13 oktober

Världens snällaste djur – Lista med 11 skrattande, söta och glada djur

0  Kommentarer

De flesta djur är i allmänhet snälla men det finns en del arter som utmärker sig på intressanta sätt.

Vissa djur kan du höra skratta medans andra ger uttryck för att de är glada och välvilliga med sina stora leenden.

Några djur är lugna av sig, riktigt söta som socker och så snälla att de inte skulle göra en fluga förnär - så länge just flugor inte ingår i deras kost förstås. 

Vilket är världens snällaste djur?

För att besvara den frågan har vi kollat närmare på olika djur vi tycker visar särskilt snälla egenskaper och dessa har vi samlat i den här listan. Hör och häpna, katt och hund är inte nummer ett!

Vissa djur som egentligen är snälla har vi inte tagit med på vår lista eftersom de inte upplevs som vänliga. Detta gäller i första hand rovdjur. Rovdjur brukar nämligen vara snälla mot sin egna flock eller art men kan ofta bråka med andra djur, vilket är helt naturligt.

Trots detta finns det en hel del snälla djur med tydliga jaktinstinkter. Läs vidare för en tydlig bild på vilka som är de sötaste, trevligaste, roligaste och framför allt, snällaste djuren på vår planet.

1. Kapybara – Världens snällaste djur

Kapybara världens snällaste djur

Kapybara är världens snällaste djur. Vi anser det var ett sjävklart val eftersom Kapybaras snällhet och sociala natur gör att den omger sig av vänner. Dessa fantastiska ”jätteråttor” eller ”gigantmöss” har, trots sin storlek, väldigt lätt för att bli kompis med alla möjliga djurarter.

Även om Kapybara mestadels är ett vilt djur förekommer det faktiskt som som husdjur på flera håll i världen och är i mänga hem är vattensvinet en älskad familjemedlem. 

En kapybara hänger med andra djur

Bild från Reddit.com, r/wholesomememes: wholesome capybara

Kapybaran är väldigt social av sig och trivs bra i stora familjer, om det ingår människor eller andra djur i dessa familjer är detta bara uppskattat. De är så pass sociala att de blir deprimerade om de inte har minst en kompis att umgås med. 

Dessa stora gnagare kan bli mellan 60 till 130 cm långa och väger ofta omkring 60 kilo. De älskar att bada och vill ha fri tillgång till en sjö eller en dam året om utöver en stor yta där de kan traska runt fritt.

Att kapybara tenderar att ha väldigt lätt att hitta vänner bland alla möjliga djurarter framgår väldigt tydligt i videon nedan. 

Allt från katter och hundar till krokodiler och apor trivs bra tillsammans med kapybaran och lugnet djuret medför.

Det fantastiskt snälla djuret är även känd för att ”adoptera” små djur som har kommit bort från sina föräldrar i det vilda.

En kapybara pussar en hund

Bild från Crazy Cody's Creatures, Youtube.com

Skulle du stöta på en kapybara i det vilda om du är ute och reser skulle djuret inte ha något emot att du går fram och säger hej.

Även om djuret inte skulle ha något emot din hälsning för du undvika det då kapybara kan bära på fästingar eller loppor i det vilda.

Är du ännu inte övertygad om att kapybara är de snällaste djuret i världen så kan jag understyrka att de till och med agerar kollektivtrafik åt mindre fåglar och apor när de traskar runt i naturen! 

2. Quokka – Selfie-djuret

Allan dixon tar en Selfie med en Quokka

UPPHOV: ALLAN DIXON/INSTAGRAM

Befinner du dig sydvästara Australien kan du ta en bild tillsammans med en ”minikängru”. Quokka är ett litet pungdjur som har ett ansiktsuttryck likt ett leende.

Djuret är orädd av sig och kan närma sig turister utan att tänka sig för. Med en storlek på endast 50 cm från topp till knopp är dessa sötnosar vanligt förekommande på bilder.

Deras orädda beteende tillsammans med deras minimala storlek gör dem tyvärr till ett lätt byte för rovdjur. På grund av denna olycklighet är arten klassad som utrotningshotat och det är därför förbjudet att både röra och mata dem för oss människor.

en quokka ler mycket brett

Bild av Rottnest Fast Ferries

Befinner du dig i området är det dock helt okej att ta en bild på djuret så länge du inte stör eller oroar dem på något sätt.

För att ta en bild tillsammans med djuret bör du vara försiktig. För att lyckas finns det några viktiga saker att tänka på.

