26 september

Vad äter ekorrar?

3  Kommentarer

Ekorrar är söta, hastiga, kluriga och proffs på att klättra. De håller sig ofta undangömda i träd eller i områden med mycket buskage men det händer att vi människor stöter på ekorrar. Bor du i en stad är det troligt att du stöter på en ekorre mer sällan än i en mindre by och om du bor i centrala delar av gigantiska städer är det inte helt omöjligt att du aldrig sett en vild ekorre.

Dessa små gnagare är hastiga och kan både simmar bra och hoppa långt, men vad äter de egentligen för att hålla sin atletiska kropp fylld med energi?

Vidare i artikeln kommer du kunna läsa om vad ekorrar äter, hur mycket de äter och hur de bär sig åt för att få tag på sin föda. Vi börjar givetvis med vad du kom hit för, vad de äter.

Vad äter ekorrar?

Ekorrens favoritmat är hasselnötter tätt följt av frön från grankottar och tallkottar men det är inte allt de äter. Ekorrar är nämligen glada i mat och äter de mesta de får tag på. Under slutet av hösten fram mot vårkanten är det vanligt att det ligger granskott överallt i granskogar.

På bilden ser du rester från en kotte som en ekorre ätit på

Ekorrarna biter av skotten och äter upp knoppanlagen som de älskar. De väljer i första hand de trädknoppar som är under utveckling för att bli till pollen. De gillar helt enkelt dessa mer än knopparna som kommer att bli grenar.

Som sagt är ekorrarna mycket matglada och äter därför en hel del föda som växer i marknivå också. Svamp, bär, olika gröna växter och ekollon som har trillat ned från träd är vanligt förekommande i en ekorres diet och är viktigt för att hålla deras hälsa i toppskick.

Det har även visat sig att ekorrar mumsar på olika typer av mossor och bark från träd. Eftersom man sällan ser ekorrar är det något som få vet, men har blivit mer välkänt efter forskning om djurets mage.

På våren älskar ekorrar att slicka i sig från den söta laven som finns i träd och de tvekar inte om de får chansen att stoppa i sig olika typer av insekter. Vanligast är myror och larver men de äter vad de får tag på. Stöter en ekorre på ett kadaver från ett dött djur som de kan närma sig utan risk kan det hända att de gnager på dessa för att bidra till sitt kalciumintag.

Genom analys av ekorrens mage har man även sett rester av ägg och fjädrar från fåglar. Det är dock inte vanligt då ekorrar är växtätare i första hand men det har förekommit konsumtion av ägg och fjädrar.

Matare för ekorrar

Har du ekorrar på gården som springer runt eller klättrar i ditt träd kan du sätta upp en matare för ekorrarna. I den kan du fylla olika frön eller nötter som de gillar. Det finns en hel del olika alternativ med olika egenskaper men det är inte så mycket som krävs egentligen. Så länge ekorren kan ta sig upp till mataren och sitta där är det inga problem.

Ett bra och prisvärt alternativ från VidaXL är denna kvalitetsmässiga ekorrmatare.

Holken har en smart design med smidigt fäste på ovansidan och en bra tak som håller ekorrmaten fräsch.

Det är rekommenderat att du fyller mataren med hasselnötter eller jordnötter (Jag och du väljer såklart hasselnötter eftersom vi vet att det är deras favorit).

Olika typer av fröblandningar fungerar också bra så länge de inte innehåller vete, torkade majs eller paranötter då dessa tre kan vara farliga för ekorrar.

Placering av mataren

Var du placerar din ekorrmatare är oftast inte särskilt viktigt då du kommer förvånas över hur proffsiga dessa små gnagare är på att ta sig till mataren. De klättrar, kastar sig och listar ut genialiska lösningar på hur de ska komma åt de smaskiga nötterna som gömmer sig i mataren.

Täck på att inte placera den där du vet att det finns hackspettar eller andra listiga djur. Just hackspettar har visat sig kunna hacka sönder mataren till småflisor för att äta upp alla mat själv.

Som sagt är ekorrar mycket atletiska och kommer ta sig till din matare utan problem, är du fortfarande osäker på var du kan placera den kan du kika i videon nedanför från den före detta NASA-ingenjören Mark Rober som bygger en hinderbana på vägen mot ekorremataren.

Hur mycket äter ekorrar?

En ekorre behöver äta just under 30 grankottar om dagen vilket motsvarar 80 kcal. Givetvis är inte just grankotten det viktiga utan det är de 80 kcal energi som behövs för att hålla den atletiska kroppen fylld med energi.  

