14 september

9 hundraser med kort päls som inte fäller – Korthåriga hundar

0  Kommentarer

Det finns över 300 hundraser att välja mellan och det kan vara riktigt svårt att hitta den som passar just dig. Stora och små, korta och långa, lugna och busiga. Ja det finns alla möjliga raser!

För att du ska ha en chans att välja rätt måste du bestämma dig för vissa saker du föredrar hos hundar och eftersom du läser det här så är korthåriga hundar din favorit!

9 korthåriga hundar

I denna lista kommer du kunna läsa om 10 korthåriga hundar som inte fäller sin päls eller endast fäller lite. Dessa korthåriga hundar kan vara allergivänliga i vissa fall men hur kraftigt du reagerar på hunden beror inte endast på dess päls. För mer information om hundallergi, klicka här!

Mops

 • Hårlängd: Kort
 • Pälsvård: Minimal
 • Storlek: Liten 

Den mycket söta rasen Mops passar utmärkt som sällskapshund härstammar från en korthårig variant av en dvärghund. Mopsen har en lång historia och dess föregångare ska ha funnits i Kina redan på 700-talet.

Mopsar är nyfikna och glada med en tydlig personlighet som gillar att stå i rampljuset. Tack vare sin korta päls är skötselns minimal. Du behöver inte anstränga dig mycket men att genomföra en borstning med jämna mellanrum kan vara förmånligt. Rasen fäller under vår och höst men det är bara under den perioden du måste borsta lite extra. Du kan även bada din hund en gång per månad utan att oroa dig.

Hunden väger mellan 6.5 kg till 8 kg och är en liten muskelknutte, Huvudet är kort och nosen är platt med tydliga rynkor. Du bör gå genom både de hängande öronen och vecken vid nosen för att rengöra och säkerställa att det inte finns smuts eller matrester kvar.

Dalmatin

 • Hårlängd: Kort
 • Pälsvård: Busenkel 
 • Storlek: Stor

Den klassiska och mycket gamla rasen Dalmatin som är känd från Disney’s film 101 dalmatiner är lätt att lära och kan bli proffs i flera olika hundsporter. Deras utseende är mycket karaktäristiskt tack vare deras vita päls med svarta prickar. Trots det så föds dessa hundar helvita och utvecklar sina prickar senare i livet.

Pälsen är glänsande och kort, håret sitter tätt och behöver minimal skötsel. Du kan tvätta din hund som du vill efter behov och behöver inte oroa dig för varken pälsen eller hundens hud. Rasen är snabb och anpassar sig snabbt, de har inget större intresse för jakt men fungerar bra som vakthund. Rasen trivs mycket bra för dig som gillar att vara bland hästar och i stallet.

Ännu ett tydligt karaktärsdrag hos Dalmatiner är deras förmåga att ”skratta” när den blir lycklig. Det är få andra raser som skrattar likt dalmatiner som gör sitt skrattande läte genom att dra upp sina läppar och visa hela tandraden.

Welsh Corgi

 • Hårlängd: Medel
 • Pälsvård: Minimal
 • Storlek: Medel

En ras som använts sedan en lång tid tillbaka för boskap och jakt används idag i första hand som sällskapshund. En frisk ras utan kända sjukdomar som gillar att aktiveras genom olika hundsporter såsom agility och nosework.

Welsh Corgi finns i två separata raser som delar ursprung, Pembroke och Cardigan. De båda raserna är relativt lika varandra då de har utvecklats genom liknande om inte samma arbetssysslor i Wales.

Pälsen är, likt alla andra hundar på denna lista mycket enkel att sköta. Det krävs ingen särskild omhändertagning alls från dig som ägare men du bör kamma vovven två gånger per år då den fäller en del. För dig som ska skaffa en Corgi rekommenderas att du har ett tydligt ledarskap under valptiden för att ge en god uppfostran och stark grund för att hunden ska vara en trevlig och lättsam kompis som du kan leva med länge tack vare deras sjukdomsfria historia.

Tax

 • Hårlängd: Varierande
 • Pälsvård: Ingen
 • Storlek: Varierande

Taxar kan ha antingen kort päls eller lång päls men eftersom du läser det här är du troligtvis ute efter en tax med kort hår. Dessa typer av taxar har en slät och glänsande och tät päls som är mycket enkel att sköta och du behöver inte göra något särskilt. Taxar är kända för sina korta ben med en lång och utsträckt kropp och ett kraftigt käkparti.

Taxar är duktigt på framför allt rådjursjakt och grytjakt men används idag mest som en sällskapshund. De har ett jämt humör och blir sällan aggressiv eller stressad, luktsinnet är av högsta nivå och de är både självsäkra och pålitliga. Raserna med längre hår är inte oftast mindre jaktintresserade än vad de med kort päls är.

Labradoodle

 • Hårlängd: Övre medel
 • Pälsvård: Enkel
 • Storlek: Mellan

En blandras under utveckling som ännu inte räknas som en officiell ras. Dessa hundar anses av många till att vara allergivänliga men så är inte fallet nödvändigtvis. Hur kraftig din allergiska reaktion kommer vara spelar stor roll till vilken hund det är och kan skilja mellan två olika hundar från samma kull.

Dessa hundar fäller inte och har en torr, mjuk päls. Det är hunden med den hittills längsta pälsen på listan men har ändå relativt kort päls. Tack vare det krulliga utseendet kommer du att uppleva pälsen som kortare än vad den är. Du kan även frisera hunden för att hålla en kort päls men det finns inga garantier på pälslängd och pälstyp då det kan variera från hund till hund.

