4 september

Så klipper du klorna på hunden som inte vill – Tips & metodik

2  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Hundarna älskar sina tassar och låter inte vem som helst röra dessa, särskilt inte när det gäller att klippa klorna. Dessa klor växer dessutom i en snabb takt.

Klorna behöver klippas med jämna mellanrum eftersom de lätt blir långa och vassa. Långa klor kan orsaka problem för både dig och din hund.

Vad gör du om din hund inte tillåter dig att klippa klorna?

I den här artikeln listar jag ett flertal tips om hur du ska klippa klorna på en hund som inte vill.

Jag listar dessutom några olika produkter som kan underlätta kloklippningen och göra det lättare att klippa klorna.

Dessutom berättar jag hur du ska klippa eller slipa klorna för att det inte ska göra ont för hunden. Något som annars lätt gör att hunden inte vill bli klippt.

Produkter som underlättar klippning av klor på hund:

Oster kloslip uppladdningsbar

Oster Kloslip Professional

  • Cirkapris: 1299:-

En uppladdningsbar, handhållen kloslip underlättar klippningen. Klon slipas ned och risken att skada pulpan i klon minskar. Oster kloslip är även utsedd till bäst i test 2023 av elektriska kloslipar.

Lugnande medel för hund

  • Cirkapris: från 199:-

CBD-olja för hundar kan hjälpa när hunden inte vill klippa klorna. Olja har en lugnande effekt som minskar stress hos hunden och underlättar klippningen av klorna.

hund vill inte klippa klorna

Klofil efter klippningen

  • Cirkapris: 49:-

En klofil jämnar ut klon efter klippningen och gör att hunden upplever de nyklippta klorna mindre obehagligt. Använder du en klotång och inte en kloslip är det rekommenderat att fila klorna.


Vissa hundar gillar inte att klippa klorna


Många hundar har inte alls något emot att klippa klorna och deras husse och matte har utvecklat smidiga rutiner som gör det enkelt för hunden att slappna av under hela klippningen tills klorna är fina och i en bra längd. Men alla hundar är olika.

För vissa hundar verkar kloklippningen vara lika jobbigt som ett barn tycker att ett tandläkarbesök är.

Att din hund har en stark aversion mot något som är så nödvändigt för både den och dig kan vara jobbigt och ett problem som måste bemötas.

När du läser den här artikeln kommer du få svar på frågan:

"Vad kan man göra när man behöver klippa klorna på en hund som inte vill?" 

Som svar på den frågan kommer du att lära dig bland annat:

  • Steg för steg: Hur du bygger vanan av lugn i din hund vid kloklippning
  • Konsten att mildra din hunds fobi när den får sina klor klippa
  • Ett djupare problem som ligger till grund för din svårighet och hur du löser det
  • 9 praktiska tips som underlättar kloklippning direkt
  • Psykologiska knep när huden skräms av klotången - association & betingning
  • Risker med kloklippning och hur du undviker dem
  • Allt du bör kunna när du klipper klorna för att hunden inte ska känna smärta
  • Vilken utrustning som är bäst för att underlätta arbetet

I den har artikeln är punkterna ovan en viktig del i vad du kommer att lära dig. Vi kommer att beröra många olika tips och metoder och du upptäcker snart vilka som är mest praktiska för dig och din hund.

Vi föreslår att du läser artikeln på ett av två sätt. Antingen läser du från start till slut och tar del av guiden i sin helhet. Eller så hoppar du runt lite och väljer det som intresserar dig mest. Det är helt upp till dig. 🙂

Hundar som är rädda för kloklippning

Att klippa din hunds klor när den inte vill och stretar emot kan som sagt vara en riktig pina. Vissa hundar upplever obehag när är dags att korta av deras klor och ofta uttrycker de det i form av gnäll, tjut eller morrande läten.

Som hundägare med en stark kärlek till sin hund kan detta vara jobbig att höra sin hund tjuta på ett sätt som liknar ett uttryck av lidande. Av egen erfarenhet vet jag att det kan vara väldigt skärrande när hunden räds att få sina klor klippta. Känslan av att du då behöver göra det ändå är inte särskilt rolig.

