9 mars

Världens största insekt: Lista med bilder på 12 gigantiska arter

1  Kommentarer

Det finns mängder av stora insekter som finns världen över. I Sverige är riktigt stora insekter relativt ovanligt men i varmare och fuktigare områden förekommer det insekter som är förvånansvärt stora.

Storleken på en insekt går att mäta på längd, bredden, höjden eller vikten vilket gör det svårt att utse vilken som faktiskt är den största insekten i världen. I listan har vi därför inkludera alla typer av insekter som utmärker sig tack vare sin storlek. Trots svårigheten finns det en insekt som utmärker sig lite extra

Världens största insekt

Världens största insekt är en vandrande pinne under namnet Phryganistria. Dess storlek mäts på längden till ett rekord på hela 64 cm lång och klassas därför som världens största insekt. Insekten återfinns i sydöstra Asien och har blivit belönad med ett världsrekord av Guinness rekordbord

Stora insekter kan både vara imponerande och skräckinjagande. Vidare i artikeln listar vi 12 av världens största insekter där den vandrande pinnen är en av dom. I listan finner du allt från gigantiska skalbaggar med horn till kackerlackor som kan gräva en meter ned i jorden.

Världens 12 största insekter

#12 Deinacrida heteracantha

En av världens största insekter och världens största gräshoppa återfinns på Nya Zeeland. Den största gräshoppan av arten hittades redan 1842 och var en hona som var hela 85 millimeter lång med på vikt på just över 70 gram. 

I dagsläget är gräshoppan klassad som sårbar över listan på utrotningshotade djur men återfinns ännu i det vilda. För att säkerställa den stora gräshoppans framtid har Nya Zeelands avelsprogram beslutat att sprida ut populationen på flera öar så de kan återfå en stark population som kan frodas utan hjälp från människor.

De flesta gräshopparna är inte lika stora som jätten från 1842. En normalstor Deinacrida Heteracantha väger mellan 9-35 gram och är betydligt kortare än den imponerande 8,5 cm som den stora honan var.

#11 Paradisfågelvinge

Låt oss presentera världens största fjäril: Paradisfågelvingen. Denna imponerande insekt har med sina vackra fjädrar en spännvidd på hela 28 cm. Till ytan är den alltså betydligt större än föregående insekt som var världens största gräshoppa men till vikten är fjärilen ganska liten. Den väger oftast omkring 12 gram vilket kan verka lite för att vara med på vår lista över stora insekter men för att vara fjäril är 12 gram en hel del.

Fjärilen återfinns på Nya Guinea och är likt många andra stora insekter klassad som utrotningshotat. Eftersom fjärilen är stor och har sina vackra vingar blir många intresserade av att samla dessa. Lyckligtvis är det ytterst olagligt men på svarta marknaden sker försäljningar ändå där en enda fjäril kan kosta upp emot 100.000 kronor eller mer.

#10 Atlasspinnare

Likt den föregående insekten är också Atlasspinnaren en fjäril. Denna enorma jätte är en av världens största insekter och har ett vingspann på hela 25 cm. Till storleken är honan större än hanen men antennerna på hanen är större än på honan. De båda ha praktfulla fjädrar som imponerar många.

Fjärilen återfinns i Sydostasien där den lever sin livscykel på omkring 2 månader. Äggen läggs på undersidan av blad och efter 14 dagar kläcks de till larver, ibland tidigare om temperaturen är rätt. När larven är fullvuxen är den just över 11 centimeter lång. När larven har uppnått sin maximala storlek hittar den en värdväxt där en ingår i puppstadiet. Där blir den något mindre och har en storlek på omkring 8 cm och håller sig där i omkring fyra veckor.

Efter förpuppningen kliver den praktfulla fjärilen ut och påbörjar sitt liv som en av världens största fjärilar. Tyvärr varar inte livet länge då den slutar äta som fjäril och där redan efter två veckor. Då ska atlasspinnaren också hunnit med att lägga nya ägg.

#9 Jättesimskinnbaggar

Den familjen med de största skalbaggarna i världen kallas för Jättesimskinnbaggar. Under namnet går omkring 150 kända arter som alla har en sak gemensamt: De är mycket stora. Många Jättesimskinnbaggar är omkring 20 mm stora och inte så häpnadsväckande men vissa arter blir hela 120 millimeter lång och därmed en av världens största skalbaggar.

Skalbaggarna finns över hela världens men förekommer vanligast i tropiska och subtropiska områden såsom Asien, Sydamerika och delar av Nordamerika. Skalbaggen trivs bäst i stilla vattendrag. Vanligt är att de befinner sig i dammar eller mycket lugnt rinnande bäckar.

Insekten är köttätare och blir därför i kombination med sin storlek ganska läskig. Lyckligtvis består deras föda av kräftdjur, groddjur och mindre fiskar. För att jaga dessa lägger sig skalbaggarna på botten av vattendraget där de ligger på lur likt en gädda. När bytet kommer i närheten anfaller det och äter upp bytet.

Trots deras hänsynslösa sätt att äta och få föda är skalbaggen relativt vänlig, iallafall mot sina likgiltiga. De är mycket mån om att föra vidare sitt släkte. Honorna lägger äggen på hanens rygg som sedan bär runt på äggen och vaktar dem till de kläcks. Det är också vanligt att honan lägger äggen på undersidan av ett blad, hängandes över vattnet. Väljer honan det alternativet stannar hanen i  närheten och vakar över äggen så de håller sig säkra.

