7 juli

Iller som husdjur 2024 Guide: Skaffa och ta hand om iller

5  Kommentarer

Iller som husdjur blir allt mer populärt i Sverige för var dag som går, och med god anledning. De härliga djuret må vara ovanligt men att de visar på kärlek, energi, sällskap och glädje är inte ovanligt!

En iller skiljer sig inte jättemycket från att sköta en hund eller katt vilket gör det till ett perfekt djur för dig som vill ha ett mellanting. 

Vet du hur det är att ha en iller som husdjur?

Vidare i artikeln ska lära dig allt du behöver veta för att skaffa en iller. Vi djupdyker i allt ifrån hur de beter sig som husdjur och hur deras personlighet är till den utrustning du behöver och var de finnas att köpta

Avslutningsvis kommer jag besvara de vanligaste frågorna om illrar som husdjur. Där ges du möjlighet att ställa egna frågor direkt i kommentarsfältet om du inte finner ditt svar i artikeln

Iller som husdjur: Fakta

 • Illern blir omkring 5-7 år gammal men kan i vissa fall bli betydligt äldre. Sveriges äldsta iller blev hela 15 år!
 • Illern älskar bus och lek, men även att kela och mysa.
 • Låt inte lösa föremål ligga framme när du är borta. Plånböcker, fjärrkontroller och sockar blir snabbt stulna!
 • Illern luktar inte illa (om den är kastrerad). De har en svag honungsliknande doft. Tvätta inte din iller för ofta, då kan den börja lukta mer!

Iller som husdjur: Beteende


Tamillern är det enda domesticerade mårddjuret. Dess Släktingar är bland annat skunk, mink, utter och vessla. Det gör att många missuppfattar illern och tror att den luktar illa, är aggressiv eller tillbakadragen.

Men så är inte fallet!

Faktum är att illern är ett utmärkt husdjur och som kan uppfattas som en tredjedel katt, en tredjedel hund och en tredjedel iller!

De har smidighet som en katt, kärlek till sin familj som en hund och energi som en iller.

Illern kan dock vara mer krävande än vanligare husdjur, de är trots allt rovdjur i grunden.

Illerns boyta

Illern ska inte hållas i bur utan rekommenderas att hållas lös i hemmet, precis som en katt eller hund. Minimalt ska en ensam iller ha ett område på 5kvm, men vissa illrar trivs inte på en så pass begränsad yta och kan börja klösa på dörren för att få komma ut.

Har du tillgång till en trädgård är det mycket uppskattat med en utegård åt illern. När du planerar en utegård till illern är det viktigt att du väljer ett nät, galler eller bur med små maskor.

Illern är nämligen expert på att sig ut genom små hål, det är i princip bara deras skalle som sätter stopp för hur stor eller liten öppning de kan ta sig genom.

Vad illern äter: Föda och kosthållning

Illern är ett strikt rovdjur och ska därför matas med foder med högt animaliskt protein-innehåll.

Det bästa är att utfodra illern med färskfoder (BARF, Biologiskt anpassad rå föda)

Att "BARFa" kräver en del från dig som ägare, både i tid, kunskap och pengar. Du måste se till att föda innehåller rätt mängd av olika sammansättningar så illern får i sig allt den behöver och inte för mycket av något.

För de allra flesta är därför inte BARF aktuellt. Mitt tips är därför att använda sig av högkvalitativt, proteinrikt torrfoder och mata med en rå kycklingvinge ett par gånger i veckan.

Det bidrar till att både hålla illern kost på en god nivå men även sund tandhygien tack vare kycklingvingen.

Eftersom illrar fortfarande är ett relativt ovanliga som husdjur i Sverige finns det ont om specifikt torrfoder för dessa härliga djur. Det finns en del typer, bland annat Science Select Illermat. Tyvärr innehåller det fodret under 50 % animaliskt kött och fett vilket gör det helt okej, men inte optimalt.

Jag rekommenderar istället högkvalitativ foder för hundar eller katter.