Nu har min hund inte längre ett problem med med kloklippning men jag minns hur det var och hoppas kunna hjälpa dig och din hund. Har du själv varit med om att din hund räds att klippa klorna och tycker det är jobbig? Eftersom du läser den är artikeln antar jag att så är fallet. Låt oss börja undersöka lösningen.

Hur gör du för att klippa klorna om din hund inte vill?

Om din hund inte vill få sina klor klippta finns det några tillvägagångssätt som kan gör det mycket enklare. I den här artikeln kommer vi att utforska proceduren att vänja din hund med att ha ett lugn genom hela klippningen från början till slut.

Om du börjar tidigt med att vänja din hund med kloklippning när den fortfarande är valp kommer det bli lättare att lyckas. Det kommer krävas träning att göra klippningen det till en naturlig vana som den tillslut accepterar som något naturligt och i bästa fall, till och med behagligt.

Kanske kommer den aldrig att gilla det men lyckas du med att avvänja den från att tycka att det är jobbit, läskigt eller obehagligt kan vi väl säga att du har åstadkommit ett bra resultat?

Det är viktigt att din hund känner sig trygg

Du måste få hunden att känna sig trygg och säker med att du inte kommer skada tassarna, och sedan säkerställa att du verkligen inte gör det. I hundens klor finns något som kallas för pulpa.

Det är ungefär samma som finns i våra tänder – alltså tätt packade nervtrådar som gör otroligt ont att få skadade. Det bästa tipset är att klippa ofta och lite för att undvika att pulpan kommer i kläm då den drar sig tillbaka långsamt när klon blir kortare och kortare. Klipp enstaka millimiter per gång med klosaxen med några dagars mellanrum.

Sätt inte för hård press på dig själv

Kom också ihåg att det inte är ett enkelt åtagande att klippa din hunds klor när den gör motstånd. Du ska aldrig känna dig otillräcklig om du inte kan göra det.

Osäkerhet och rädsla hos dig kan göra jobbet svårare efter som det gör hunden mer orolig. Om du behöver stöd ska du kontakta en veterinär eller en veterinärsjuksköterska och be om hjälp.

Det tar tid att bygga tillit och förtroende 

Detta kommer kännas jobbigt för dig som har en hund som redan är rädd. Men efter regelbunden klippning som inte gör ont kommer din vovve börja lite på dig mer och mer med tiden.

Vidare i artikeln kommer du få massor av praktiska tips på hur du ska gå tillväga för att kunna klippa klorna på din hund som redan är rädd för saxen och inte vill att de ska klippas. Vi börjar med tre grundstolpar att ha i åtanke.

Tre grundstolpar för att vinna din hunds tillit och förtroende

  • Ta det långsamt! Hunden vill känna att du är lugn för att själv kunna vara lugn, se till att du har gott om tid och inte behöver stressa.
  • Klappa om och ge godis när ni är klara! Det är viktigt att du belönar din vovve efter ni har klippt för att ge kloklippning en god betingning.
  • Klipp lite och ofta! Klipp millimetervis men gör det ofta, det kommer göra att pulpan drar sig långsamt bakåt och du undviker blödningar och smärta för din vän.

Det är viktigt med en bra klotång

Att välja rätt klotång kan minska risken att din hund känner smärta när du klipper klorna. Det kan också öka din förmåga till precision så att du inte råka ta av för mycket och skada pulpan.

En bra klotång ska vara skön att hålla i handen. Du ska känna att du har bra kontroll när du klipper. Den ska tången vara ordentligt vass så att sen skär av klon och inte krossar den eller trycker ihop dem. En slö tång kan orsaka onödigt lidande för ditt djur och ska inte användas.

Trixie klotång - Billig och bra för både hund och katt

klotång vass
  • Lätt att hålla i handen för ett bra grepp
  • Lätt att finjustera för bra precision
  • En ordentligt vass klotång som skär igenom klorna
  • Finns i 2 storlekar - En för mindre djur och en för större djur
  • Klotång från moser - Extra vass

    klotång moser
    • Supervass vilket gör det extra lätt att klippa
    • Kraftigt handtag
    • Halfritt handtag



    Risker med kloklippning


    Det är viktigt att ta kloklippning på allvar redan från första gången. Råkar du göra något fel som skadar hunden kan den bli rädd och associera klippningen eller tången med smärta eller rädsla.

