9 september

Hur mycket är ett kattår i människoår? – Så förstår du kattens ålder

0  Kommentarer

Har du någonsin undrat hur gammal din katt egentligen är? Jag tror att de flesta som äger eller har ägt en katt åtminstone någon gång har funderat över hur gammal katten är om man beräknar kattår till människoår.

Jag har tidigare brukat räknat ut åldern på katter genom att addera 7 kattår för varje år för varje människorår katten har levt. Stämmer det verkligen att en ettårig katt nått samma mognad som ett sjuårigt barn?

Det gör inte det.

Jag har sett både kattungar och en bebisar växa upp och jag tycker att det är tydligt att så är inte fallet. Det tror jag de flesta, om inte alla, skulle hålla med om. Skillnaden i mognad blir dessutom ännu större efter det andra året. Katten fortsätter mognas snabbare än barnet.

Det finns ett nytt sätt att räkna om kattår till i människoår som baserar sig på avancerad forskning om djurens biologiska processer. Utifrån den forskningen har man kommit från till att kattens ålder efter 2 människår motsvarar hela 24 kattår.

Katter mognar alltså mycket snabbare upp till vuxen ålder och sedan kan man säga att takten planar ut till att motsvara ungefär 4 kattår för varje människoår.

Välj om du vill se hur gammal din katt är i jämförelse men en människa (1) genom vår kattåldersomvandlare , eller om du vill utläsa kattår i människoår själv i tabellen (2) vi har sammanställt åt dig.

Hur gammal är ett katt i kattår

I den här artikeln finner du fullständig information om hur du ska räkna ut kattens ålder. Du kan hjälp av vår kalkylatorn som räknar ur den exakta åldern åt dig som du finner länge ned i artikeln.

Kattår i människoår

När din katt är fyller ett människoår räknas det som att den är 14 år gammal. För år två räknar man att ett kattår är likt 10 människoår, då är alltså din katt 24 år gammal.

 Efter de två första åren kan du börja räkna var år som går som 4 år för din katt. När din katt blir 3 människoår är den 28 år och när den fyller 4 år blir den 32 år.

Detta fortsätter under hela kattens livslängd och den får fira sin 100 års-dag när den fyller 21 år i människoår.

Det är vanligt att kattens åldersräkning blandas ihop med den gamla myten om att ett hundår är sju människoår. Så är inte fallet och det stämmer inte heller in på katter.

Anledningen till att de två första åren räknas som 14 vardera är eftersom en ettårig katt är betydlig mognare i sitt beteende än vad ett sjuårigt barn skulle vara.

Detsamma gäller för år två då en tvåårig katt är betydligt mognare än vad en 14 årig tonåring är. Efter det de två första åren börjar dock människan komma ikapp och man kan börja räkna att varje människoår är likt fyra kattår. 

Det går att göra eftersom att människans mognad börjar komma ikapp och vi lever i regel mycket längre än katter.

En vuxen katt som har sin födelsedag

Hur länge lever en katt?

En katt blir ofta 12-15 år gammal men kan leva ända till 20 år om inte ännu längre. Åldern kan skilja kraftigt från individ till individ och är därför en aning svår att uppskatta.

En bra grund när det kommer till att kattens ålder och hur länge den kommer leva är att innekatter och utekatter åldras olik. I genomsnitt lever innekatter betydligt längre än utekatter, den kan skilja flera år!

Anledningen till den stora skillnaden är att utekatter drabbas av både olyckor och skador, dessutom finns det bakterier utomhus som din katt påverkas av, dessa är vanligvis ingenting farliga men vissa kan såklart skada din katt.

Parasiter och sjukdomar från andra djur är också saker som kan förkorta din utekatts liv. Det är, trots dessa risker vanligt för en utekatt att leva ett långt och hälsosamt liv ändå, ofta en bra bit över 12 år.

Innekatter lever betydligt längre, den bor i en skyddad miljö och tillbringar sin tid utan större risker, det gäller att du stimulerar din katt även som innekatt så att den inte blir uttråkad.

Att din innekatt blir 15 år är inte ovanligt och du bör vara beredd på hela 18 år! Det händer att katter lever ännu längre och upp till 21 år eller längre är absolut möjligt.

Vad kan du göra för att katten ska leva längre?

Som tidigare sagt är olyckor och sjukdomar vanliga för katter, det kan gälla att den ska passera en bilväg och blir överkörd eller kan ha hamna i slagsmål med en annan hankatt, det kan bli sår när dessa kommer i krig och dessa kan infekteras av såväl bakterier som virus.

Minimera riskerna för detta genom att ha din katt inomhus eller på ett begränsat område under rusningstrafik. Låt din utekatt busa fritt men när alla ska till jobbet kan det vara klokt att sätta gränser. Ifall du bor i en by är detta sällan ett problem och du kan sannolikt släppa ut din katt i vanlig ordning.

