21 oktober

Introducera katt och hund för varandra – Vanliga misstag att undvika

2  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Det sägs att katter och hundar inte trivs tillsammans och börjar bråka eller jaga varandra så fort de känner lukten av den andre, i vissa fall stämmer det, men inte alltid.

Hundar och katter kan faktiskt gå riktigt bra ihop, allt beror på hur första intrycket blir och om båda djuren känner sig trygga. 

Problemet som kan uppkomma när du ska introducera en hund och en katt för varandra är att katten kan bli väldigt rädd och då finns det en risk att hunden får sig en smäll med klorna. Det kan också vara så att hunden har svårt för katter och känna sig osäker och börja jaga katten.

Har du tur kan det också bli ett väldigt lugnt möte, men du bör ändå förbereda dig för alla utkomster.

Vidare i artikeln kan du läsa om de vanligaste problemen som uppstår när du introducerar katt och hund för varandra samt hur du gör för att lösa problemet. Men först, en guide i hur du introducerar djuren för varandra.

Introducera katt och hund för varandra

Guide: Steg-för-steg

Steg 1: Börja med att introducera djurens doft för varandra. Låt katten och hunden vara på varsin sidan av en dörr. Då hör de varandra och känner lukten det andre djuret utan att känna sig hotade.

Steg 2: Ta två stycken handdukar och gnugga en mot katten och en mot hunden. Ge därefter handduken till det andre djuret och låt de nosa runt på det andra djuret handduk för att vänja sig ytterligare med lukten.

katt sträcker tassen under dörren mot hunden

En stängd dörr med en glipa låter djuren komma i kontakt med varandra utan risker

Steg 3: Nu är det dags att låta hunden och katten sammanstråla. Att öppna dörren och låta djuren bekanta sig på egen hand är inte aktuellt. 

Den tveklöst bästa lösning är att använda sig av en grind mellan öppningarna. Då kan djuren se varandra, nosa på varandra och eventuellt röra vid varandra utan risk. Dessutom har båda djuren möjlighet att gå från grinden till en säker plats utan att bli jagade.

Jag rekommenderar ferplast i lackerat stål och hårdplast. En stabil och rejäl grind som går att justera för att passa olika öppningar. Den uppfyller alla mina grav på en grind som är;

 • Enkel att fästa (behöver ej skruv/borr)
 • Går att öppna med en hand
 • Går att öppna åt båda hållen
 • Justerbar för att passa olika öppningar
 • Tillräckligt hög för både katt och hund

Hundgrind för att introducera

grind för hund och katt

Steg 4: När katten och hunden är bekväma med varandra på varsin sida av grinden kan du nu ta dem till samma rum. Det är viktigt att du övervakar både katten och hunden under hela mötet, särskilt första gången. Går något av djuren till attack kan det vara svårt att glömma för det andra djuret.

Låt de bekanta sig med varandra regelbundet, under korta stunder. Utöka tiden eftersom och belöna gott uppförande.

Steg 5: När katten och hunden trivs tillsammans kan du börja lämna dem ensamma. Samma sak gäller nu som i föregående steg. Låt de bekanta sig under korta stunder för att utöka mötet eftersom.

Tänk på att introducera katten och hunden för varandra i deras egna tempo. Avbryt genast om de beter sig aggressivt och belöna gott beteende. Lycka till!


Vanliga problem: Introducera katt och hund


I den här delen av artikeln finner du de vanligaste problemet som uppstår när hund och katt ska träffas för första gången och försöka samsas.

Sannolikt kommer någon av dessa uppstå - Därför rekommenderar jag att du läser genom alla problemen samt de lösningar du finner efteråt för att vara helt förberedd och undvika en dålig relation mellan dina djur.

Första intrycket är alltid viktigt för att katten och hunden ska trivas!

En rädd katt efter introduktion med hund för första gången
 • Katten känner sig hotad och fräser

Ett vanligt problem som kan uppstå är att katten reagerar aggressivt mot hunden vid första mötet. 

Katten burrar upp sig och reser rygg. Den morrar, fräser, spottar och slåss med tassarna. Ett slag från kattens tass på hunden nos kan vara svårt att glömma.

Det kan vara väldigt jobbigt för dig som djurägare och det kan vara svårt att veta vad man ska göra, men det är självklart minst lika jobbigt för både hunden och katten.

Därför är det viktigt att ta det försiktigt i början och inte bara slänga ihop djuren på en gång utan uppsyn. Låt katten och hunden bestämma takten.

 • Hunden beter sig aggresivt mot katten

Det fins även att risk att det är hunden som blir aggressiv, även om det oftast är katten som säger ifrån.

Om hunden är väldigt på, reser ragg, morrar eller hugger mot katten är detta ett tecken på att första mötet har gått alldeles för fort för hunden.