    I den här delen av artikeln berättar jag om vanliga misstag och risker med kloklippning samt hur du undviker dem.

    Klipp inte i pulpan

    Som du såg när vi kollade på anatomin för hundens klor består den av två delar. Dels den yttre klon och dels pulpan. Pulpan innehåller blodkärl och nerver.

    Du ska aldrig klippa så längt så att du skadar pulpan för det kan orsaka att det kommer blod och att det gör ont för din hund. Har din hund mörka hundklor är risken större att du råkar klippa i pulpan. Det innebär att du måste vara extra försiktig med din vovves mörka klor. Hos hundar med ljusa klor ser du pulpan som en rosa, mjuk del inuti nageln.

    Pulpan drar sig naturligt tillbaka när klon klipps. Genom att klippa klon regelbundet kan du hålla klorna korta utan att klippa pulpan.

    Det är alltså inte möjligt att på en gång klippa bort jättelånga klor. Då kommer du komma åt nervtrådarna i pulpan. Då kommer uppleva kraftiga smärta och börja blöda.

    Klipp klorna i en vinkel

    Hundklor som klipps platt eller i motsatt vinkel mot hur de går kan göra att hunden upplever obehag efter klippningen. Följ klon naturlig form och klipp efter den. Det är även rekommenderat att slipa ned vassa kanter på klon som annars kan upplevas obehagligt när hunden går.

    Med en kloslip får du naturligt jämna kanter men använder du en tång bör du fil ned kanter med en klofil.

    Nedan ser du en bild på hur du klipper klon i rätt vinkel.

    klippa hundklor i vinkel

    Klipp klorna mer sällan genom naturlig slipning

    Hundars klor slipas genom användning, tack vare detta kunde hundarna klara sig utan att någon klippte deras klor före de domesticerades av oss människor. Nu räcker det sällan till om din hund inte är en arbetshund, och även i tjänstehund-sammanhang kan det behövs klippning

    Genom att gå med din hund på promenader kommer klorna nötas och kortas naturligt, Det är särskilt effektivt om ni går på underlag som är hård och oländig terräng. Just asfalt fungerar super-bra för detta ändamål. Men tänk på att asfalt kan bli mycket varm under heta sommardagar!

    Du kan också låta din hund leka och gräva i sand, snö och is. Avbryt dock genast om du märker att din hund skulle börja blöda av spetsiga iskristaller eller grynig sand.

    9 praktiska tips vid kloklippning – När din hund vägrar!

    Då var det dags att djupdyka in några av våra bästa tips för när hunden stretar emot. Dessa 9 praktiska tips gör kloklippningen till en mer stressfri och säker del av skötseln av din hund.

    1. Börja med att regelbundet klämma och känna på din hunds tassar utan att du har hämtat tången eller har den i närheten. Om din hund inte låter dig komma nära tassarna börja med att klappa mage och ben och närma dig långsamt tassarna veckovis.

    Du kan även bjuda på en godis och säga något positivt efter du har klappat. När din hund låter dig röra tassarna så se till att klämma och känna överallt för att göra det naturligt och skapa tillit.

    2. Om din hund har lekt ute finns det risk för smuts eller skador mellan tårna och kring trampdynorna, inspektera och undersök för att undvika att detta kan bidra till obehag för din fyrbente krabat. Ett tips för att undvika smuts som samlas för långhåriga hundar är att hålla pälsen kring tassarna trimmad.

    3. Nu är det dags att ta fram klosaxen, men tänk på det du läst tidigare! Du kan börja med att klippa endast en av tassens alla klor och endast någon millimeter. Låt det gå någon dag innan nästa gång. Även detta för att skapa tillit.

    4. Känn lugnet! Klipp aldrig när du själv har bråttom eller är stressad. Din hund känner dig bättre än vad du tror och kommer märka din stress även om du försöker spela lugn.

