23 september

Ovanliga husdjur – 13 sällskapsdjur som sällan förekommer i Sverige

1  Kommentarer

Att vilja ha ett djur som är något utöver det vanliga är väldigt förståeligt. Det är dessutom ett sätt att krydda tillvaron med lite roligt annorlunda.

Katter och hundar i all ära men varför stanna där när det finns så många intressanta djur. Det finns en hel del ovanliga djur som är lagliga i Sverige, men det gäller att man har koll på vad som är tillåtet och vilka djur man får ha.

Vilka lagar gäller för ovanliga husdjur

Det är Jordbruksverket som ansvarar över de regler som finns för djur. Först och främst är det förbjudet att hålla rovdjur, rovfåglar och apor som husdjur. Det är inte heller tillåtet att korsa din tama katt eller hund men ett annat vilt djur. Exempelvis får du inte korsa din tama hund med en vild varg. Dessa restriktioner kokar ner till en regel:

”Djuren måste vara födda och uppfödda i fångenskap för att få hållas som sällskapsdjur”

Det är till och med lagligt att ha en pingvin, grävling eller elefant som husdjur. Givetvis kräver det extremt mycket från dig som ägare ifall du väljer att skaffa ett så stort djur som en elefant. Alla icke domesticerade husdjur (djur som inte är tama vanligtvis) har speciella krav. De ska ha stora områden att röra sig fritt på. Hur stort beror på vad jordbruksverket säger om det specifika djuret. De bestämmelser du måste hålla dig till kommer vara desamma om djurparker måste anpassas efter.

Givetvis behöver du inte skaffa en elefant bara för att du vill ha ett djur utan de finns massor med härliga, betydligt mer lättskötta husdjur. Djursajten.se har skrapat runt över hela webben för att hitta de ovanligaste, häftigaste och bästa djuren som du kan välja. Nedan följer en rad med 13 olika ovanliga husdjur.

Lista 13 Ovanliga husdjur för dig som letar ett annorlunda djur

1. Afrikansk Pygméigelkott

Dessa små, lättskötta djur är som en uppgradering av en hamster. Igelkottar är nattdjur och kommer därför att sova under stora delar av dagen. Givetvis kommer du få träffa på din kotte mot kvällarna eller tidigt på dagen då den inte sover.  När de känner sig trygga har de sina taggar längst med kroppen och de är mjuka, du kan klappa din igelkott utan problem och är den riktigt säker kan du få klia den lite på magen.

Eftersom pygméigelkottar inte räknas som domesticerade kräver de fri tillgång till en yta på minst 20 kvadratmeter där de kan vandra fritt. De ska ha det ganska varmt och en trygg plats där de kan sova. En kaninbur med en ramp som låter kotten gå fritt fungerar utmärkt.

Klicka här för mer djupgående information och skötselråd

2. Iller

Iller är ett ovanligt husdjur som börjar få mer och mer fäste i Sverige. De lever aningen kortare än andra klassiska husdjur såsom katt eller hund, i alla fall normalstora och små hundar. Den förväntade livslängden ligger omkring 7 år men kan i vissa fall gå upp emot hela 12 år. En iller har snabb ämnesomsättning och kräver därför regelbunden tillgång till föda och vatten.

Maten du ger till din iller ska komma i första han från animaliskt protein då de har visat sig att ha problem med att ta vara på aminosyror från vegetabiliskt protein. Du bör alltid undvika att ge din iller stora mängder socker. Stora mängder socker är inte naturligt för illern och kan ge allvarliga konsekvenser. Tänk på att säkra hemmet för när du skaffar en iller. Kvickhet, äventyrlighet och busighet är vanliga kännetecken hos djuret i både det vilda och som husdjur.

Illern tar sig med galans genom alla hål som är större än 2,5 cm i diameter. De behöver en trygg och säker plats som är något undangömd där de kan sova och vila. En iller är relativt tysta i sitt beteende och det finns risk att du råkar kliva på din iller när du går runt i huset om den springer runt fritt, särskilt med tanke på att de gillar att gömma sig i, under och på saker.

Vill du veta med om illern och hur de är som husdjur kan du läsa vår artikel om tamillrar Där får du lära dig om allt från deras beteende till vart de finns att köpa och hur de är med andra djur.

3. Råtta

Tamråttor finns att köpa i många djurbutiker och finns sällan hos uppfödare. De är billiga och brukar endast bli mellan två och tre år gamla. En hane väger omkring tre kvarts kilo medan en hona i regel väger just under ett halv kilo.

Råttor är i sin natur sociala flockdjur och ska därför, enligt lag alltid hållas i par eller i flock.  Även om du tycker att du har gott om tid för att umgås med ditt husdjur behöver de en vän i sin bur när du sover eller är borta från bostaden.

Hanarna är i regel lugnare än honorna som är betydligt mer energiska och busiga. De kräver, enligt lag, en bur på minst 60x30 cm för att må bra. Buren får gärna innehålla flera höjdskillnader och nivåer där dina tamråttor kan springa omkring. Tänk på att släppa ut råttorna ur buren regelbundet för aktiv stimulans och motion. Tamråttor ska alltid ha fri tillgång till både näringsrikt foder och rent vatten.

4. Räv

räv springer

Det är under inga omständigheter tillåtet att tillfångata en vild räv utan den måste vara uppväxt och född i fångenskap likt alla andra husdjur. Det är inte väl känt med personer som har rävar som husdjur och är osäkert huruvida det verkligen går att få tag på en tam räv på lagligt vis i Sverige.

