17 mars

Världens fulaste djur: Lista med 8 arter av äckligt fula djur

3  Kommentarer

Fula djur finns världen över och vad som egentligen anses vara avskyvärt skiljer sig för oss alla. Vi har listat djur som i allmänhetens ögon anses vara fula och äckliga utifrån deras beteende eller utseende. Vissa av dessa djur kommer med säkerhet förvåna dig då många anser dem vara söta men när du får läsa om vad de gör när ingen tittar på kommer du bli äcklad!

Varning: Vissa av dessa djur är så äckliga att du kommer skynda dig att scrolla vidare till nästa.

När du kollat genom alla djuren, kommentera gärna längst ned vilken av djuren som var absolut fulast enligt dig!

Nakenråtta

Nakenråttan eller kalråttan som den egentligen heter är definitivt ett av världens fulaste djur. Den ser ut som en skrynklig gris i miniformat med två äckliga framtänder och spretiga morrhår. Nakenråttan är knubbig runt magen och har lång bakben med fingerliknande tassar.

En vanlig råtta är i mångas ögon fula men när pälsen försvinner blir det en helt ny nivå! Anledningen till att råttan saknar hår tros vara på grund av minimerad risk för parasiter. Eftersom nakenråttan lever i kolonier om cirka 75-80 medlemmar är risken för spridning stor. Med avsaknad av hår har parasiterna svårare att få fäste och på så sätt klarar sig kalråttan betydligt bättre.

Lyckligtvis äter nakenråttan vad som anses vara naturligt och vanligt för en råtta. Helt vanliga rötter, rotfrukter och andra underjordiska växtligheten som de hittar när de rotar runt i jorden och marken. Nakenråttan lever i östra Afrika en bra bit ovanför havet.

Fingerdjur

Den nattaktiva och avskyvärt fula varelsen fingerdjur är så ful att den fått sitt engelska namn utifrån vad de människor som ser djuret ropar vid åsyn. Namnet på djuret är alltså Aye-Aye.

Fingerdjuret är utrotningshotat och hatat av människor över hela Madagaskar där den bor. Egentligen är det ganska sorgligt med tanke på att det blir utstött av den enkla anledning att den har ett avskyvärt utseende.

En stor anledning till att djuret riskerar att dö ut är på grund av oss människor. Förr trodde befolkningen på Madagascar att djuret var kopplade till helvetet och djävulen. Därför anföll det fingerdjur vid första åsyn för att den inte skulle sprida otäckheter över landet.

I dagsläget är det inte tillåtet att anfalla och jaga djuret men trots det anfalls och mördas det fula djuret ändå.

Vill du veta mer om Fingerdjuret kan du läsa vidare på djursajten här.

Stjärnmullvad

Ett namn som vid första anblick kan låta charmigt visas snabbt vara felaktigt vid första åsyn av den fula mullvaden. Stjärnmullvaden har en mängd fingerliknande snablar mitt i ansiktet där en vanlig mullvad hade haft sin nos. 

Den avskyvärda mullvaden är blind men har ändå unika egenskaper. Bland annat äter den otroligt snabbt och kan lukta under vatten. 

Mullvaden återfinns i delar av Nordamerika där den är relativt ovanlig och trots att den inte klassas som utrotningshotat. Den främst anledning till att du sannolikt aldrig kommer se det fula djur är eftersom den befinner sig nedgrävd i jorden under större delar av sitt liv.

Vill du veta mer om vad den äter och hur den lever kan du läsa mer på Djursajtens djupgående artikel om just stjärnmullvaden här.

Sjögurka

En slemmig, vattenlevande varelse lik en rutten gurka. Hur kan den anses vara något annat än ful?! Sjögurkan saknar skelett och är som en enda stor muskel. 

Vid munöppningen finns dessutom tentakler likt stjärnmullvaden. Dessa tentakler används för att fånga plankton och andra mycket små organismer som sjögurkan livnär sig på. Det är dock inte den huvudsakliga källan till näring och föda.

Sjögurkor äter mestadels sand och gyttja som den sedan ta vara på den organiska substansen som återfinns i den. 

Äta gyttja, vara lång och slemmig samt ha tentakler kring munnen. Ja usch, det är inget snack om att sjögurkan är ett av världens äckligaste och fulaste djur.