    5. Inspektera klorna noga. Om din hund har ljusa och nästan vita klor kan du i rätt ljus se en rosa färgskiftning inuti klon, Använd det som indikation när du klipper för att undvika pulpan.

    Tänk på att även om du ser den och klipper utanför pulpan så bör du inte klippa långt då det kan kännas otäckt för hunden ändå eftersom pulpan innehåller extrema mängder nervtrådar. Om din hund har mörka klor är det ingen idé att leta efter någon markering då den helt enkelt inte syns, klipp då istället som tidigare nämnt: millimetervis och ofta.

    6. Snygga till klorna efter klippning. Använd en fil för att mjuka upp och ta bort vassa kanter. Det kommer göra det bekvämare för din hund och du kan undvika repor och märken på golv.

    7. Pressa inte dig själv för mycket. Ifall det känns alltför obehagligt och jobbigt att klippa, kontakt en veterinär eller kloklippare för att få professionell hjälp.

    8. Använd dig av en munkorg. En munkorg kan vara bra att använd vid många tillfällen, inte bara kloklippning. Vänj din hund att bära munkorg och det kan förknippas med något positivt istället för en bestraffning.

    Låt din hund bära munkorg i säkra situationer som i hemmet och ta av den igen efter korta stunder. Ge din vän en godis när du tar av och på den för att betinga korgen med en bra upplevelse.

    Tillfällen när munkorg kan vara användbart:

    • Vid veterinärbesök eller andra vanliga situationer när din hund kan bli stressad & osäker
    • Om din hund äter allt möjligt kan det undvika att hunden får i sig olämpliga saker under promenaden såsom gifta växter och svampar eller andra hundars bajs.
    • Vid kloklippning, rengöring & tvättning eller frisering.

    9. En metod som är mycket effektiv och som berörts lätt tidigare i artikeln är betingning. Du vill att din hund ska tänka ”äntligen är det dags att klippa klorna, då får jag en godis också”. För att det ska fungera väl måste du se till att ge din hund något den verkligen gillar för att det ska vara värt besväret.

    Lär hunden att associera klotången med något positivt (Positiv betingning)

    • Ge hunden sitt favoritgodis. Inte någon trist, torr mat-kula.
    • Fokusera på tajming. Du vill att din hund ska tänka: äntligen är dags för tången så att jag kan få godis istället för uh-oh nu kommer godiset då åker tången fram snart. Därför är det viktigt att du första visar och använder tången, sedan get du favoritgodiset.
    • Ge inte upp! Att vara ihärdig är nyckeln till en lyckad betingning. Om du gör det två kommer inte din vovve ens lägga märket till ditt försök att skapa en association men om du istället använder denna metod under en längre period med regelbundenhet i fokus kommer du snart se att det blir en barnlek med kloklippning.

    Förhoppningsvis kommer du med dessa tips kunna skapa en trevlig upplevelse för dig och en säker upplevelse för din hund. För det är faktiskt viktigt att du klipper din bästa väns klor. Gör du inte det kan det leda till skador i tassarna som kommer, med stor sannolikhet vara betydligt värre än vad klippa klorna är idag.

    Om du läst tipsen och följt dem noga men lyckas ändå inte klippa klorna kommer här några flera användbara knep. Om du verkligen har problem har vi tagit med en fördjupning i slutet av artikeln som verkligen hjälper till med att gå på djupet med problemet och över tid lära din hund att kloklippning inte är farligt.


    Om hunden inte kan slappna av


    I början av artikeln kan du läsa om det bästa sättet att hantera din hund när den inte vill få sin klor klippta att arbeta långsiktigt med att vanor och beröring. Du behöver vänja din hund med att det inte är något farligt och att kloklippning faktiskt kan vara en bra upplevelse.

    Olika hundraser fungerar på olika sätt och varje hund är också en unik individ som har sitt eget beteende. Vissa hundar kan har extra svårt att lära sig att slappna av vid kloklippning.

    För hundar som är äldre och redan utvecklat negativa kopplingar till klippningen av klorna kan det dessutom vara svårt att lära om sig. Lyckligtvis finns det vissa saker du kan göra för att underlätta för din hund när den reagerar väldigt starkt negativt. Här kommer 5 enkla tips.

