18 september

Kapybara, världens största gnagare – Intressant fakta om vattensvin

Kapybara (Capybara) är världens största gnagare. Den kallas ibland för vattensvin för att den påminner om flodhästen i sitt levnadssätt i naturen. Djuret är dock närmare släkt med råttor och möss än flodhästar eller svindjur.

Denna gnagare  har ett utseende som mest påminner om ett mycket stort marsvin. Trots det hör till en helt egen familj av gnagare - så kallade Kapybaror (hydrochaeris hydrochaeris) - men listas ibland som en underfamilj till marsvin (Caviidae). En väldigt stor skillnad mot alla andra gnagare är att Kapybaran är gigantisk i jämförelse. 

Några kapybaror strövar runt i gräset i en skogsdunge

Att ett djur med en gnagares anletsdrag har en sån gigantisk kropp som kapybaran gör väldigt iögonfallande. Både när det gäller beteende, utseende och hur den rör sig. 

Det här råttdjurets närmaste släkting är klippmarsvinet. Trots att de är släkt är de inte i närheten av samma viktklass. Klippmarsvinet har nämligen en kroppsvikt inte ens som uppgår 2% av kapybarans vikt. Det säger lite om hur stort det här djuret faktiskt är i jämförelse med andra gnagare.

Kapybara är till och med är större än de flesta hundar. På vissa platser i världen är djuret populärt som husdjur, vilket du snart får lära dig mer om. Ibland väljer djurägare att ha ett vattensvin tillsammans med ganska stora med hundar, så att de så att de kan leka och fungerar bra ihop.

Kapybaran har andra namn i Sydamerikas spanskspråkiga stater. Argentina säger man carpincho, i Venezuela säger man chigüiro, i Ecuador heter det capihuara och i Peru ronsoco.  I Brasilien där det talas portugisiska kallas djuret capivara. Mer intressanta fakta om namnet kapybara kan du läsa i slutet av artikeln.

caracara med gult huvud (Milvago_chimachima) på en Kapybara (Hydrochoeris hydrochaeris)

En kapybara väger upp till 60 kilo, vilket är extremt mycket för en gnagare. Det är mer än de flesta hundar och katter. Vikten kan dock variera mycket, från 27 kilo (som ändå är stort!) till ohyggliga 80 kilo.

Trots den är en råttdjur och omtyckt som ett husdjur är det vanligt att kapybaran jagas för sitt goda kött. Att äta kapybara sägs smaka som en blandning mellan fisk och fläsk. Mer om varför kapybaran jagas så mycket kan du läsa senare i artikeln.

kapybara flock dricker vatten vid ett vattendrag

Benen är ganska korta och fötter har tår som liknar hovar. Råttdjurets kropp täcks av en lång och grov päls som varierar mellan rödbrun och grå hårstrån på ovansidan. Djurets underdel, dvs. buken, är gulaktig eller mer åt det ljusbruna hållet. En del kapybaror har svarta fläckar utspridda över ansiktet. Vattensvinet har en svans som är väldigt obetydlig och är knapp synlig.

Djuret rör sig på ett sätt som lätt kan upplevas lite klumpigt i jämförelse med t.ex. hundar och katter på grund sina korta ben. Men det är faktiskt ett smidigt som djur en bra förmåga att springa. Gnagaren kan springa 35 km i timmen. Den skulle alltså vinna mot de flesta människor i kapplöpning.

Det är dock i inte på land som vattensvinet imponerar som mest. Det stora djuret är framförallt en skicklig simmare och dykare i vatten, där den också trivs väldigt bra. Gnagaren kan hålla andan under vatten i 5 minuters tid. När kapybaran simmar sticker huvudet och nosen upp ur vattnet likt en flodhäst.

Råttdjuret kapybara kallas också för vattensvin

Den stora gnagarens fötter är anpassade till ett liv i vatten och miljöer med mycket dy och lera. Tårna är utformade hovar med med fyra (på frambenen) respektive tre (på bakbenen) tår. Längst ut på tårna är den spetsig och toppen påminner lite om klor.