Den kan känna sig otrygg eller att katten inkräktar på dess revir. 

Eftersom hundar oftast är mycket större och tyngre än katter är det viktigt att katten får möjlighet att springa undan om hunden blir aggressiv, så att inte den aggressiva hunden inte skadar katten.

 • Du känner oro över vad som ska ske

En vanligt problem när man ska föra samma två djur med varandra är att du som ägare är känner osäkerhet över hur det kommer gå och vad du ska göra.

Detta kan bli ett väldigt stort problem då det finns mycket som du som djurägare kan göra fel vid en introduktion av hunden och katten.

Osäkerheten kan göra att hunden och katten själva känner sig oroliga och att du kanske gör fel i en hektiskt situation som uppstår.

Lyckligtvis är du i rätt riktning. Läs vidare i artikeln och bilda förståelse över hur mötet mellan kan tänkas gå.

 • Introducera två vuxna djur med varandra

När du ska introducera två vuxna djur för varandra kan det uppstå ett antal olika problem.

Bland annat kan det vara svårt att få hunden och katten att vara vänner med varandra eftersom de redan har levt så pass länge ensamma.

Om katten inte är van vid hundar eller hunden inte är van vid katter kan det bli väldigt kämpigt den första tiden tillsammans.

Då gäller det att du som ägare till djuren följer guiden noggrant och låter djuren ta den tid som krävs för att trivas med varandra. Tålamod är nyckeln!


Lyckas med att föra samman katt och hund


Att lyckas med första mötet mellan katten och hunden betyder att dina djur håller sig lugna och utforska varandra utan att bete sig aggressivt eller fartfyllt.

Det kan vara mycket svårt men eftersom djuren inte nödvändigtvis trivs tillsammans. Nedan ser du lösningar på de fyra vanliga problemen som ofta uppstår i samband med att en katt och hund träffas för första gången.

Jag rekommenderar att du läser genom alla punkter, även om du bara tror att en särskild känns lämplig för just ditt djur - Du vet aldrig hur just dina katter och hundar kommer agera.

Vad du kan göra om katten reagerar aggressivt på mötet med hunden

Om din katt reagerar väldigt aggressivt mot hunden är det viktigt att du vet att katten antagligen bara är rädd och skrämd av hunden och är egentligen inte aggressiv på riktigt, den försöker bara att försvara sig själv i en spänd och skrämmande situation.

När katten reagerar på detta sätt kan du se det som ett tecken på att introduktionen har gått alldeles för snabbt.

Försök istället att placera djuren i i två olika rum, helst med en glasdörr i mellan, men en vanlig dörr fungerar också. Ta sedan två handdukar som du gnuggar mot både katten och hunden och låt sedan djuren få känna det andra djurets doft. 

Om du har en glasdörr i mellan djuren ska du täcka över den de första dagarna så att djuren inte ser varandra utan endast känner varandras doft via handdukarna. När du sedan märker att djuren inte reagerar på varandras dofter längre, speciellt katten i detta fall, kan du ta bort skynket från dörren så att djuren kan se varandra genom den.

Djuren kommer sannolikt reagera när de får se varandra genom dörren, men låt det ta tid och ge inte upp. När djuren till slut har slutat reagera på varandra kan du öppna dörren och sätta dit en hundgrind istället, då får djuren möjlighet att lukta direkt på varandra. När du märker att även detta går bra kan du börja ha djuren tillsammans under korta stunder under uppsyn.

När både katten och hunden känner sig trygga med varandra och de fungerar bra tillsammans kan du släppa ihop djuren helt och hållet.

När hunden blir aggressiv mot katten

När hunden reagerar aggressivt mot katten är det sannolikt att hunden upplever att katten inkräktar på reviret.

Det kan också vara så att hunden känner att nu kommer katten att ta dig ifrån honom. Detta problem går att lösa på ett likadant sätt som när katten reagerar aggressivt mot hunden, men du måste också tänka på att ge hunden den tid som den behöver.

Om hunden känner sig bortstött är det extra viktigt att du ger hunden extra uppmärksamhet och den tid hunden behöver för att vänja sig vid förändringen.

Aggressiv hund som inte gillar katter

Hitta på något roligt tillsammans med hunden, ta lite extra långa promenader tillsammans, och det absolut viktigaste, belöna hunden när den beter sig bra mot katten.

Men även här är det viktigt att du ger det tid, var också noga med att sätta ned foten och våga säga ifrån till hunden när den gör fel.

Om du känner dig orolig inför hur mötet ska gå

När hunden reagerar aggressivt mot katten kan det bero på att den känner att katten har inkräktat på dess revir. Det kan också vara så att hunden känner att nu kommer katten att ta dig ifrån honom.