    1. Prova kosttillskott med lugnande medel. Det kan gör att hundens stressnivå minskar och den kan känna sig lugn när du klipper klorna.
    2. CBD-olja kan användas för att lugna hunden under stressade situationer såsom kloklippning. CBD-olja orsakar i allmänhet inga biverkningar hos hundar och kan dämpa både stress och smärta. CBD olja kommer från hampaplantan och är giftfritt och 100 % lagligt. CBD-olja för hundar finns att köpa online i olika butiker, exempelvis naturecan. Hos naturecan kan du även läsa om dosering, fördelar och när CBD-olja kan användas för hundens skull.
    3. Tänk på att använda en klotång med extra skarp egg eller en kloslip. Tången från moser som du kan läsa om ovan är särskilt vass. Ju mindre vass tången är desto större är risken att du råkar "knipa" om pulpan när du klipper, vilket känns mycket obehagligt för hunden.
    4. Om din hund tenderar att nafsa när den blir rädd kan den vara bra att prova att använda en munkorg. Munkorgen hjälper dig att hålla lugnet och arbetsron vilket i sin tur kan smitta av sig känslomässigt till hunden. Om du behöver oro dig för bett kan det leda dig till att du själv blir spänd och det ökar risken att du gör ett misstag.
    5. Belöna hunden när den uttrycker lugn. Det är viktigt att jobba med att bygga en mer positiv betingning kopplat till klippningen.
    6. Börja träna hunden att vänja sig med kloklippning och att blir av med oron som det skapar även när klorna inte behöver klippas. Börja med att träna närhet och beröring av tassarna och för att sedan övergår att klippa med saxen och göra klippljud utan att faktiskt klippa några klor på tassarna.

    Hur ofta bör jag klippa klorna på min hund?

    Det finns ingen fast gräns för hur ofta du måste klippa klorna på din hund. En bra tumregel är dock varje vecka. Som vi tagit upp tidigare kan vissa aktiviteter som din hund ägnar sig åt ge en naturlig slipning av klorna vilket innehär att du inte lika ofta behöver klippa klorna.

    Om du märker att varje vecka blir för ofta kan du sikta på varannan vecka. Det bör räcka för att inte klorna ska blir långa nog att orsaka problem.

    Vad händer om du inte klipper klorna på hunden?

    Precis som med länga naglar hos människor har länga klor lättare att brytas av. Långa hundklor är dessutom vassa och kan lätt riva sönder möbler och inredning eller av misstag skära människor eller andra djur. Hundar som har problem med sköra klor får ännu mer problem när de är långa. Om klon går av för att den är för lång kan det i värsta fall innebära att hunden måste uppsöka veterinären.

    Ett ovanligt fall där hunden inte ville klippa klorna

    Tänk på att det kan leda till en straffavgift om du låter klorna på hunden blir för långa. Det finns ovanliga fall där hundägare har dömts till att betala vite för de helt har struntat i att klippa klorna på sin hund, även på uppmaning av lansstyrelsen.

    Kvinnan i fallet i fråga hade helt struntat att klippa klorna just för att hennes hund inte gillade det. Gör inte samma om misstag - Lär din hund att tycka om kloklippningen i tidig ålder!

    Fördjupning: Problemet med kloklippning är inte ett problem med just kloklippning

    Enligt hundcoachen Fredrik Steen ligger problemet med kloklippning och att hunden stretar emot i något annat än just kloklippningen. Fredrik säger att det handlar om att man har svårt att hantera sin hund överlag.

    Lär dig att hantera din hund

    När den enda gången man hanterar sin hund på intimt sätt är när man klipper hundens klor blir det kloklippningen betingad med något jobbig som den vill fly från och göra allt för att undvika. Att hantera sin hund innebär att vänja din vid att lita på dig och tycka om din beröring. Det innebär att inte acceptera att den trilskas vid beröring. Detta kan verka svårt med Fredrik Steen hävdar att det är möjligt.