Först och främst ska du vara tålmodig och låta Quokkan komma till dig, gör gärna ditt försök på tidiga morgnar eller kvällar då de finns mindre turister i området. Kom ihåg att aldrig mata eller röra vid djuret!

De äter gräs, buskar och annan växtlighet och kan därför bli mycket förgiftade om du skulle mata dem med den mat vi människor vanligtvis konsumerar.

3. Delfin – Djuret som kan skratta

Delfiner som är kända för att vara ett av de smarta djuren i världen har en god social förmåga och ett mycket vänligt beteende. Dessa grå djur är lekfulla och är så pass kloka att de kan bli dresserade och lärda av oss människor. De är alltså inte ovanligt att delfiner kan både simmar och leka med människor.

Delfinerna lever i havet och finns i de flesta områden världen över i form av olika arter. De delfinera vi ser som vänliga och snälla är inte de största typer. Späckhuggare är en typ av delfin och dessa är ”elaka” rovdjur som går till attack mot valar, sälar och andra djur med späck.

En delfin kan vara så liten som 140 cm och väga endast 40 kg upp till stora späckhuggare som är hela nio meter långa och väger mer än en tung lastbil på hela 4,5 ton. En av de främsta anledningarna att vi människor ser delfiner som snälla djur är deras förmåga att skratta.

 Många delfiner kan ge ifrån sig ett ljud som är väldigt likt ett fnitter. Skrattat tillsammans med delfines förmåga att delta i uppvisningar gör att de säkrar en självklar tredjeplats över de snällaste djuren i världen.

4. Manater – Stora, långsamma och vänliga

Sjökor, eller som de egentligen heter; Manater är mycket vänliga djur. De lever i vatten är kände för deras massiva storlek. De kan väga över ett halv ton och bli omkring tre meter långa Manater äter nästan uteslutande växtlighet i söt- salt- eller bräckligt vatten men kan ibland få i sig mindre fiskar och andra levande vattendjur medan de äter sin vanliga kost.

Sjökossan klarar sig inte i vatten där temperaturen regelbundet ligger under 20 grader Celsius vilket gör att dessa härliga djur inte befinner sig nära Sverige. Under vinterhalvåret söker de sig till varma källor de, ofta i stora grupper, ligger och vilar medan de väntar på att den behagliga värmen ska komma tillbaka till deras vanliga omgivning.

Djuret saknar kända fiender och har inga vanligt förekommande rovdjur efter sig. Tack vare detta kan djuret bli upp till 60 år gammalt men riskerar ändå utrotning! Den vanligaste faran för djuret är köldskador från kalla vattentemperaturer men de händer att de råkar ut för olyckor mot mindre skepp eller fartyg samt att de trasslar in sig i fiskenät eller sopor i vattnet.

5. Katt & hund – De klassiska sällskapsdjuren

En lista med världens snällaste djur kan inte vara komplett utan de vanligaste sällskapsdjuren i hela världen. Hundar och katter är väl omtyckta över hela jordklotet och används från allt till jordbruk, transport och sällskap till jakt, vakt samt undanhållning av skadedjur.

Katter och hundar lever oftast över 10 år med katter som i regel blir något äldre än hundar. En av anledningarna till deras långa liv är att vi människor bryr oss så mycket om dessa djur att vi har utvecklad en grym sjukvård åt dessa vänliga djur. Både hundar och katter har i grunden tydliga jaktinstinkter och är från början vilddjur. I dagsläget är de, sedan långt tillbaka domesticerade av människan som nu älskar dessa supersnälla djur.

Vill du att din hund eller katt ska vara riktigt vänlig gäller det att du uppfostrar ditt husdjur ordentligt samt behandlar den med mycket kärlek om vårdnad.

6. Marsvin – Perfekt för barnfamiljer

Små och lurviga! Dessa härliga gnagare är fantastiska snälla och fungerar utmärkt som sällskapsdjur i familjer. Ett marsvin lever omkring 4-5 år men kan ibland bli ännu äldre. De finns både med långt och kort hår och trivs utmärkt i en bur i hemmet. Marsvinet vill gärna få komma ur sin bur med jämna mellanrum för att leka och utforska omgivningen.

Dessa härliga gnagare trivs jättebra tillsammans med en vän i sin bur och kommer på så sätt inte känna sig ensam om du skulle få ont om tid någon gång. Djuret är socialt och fungerar med andra djur i hemmet så länge de behandlas med respekt och omtanke.