Min favorit är Buddy Pet Foods färskfoder för hundar. De tillverkar spannmålsfritt foder gjort på stora mängder färskt, animaliskt protein, omkring 75 %. Dessutom innehåller fodret bra mängder fett som är viktigt för illern. Bitarna är 1,2-1,6 cm stora. Buddys foder är något dyrare än torrfoder man hittar i matbutiker eftersom det är spannmålsfritt. 

När du går från ett foder till ett annat är det viktigt att genomför övergången långsamt. En iller som är van med ett foder kan reagera kraftigt på ett nytt foder, även om det är mer hälsosamt.

Börja med att byta ut cirka 10 % av fodret för att långsamt trappa upp över flera dagars tid. Tillslut kan du utesluta det gamla fodret och illern kommer förhoppningsvis njuta av det nya, mer hälsosamma fodret.

Bus och lek med iller

Att illern är energirik och full av lek är något vi redan konstaterat, men hur är det att leka med en iller egentligen?

Illrar älskar att brottas, hoppa, springa och flänga. De är inte aggressiva i sin lek men kan nafsa eller lägga tänderna mot din hand mitt i buset.

När en iller leker med en annan iller är det vanligt att de nafsar på varandra. Nafsandet kommer inte att skada den andra men när de leker med oss människor kan vi i vissa fall uppleva att det gör ont.

Börjar direkt, och markera tydligt med rösten att det inte är okej när illern bits. De är kloka djur och lär sig snabbt och du är konsekvent med din uppfostran.

En bra lösning för att minska risken att bli biten av illern är att använda sig av en leksak. Vanliga hund- och kattleksaker fungerar utmärkt för ändamålet.

En iller går också att träna till att utföra olika typer av tricks och konster, i flera fall nästan lika bra som hundar. Träna illern i små steg till att utföra övningar såsom ligg, snurra, och rulla och belöna med något smaskigt, exempelvis köttfärs, när de lyckas med tricket.

Nedan ser du en video på en iller som utför några tricks!

Iller som husdjur med barn i hemmet

Illern, precis som alla andra djur, ska man vara aksam med när det kommer till små barn och bebisar. 

Vissa illrar kan reagera kraftigt på en bebis som luktar och skriker mycket. Du kan träna din iller till att bebisskrik inte är något dåligt genom belöningar med gott godis, exempelvis lite köttfärs.

Rekommenderat är att du är aktsam till en början för att noggrant lära känna illern. Lämna aldrig små barn och din iller ensamma. Sannolikt händer inget allvarligt men bebisen kan bli rädd för illrar i framtiden om bebisen skulle bli nafsad på i tidig ålder.

Tamiller med andra djur

Har du, eller vill skaffa kaniner eller andra mindre gnagare är en iller inget bra alternativ. Som sagt är illern ett strikt rovdjur och kan naturligt ge sig på de andra djuren i hemmet.

Katter och hundar fungerar betydligt bättre, men inte alltid bra. Att introducera din iller till en katt eller hund kan i vissa fall fungera utmärkt, som att de är bästa vänner. Andra gånger kan det bli aggressivt och hektiskt.

Det beror helt på illern som individ och hur det andra djuret beter sig.

Du bör vara på din vakt och ha en lösning på plats innan du skaffar en iller eller introducerar ett djur till din iller. Avgränsade områden kan vara bra för att långsamt vänja djuren med varandra.

Var försiktig, tänk efter och ta det långsamt!

Nedan ser du en video från nyhetsmorgon när de intervjua en illerägare


För- och nackdelar med tamiller


Är du osäker om illern är ett bra husdjur för dig? Nedan listar jag anledningarna till varför iller är ett trevligt husdjur som är värt att överväga.

Fördelar med iller som husdjur

 • Iller är ett ovanligt husdjur
 • De kräver inte särskilt mycket skötsel
 • De har en bra livslängd
 • Tamillrar är sociala djur, du kan dessutom ha flera illrar om du vill
 • En iller kostar inte så mycket

En iller är ett relativt ovanligt husdjur vilket medför att många som får veta om din iller blir både nyfikna och imponerade. De vill ofta veta mer om djuret och hur de är att sköta

De kräver heller inte särskilt mycket skötsel. Exempelvis bör du inte tvätta din iller mer än en gång i månaden, ibland ännu mer sällan. Badar du din iller ofta, säg varje vecka, kommer den att börja lukta mer.