Detta problem går att lösa på ett likadant sätt som när katten reagerar aggressivt mot hunden, men du måste också tänka på att ge hunden den tid som den behöver. 

Om hunden känner sig bortstött är det extra viktigt att du ger hunden den tiden. Hitta på något roligt tillsammans med den, ta lite extra långa promenader tillsammans, och det absolut viktigaste, belöna hunden när den beter sig bra mot katten.

Men även här är det viktigt att du ger det tid, var också noga med att sätta ned foten och våga säga ifrån till hunden när den gör fel.

Introducera två vuxna djur för varandra kan vara svårare

När du ska introducera två vuxna djur för varandra kan det vara lite extra kämpigt eftersom inget av djuren kanske är van vid den andra djurarten.

Det du ska tänka på nu är att ge båda djuren exakt lika mycket uppmärksamhet, använd även godis när djuren beter sig bra mot varandra. Även i denna situation kan du göra lite samma saker som när katten eller hunden beter sig aggressivt mot varandra.

Ha djuren åtskilda med att de endast kan känna varandras dofter till en början och ta sedan små, små steg framåt. Här är det extra viktigt att du som djurägare har tålamod och inte ger upp i första taget, om du inte ger upp kommer det självklart att till slut fungera.


Vanliga frågor och svar


Att föra samman hund och katt kan vara svårt för vissa och lätt för andra. Det beror helt på djuren som individer. Det gör också att det uppstår en mängd olika frågor och tankar om olika problem och ideér.

I den här delen av artikeln har jag samlat de vanligaste frågorna som andra djurägare ställer sig när de ska introducera katten och hunden för första gången.

Varför jagar hundar katter?

Det ligger i hundens natur att jaga byten tills de blir uttröttade. Det är därför hundar jagar katter. Trots deras benägenhet till att jaga katter är det möjligt att lära hunden att acceptera katten som en medlem i flocken.

Vad gör jag om ena djuret skadar det andra?

Om katten skadar hunden eller vice versa är det viktigt att du direkt avlägsnar djuren från varandra, undersöker skadan och eventuellt kontakter veterinär.

Kan en stor hund samsas med en katt?

En stor hund kan samsas med en katt och de kan bli mycket bra vänner. Allt handlar om hur du introducerar dem för varandra och hur djuren är som individer.

Får jag lämna en katt och en hund ensamma?

En hund och en katt bör endast lämnas ensamma om de är vana med varandra och trivs tillsammans. Det är till fördel om djuren också har gott om yta att vara på så de kan hålla avstånd från vara om det behövs.

Förhoppningsvis har du fått mer klarhet i vad du ska göra om det blir bråk mellan katten och hunden eller om de börjar jaga varandra.

Har du fortfarande en fundering eller något annat på hjärtat får du gärna lämna en kommentar nedan. Jag kommer besvara den och möjligtvis lägga in den i listan ovan med vanliga frågor och svar om den kan hjälpa Djursajtens andra läsare.

Lycka till med introduktionen av katt och hund, det kommer att gå bra!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • 25/6-22. Hej.
  Har 5 kastrerade katter i åldrar 15, 5, 5, 4, 1 år. Har fått frågan om att ta hand om en Tik ( hund ) på 7 år. Tiken är en blandras och väger knappt 3 kg så hon väger och är mindre än någon av mina katter.
  Endast 1 av katterna en hona på 5 år har bott ihop med större hundar de övriga har bara sett hund på långt avstånd. Orsaken till att hundens ägare frågat mig om att ta över hunden beror på det har fått ett barn som hunden inte accepterar ( hunden har alltid varit i centrum tills deras son föddes ).
  Jag vill hemskt gärna ha hunden och vi har kommit överens om en provperiod först. Jag bor ensam med mina katter och det skulle vara så trevligt att ha en hund igen.
  Jag har läst om alla råden Ni ger vilket jag uppskattar.
  Något mer jag bör tänka på då jag har 5 katter och inte 1 ?
  Med vänlig hälsning,
  Lena

  • Hej Lena,

   Vad roligt med en hund. Hoppas det går bra!

   Jag skulle rekommendera att du introducerar katterna en och en för hunden och gör det väldigt försikigt.

   Därefter kan du låta hunden vara i sällskap med fler än en katt samtidigt (om allt går bra).

   Tänk på att alltid övervaka djuren så att inget oönskat sker. Ta introduktionen försiktigt och låt inte något av djuren bli skrämda av varandra. Det blir som svårast om ett av djuren blir kraftigt rädd, det kan ta tid att träna bort.

   Hoppas det går bra för dig och dina djur Lena. Lycka till!

   /William, Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Följ djursajten.se:


  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Introducera katt och hund för varandra – Vanliga misstag att undvika