    Lösningen, enligt Fredrik, är att vänja hunden med att ha en mysig stund med dig minst en gång i veckan. Ni gosar och myser och att klippa klorna blir en del av den fina upplevelse. Över tid kan du på det sättet vänja bort att det känns jobbig för din hund att få sina klor klippta. På det här sättet blir det inte längre läskigt och ångestfyllt och det är lätt för er båda att slappna tills hunden naglar är helt trimmade.

    Men hur gör jag så för att vänja min hund med detta?

    Hur går man då tillväga för att vänja hunden vid att blir hanterad och med att tycka om att mysa när den inte gör det?

    Precis som när du tränar din hund på i andra syften krävs det övning över tid. Ju tidigare i hunden liv du börja desto lättare blir det att lära hunden de nya vanorna. Har är några tips som om du följer dem kommer det öka dina förutsättningar att lyckas med att vänja din hund med att kloklippning inte är något farligt som behöver vara jobbigt.

    • Börja med att vända hunden men att slappna av i din närhet. Träna den att i att ta emot mjuka strykningar och beröring i olika former. Du kan till exempel börja hålla i hundens tassar när den ligger i ditt knä. Lyft tassarna och stryk lite på dem och se hur hunden reagerar på det.
    • Ta det försiktigt och gör det avslappnat. Undvik att orsaka för mycket motstånd om möjligt. När din hund väl kan slappna vid denna typ av beröring har du kommit ett bra steg på vägen. Om den redan nu börjar streta emot får du jobba mot det mer långsamt och försiktigt men var alltid bestämt. Försök hitta ett sätt att göra det som din hund tycker om och inte vill kommer ifrån och fortsätt vidare från det.
    • När din hund försöker trilskas och ta sig därifrån gäller det bara att vara lugn och bestämd och fortsätta med det du gör till din hund accepterar det. Beröm gärna hunden när det börjar slappna av.
    • När du kommit en bit i att vänja hunden med beröringen kan du börja men att klippa med saxen i närheten av hunden under en tid. Utan att faktiskt klippa klorna. Det kan vara bra att din hund vänjer sig med den klippande ljudet och att det inte behöver vara kopplat till något jobbigt.
    • Om hunden återigen börjar streta emot kan du backa av lite och bara mysa med hunden men utan att acceptera att hunden försöker trilskas eller ta sig därifrån. Visa att det är du som bestämmer och att hunden ska lyda och acceptera beröringen.
    • Upprepa några gånger och gå mellan att klippa med nära saxen klorna nära klorna och att gå tillbaka till mysstunden. Du kan till och med helt skippa att klippa klorna de första gångerna du gör den här övningen. Kom igång att kloklippningen är en liten del av en längre mysstund.
    • Den känslan du har inombords är viktigt när du hanterar din hund. Låt dig inte bli stressad av det och var självsäker i det du gör. Lär dig hur klippningen ska göras på rätt sätt genom att rådfråga en veterinär, en hundcoach eller läs på nätet och i böcker.
    • Om din hund har svårt med kloklippningen kan du göra den här övningen varje dag. Klipp bara en klo per dag och lägg mer tid på att bara mysa ihop. Tillslut kan du övergå till att klippa alla klorna en gång per vecka, när din hund är redo för det.
    • Tillslut ska du se den upplevelse med din hund av har klippa klorna blir enklare och lättare. Glöm inte att det krävs både tålamod och beslutsamhet för att lyckas. Lycka till!

    Om du lära sig mer om hur själv kloklippningen går till kan du titta på den här videon där Fredrik går igenom några tips som är bra att känna till. Det är bra att att vara insatt i vad man du bör tänka på när du klipper klorna på din hund så att du kan agera självsäkert och uttrycka ett lugn.

    Hur gör veterinären när de klipper klorna?

    Som vi nämnt på olika ställen genom artikeln är det av stor vikt att du själv är lugn vid kloklippningen för att överföra ditt känslomässiga lugn till hunden.

    Forskningsstudier har visat att hundar har en helt otrolig förmåga att uppfatta känslor hos människor och att de till och med kan ha en mer djupgående förståelse för detta än man först trott. Se till att du försätter dig i det lugn vi pratat så mycket om innan du börjar.

    Det känslomässiga lugnet kommer inte av sig själv och det gäller att du vet vad du göra när du klipper för att du ska kunna slappna av.