En iller har en mycket rimlig livslängd för ett husdjur. De lever nästan lika länge som en stor hundras, mellan 5-7 år är vanligt. Katter kan leva upp till 20 år eller längre och många hundraser kan bli omkring 15 år. Små djur såsom hamster och marsvin lever bara ett par år vilket gör illern till ett utmärkt mellanting för dig som vill ha ett husdjur som du får leva med länge, men inte över ett par decennier.

Illrar är sociala djur som gillar att både busa och kela. De är nyfikna när nytt folk kommer på besök och lever väldigt gärna med andra illrar som de kan busa med. Vissa illrar är dock mer tillbakadragna än andra men generellt sett kan man säga att en tamiller gärna umgås med andra.

En iller är dessutom billigare än många andra djur. Hundar ofta upp mot 20000:- eller mer och raskatter kan kosta lika mycket. En iller däremot kostar omkring 3500:- hos en bra uppfödare. Vissa uppfödare som inte är lika seriösa tar ofta lägre pris men det är inte rekommenderat att köpa en iller av sådana uppfödare eftersom din iller kommer bli en sämre familjemedlem än vad den annars hade varit.

Viktigt är dock att du är medveten om att en iller, precis som katt och hund har flera tillkommande kostnader. Bland annat ska försäkring, kastrering och eventuell veterinärvård betalas.

Nackdelar med iller som husdjur

Som med alla husdjur, är inte en iller bara frid och fröjd. Det finns massor med anledning till att inte skaffa en iller. Om nackdelarna nedan får dig att känna osäkerhet eller avsky mot illrar är de sannolikt inte ett djur för dig!

 • Iller är ett ovanligt husdjur
 • Illern riskerar att bitas när den busar
 • Ej lämpliga med gnagare eller andra små husdjur
 • En okastrerade iller kan lukta en del
 • Måste äta kött
 • Kan skrapa på dörrar och väggar om de är uttråkad

På samma sätt det är positivt att en iller är ett ovanligt husdjur är det också något negativt. Eftersom djuret sällan förekommer i de svenska hemma är det svårare att hitta produkter specifikt för illrar i djurbutiker.

Lyckligtvis fungerar leksaker, vissa typer av foder, kattlådor med mera för tamillrar även om de inte är speciellt utvecklade för dem.

Illrar är inte aggressiva men de kan bita eller nafsa när de leker. Det är naturligt eftersom de gör de när de leker med varandra. Men när vi busar med dem kan ett nafs upplevas obehagligt och göra ont. 

För att lära din iller att det inte är okej att den nafsar eller biter bör du markera tydligt och rösten. Säg ifrån kraftigt utan att skriva och avbryt leken omedelbart. Vänta några sekunder och återuppta sedan lekandet igen.

Precis som med hundar är det viktigt att du är konsekvent i din uppfostran och inte har överseende med nafs och bett ibland. Det förvirrar bara din iller.

Illrar är rovdjur och är därför inte lämpliga med gnagare, kaniner och andra små djur.

Risken finns då att illern ser djuret som ett byte och försöker att döda och äta upp det. Vill du ha eller redan har något smådjur avråder jag dig därför från en iller för tillfället.

Alla djur luktar mer eller mindre. Lyckligtvis är illrar relativt luktfria och fungerar lika bra i hemmet som andra husdjur. Viktigt är dock att du kastrerar din iller om du inte vill att den ska lukta.

En okastrerad iller, både hane och hona, avger en stark lukt från ett oljigt sekret som bildar över pälsen. En iller som inte planeras att användas till uppfödning bör därför kastreras.

Illern kan också spraya ut en lukt, likt en skunk, fast betydligt mildare. Lukten kommer från illerns analsäckar. Dessa går att operera bort men det är inte rekommenderat eftersom lukten, som ändå utlöses mycket sällan, avtar efter bara några minuter.

