4 september

Är rapsolja bra för när hunden är hård i magen? Myt eller sanning?

0  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Är din hund hård i magen så hjälper inte rapsolja. Rapsolja tas upp i upp i tjocktarmen medan det är i tunntarmen som problemet sitter.

I den här artikeln utforskar vi rapsolja mot förstoppning och lär dig varför det inte hjälper. Du lär dig också om hälsofördelar med rapsolja för din hund. Ska man ge sin hund rapsolja eller inte?

Vi tittar på vad forskningen säger om rapsolja för hundar och vad veterinärer rekommenderar istället när din hund är hård i magen.

Om hunden är hård i magen: 

Svenska Djurapoteket: MAGE-TARM

Är hunden hård i magen för normal avföring fungerar Mage och tarm

Är din hund hård i magen ska du inte använda dig av rapsolja. Svenska Djurapotekets MAGE-TARM innehåller gelbildande kostfibrer för att återfå normal avföring och för att rädda hunden mag- och tarmsystem

Fungerar mot både hård och lös mage.

Hjälper rapsolja min hund vid förstoppning?

I den har artikeln kommer vi att presentera ett utförligt svar på frågan men om du är här för ett snabbt svar har du det här: Rapsolja tas upp i tunntarmen. Eftersom det är i tjocktarmen som problemet med trög mage finns så hjälper inte rapsolja mot förstoppning, enligt Evidensa Djursjukvård i en artikel om förstoppning och magproblem hos hundar.

Det finns många myter om rapsolja och av dem är att det hjälper en hund som är hård i magen. Vi ska fortsätta att krossa den myten med lite forskning som hjälper oss att förstå bättre vad rapsolja och dess plats i matindustrin. Men först låt oss krossa en annan vanlig myt.

Är rapsolja en bra källa till näring/nyttigt fett för min hund?

Vegetabilisk olja (raps-, oliv, majs-, solrosolja mfl) är inte ett dåligt för din hund. Det är bara det att de inte har några hälsofördelar. De lilla fördelarna som finns är för små och det finns betydligt bättre val såsom fiskolja och liknande.

Vanliga orsaker till att man ger sin hund rapsolja är för att mat hoppas att den ska få i sig omega-3 och näringsämnen E-vitamin. De omega-3 fettsyrorna din hund behöver är DHA och EPA. Vegetabilisk olja (raps-, oliv, majs-, solrosolja mfl) innehåller bara ett förstadie till dessa som går under namnet ALA (alfalinolensyra). I motsats till vad man hoppas på när man ger sin hund vegetabilisk olja omvandlas inte ALA till DHA/EPA i kroppen och därför är vegetarisk olja värdelös kost i det hänseendet.

Omnivorer (allätare som vi människor) har svårt med omvandlingen ALA till DHP och EPA, och carnivorer (köttätare som hundar) ännu svårare att omvandla omega-3 fettsyran ALA till DHA och EPA. (omvandlingen sker dessutom i flera led). Över detta innehåller vegetabiliska oljor antinutrienter och har lättre att oxidera än icke vegetabiliska oljor som olivolja.

Rapsoljan innehåller också en hel del vitaminer, i första hand E-vitamin och K-vitamin. Vet du säkert att din hund har brist på dessa vitaminer är innehållet av dessa möjligen en viss hälsofördel. Men dessa vitaminer finns också i annan kost, som köttprodukter.

Därför är det ytterst tveksamt om det finns något värde att ge din hund rapsolja, enbart för den ska få i sig dessa vitaminer. Ett bättre alternativ än rapsolja är marin fiskolja som ger rätt typ av omega-3 med DHA och EPA. Dessa oljor och dessa hälsoeffekter stöds av forskning till skillnad från rapsolja som saknar samma stöd.

Debatten kring om rapsolja är bra eller dåligt för djur och människor

När du din hund har en hård i mage hjälper alltså inte rapsolja. Det är inte heller en bra källa till viktiga fettsyror som Omega-3. Särkilt inte i jämförelse med bättre alternativ som innehåller DHA och EPA istället för ALA.