Koala

Koala, ett av världens fulaste djur. va? Dessa små björnliknande varelser anses av de flesta vara både söta, snälla och fina men vid närmare anblick kan man konstatera att skenet bedrar.

Det som gör Koalan till ett av världens äckligaste och fulaste djur beror på att de förekommer stor spridning av sjukdomen klamydia. Den klassiska sjukdomen sprids genom parning och när en koalaunge äter mammans spillning. Ja, du läste rätt, ungarna äter bajset.

Sjukdomen kan därefter spridas vidare till människan genom koalas urin. Det händer alltså att det till synes söta djuret men som egentligen är äckligt kissar på människor.

Befinner du dig i Australien där koalan återfinns rekommenderar vi därför att du håller avstånd. Risken att bli smittad av klamydia är inte värt för att klappa koalan.

Rödhuvad gam

Gamen, eller mer specifikt den rödhuvade gamen är en av världens fulaste fåglar. Dessa djur är stora och har ett illrött skalligt huvud. som ser ut att vara alldeles för smalt och långt i jämförelse med resten av den stora kroppen

Inte nog med att gamar är fula till utseendet så är deras beteenden både obehagligt och äckligt. Gamen är nämligen en asätare som i första hand äter döda djur. Den flyger alltså runt i skyn och spanar efter ett djur som har dött av svält, törst, anfall eller ålder för att sedan slita det döda djuret i stycken och äta det.

Att gamen skulle anfalla ett annat djur är mycket ovanligt men upptäcker den ett skadat djur som inte mår bra kan de ofta “avsluta jobbet” för genom en attack för att sedan äta upp köttet. 

Den rödhuvade gamen är i dagsläget utrotningshotad och dess population klassas som kritisk. En stor anledning till detta tros vara på grund av förgiftning som gamen får i sig av att äta de döda djuren. Veterinärmedicinen diklofenak används för att rädda många stora djur i Asien men den medicinen är allvarligt giftig för gamen. Dessutom har mängden kadaver minskat då ofta plockas bort vid upptäckt, något som var betydligt ovanligare förr.

Näsapa

Apor som vanligtvis är relativt lika oss människor sett till kroppsbyggnad är sällan något många skulle kalla för ett fult djur. Det finns dock en del undantag där babianen med den röda rumpan utmärker sig kraftigt. Apan med den röda rumpan är ful men inte det fulaste apan.

Världens fulaste apa och ett av världens fulaste djur är tveklöst näsapan. Apan ser helt vanlig ut och är faktiskt mycket fin tills man ser den gigantiskt hängande näsan. Likt en missbildning är näsan betydligt större än resterande delar av apan och helt oproportionerlig sett mot apans kropp. Trots det är den stora näsan vad som attraherar de kvinnliga näsaporna. Slutsatsen att näsan har kommit fram genom sexuellt urval kan därför konstateras.

Utöver den förfärligt fula näsan har apan en illröd penis med en kolsvart skrotum. Ses det på bild kan man tro att det är en bild någon har färglagt helt fel.

Blobfish

Den unikt fula fisken, som många anser vara världens fulaste djur går under namnet "Blobfish" men som den egentligen heter på Svenska: Blobfisk och går under familjen paddulkar.

Du har sannolikt sett bilden ovan förr. Dessa fiskar är kända för sitt avskyvärda utseende som många anser vara det fulaste möjliga utseendet på en fisk och ett djur över huvud taget. 

Dess utseende är likt ett slemmigt ansikte som har smält och sedan stelnad halvvägs. På den klassiska bilden ser du fisken med ett människoliknande ansikte som är helt förfärligt. Vissa fiskar under familjen paddulkar är betydligt charmigare än den fulaste fisken som du ser på bilden men en sak kan vi konstatera. Deras utseende är motsatsen till vackert.

Avslutande tankar om fula djur

Det är inget snack om att djuren på listan ovan är mycket fula. Visserligen kan vissa personer anse att de är charmiga eller söta men sannolikt tycker de flesta att djuret är gräsligt fult.

Nu vill vi höra vad du tycker! Kommentera nedan vilket djur du tycker är det fulaste och gärna varför. Vi är nyfikna på hur Djursajtens läsare ser på fula djur!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Djursajten
    >
    Tack för att du läste artikeln: Världens fulaste djur: Lista med 8 arter av äckligt fula djur