För att få förståelse över hur mycket 80 kcal är 100 gram blåbär omkring 53 kcal och 100g hasselnötter 628 kcal. Hur mycket ekorren behöver äta i volym varierar alltså väldigt mycket beroende på vad den äter.

Risk för övervikt hos en vild ekorre är näst intill obefintlig och är inget den behöver oroa sig över. Om du väljer att mata en igelkott bör du dock begränsa mängden så att du inte riskerar att djuret tar skada även fast du bara försöker vara snäll. Lyckligtvis behöver du knappt bry dig då ekorren är förståndig nog att veta när det räcker med föda och slutar därför att äta.

För en ekorre som endast äter grankottar under en dag tar det omkring tre och en halv timme att äta sig mätt och uppfylla kaloribehovet. Det går givetvis snabbar för en ekorre som har tillgång till mat som är mer kalorietät men de närmare fyra timmarna är i regel inget problem för dessa gnagare.

Ekorre som husdjur – Är det lagligt?

Att skaffa en ekorre som husdjur kan vara lagligt om det görs på rätt sätt. Det är inte tillåtet att hålla en vild ekorre i fångenskap även om den drivs där då det bryter mot jordbruksverket lagar om ovanliga husdjur. Kraven för att få skaffa en ekorre som husdjur är att de har fötts upp och levt i fångenskap hela livet. Det är alltså inte heller okej att ha en ekorre som husdjur bara för att du hittar den när den är en bebis och har låtit den växa upp hos dig då den har fötts i det vilda.

Väljer du att skaffa en ekorre gäller det även att den har tillräckligt stort utrymme. Djur som inte har blivit domesticerade av människan ska ha utrymme enligt jordbruksverkets regler om djur i djurparker.

Det finns olika arter och typer av ekorrar och vissa av dessa passar bättre som husdjur. Två arter som är vanligare än andra i Sverige är Flygpungekorre och sugar glider.  Det är tillåtet att ha dessa i hemmet året om men givetvis är de särskilda krav som gäller. Exempelvis ska flygpungekorren ha en bur om minst fyra kvadratmeter och en minimal höjd på 2,2 meter. I buren ska det även finnas möjligheter för ekorren att klättra och stimuleras för att inte bli uttråkad samt platser för mat och föda.

Du bör även låta din ekorre komma ut ur buren med jämna mellanrum för att få se sig omkring och känna sig fri. Vissa arter och djur kräver mer tid utanför buren än andra så läs på noga och fråga personer med erfarenhet om vad som gäller för den typ av djur just du väljer.

Är du intresserad av ovanliga djur men är osäker om just ekorre är valet för dig kan du läsa mer om ovanliga djur här.

Sammanfattning om ekorrar och deras kost

Dessa atletiska djur lever och frodas i naturen. De trivs utmärkt i skogen där de får äta på kottar för att få sig i sin mat. Deras favorit är hasselnötter men de äter alltifrån svamp och bär till insekter och myror. Det är möjligt att ha en ekorre som husdjur men det är en hel del saker du måste tänka över, bland annat deras bur och hur du köper din ekorre

Intressant fakta om ekorrar:

Vart och hur bor ekorrar?

Ekorrar är de ända gnagare som har sina bon över snötäcket. Alla andra typer gräver sig ned i snön eller under marken för att gömma sig under vinterhalvåret.

Ekorrar sover ensamma i sitt bo som vanligtvis är omkring 30 cm i diameter. Boet går att hitta omkring åtta meter över marken tätt intill trädstammen där de har byggt och isolerad ett bo av grenar, mossa, bark och andra naturmaterial. Är det riktigt kallt ute händer det att ekorrarna sover med varandra för att hålla värmen.

Dräktighetstiden hos ekorrar

En ekorre-hona är dräktig i 36-42 dagar och föder oftast fyra ungar. Det händer dock att antalet nyfödda ekorrar blir upp till åtta stycken

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • Hej Ulla,

   Beroende på vilken typ av råttfälla du använder finns det såklart en risk att en ekorre fastnar i fällan av misstag.

   Jag rekommenderar att använda en skyddsbox som låter råttor och möss fastna i fällan men minskar risken för människor, tamdjur och ekorrar.

   Hälsningar William, Djursajten

 • I går, 16 april hittade jag ett trettiotal grankottar som någon ätit på under våra två gigantiska lönnträd.
  Är det en ekorre som vårstäda boet?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Vad äter ekorrar?