Fetma hos katter är ett vanligt problem, särskilt hos kastrerade katter. Katter som har blivit kastrerade blir i regel latare och gillar att röra på sig mindre, det kan leda till ökad riska för att de samlar på sig fett och blir tjocka. Innekatter som inte rör på sig med ändå blir serverade smarrig, fet mat kommer troligtvis utveckla övervikt. 

Se därför över kosten du ger din katt och kontakt utbildad personal vid osäkerhet. Katter likt oss människor ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar vid fetma och det kan drastiskt reducera kattens livslängd.

3 tips för att förlänga livslängden på katten

  • Se till att din katt får den veterinärvård den behöver och genomför regelbunden kontroll hos veterinär.
  • Håll din katt borta från stora vägar, särskilt under rusningstrafik
  • Se över kattens kostvanor och servera näringsrik mat av hög kvalité

Nedan finner du en tydlig tabell där du kan ser hur gammal din katt är i människoår för varje år som passerar. Tabell visar kattens ålder ända tills den är 100 år gammal!

Kattår

Människoår

1 år

14 år

2 år

24 år

3 år

28 år

4 år

32 år

5 år

36 år

6 år

40 år

7 år

44 år

8 år

48 år

9 år

52 år

10 år

56 år

11 år

60 år

12 år

64 år

13 år

68 år

14 år

72 år

15 år

76 år

16 år

80 år

17 år

84 år

18 år

88 år

19 år

92 år

20 år

96 år

21 år

100 år

Uträkningen visar att kattens två första år, ur mognadsperspektivs, lika med människans 24 år.

Med det första året för katten likt en 14-åring och det andra omkring 10 år till vilket tar katten till en ålder på 24 människoår på två kattår. De kommande åren, i resten av kattens liv är ”värda” fyra år vardera och vid 21 års ålder fyller katten 100!

Kattunge med en födelsedagshatt på huvudet

Det går även att uppskatta kattens ålder i människoår under det första två åren månadsvis. Då ser beräkningen ut såhär:

Kattår

Människoår

0-1 månad

0-1 år

2-3 månader

2-4 år

4 månader

6-8 år

6 månader

10 år

7 månader

12 år

1 år

14 år

18 månader

21 år

2 år

24 år

Tänk på att åldern från olika raser kan variera samt hur din katt mår, en aktiv katt med låg risk för olyckor och sjukdomar samt god veterinärvård kommer med god säkerhet bli mycket gammal. Åldern på inne- och utekatter skiljer också kraftigt från varandra med utekatter som lever betydligt kortare liv i genomsnitt, även dessa kan såklart bli mycket gamla.

Världens äldsta katt 

Enligt Guinness världsrekord är blev den äldsta katten någonsin hela 38 år gammal! Katten Creme Puff föddes tredje augusti 1967 och levde genom flera årtionden för att tillslut somnade in den sjätte augusti 2005.

Ägaren Jake Perry från USA måste ha någon hemlighet när det kommer till katter eftersom han också ägde den tidigare äldsta katten vid namn Grandpa Rex Allen.

Enligt de åldersuppskattningarna vi har gjort med slutsatsen att ett kattår är lika med fyra år utöver de första två åren kan vi räkna till att Creme Puff blev hela 168 år gammal från kattår till människoår.

Det ifrågasätter uträkningen en aning med tanke på att en människa på 168 år aldrig har förekommit med den i nuläget äldsta människan som är 117 år.

Avslutande tankar om kattår till människoår

Att räkna ut kattår till människoår är alltså fullt möjligt och stämmer oftast väldigt bra. Genom att räkna ut åldern som katten hade haft som människa är det enklar att uppskattar hur gammal din katt verkligen är och hur du bör ta hand om den.

Du kan öka chansen för din katt att leva länge genom att hålla den borta från extrema risker, besöka veterinären för kontroller årligen samt undvika fetma hos din katt genom att hålla maten till rimlig mängd och endast servera en högkvalitativ och näringsrik kost.

Frågor om kattens åldrande

Hur gammal är min katt i ”kattår”?

Enligt nya rön åldras katter till vad som motsvarar 24 kattår under sina 2 första år i livet. När din katt är i vuxen ålder, från år 3 och framåt, åldras den ett kattår varje kvartal. Den blir 4 kattår äldre för varje människoår som går med andra ord. När din katt är ett år gammal räknas det som att den är 14 kattår. Du kan räkna ut hur gammal din katt är med vår kalkylator.

Hur gamla blir katter?

Katter blir normalt 12-15 år. Det förekommer att katter blir 20 år gamla, men det är sällsynt. Åldersspannet skiljer sig mellan individer och påverkas av olika miljöfaktorer såsom kost och fysisk aktivitet.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur mycket är ett kattår i människoår? – Så förstår du kattens ålder