Mellan varje tå finns det simhud. I det vilda är det stora vattensvinet är främst aktiv under gryningen och skymningen och tillbringar mycket tid i vatten. Djuret kallas för vattensvin för att den behöver vara nära vatten där den lever i vildmarken. De håller sig i alltid närheten olika typer av vatten drag. Det innefattar floder, träskmarker och sjöar. Det trivs också bra kring mangroveträsk.

Kapybara simmar i vatten i skymningen

Kapybaran äter växter och i första hand gräs som de hittar på land. Där djuret lever i det vilda händer det också att den tar in på majs- och sockerodlingar och äter vad den kommer över. Vattenlevande växtlighet är också en del av födan.

Djuret anses inte äta andra djur och fiskar, även om det har cirkulerats falska rykten om att så är fallet. De förekommer också att kapybaran äter andra djurs avföring, inklusive bajs från andra kapybaror. Det är ett beteende som heter koprofagi och är vanligt förekommande bland många arter av vilda djur.

Kapybaran är en social råtta

Att kapybaran är en social råtta när den lever i det vilda kan förklara lite av varför den lämpar sig så bra som ett husdjur. Det pratar vi mer om senare i artikeln men nu ska vi försöka förstå oss på hur djuret social beteende ser ut i det vilda.

Den stora gnagaren lever i grupper som varierar i antalet under årets gång. Vissa av djuren håller ihop under en längre tid medans andra bara håller ihop kortare perioder som under en årstid. Det är väldigt ovanligt att djuret lever i ensamhet men det är förekommande.

Antalet individer som lever en grupp uppskattades i en studie i Venezuela till drygt 6 kapybaror under regntiden och 16 under torrperioden. 

en flock med kapybaror badar vid en sjö

Det förekommer att det bildas grupper med 100 individer kring populära levnadsområden men dessa stora samlingar är inte stabila och håller inte särskilt länge. Det händer att en grupp bara består av ett par och deras ungar också.

I vanliga fall blidas en grupp runt en alfahane, som ofta behåller sin ställning under flera år. Det är ofta flera honor med ungar kring en dominant hane men andra hanar förekommer också. Över tid bildas en hierarki bland djuren som avgör genom strider som kan gälla liv och död. När kapybaror bråkar så jagar de och biter de varandra. Bitsåret utsätter dem för infektion men också för en ökad risk att dra till pirayor. 

En flock med kapybaror simmar i grönt vatten

Varje grupp upprättar i regel ett revir som är kring 100 till 180 hektar. I reviret finns ett kärnområde där de spenderar mycket av sin tid. Det är ofta en område där djuret har goda förutsättningar att försvara sig mot andra djurarter.

Likt svenska mårddjur har vattensvinet doftkörtlar på sin kropp från vilka den kan utsöndra luft för att markera sitt revir. Hanarna har doftkörtlar ovanpå näsan och även honorna har analkörtlar.

Kapybara är en sydamerikansk, tropisk gnagare

Kapybaran är i grunden en sydamerikansk gnagare som lever i två regioner i Sydamerika.

Längst upp i den norra delen i närheten av gränsen till USA finns ett område som sträcker sig genom delar av Panama, Columbia och Venezuela där Kapybaran lever. Det området är helt avskilt från det andra utbredningsområdet där kapybaran är hemmastadd. 

Den andra utbredningsområdet sträcker sig över den största delen av hela kontinenten utom längs kusten till väster och de mest södra delarna. I den nordvästra, övre regionen förkommer en underart till djuret som är större till storleken än den som förekommer i den västra, större regionen.

Gnagaren lever och frodas i allt från tätbevuxen skog, i närheten av vatten, till områden kring floder på savannen. Man kan också säga att djuret är en tropisk gnagare eftersom det lever längs floder i tropisk regnskog.

Hur länge lever en stor gnagare som Kapybara?