    Vi har bjudit dig på många tips och råd den här artikeln men låt oss avsluta med en instruktionsvideo från en faktisk veterinär som går igenom hur du gör. Det bästa knepet för självsäkerhet är kompetens. Följ dessa instruktioner noga för att förbättra din förmåga.

    Sammanfattning och ett sista bonustips.

    Du har säkert lagt märke till en genomgående trend i hela den här artikeln: Hur noga vi har skrivit om att konsekvens, ihärdighet och regelbunden kloklippning är av yttersta vikt och så är det verkligen. Det är ingen dans på rosor och tyvärr finns det ingen supersnabb lösning för att trimma din hunds klor. Genom att göra det lite och ofta ska du se att det ordnar sig, var bara noga med att inte ge upp så fort det känns jobbigt för dig, för det kommer kännas ännu värre för din hund i längden om du struntar i det.

    Ett sista tips som bjuds på är att se över det material du använder för att klippa klorna en extra gång, är det verkligen en bra sax eller borde du investera i en ny? Kolla i så fall våra tips i mitten av artikeln. Köp en fil för klorna om du inte redan har en och införskaffa en munkorg om du är rädd för att bli biten när påbörjar ditt projekt för att göra din hund säker och inte rädd för tången.

    Det är svårt att klippa klorna på en hund som inte vill. Du kan fråga om fler tips i hundbutiker och prata med din lokala veterinär om lösningar på hur du ska gå tillväga för att skapa en säker zon för er båda. Du kommer med säkerhet få hjälp då de som arbetar inom dessa yrken är i regel äkta djurälskare.

    Det finns ingen anledning att skjuta kloklippningen och blir bara värre desto längre du väntar, ta tag i det idag för att undvika tuffa situationer i framtiden.

    Kommentarer

    Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • Vår hund är en Bullterrier på 5 år som har blivit utsatt för att blivit klippt i pulpan på två naglar så det blödde. Det var av två tjejer hos veterinären. När hon dessutom var valp så blev hon av med en klo och fick gå med tratt för att låta tassarna läka. Det har gått att klippa klorna efter det på djuraffären Arken zoo.

    Senaste gångerna hos djuraffären har hon börjat stressa så mycket. Hon morrar ordentligt och börjar hyperventilera och behövt använda munkorg. Personalen vill att hon ska sövas för det går inte att klippa klorna annars.

    Min fråga är om det verkligen är så smart att söva hunden? Det kan inte vara nyttigt att söva en hund 1 gång i månaden för att klippa klorna, dessutom blir det jättedyrt. Det kanske är bättre att åka till ett djursjukhus och prova lugnande först. Går det inte då så kan hon sövas.

    Det här börjar bli jättejobbigt, man blir så förtvivlad. Mvh Kristina Folke.

    • Hej Kristina,

      Jag förstår! Det är alltid jobbigt med hundar som inte gillar att klippa klorna – Särskild om de förknippar kloklippandet med något som gör ont eftersom de har blivit skadade förr.

      Det är svårt för mig att säga precis vad som ska göras utan att träffa hunden men jag har två förslag.

      1. Gör precis som du säger. Testa att ge hunden något lugnande istället för att klippa klorna. Det finns att köpa hundgodis som innehåller lugnande medel, annars kan du kontakta ett djursjukhus.

      2. Alternativt kan du försöka ”vässa” hundens klor utan att klippa dem. Det kan du göra genom att gå promenader på asfalt och annat underlag som naturligt vässa hundens klor. Tänk bara på att inte överanstränga hundens tassar med allt för långa proemnader.

      Fungerar ingen av dessa lösningar hänvisar jag dig och din vovve till en Veterinär eller ett djursjukhus som kan söva hund för att klippa klorna.

      Hoppas det löser sig för er! ❤️

      /William, Djursajten

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Följ djursajten.se:

    Vad vill du läsa mer om?


    Inlägget är av typen:


    Senaste inläggen på Djursajten.se

    Det här kanske också intresserar dig...

    Djursajten
    >
    Tack för att du läste artikeln: Så klipper du klorna på hunden som inte vill – Tips & metodik