För att besvara om rapsolja är ett bra val i din och din hunds kost, låt oss nu förstå vad rapsolja är och om det finns några risker med att välja denna matoljan.

Trots det du läst hittills kanske du ända vill prova ge din hund rapsolja och se om det hjälper magen att fungerar normalt igen. Det finns rykten så många rykten som hävdar att rapsolja hjälper när din hund är hård i magen, i motsägelse till vad vi skriver här.

Om du inte vill tro på att det vi skriver stämmer kan vi i alla fall ge dig lite forskning som visar att det är relativ säkert att i alla fall prova ge din hund lite rapsolja och se om det ger gör någon skillnad. Det finns med andra ord inte några risker med att testa dig fram.

Dissa eller hissa rapsolja till hund?

Om du däremot tar vårt råd på allvar kan du hoppa över vår djupdykning som följer, som handlar om vad vi vet om bevisade hälsoeffekter & risker med rapsolja för hälsan. Snare i artikeln ger vi praktiska tips på hur du maximerar dina chanser att befria din hund från en förstoppad och hård mage.

Rapsoljans historia

Rapsolja är troligen den mest använda stekoljan i Sverige och ses av många som det bästa valet vid stekning tack vara dess praktiska egenskaper såsom den neutrala smaken och den höga värmetåligheten. Vissa kostexperter hävdar att rapsolja inte är ett särskilt bra alternativ eftersom det är vegetabilisk olja som genomgår en  omfattande industriell process fram till att det blir den rapsolja vi köper i butik.

Det finns också de påstår att rapsolja är hälsovådligt och att du helt bör undvika det. Livsmedelsverket avfärdar dessa påståenden med att säga att rapsolja är nyttigt och ett bra val för stekning och matlagning.

Denna splittring är det vanliga argumentationen som brukar uppstå människor emellan när det gäller rapsolja för människors hälsa. Men vad gäller för djur som hundar och för deras hälsa då?

Är rapsolja okej eller skadligt för hundar?

Den forskning som finns när det gäller hur rapsolja påverkar hundar är väldigt begränsad. Men i linje med vad livsmedelsverket om rapsolja för människor påstår även petfoodindustry.com att bristen på bevis inte borde tolkas som en anklagelse mot rapsolja.

Det publicerade forskningen som finns på försöksdjur och människor säger att rapsolja är näringsrikt och säkert. De skriver följande (översatt till svenska nedan):

"Vissa felaktiga webbplatser hävdar att rapsolja är giftig för människor och djur. Detta är otvetydigt falskt. År av publicerade studier på försöksdjur och människor har visat att det är näringsrikt och säkert, och det erkänns som sådant av tillsynsmyndigheter och hälsovårdsorganisationer runt om i världen."

Vidare hänvisar de till Rapsoljans historia. Låt oss nu titta närmare Rapsoljan historia och vad livsmedelsverket har att säga om ämnet.

Rapsoljans historia - från början var matoljan giftig

Under och efter andra världskriget när raps började massproduceras och olja tillverkas innehåll slutprodukten rapsolja något som heter erukinsyra vilket är skadligt för både djur och människor.

Livsmedelsverket skriver själva om denna erukinsyra. Ämnet har i studier visats vara skadligt för människor och djur. Bland annat var det skadligt för att det ledde till en förstoring av hjärtat hos boskap och vidare till dödsfall. Vidare skriver Livsmedelverket att man sedan dess, under de senaste decennierna, har börjat använda sig sig av traditionell växtförädlingsteknik där rapsfröna har förädlats.

"Den rapsolja som idag säljs som livsmedel innehåller ett lågt och accepterbart innehåll av erukasyra."

Bara slutprodukter som innehåller mindre än ett visst gränsvärde av erukasyra får säljas i Sverige. Detta regleras av en EU-förordning. Det är på den grunden som livsmedelsverket beslut ligger gällande att rekommendera rapsolja är ett säkert alternativ.