Rävar har lätt att för att vänja sig vid människor men regler ändras inte för det. Rävar äter allt möjligt. De gillar allt i från bär, mask och insekter till kadaver, köksavfall och vuxna rådjur, det förekommer till och med att de äter katter.

Man kan nästa säga att de ger sig på allt de kan lägga tassarna på. 

Dessutom sägs det att rävar luktar ganska illa vilket gör dem opassande att ha i hemmet, så frågan är om du verkligen vill ha en räv som husdjur?

5. Kapybara

Världens största gnagare! De ser ut som en blandning av ett marsvin, hamster och en bäver i jätteformat. Dessa djur är inte helt ovanliga i USA som husdjur men finns ännu inte i Sverige, detta kan såklart komma att ändras. Problemet är att djuret trivs betydligt bättre i varma och mer tropiska klimat än vad våra Svenska vädergudar har att erbjuda. Det finns dock en del djurparker i Sverige där Kapybara förekommer

I det vilda blir dessa djur endast fyra år i genomsnitt medans de kan bli upp till 10 år som husdjur. Omkring åtta år är en bra livslängd för ett sällskapsdjur då de inte binder upp dig under allt för lång tid eftersom du måste sköta och ta hand om djuret med varsamhet.

Det ska vara ganska besvärligt att ta hand om dessa djur i hemmet trots att de är både sociala och kärleksfulla då de i grunden är gnagare. Dina möbler kan sannolikt komma att bli objekt för att tillfredsställa sina behov av att tugga och gnaga. Går det att komma undan dessa problem ska det inte vara några allt för stora problem att ha en Kapybara i hemmet. Läs mer djurgående och se fler bilder på djuret här.

6. Gerbil (ökenråtta)

En trevlig, vänlig, kärleksfull och nyfiken liten gnagare. Dessa husdjur är betydligt vanligare som husdjur än andra arter på denna listan men kommer ändå sticka ut. Ökenråttor finns att köpa i många djuraffärer och är ganska lika en hamster i sitt omhändertagande.

Den vanligaste rasen i Sverige är den mongoliska ökenråttan som i det vilda lever på blad, nötter och frön. När du matar din gerbil i hemmet ska du därför hålla proteinhalten mellan en femtedel till en fjärdedel av deras kost. De behöver inte mycket vatten men ska alltid ha fri tillgång till rent vatten när de lever i fångenskap.

Dessa söta djur gillar att gräva och gömmer ofta undan sin mat (ibland hela matskålen) i strö eller spånmaterialet. Ger du ditt husdjur färskfoder bör du därför vara noga med att inte maten ligger kvar i buren och blir dålig.

En ökenråtta lever aningen längre än en hamster som brukar gå bort omkring två års ålder. Det händer att gerbiler går bort omkring två år gamla men lever ofta till omkring fyra år. Råttorna är sociala djur och ska därför likt vanliga tamråttor bo tillsammans med en annan ökenråtta. I buren ska det även finnas ett hjul där gerbilen kan springa och aktivera sig utöver den tiden du tar den ur buren för motion. Viktigt är att hjulet inte är för litet så att ditt djur behöver böja sin rygg då det kan leda till allvarliga problem i längden.

7. Flygpungekorre

En mycket litet pungdjur med rötter från Indonesien, Nya Guinea och delar av Australien. Dessa djur är som sagt mycket små och väger endast mellan 90 och 160 gram men hanar aningen tyngre än honor. De blir omkring 10-12 år gamla i fångenskap och trivs inte ensamma. Det sociala djuret lever vanligtvis i grupper omkring 12 individer och blir mycket känslosamma eller stressade då de förlorar någon ur flocken. Trots den starka känslan om flocken så kommer de uppleva ett aggressivt bemötande från resterande flockmedlemmar om de är borta från gruppen i några dagar.

Jordbruksverket kräver att deras bur ska vara minst 4 kvadratmeter och som kortast 220 cm i höjd. Du bör dock inte tänka att du ska skaffa den störta buren du hittar bara för att hålla djuret lyckligt, särskilt om de är unga. En liten flygpungekorre som ska sitta på ena sidan av väggen för att sedan kasta sig ut till den andra kan bli nervös och stressad vilket i sin tur kan leda till ordentliga problem för småttingarna.

I buren ska det finnas mycket att klättra i, olika former av grenar, platser att sitta på och fri tillgång till vatten likt en hamsterflaska och matskålar som hänger från taket eller andra höjder. Dessa djur är aktiva och kräver mycket stimulering för att hålla sig nöjda. Ett hamsterhjul fungerar bra så länge du väljer rätt typ. Bäst vore ett hjul anpassat för deras långa svans men eftersom de är så pass ovanliga i Sverige finns det inte att köpa i dagsläget. Välj därför ett stort och säkert hamsterhjul utan glipor där svansen kan fastna. Andra leksaker såsom en motionsboll är bra alternativ.

Andra ovanliga husdjur som är lagliga i Sverige är löpanka, vallaby, jordekorre, hängbukssvin, vandrande pinnar och tenrek.

Tänk på att läsa på noga om vilka regler som gäller för ovanliga djur hos jordbruksverket innan du bestämmer dig för att skaffa ett nytt husdjur. Det är du som ägare som står ensamt ansvarig för att lagarna hålls och att djuret mår bra. Är du osäker kan du alltid fråga kunnig personal på djurbutiker för hjälp och tips om andra ovanliga husdjur.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Liknande läsning

    Djursajten
    >
    Tack för att du läste artikeln: Ovanliga husdjur – 13 sällskapsdjur som sällan förekommer i Sverige