Som sagt är illrar rovdjur och måste äta kött. Avstår du från kött och önskar att ditt djur också gör det är därför illern ett dåligt alternativ för dig.

En iller som lever på en begränsad yta eller  som är ensam mycket riskerar att börja krafsa på dörrar och väggar för att bli utsläppt. 

Den minimala accepterade boytan för en iller är 5kvm + 1kvm per ytterligare iller, men jag rekommenderar att du låter illern leva fritt i hemmet, eller åtminstone begränsar dem åt ett par rum.

De biter inte på kablar mer än andra husdjur som hålls fritt utan att tugga på kablarna och går att träna till att bli rumsrena i en vanlig kattlåda. Kattlådan bör dock rengöra ofta eftersom illern inte gräver kiss och bajs efter den har utfört sina behov.


Utrustning: Vad en iller behöverKöpa iller: Var de finns att köpa


Eftersom illern fortfarande är sällan förekommande i Sverige kan det vara svårt att få tag på en. Lyckligtvis finns det uppfödare som är strukturerande och seriös.

När du köper en iller är det viktigt att du köper den av en seriös uppfödare som tillhandahåller stamtavla, ger dig god rådgivning och som verkligen bryr sig om att illervalpen ska hamna hos en trygg familj. Jag rekommenderar också att du kontaktar tidigare kunder som köpt en iller hos uppfödare du kontaktar för referenser.

Du bör inte låta priset styra när du köper en iller. Omkring 3500:- är vanligt att betala för en iller men 4000-5000:- kan också vara okej. Illrar som kostar 2500:- förekommer av seriösa uppfödare men blir priset lägre än så är det ofta av oseriösa uppfödare som inte bryr sig om djurets bästa.

Tänk även på att priset kan variera utifrån hur många som köper en iller och hur många uppfödare som finns tillgängliga.

Lista över pålitliga uppfödare av illrar

Vi kommer så småningom skapa en lista över iller-uppfödare. Vet du någon pålitlig uppfödare av illrar eller själv föder upp illrar och vill vara med på vår lista? Kontakta oss eller lämna en kommentar under artikeln och berätta om er och lämna kontaktuppgifter.

Tills dess rekommenderar jag att du söker på google efter: "uppfödare iller" eller liknande för att hitta uppfödare eller kontakta personer du vet är ägare till tamillrar och ber om deras hjälp!


Vanliga frågor och svar: Iller


Att skaffa iller kan vara krävande, särskilt eftersom det inte finns jättemycket information om dessa härliga djur jämfört med katter, hundar och andra populära husdjur. För att underlätta för dig har jag samlat de vanligaste frågorna våra läsare ställer sig när de funderar över illrar.

Hur gammal blir en iller?

En iller blir oftast mellan 5 och 7år. Dess ålder avgörs till stor del av den kost den får men även av omgivning och hur socialt den får leva. En iller bör aktiveras regelbunden och gärna leka varje dag. Antingen med människor eller andra illrar. Sveriges äldsta iller blev imponerade 15 år.

Är illrar allergivänliga?

Illrar är inte mer allergivänliga än andra pälsdjur. Men som med alla djur-individer varierar det från det särskilda djuret. På samma sätt som en person kan vara allergiskt mot en hund men inte mot en annan kan en person vara allergiskt mot en iller men inte ha något problem med en annan.

Hur stor boyta behöver min iller?

En iller behöver minst 5 kvadratmeter boyta samt ytterligare en kvadratmeter för varje iller i buren. Det är dock rekommenderat med ett betydligt större område för tamillrar. Du får gärna låta illern röra sig fritt i hemmet som andra vanliga husdjur.

Hur mycket kostar en iller?

En iller kostar omkring 3500:- men kan variera från 2500:- upp mot 5000:-. En iller som kostar mindre än så är ofta av från en oseriös uppfödare. Väljer du en sådan riskerar du även att din iller blir ett betydligt mindre trevligt husdjur.

Vart kan jag köpa en iller?

