25 september

Hur mycket får man väga på en häst?

0  Kommentarer

Någon direkt viktgräns för hur mycket man får väga när man rider finns inte, utan det har helt enkelt att göra med hästens storlek, dess utbildning, hur hästen är musklad samt med hur pass duktig ryttaren är. En välmusklad häst i större storlek kan bära en tung, erfaren ryttare längre.

En häst med dåligt byggda muskler kanske inte kan bära ryttaren alls. Många turridnings-firmor och ridskolor har dock en viktgräns på 90 kilo eftersom hästarna går långa turer eller flera lektioner varje dag och inte tränas för att kunna bära tyngre vikt.

Ridning och vikt - Vad gäller?

Kopplingen mellan ridsport och vikt har funnits länge. Många anser att det är djurplågeri att sätta en överviktig ryttare på en häst, och vikthetsen inom ridsport är stor.

Ridkläder finns ofta bara i små storlekar och lite kraftigare ryttare kan ofta få kommentarer om just sin vikt. Men det finns inget som säger att man inte får väga 95 kilo när man köper en egen häst.

Hur stor roll spelar ryttarens vikt?

Som ryttare sitter man på hästens rygg och det innebär såklart en belastning för hästen. Som ryttare är det bra att inte väga för mycket, men exakt hur mycket man ska väga som ryttare finns det inga regler för. Även om många ridskolor och annat sätter en gräns vid 90 kilo finns det inget som hindrar en tyngre ryttare från att rida på andra platser.

En riktigt tung ryttare kan till exempel ofta rida en kortare tur i skritt på en häst utan att hästen tar skada av det. Hästen bör dock vara välmusklad och relativt stor. I regel innebär vikten inget större problem under en kortare ridtur, det kan snarare vara problem att komma upp på hästen som ställer till det.

Tyngre ryttare som har ridvana kan i regel också rida länge och träna eller tävla på en välmuskad häst. Det beror helt enkelt på att en balanserad tung ryttare innebär mindre belastning för hästen än en lättare nybörjare som studsar fram och tillbaka på hästryggen.

En oerfaren ryttare som väger lite kan rent av innebära mer skada än en kraftig ryttare med ridvana i det långa loppet.

Ryttarens vikt spelar roll, men huruvida man kan eller får rida har med så mycket annat än bara människans vikt att göra.

Rätt ryttare till rätt häst och sport

Inom ridning gäller det alltid att hitta rätt ryttare till rätt häst och till rätt sport. En liten, smäcker ponny kan inte bära en storvuxen eller överviktig ryttare en längre stund, men en vältränad nordsvensk eller ardenner kan under en kortare ritt i skogen bära långt över 150 kilo utan att ta skada.

Om man är lite större och gärna vill rida kan det alltså löna sig att leta efter lite mer viktbärande hästar.

Det finns även minimigränser för vikten

När det gäller ridsport finns det ingen generell maxviktgräns förutom inom vissa sporter. Men vad inte många vet är att det faktiskt också finns minimumgränser för vikten.

Det betyder att ryttaren inte får ha en hur låg vikt som helst. Inom travsport som monté kan ryttaren till exempel behöva bära extra vikter för att komma upp i gränsen för att få tävla.

Hur vet man om man väger för mycket?

Som ryttare kan man ganska snabbt märka om man väger för mycket för hästen. När hästen sänker ryggen och säckar ihop, om den visar starkt obehag vid uppsittning eller om den går konstigt och inte orkar röra sig kan det vara klokt att sitta av ganska snabbt.

Att hästen tar ett steg åt sidan när man sitter upp, eller att den snubblar behöver dock inte tyda på att ryttaren är för tung. Vid uppsittning kan hästen behöva balansera sig, och precis som en människa kan en häst också snubbla. Är man osäker på om man är för tung kan det vara klokt att be en ridlärare eller tränare att titta på när man rider.

Hästsport för tyngre ryttare

Det finns hästsporter som passar även för stora och tunga ryttare. Inom grenen western kan man i regel väga lite mer eftersom sadeln fördelar vikten på ett större område på hästens rygg.

Islandshästar är små men väldigt viktbärande och de kan tävla i sina speciella gångarter. Dessutom går det utmärkt att köra de flesta hästar. Övervikt är inget som gör att man behöver hålla sig borta från hästarna, tvärtom är ridning och stallsysslor utmärkta träningsformer.

Källor:

- Svenska Yle - Får tjockisar rida? - 27 Mars 2014
- British Equine Veterinary Association Publications (BEVA) - The influence of rider: horse bodyweight ratio and rider‐horse‐saddle fit on equine gait and behaviour: A pilot study, [publicerad 2019, hämtad 2020]
- Tidningen ridsport - Pilotstudie: Ryttarens vikt påverkar hästen, 16 September 2017

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Hur mycket får man väga på en häst?