Kapybaran är som vi nu vet ett väldigt stort djur men storleken brukar sällan ha så mycket att göra med hur gammalt ett djur blir. Papegojor som är små blir ju exempelvis nästa lika gamla som vi människor. Kapybaran lever dock inte ett jättelång liv.

Kapybara umgås med fåglar i en solnedgång

Djuret blir i regel 8-10 år gammalt men blir i genomsnitt 4 år i det vilda på grund av alla faror som hägrar. Ålder på drygt ett decennium en lämplig livslängd för ett husdjur.

Det ungefär lika länge som som hundar och katter lever. Som snart ska se har Kapybaran också många andra egenskaper som gör det till ett väldigt bra husdjur.

Kapybara som husdjur - Ett gigantiskt jättemarsvin

Är kapybara bra ett bra husdjur? Det är med den frågan som många människors resa började, som sen kom att sluta i att de valda att skaffa sig en en vattensvin som husdjur.

Det är dock i andra länder än Sverige. Det svenska klimatet är inte särskilt lämpat för detta djur som trots allt till stor del lever i tropiska regioner i världen. Det kan verkar lockande att skaffa kapybara, men det kanska räcker att besöka dem på djurparkerna. Är du villig att flytta till södra USA eller Sydamerika är det dock inget som hindrar dig från att skaffa ett eget vattensvin.

I USA finns människor som har Kapybara som husdjur. I ett repotage från 2013 skrev exemplevis expressen om ett äldre par i Texas som bor med en Kapybara i sitt hem.

Djuret heter Gary och är mycket förtjust i familjen hund och katt och de leker ibland tillsammans. Däremot gillar han inte sköldpaddor. Han blir arg på för att han tror att sköldpadda försöker inkräkta, säger Garys ägare (omformulering & översättning).

Enligt Jordbruksverket finns det djurparker som innehar Kapybara. Det finns ingen privatperson i Sverige som har Kapybara som husdjur. Men det kan såklart komma att ändras, även om det inte är särskilt med tanke på våra svenska förhållanden med väder och kyla.

Hur är det att ha Kapybara som husdjur?

Som du vet vid det här laget är kapybara ett mycket stort djur som påminner om ett jättemarsvin och en flodhäst. Djuret påminner också pyttelite om den hund.

Capybara sägs vara kärleksfulla att ha som sällskapsdjur och men inte särkilt enkla att ta hand om. De har mycket energi och är nyfikna. Då djuret är en gnagare kan du tänka dig att dina möbler riskerar att behöva bli ersatta med nya ganska ofta. Precis som när man skaffar hund och katt är det risker som dessa sånt man får ta som djurägare.

Hur mycket vi än skriver om hur det är att ha en kapybara som husdjur här kommer det aldrig att komma i närhet att beskriva den fulla upplevelsen av att bo med en i verkligheten. Som i alla relationer man har till både djur och människor har det sina dalar och toppar.

Det bästa sättet att få en uppfattning om hur upplevelsen skulle te sig är att kolla in videoklipp från djurägare på Youtube. Lyckligtvis finns det dem som vill visa upp sina coola djur för världen och allt du behöver göra för att lära känna dem genom att luta dig tillbaka i din sköna stol, titta en stund och låta dig underhållas.

Den här videon är riktigt populär och en av mina favoriter. Kolla gärna på flera videoklipp från samma kanal eftersom den är mycket underhållande. Den heter "Crazy Cody's Creatures" och jag hoppas att den ska inspirera dig att lära dig mer om det här fascinerade djur som helt utan motstycke.

Vilka arter av gnagare finns i Sverige som liknar en kapybara

I Sverige finns det inga arter av gnagare som liknar detta unika och ögonfallande råttdjuret. Det är världens största gnagare och det är en av de mest egendomliga djuren.

I Sverige har vi arter av gnagare såsom ekorre, sorkar, råttor och bäver. Men inga av dessa kommer i närheten av att intressera och beröra så många människor i jämförelse med vattensvinet.