Illrar finns att köpa hos uppfödare. De finns utspridda landet över och är lättast att finna genom att googla på "uppfödare iller" eller liknande. Ett annat bra sätt att komma i kontakt med pålitliga uppfödare är att kontakta andra ägare av husdjuret. En iller-ägare kan ge dig ett tydlig svar på var den personen köpt sin tamiller och hur uppfödare var.

Kan man ha iller och andra husdjur?

En iller kan fungerar med andra men det kan också vara problematiskt. Smådjur, gnagare och kaniner bör aldrig leva tillsammans med illrar, även om de verkar vara vänner. En iller är ett rovdjur i grunden och kan hastigt anfalla smådjur. Katter och hundar kan i vissa fall fungerar men kan lika gärna bli ovänner. Testa introducera dina husdjur till din iller och se om de håller sams, men ha en lösning redo om de inte skulle fungera.

Luktar illrar illa?

En iller luktar inte illa, utan har en svagt, söt doft. Men illern kan, precis som alla andra djur avge någon doft som kan upplevas obehaglig. Illrar som inte är kastrerade kan lukta stark från pälsen och en iller som blir skrämda kan avge en liten "prutt" från analkörtlarna. Det är dock relativt ovanligt och lukten avtar inom ett par minuter.

Hur ofta ska jag bada min iller?

En iller ska inte badas ofta. En gång per månad bör inte överstigas. En iller som badas för ofta kan både få en uttorkad päls och börja lukta mer. I vissa fall, om en veterinär rekommenderar det, kan det vara okej att bada din iller mer än vanligt.

Vad äter illrar?

Illern är ett i grunden ett rovdjur och lever och mår bra av fett och protein från animaliska källor. Bäst mår de av biologiskt anpassad rå föda (BARF) men kan även leva ett gott och hälsosamt liv på högkvalitativt proteinrik torrfoder för katter eller hundar men tillskott av färskt kött ett par dagar i veckan.

Är illern ett bra husdjur?

Illern är ett mycket bra husdjur men kan i vissa fall vara krävande. Illern är mycket lik både katt och hund men är i grunden ett rovdjur vilket gör den aningen mer krävande. Du bör göra noga undersökning om hur djuret är så du är beredd. En bra början är att läsa genom denna artikel och prata med uppfödare och ägare av tamillrar.

Förhoppningsvis har du fått dina funderingar besvarade. Om inte, lämna gärna en kommentar nedan så ska jag besvara den så gott jag kan!

Har du några egna tips eller erfarenheter om att äga illrar så får du jättegärna dela med dig av det också!

Med det sagt vill jag bara önska dig all framgång med ditt nya husdjur om du väljer att skaffa en iller!

Tack för att du tar reda på viktig information innan du skaffar iller

Lycka till!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

 • Jag undrar om det är djurplågeri att ha en iller? Jag har önskat mig en iller i födelsedagspresent. Jag är 12 år och vill ha en iller.

  • Hej Nadia,

   Att ha en iller som husdjur är lagligt och inte djurplågeri så länge den tas hand om och sköts på rätt sätt.

   Grattis i förskott!

   /William, Djursajten

 • Hej, jag funderar på att skaffa en iller och har redan mycket erfarenhet av att uppfostra katter. Jag undrar hur det är att göra illrar rumsrena! För katter och hundar verkar det vida känt, vad krävs för kunskap och uppfostran här?

  Mvh!

  • Hej Anton,

   Din tidigare erfarenhet med katter är nog till stor hjälp. Illrar går att få nästan helt rumrena men såklart kan det ske en olycka emellanåt som med alla husdjur. Nedan följer några tips som ska underlätta för er.

   Hur du får en iller att bli rumsren

  • Håll lådan ren (vissa illrar bryr sig mer om detta än andra)
  • Lär illern vad lådan finns
  • Beröm med positiv röst
  • Belöna med godis
  • Hoppas mitt svar kan vara till hjälp-

   /Hälsningar William, Djursajten

 • Hej! Hur är det med rumsrenhet?
  Och kan dom lämnas ensamma en hel arbetsdag?
  Mvh/Johanna

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Iller som husdjur [aret] Guide: Skaffa och ta hand om iller