Rapsolja verkar idag vara ett säkert alternativ för dig såväl som din hund. Det hjälper dock inte mot förstoppning enligt Evidensia Djursjukvård. Om rapsolja inte fungerar när ditt djur har förstoppning - Vad kan du då göra för att ditt ska få tillbaka en mage som fungerar normalt hos din hund? Vi har gjort en djupdykning i ämnet och fortsätter du läsa får du ta del av våra bästa tips.

Vad kan jag göra om min hund är hård i magen?

I resten av den här artikeln ger vid dig tips på vad man faktiskt vet om vad som hjälper för en förstoppad hund. Vi är läst vad de mest tillförlitliga auktoriteterna på nätet säger om ämnet. I slutet av artikeln kan du läsa en sammanställning av källorna vi har använt.

Problem med med en hård mage är en av de vanligaste problemen som uppstår i hundens matsmältningssystem. Om din hund hukar sig och gör ovanliga ljud ifrån sig när den ska bajsa kan det vara ett tecken på ett förstoppad mage. När du upptäcker dessa symtom är det klokt att på en gång kontakta en veterinär.

WebMD skriver att symtomen liknar de som hunden här när den känner problem med urinvägarna. Osäkerhet som finns vid symtom som dessa är ytterligare en anledning att kontakta veterinären. Det är viktig att du gör detta för att avgöra den faktiska orsaken till hundens problem eftersom det som du har kan vara ett allvarligare problem.

Utöver att kontakta veterinären. Vad kan man själv göra för att motverka en förstoppad mage hos sin hund?

Hur behandlar jag min hunds förstoppning?

Det bästa att göra för att behandla din hund när den är hård i magen är att följa de råden som din veterinär har gett dig. Utöver det kommer här några råd som också kan vara bra att ha i åtanke.

 • I diet som har högt fiberinnehåll om det rekommenderas av veterinären
 • Öka mängden motion som hunden får dagligen
 • Välja mat som gynnar mage & tarm och som starker hunden tarmflora
 • Medicin som rekommenderas av hundens veterinär

Vad orsakar min hunds hårda mage?

Det finns vissa kostval och vanemönster hos din hund som hänger samman med en ökad risk för en förstoppad mage. Här är några av dem tillsammans med olika hälsotillstånd som också kan orsaka förstoppning.

 • För mycket eller för lite fiber i hundens dagliga måltider
 • För lite träning och motion
 • Blöder och blockeringar av analsäckarna
 • En förvuxen prostatakörtel
 • Hår eller annat som hunden fått i sig som samlats i avföringen
 • Skador i bäckenet
 • Tumörer i anus eller rectum
 • Ortopediska problem
 • Vätskebrist på grund av annan sjukdom

Anledningar till att en hund har en hård mage kan vara många. Den här listan är långt ifrån komplett. Men det kan vara en början som kan hjälpa dig att själv förstå problemet innan du kontaktar en veterinär. Kom ihåg att rapsolja förmodligen inte är lösningen på problemet.

Sammanfattning

I den här artikeln har vi kolla på rapsoljans nytta när det kommer till att hjälpa en hund med förstoppad magen. Vi har undersök den forskningen som finns inom området och kommit fram till att underlaget även ytterst begränsat. Det som finns att läsa i litteraturen säger att rapsolja inte är skadligt med det säger inget om vad rapsolja faktiskt är bra för.

Vi har också kollat på rapsoljans historia och några av anledningarna till varför många kostexperter avfärdar rapsolja samtidigt som livsmedelsverket inte stödjer dessa råd och istället går ut med rekommendationen om att rapsolja är säkert.

Slutligen har vi kollat på anledningar till att din hund får förstoppning och vad du själv bör göra när detta sker. Hoppas att denna artikeln hjälper dig att agera med mera insikt nästa gång din hund ger ifrån sig symtom på att den är hård i magen.

Källor - rapsolja och förstoppning hos hund

https://www.petfoodindustry.com/articles/18-is-canola-oil-toxic
https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/erukasyra-i-raps/
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/matfetter---rad
https://evidensia.se/djurvardguiden/hund-hard-magen/
https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-constipation/
https://pets.webmd.com/dogs/dog-constipation-causes-treatment

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Är rapsolja bra för när hunden är hård i magen? Myt eller sanning?