skydda mot autoimmuna sjukdomar.

Studier visar att barn som växer upp i hushåll tillsammans med hundar har en minskad risk att utveckla autoimmuna sjukdomar som astma och allergier. Forskarna tror att det kan vara ett resultat av den mångfalden mikrober som din hund drar med sig hem.

Det fungerar genom att de nya mikroberna som hundarna drar in hjälper kroppen att utbilda immunförsvaret till att inte överreagera och träffa fel i försvaret - vilket är anledningen till symtomen med de autoimmuna sjukdomarna.

Visserligen är inte alla djurburna mikrober bra för oss. Hundar kan slicka på bakterier hos infekterade gnagare eller fåglar och föra över dem till oss men chansen för det är väldigt liten. Enligt Dr Scarlett Magda, som driver en veterinärklinik.

Scarlett påstår att det inte finns anledning att oro sig. Tvätta bara dina händer. Det är rätt tydligt att fördelarna med att vara djurägare överskrider nackdelarna och ett skydda mot många sjukdomar är ett extra plus i kanten.

Trots att det finns en risk för att du får i dig bakterier när din hund kysser dig har det faktiskt visat sig att hundägare får en rikare tarmflora än icke hundägare. 

Detta stärker i sin tur deras immunförsvar och skydd mot sjukdomar. Kanske är det hundens försök att hålla dig frisk? Med det sagt är det nog inte en god idé att kyssa tillbaka. 

6. Din hund slickar på dig för att skydda om du har fått ett sår

Studier från bland annat Lunds Universitet har visat att sår kan läka snabbare om man slickar på dem. I den här studien upptäckte forskarna dessutom att slemmet i saliven stimulerar de vita blodkropparna till att döda bakterier i såret.

Vanan hos hundar och katter att slicka på varandra och på sina sår kanske hör ihop med att de vill skydda varandra mot infektioner och återhämta sig bättre. Även fast du inte har något sår kanske vanan att slicka på den hunden har tillgivenhet för sitter kvar som en vana för att hålla sin flock ren och skyddad mot infektion.

7. Din hund slickar på dig för att kommunicera med dig

Det kan också vara så enkelt att din hund slickar på dig för att kommunicera med dig. Hunden kanske helt enkelt försöker förmedla ett  budskap som följande genom att slicka på dig: "Hej på dig! Vad kul att se dig igen!", "Titta vilket fint hål jag tuggat i fåtöljen!" eller "Jag gillar dig och jag är trygg med dig och när du bestämmer".

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Min hund(Schäfer) Älskar att slicka på mig och borra in huvudet mot mig, och känner mig rätt så säker på att han gör det för att han älskar mig.

  • Hej Håkan,

   Vad härligt det låter, du måste vara en bra hundägare om din vovve visar att den älskar dig på det viset!

   /William, Djursajten

 • Familjens hund (spansk vattenhund) ska under vissa perioder krama fast min bonusmammas arm och slickar rent armen.

 • Har en tysk spets som vi känner ofta att är bebisen i familjen. Hon är 5 år och vi har henne för nästan ett år. Fi fått från mitt svärfar när han gick bort. Så hon var väldigt ofta hos oss innan hon kommit hos oss. Hela familjen älskar verkligen henne, barnen speciellt och det är underbart .
  Hon slickar ofta, händer, fötter, pannan, ansikte. Så intressant är efter dusch också slickar hon. Ibland vi kan förstå vad menar hon från kroppsspråk.
  Hon är underbar verkligen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Varför slickar min hund på mig? – 7 möjliga svar på frågan