Dessa vovvar används främst som sällskapshundar och är mycket trevliga att ha och göra med, lika alla hundar kräver en Labradoodle uppfostran och kan på så vis bli en mycket trevlig vän som följer dig genom hela livet.

Greyhound

 • Hårlängd: Kort
 • Pälsvård: Minimal
 • Storlek: Stor

Greyhound är riktigt häftiga hundar! De användes sedan lång tid tillbaka som hetsjakthundar då de själva kunde jaga mindre byte tack vare sin goda sig, därefter dödade de bytet och apporterade hem det till sin ägare.

I dagsläget används sällan hetsjakt och därför används hundarna mycket inom hundsport. De finns två varianter varan en är utmärkt för utställning och den andra för löpning på banor. Oavsett rastyp kommer din Greyhound vara en trevlig sällskapshund som passar i familjer.

Mentaliteten hos Greyhound är stabil och tålmodig med ett tankesätt som kan liknas till katter då de är mycket kluriga och smarta. De älskar hundgodis och kommer därför vara lätta att lära genom belöningar. Dessa hundar som kan springa i omkring 60-70 km/h är i regel friska. De vanligaste skadorna som kommer är just på grund av deras extrema hastighet och är antingen sårskador från att de ramlar eller avslitna klor.

Rasen älskar sin ägare och lägger stor vikt i sin familj, de fungerar bra med barn och kan själva har tydliga likheter då de mognar ganska långsamt. Rasen är den störa på listan med en mankhöjd på 71-76 cm för hanar och 68-71 cm för tikar.

Beroende på om du har en kapplöpare eller en vanlig Greyhound kan vikten skilja upp till 15 kilo då kapplöparen väger betydligt mindre, Den mjuka pälsen är lättskött och kräver ingen ansträngning från din som ägare för att bibehålla sin silkeslena känsla.

Russkiy Toy

 • Hårlängd: Varierande
 • Pälsvård: Lätt
 • Storlek: Mini

Denna ras passar dig oavsett om du vill ha en lång eller korthårig då de finns i båda varianterna, de är mycket söta och har förr används som sällskaps för adelsdamer och används för att hålla borta gnagare. Russkiy Toy gillar att följa med på äventyr och älskar uppmärksamhet, de går bra att träna inom hundsporter och är alerta i både kropp och knopp.

Rasen gillar alltså att röra sig men har inget emot att mysa en dag med sin ägare genom att ligga i knät och bli ompysslad. Rasen är frisk och lever ofta länge då de är relativt små med en mankhöjd på under 27 cm och en vikt på endast 3 kilo.

Pälsvården är minimal och håller sig fin utan arbete. Rasen fäller men genom borstning under den korta perioden blir det inget problem. Du kan bada din russkiy toy med ett milt schampo anpassat för hundar och kommer utan problem har en trevlig vän under en lång period i ditt liv.

Chihuahua

 • Hårlängd: Varierande
 • Pälsvård: Minimal
 • Storlek: Mini

Likt många andra hundar som nämns på den här listan om hundar med kort hår finns chihuahua med både lång och kort päls. Det är enkelt att sköta en chihuahua med kort päls och kräver ingen speciell pälsvård.

Rasen är en 100-procentig sällskapshund med tydlig flockkänsla. Trots sin storlek tvekar den inte till att varna om inkräktare och gör det ofta tydligt vem det är som bor här. Det dröjer inte länge tills chihuahuan märker att inkräktare i själva verket är snäll och då är det inget problem att kela och mysa med sin nya vän

Det som utmärker chihuahua från andra små raser är att de är den minsten hundrasen i världen. En godkänd chihuahua väger mellan ett och tre kilon och är lätta att ta med vart du är ska.

Boston Terrier

 • Hårlängd: Kort
 • Pälsvård: Lätt
 • Storlek: Liten

En vacker hund som sägs vara en korsning mellan bulldogg och terrier, rasen är en fantastiskt sällskapshund och är både vänlig och energiskt. De överstiger inte 11 kilo i vikt och klarar sig från någon seriösare typ av pälsvård tack vare sitt korta hår. De är kompakta hundar med en kort svans som mår bra av att badas när de är smutsiga.

En Boston terrier gillar att vara aktiv men har ingenting emot en härlig kväll i soffan efter att de har varit ute på vift dagarna innan. Det går utmärkt att lära upp inom hundsporter och din vovve kommer älska att stimuleras genom dessa utvecklade aktiviteter.

Sammanfattning av hundar med kort hår

Hundar med kort hår har många fördelar, de kan ses som allergivänliga men du kan inte vara säker på att du inte upplever reaktioner bara för att pälsen är kort. Den garanterade fördelen du får är att de ofta fäller lite och kräver minimal skötsel.

Hundarna på denna lista är utmärka sällskapshundar och passar bra i familjer även om du inte har tidigare erfarenhet av hundar, med vissa undantag då det kan krävas tydligare ledarskap för att hunden ska uppfostras till en fantastisk kompis.

Relaterade frågor om hundens päls:

Är korthåriga hundar allergivänliga?

Både ja och nej! Om du är allergisk mot en hund kan en kort päls göra att du upplever mindre allergi än vad du hade gjort om en korthårig hund är i närheten men det stämmer bara om du redan får kraftiga reaktioner av hunden. Om du hittar en hund som du inte är allergiskt mot kommer pälslängden inte spela någon större roll.

Vilken hundras kräver minst pälsskötsel?

Mops, Dalmatiner och korthåriga chihuahua är alla exempel på raser som kräver minimal skötsel, vilken som kräver minst går inte att svara på då det är olika från hund till hund men du kan räkna med att alla raser på vår lista om korthåriga hundar är relativt enkla att sköta

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: 9 hundraser med kort päls som inte fäller – Korthåriga hundar