26 januari

Världens äldsta häst – Hur gammal är den egentligen?

0  Kommentarer

Hästar är stora djur som många ridälskare ser som en viktig familjemedlem. Det är fullt förståeligt då dessa kloka djur bidrar till såväl nyttja som nöje. Hästar är uppskattade av om lever sina lång liv vid mångas sida. Men hur gammal blev egentligen världens äldsta häst?

Vilken är världens äldsta häst?

Världens äldsta häst som det finns uppgifter om är Old Billy. Han levde i 1700-talets England och blev hela 62 år gammal. Då hästar vanligtvis blir mellan 25 och 30 år gammal är detta en väldigt hög ålder.

Det är extremt sällsynt att hästar i fångenskap blir över 40 år gamla men som du snart kommer lära dig förekommer högre åldrar än så även i nutid.

Hästen Old Billy är verkligen en normbrytare. Det är nästan så att man tvivlar på att det är sant, men det finns bildbevis:

Än idag finns hans Ol' Billys skalle bevarad på Manchester Museum. Han jobbade med att dra flytande laster längs en vattenfylld kanal. Året Billy dog var 27 November 1822.

Bilden kommer från Wikipedia. Fotograf: Simon Speed

Vidare i artikeln kan du läsa om de i nutid äldsta hästarna, hur gamla hästar blir i genomsnitt samt goda råd på hur du kan ta hand om din pålle för att maximeras livslängden.

Sveriges äldsta levande häst - Fritte

Den härliga ponnyn vid namnet Fritte är hela 45 år och bor i skrivande stund precis utanför Gävle. Fritte är enligt sina ägare mycket charmig och matglad. "Det är väldigt roligt att ha honom och han är väldigt charmig" säger Charlotta Olofsson Bodin till SVT. 

Charlotta tror att en anledning till Frittes långa liv är eftersom han har varit så snäll och trevligt; Alltid mot alla. Hästen gillar att stå och kolla mot förbipasserade. Det ska vara svårt att passera utan att den uppmärksamma hästen märker av en.

Fritte är en shetlandsponny. Hästar av denna typ blir vanligtvis ganska gamla och inte helt ovanligt över 30 år. Att de passerar 40 är dock mycket sällsynt. De tidigare äldsta hästen i Sverige, Hamo, var också en shetlandsponny. Läs mer om han nedan.

Sveriges äldsta tidigare äldsta - Hamo 45 år

Den äldsta hästen som levt i nutid i Sverige går under namnet Hamo. Hästen somnade in 2019 efter sitt 45 år långa liv. (Fritte är påväg att bli äldre)

Hamo var en shetlandsponny som var älskad in i det sista. Ponnyn tog hand om många barn på ridskolor där han agerade ridskoleponny. En duktig, lugn och mycket uppskattad häst som gissningsvis levde sitt långa liv tack vare den enorma kärleken alla barn delade med sig av.

Nedan ser du en bild på den härliga hästen Hamo.

Bild lånad från SVT.se

Världens äldsta häst i nutid - Sugar Puff, 56 år

Sugar Puff är den i nutid äldsta häst som levt. Ponnyn blev hela 56 år och levde sitt långa liv som en uppskattad, säker och pålitlig häst. Det säger ägare själv, Sally. Sugar Puff, likt Sveriges äldsta häst Hamo, levde också ett liv bland mycket barn då han fick lära Sallys dotter att rida.

Sugar Puff levde ett friskt liv och var pigg ända in i det sista. Till och med på vårmorgonen 2007, dagen då han somnade in, var hästen pigg. Senare på dagen kollapsade han och var tvungen att avlivas, sannolikt på grund av den höga åldern.

Hur gammal blir en häst?

Hästar blir i genomsnitt 25-30 år men kan, som vi kan läsa i artikeln, bli mycket äldre. Det finns olika raser av hästar som också påverkar hästens ålder men hästen kommer med säkerhet vara en stor del av ditt liv under en lång tid så länge den inte råkar ut för någon skada eller sjukdom i tidig ålder. 

Hur får man hästen att leva länge?

Tyvärr kan Djursajten inte ge något snabbt tips på hur du förlänger hästens liv med vi delar gärna med oss om viktiga saker du kan göra för att din häst ska må bra, något som sannolikt kommer göra att hästen lever längre.

Mycket kärlek!

Gemensamt för de äldsta hästarna någonsin i både Sverige och världens är att de har fått mycket kärlek. Just därför ser vi att det är en viktig del för hästens livslängd. Prata med din pålle regelbundet, klappa om, borsta, lek, mata för hand och allt däremellan. Kärlek är A och O.

Bra foder

Maten är mycket viktigt. Näringsrik föda är något viktigt. Välj ett bra, högkvalitativ alternativ och låt din häst äta av just detta. Genom att mata din häst med föda den både tycker är gott och mår bra av kommer livslängden med säkerhet att förlängas.

Utomhus mycket

Lyckligtvis är detta något de flesta hästägare är duktiga på. Hästar trivs bra utomhus, särskilt när det är grönt ute. De kan trava runt i gräset och njuta av den frisk luften. Något vi är säkra på behövs för att ett långt liv ska vara möjligt.

Gott om motion

Hästar är starka djur som gillar att röra på sig. Motion är därför en viktigt del i för att de flesta hästarna ska må bra. Hur mycket som krävs beror på vilken typ av häst du har samt hur den lever i övrigt men att röra sig regelbundet är något hästar mår bra av. Precis som vi människor!

Har du något tips på hur man får hästen att må bättre? Dela gärna med dig av det i kommentarsfältet nedanför så vi och andra hästägare kan bidra till mer välmående hästar!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Världens äldsta häst – Hur gammal är den egentligen?