Vetenskaplig fakta om Hydrochoerus hydrochaeris

Namnet Kapybara härstammar från ordet kapiyva (även kapiygua) som på det inhemskt sydamerikanska språk Guaraní betyder "gräsets härskare". Det syftar antagligen på att kapybaran trivs vid gräs och älskar att äta det nästan lika mycket som det gillar att bada. Det latinska namnet på kapybaran är Hydrochoerus hydrochaeris. 

Kapybara kallas ofta vattensvin men djuret är inte alls besläktad med varken svin eller flodhästar. Den tillhör ordningen Rodentia (gnagare) och är närmare släkt med bävrar och hamstrar. Båda vilka tillhör samma ordning som kapabaran (hydrochaeris hydrochaeris). Alla råttdjuren räknas alltså till kapybarans närmaste släktingar. 

Ända till 1990-talet räknade man kapybaran kapybaran som den enda arten i Hydrochoerus, som också är det enda släktet i familjen Hydrochaeridae. Sedan dessa har nya taxonomiska avhandlingar godkänt den norra populationen av med den något större kapybaran som en självständig har vid namn Hydrochoerus isthmius.

Kapybaran i sydamerikans mytologi

Bland Yanomami indianerna i nordvästra Brasilen finns det en sägen som säger att när ett barn kommer till livet föds också en tvillingsjäl i form av en kapybara eller en tapir. Man ser djuret likt en dubbelgångare och det sägs att människan delar sin livskraft med djuret. Skulle djuret avlivas dör även tvillingsjälen hos indianen. 

Kapybaran & den katolska kyrkan

Under flera århundraden har den katolska kyrkan och dess följeslagare felaktigt ansett att kapybara var en fisk på grund av ett snedvridet teologiskt resonemang. Allt börjande när europeiska missionärer kom till sydamerika efter 1500-talet för att utforska och sprida romersk-katolska kristendomen.

Inom katolicismen är det under högtider förbjudet att äta kött, exempelvis under dagar med fasta. Indianerna åt till stor del kapybara och missionärerna insåg att det skulle vara ett problem att få dem att ge upp sin tradition för den nya läran.  

Européerna skrev till den katolska kyrkan i Rom och frågade om man kunde räkna kapybara som en fisk för att lösa problematiken. I brevet beskrev de djuret för de katolska styret.

"Kapybaran är fjällig men också hårig och tillbringar tid i vattnet men ibland kommer på land".  

Den katolska kyrkan valde att acceptera deras förfrågan helt baserat på beskrivningen, utan att någonsin ha sett djuret. Motivet var att indianerna som konverterat till deras lära skulle stanna i kyrkan. Man förklarade kapybaran som en fisk. Beslutet ändrades aldrig.

När kött var förbjudet åt man kapybarans kött istället och kallade det fisk. När kyrkans direktiv var att äta fisk på fredagar ( i grunden för att hjälpa fiskare att sälja sina produkter) bestod kosten till stor del av kapybara vilket man kan tycka är lite konstigt. Nu vet du en förklaring!

Kapybaran jagas än idag för köttets och hudens skull men trots detta räknas den inte till de hotade arterna.

Källor & länkar:

Kapybarans naturliga historia:
En bra sammanställning med fakta om Kapybaran
http://www.junglephotos.com/amazon/amanimals/ammammals/capybaranathist.shtml

Wikipedia on Capybara:
Vetenskaplig fakta om Kapybara
https://en.wikipedia.org/wiki/Capybara
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kapybara

Cody's Crazy Creatures:
Kanalen ger dig en bra bild av hur det är att ha kapybara som husdjur och är samtidigt väldigt underhållande.
https://www.youtube.com/channel/UCeR0UpnpUxFZg-3-2UlzyaQ

Animals on Capybaras:
Kapybara är omtyckt av alla slags djur som gärna spenderar sin tid som passagerare på gnagaren. Den är länken är mest i humorsyfte men skildrar något intressant om djuret.
https://twitter.com/oncapybaras

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Inlägget är av typen:


Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Kapybara, världens största gnagare – Intressant fakta om vattensvin