Marsvin är ett utmärkt första djur för dina barn för att visa att de kan ta ansvar innan de tillåts att skaffa ett djur som lever längre. Ett marsvin är alltså ett bra steg mellan en hamster och en katt eller hund!

7. Panda – En gigantisk nallebjörn

Äta, sova, bajsa. Bajsa, sova, äta. Sova, äta, bajsa. Ja så ser dagarana ut för dessa gigantiska nallebjörnar. En panda äter nästan uteslutanda bambu och tillbringar majoriteten av sin dag till att göra just detta. De har stora kraftiga käkar som gör det möjliga att tugga på den fiberrika växten.

Eftersom bambu innehåller mycket lite protein men väldigt mycket fiber är det svårt för pandan att bryta ned växten. Av denna anledning behöver de både äta extrema mängder, samt bajsa ut mycket som inte bryts ned i deras kroppar.

Den supersnälla pandan måste därför äta mellan 10 och 20 kilo bambu per dag och i sin tur bajsar omkring 100 gånger per dag vilket resulterar i omkring 20 kilo avföring. Ett djur som sover bajsar och äter kan inte vara annat än snällt!

8. Pogona – Den skäggiga draken.

Den första och ända ödlan på djursajtens lista över de snällaste djuren i världen! Dessa fantastiska öglor som på engelska kallas för ”bearded dragons” är har fått sitt namn från deras taggiga, skäggliknande hakor.

Ödlan är lugn och bekväm i sin omgivning vilket gör den till ett bra djur för dig som vill ha en reptil. De blir mellan 50 och 60 cm långa med hanar som är något längre än honor. De kan ändra färg till en mörkar svart för att lättare fånga upp värme från solen när de är kalla men blir de för varm går de under jorden för att kyla ned sig.

9. Sengångare – värdelös synd och hörsel, men ändå snäll

Dessa snälla djur har dålig hörsel, dålig syn och rör sig mycket långsamt. De sover nästan 10 timmar i det vilda och upp till hela 16 timmar i fångenskap vilket är ännu en anledning att de kallas långsamma. Djuret har ett ansiktsuttryck som liknar ett leende vilket gör att de, i samband med deras lugna beteende, kallas för ett snällt djur!

Djuret återfinns naturligt i regnskogar och blir mellan 60-70 cm långa till en vikt på 4-9 kg De rör sig mellan träd via grenar och på grund av sin vikt skulle de ramla ned om de försöker transportera sig via en rutten gren. Därför har sengångaren en suverän egenskap i form luktsinne vilket gör att de kan lukta sig till om en gren är rutten. Tack vare denna egenskap klarar sig sengångaren förvånansvärt bra trots deras dåliga syn, hörsel och rörelsehastighet.

10. Lama – Den är snäll trots att de spottar

Lamor är kända för att spotta mot andra personer och djur när de blir upprörda eller störda, men en lama som respekteras och behandlas väl är mycket snälla. Laman är nära besläktad med kamelen men saknar pucklarna. De är växtätande djur som i första hand går att återfinna i Sydamerika där de används för mat, ull, skin och talg. Till och med deras avföring kan användas som bränsle.

Lamor används även till att bära på material och kan bära omkring 45-60 kilo i nästan tre mil per dag utan större motstånd. Detta gör att laman har historiskt sett används mycket för transport och har hjälp människor att bygga upp fantastiska samhällen, just därför är laman ett fantastiskt vänligt och snällt djur.

11. Kanin

Det kändes helt inte rätt att slutföra den här listan utan att nämna Kanin som ett av världens snällaste djur. Alla som har haft en kanin eller känner någon som haft det vet hur oskyldiga dessa djur kan vara. De är lika snälla som söta där de lever i sin bur.

Sammanfattning

Det finns många snälla djur och vilket som är det snällaste i världen är såklart en subjektiv fråga. Vi känner oss rätt säkra i att vi gjort rätt val av vilka som toppar den här listan. De har egenskaper som gör dem väldigt utmärkande tillmötesgående och har en framträdande snällhet. Bara för att vi har kommit fram till detta är det inte säkert att du håller med. Om du har andra åsikter om vilket djur som är snällast i världen ska du inte tveka att dela din syn på saken här nedan i kommentarerna. Vilket djur tycker du är det snällaste i världen?

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Världens snällaste djur – Lista med 11 skrattande, söta och glada djur