29 november

Hur snabbt springer en björn?

0  Kommentarer

En björn kan springa 60km/h när den uppnår sin maxfart. Trots sin storlek på upp till 350 kg så är de väldigt snabba, smidiga, duktiga simmare och kan även bemästra att klättring.

Att björnar ses som långsamma och klumpiga djur är en stor missuppfattning många har. Björnen är mycket snabbare än människan och dessutom jämnsnabb med en bil på en mindre väg.

Är olika björnarter olika snabba?

Ja. Om man jämför svartbjörnen, isbjörnen och grizzlybjörnen så är de olika snabba har man sett. Den absolut snabbaste björnarten är grizzlybjörnen som man sett komma upp i 56 km/h.

Det är överlägset snabbast. Svartbjörnen kommer upp i 40-48 km/h och isbjörnen 40 km/h, vilket såklart är en skillnad. Den svenska björnarten brunbjörn kan nå upp till 48 km/h i timmen.

Hur snabb är en björn jämfört med en människa?

En normal människa springer ca upp till 25 km/h och har ingen större chans att springa ifrån en björn som kan springa upp till 56 km/h.

Oavsett om du heter Usain Bolt eller bara är en helt normal människa så har du inte en chans att springa ifrån björnen om du skulle bli jagad. Usain Bolt har nått en maxhastighet på ca 44 km/h, medans björnen uppemot 56km/h.

Däremot kan det däremot konstateras att Usain Bolt ändå skulle ha en chans mot en svart- respektive en isbjörn. En brunbjörn är det ingen större idé att försöka springa ifrån då den med sina 48 km/h är snabbare än Usain Bolt.

För att kunna springa ifrån respektive björn skulle en människa behöva 805 meters försprång på en isbjörn, 1931 meters försprång på en svartbjörn och 2146 meters försprång på en brunbjörn. Däremot sägs det att en björn tappar fart efter ett tag, inte konstigt med tanke på deras massiva kropp.

Hur snabb är en björn jämfört med andra djur?

Björnen är definitivt inte det snabbaste djuret på planeten. Det snabbaste djuret på planeten är nämligen geparden, som mätts upp i häftiga 103 km/h.

Några andra exempel är strutsar som kan uppnå en hastighet på 70 km/h, hästar på 70 km/h och även greyhound, en hundras som kan springa hela 70 km/h . 

Älgen ofta förekommer i samma skogar som björnarna är snabba och uppnår en hastighet på 56 km/h. Alltså inte riktigt lika snabbt som vissa björnar.

Stämmer myten om att björnar inte kan springa i nedförsbacke?

Nej, det stämmer inte. Faktum är att en björn till och med kan springa snabbare i nedförsbacke. En björn håller jämn fart med en häst i nedförsbacke. Däremot kan en björn inte springa lika snabbt i uppförsbacke. Så myten om att en björn skulle rulla ner för backen eller bli mycket långsammare kan strykas.

En björn kan alltså trots sin storlek och tunga vikt springa väldigt fort samt är ett smidigt djur som är gjort för att ta sig fram på bästa sätt. Grizzlybjörnen är tveklöst den snabbaste av alla björnarter, men även den svenska brunbjörnen är snabbare än planetens snabbaste människa.

Jämfört med andra djur är björnen fortfarande snabb, men har ingenting att komma med jämfört med en gepard eller en häst till exempel. Däremot kan björnen jämföra sig med hästen i nedförsbacke vilket slår hål på myten om att björnar ska ha det svårt för att springa i nedförsbacke.

Björnen är alltså snabb kan vi konstatera. Nedan kan du se ett klipp där en björn springer lika snabbt som en bil.

Tur att de sitter i bilen och kör va? För hade de sprungit, hade de varit chanslösa.

Källor:

1.”Djuren”. Älgskadefondsföreningen. https://www.algen.se/viltolyckor/djuren/
2. ”How Fast Can a Bear Run?”. WorldAtlas.
3. ”Can You Outrun A Bear?”. NORTHAMERICANNATURE.
4. ”Outrun the World´s Most Dangerous Animals”. Runners World.
5. ”Can You Outrun A Bear?”. NORTHAMERICANNATURE.
6. ”How Fast Can a Bear Run?”. WorldAtlas. Läst 25 nov 2020. ”Outrun the World´s Most Dangerous Animals”. Runners World.
7. "Collars Reveal Just How Extreme Cheetahs Can Be". National Geographic. Publicerad 6 dec 2013.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur mycket sover en hund?

Hur mycket sover en hund?

När lämnar fågelungar boet?

När lämnar fågelungar boet?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur snabbt springer en björn?