#8 Megasoma actaeon

Jätten vid namnet Megasoma Actaeon är en skalbagge utan svenskt namn. På engelska kallas den Rhinoceros beetle som går att översätta till noshörnings-skalbagge. Namnet kommer sannolikt från det stora hornet som hanarna bär längst fram på huvudet. Hornet används inte för jakt eller försvar utan uteslutande för kamp mot andra hanar där de försöker imponera på honorna.

Utöver den imponerande storleken klassas dessa skalbaggar som en av världens starkaste insekter då den kan lyfta upp emot 850 gånger sin egen vikt. Den har dessutom stora vingar som går att fälla ut vilket gör den nästan tre gånger så bred. Vingarna används mycket sällan då det kräver mycket energi att bära den stora insekten.

#7 Megasoma elephas

Under samma släkte som föregående skalbagge återfinns Megasoma elephas eller som den även kallas; Elefantskalbagge. Namnet vittnar om dess storlek som kan uppnå hela 15 cm där omkring 12 cm är betydligt vanligare. Likt den föregående skalbaggen är Elefantskalbaggen också utrustad med ett horn. Detsamma gäller för dessa baggar, det är endast hanarna som bär detta.

Insekten återfinns i nord- och sydamerika samt Australien där den lever i träd men förekommer även på marken. Den stora insekten äter nästan allt den får tag på såsom fallfrukt och klassas därför som en nyttig insekt som städar upp omkring sig.

#6 Chalcosoma atlas

Atlasbaggen som den kallas på Svenska är en av världens största insekter som kan uppnå en längd på hela 13 centimeter. Likt de tidigare nämnda skalbaggarna är även denna insekt utrustad med horn. Unikt för just denna skalbagge är att den har tre horn istället för ett.

Hornen används av samma anledning som de andra skalbaggarna; för att slåss om honorna. Skalbaggen återfinns i delar av Asien men kan även användas som ett mer ovanligt husdjur.

Det är endast hanarna som blir riktigt stora och de är nästan alltid den dubbla storleken till honan. Det är alltså mycket ovanligt att en hona blir över 6 cm lång. En storlek som är ganska rejäl ändå med tanke på att det är en insekt.

#5 Macropanesthia rhinoceros

En av världens största insekter och världens tyngsta kackerlacka kallas bland annat noshörnings-kackerlacka översatt till Svenska. Den härstammar från Australien och återfinnas i dagsläget i de tropiska delarna av Landet. Kackerlackan kan väga upp emot 35 gram och är ofta omkring 7-8 cm lång.

Insekten är en viktigt del av ekosystemet då den äter döda blad och buskar. Den utmärker sig genom att kräva ned omkring en meter under jorden där den har ett permanent hem som den äter på den ihopsamlade födan. Just denna kackerlacka är den enda i världens som har ett bo den återvänder till regelbundet.

I Australiens huvudstad Brisbane är det dessutom vanligt med kackerlackan som husdjur. Den är lätt att sköta och äter som sagt död växtlighet vilket gör det både enkelt och billigt att sköta den. 

Hade du kunna tänka dig att ha en kackerlacka som husdjur eller någon annan av arterna på listan i hemmet? Lämna gärna en kommentar längst ned i artikeln och berätta din åsikt!

#4 Herculesbagge

Den unikt stora skalbaggen herculesbagge kan bli hela 18 cm lång och bär upp till 100 gånger sin egen vikt. Den har likt många andra stora skalbaggar ett horn som bidrar till dess storlek och ett skal som skyddar dess vingar.

Skalet har den unika förmågan att båda färg beroende på luftfuktighet. Skalet varierar mellan färgerna svart och grön.

Herculesbaggen återfinns i sydamerika där den har bred spridning. Den lever i första han på färsk och rutten frukt som fullt utvecklad skalbagge medan den, som larv, lever på ruttnande träd.

#3 Titanbock

Titanbocken är en av världens största insekter. Till längden är den stor och kan uppnå hela 17 cm men det är den otroliga vikten som imponerar både forskare och intresserade. 

Skalbaggen kan väga över 70 gram. Den tyngsta någonsin uppmätta vägdes in på hela 71 gram och därmed förtjänar insekten att kallas en av världens största

#2 Deinacridan 

Många av de gigantiska insekterna på listan har varit fjärilar eller skalbaggar men den stora Deinacridan är en syrsa. Mer bestämt, världens största syrsa. 

Jag nämnde just denna insekten i början av listan med tycker den förtjänar att visas igen. Den är står både på längden och sett till höjden med dess ben som pekar uppåt.

Jätten kan väga upp till 70 gram och uppnår ofta en längd på imponerande 75 millimeter. Det som gör syrsan så häpnadsväckande är inte längden då många andra insekter varit längre utan hur stor den ser ut att vara. Eftersom syrsor står med benen vinklade ser insekten extremt stor ut.

#1 Vandrande pinne - Phryganistria

Att en vandrande pinne skulle ta platsen som världens största insekt förvånar många. Ännu mer förvånande är att denna gigantiska insekt kan bli lika långa som din underarm.

Phryganistrian som är dess officiella namn, kan har mätts till ett rekord på hela 64 cm lång, alltså över en halv meter. Detta gör den till den tveklöst största insekten i hela världen. Innan Phryganistrian slog det före detta världsrekordet av en annan vandrande pinne och tog över rekordet. Den förr största insekten var uppmätt till 62 cm.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Liknande läsning

    Djursajten
    >
    Tack för att du läste artikeln: Världens största insekt: Lista med bilder på 12 gigantiska arter