24 november

Hur visar hunden kärlek? 8 tecken på att den trivs

0  Kommentarer

Ja, hur visar hunden egentligen kärlek? Alla hundar är olika och visar kärlek på sitt eget sätt. Dock finns många gemensamma drag, du finner de vanligaste i en tydlig lista längre ned i artikeln

Först kan vi konstatera att en hund är väldigt transparent och vi har naturligt lätt att förstå den, om vi bara vill. En viftande svans är ju ett klart tecken som vi förstår. En par ögon som är fulla av bus och ödmjukhet kan vi inte heller riktigt motstå. Eller kan vi? Inte jag i alla fall!


Nedan ser du en video på när djurägare visar sin kärlek till sina katter och hundar. Reaktionen från både hundar och katter är riktigt underhållande!


Olika sätt för hunden att visa att den älskar dig

Det finns flera sätt för hunden att visa kärlek. Vi har tagit fram de vanligaste sättet och listat dessa, hur många av dessa göra din vovve? Nedan följer en listan med de 8 vanligaste sättet att din hund visar kärlek.

  • Din hund slickar dig

Ett slick från din hund kan du se som en puss. Se bara en tik slicka sina valpar så de ska hålla sig rena och fräscha. Det är ett bevis på kärlek och omsorg som valparna lär sig i och med att mamman hela tiden slickar dem.


Det överför de till sina ägare och du kan känna dej hedrad då du får ett slick av din vovve. Det kan också bero på att hunden tycker om din smak, men då slickar den troligen mer intensivt.

  • Din hund följer dig vart du än går

Det betyder att din hund älskar dej och litar på dig. Hunden är ett flockdjur och vet att tillsammans med sin flock och sin ledare blir ni starkare.


Hunden är trygg med dig och vill bara vara där du är. Var dock aktsam så din vovve inte följer dig så ofta att den inte klarar av att vara ensam, det kan bli ett problem i framtiden.

  • Dina hundar sover med dig

Hundar ser det som naturligt att sova med dig, då den också kan vara ett skydd för dig, precis av samma orsak som ovan. Hundar i det vilda sover i flock om de kan välja, precis som vargar.

Tycker du inte om att ha hunden i sängen så kan du på ett kärleksfullt sätt visa den till sin sovkorg utan att den känner sig övergiven.

  • Din vovve hoppar och vill komma nära ditt ansikte

De vill visa hur mycket de älskar dig genom att komma så nära som möjligt. Även detta kan upplevas som jobbigt och att hunden är ouppfostrad.


En god idé är att böja dig ner och låta hunden slicka en gång eller två för att visa att du ser den och tycker om den tillbaka, sedan resa dig och inte låta hunden hoppa. Om du inte gillar det förstås.

  • Din hund kommer med sin leksak till dig

Det tolkar vi ofta som att hunden vill leka, och det vill den säkert men det är också ett intygande att hunden hyser kärlek och respekt för dig eftersom den ger dig en av sina värdefullaste saker, sin fina skatt, och du är den som ska få den! Inse vikten av den gesten och livet blir lite roligare!

  • Om din hund ser dig i ögonen

När din hund tittar rakt in i dina ögon är det ett bevis på kärlek. Titta dock inte in i ögonen på en hund du inte känner, då det kan upplevas hotfullt av en hund som inte känner dig. En aggressiv hund kan agera fel på det.


Din egen hund viker nog undan blicken efter en stund, om du inte pratar med den. Om du pratar med den rör sig ögonbrynen och kanske vickar den på huvudet för att säga att den förstår och lyssnar. Åtminstone lyssnar.

  • Om din hund gäspar när du gör det  

Ja, faktiskt så smittar gäspningar även mellan människa och en hund som tycker om dig. Försök har gjorts som visar att hundar reagerar mer och gäspar när en människa de känner och håller av gäspar än när en främling gäspar. Testa hemma själva vet jag!

  • När din hund myser med dig tyder det på kärlek

Ofta då hunden ätit och eventuellt gjort sina behov – lägger den sig och myser med dig. Det är ett bevis på djup kärlek och trygghet från hunden.
Sedan har vi förstås klassikern: när du kommer hem blir hunden vild av glädje, kommer farandes med en leksak och vill genast visa dig att den längtat efter dig och är glad att se dig.

Det är inte mycket som slår den härliga välkomstritualen. Har du en hund som välkomnar dig så kan du skatta dig lycklig, tycker jag.

Större hundar brukar luta sig mot dig för att känna trygghet eller för att få uppmärksamhet. Det är ett sätt för hunden att visa dig som dess ledare att den vill något, om inte annat så kan den få sig en klapp eller en puss.

Hundens kärlek är viktigt

Hur hunden visar kärlek är givetvis intressant att veta. Man vill såklart veta om din hund verkligen älskar dig eller bara bor med dig för att den måste!

Men det är inte bara roligt att veta. Det är också väldigt viktigt med kärlek mellan hundar och hundägande. I en undersökning gjord av Extreme efter uppdrag av Agria visade det sig att omkring en tredjedel av hundägarna i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Storbritannien anser att deras hundar är bäst på att trösta när de känner sig nere.

Lika många, alltså omkring en tredjedel menar också att de helst umgås med en hund istället för en människa när de behöver fyllas av energi och bli glada.

Kort och gott kan man säga att hundar gör oss människor lyckliga och det är viktigt att vi visar dem kärlek och inte bara får kärlek av dem. Vi behöver kanske inte visar kärlek på samma som de 8 ovanstående punkterna men en kram och en klapp på huvudet är en bra början!

Dognews kan du läsa om hur många som upplever att hunden bidrar till att de blir lyckligare samt när människan upplever att hunden bidrar med mest kärlek.

Tips och inspiration hämtat från:
10 bevis på att din hund älskar dig och är din bästa vän. (newsner.com)
14 tecken på att din hund älskar dig (viivilla.se)
Djurkommunikation: varför hundar slickar oss - My Animals

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur visar hunden kärlek? 8 tecken på att den trivs