15 september

Bästa tjärschampo 2023 – För hund, häst och katt

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för vetzoo

Många djurägare är väldigt mån om att hålla pälsen ren och fräsch på sina djur. Trots att du är noga med ditt husdjurs hygien kan det ändå uppstå tillstånd där du måste göra något mer.

Precis som vi människor kan få problem med vårt hår, med sånt som mjäll, löss och håravfall, kan djur lätt få problem med sin päls vilket visar sig på olika sätt.

En hund kan precis som människor få mjäll i sin päls. Hyn under pälsen kan bli irriterad eller rödflammig. Det kan uppstå eksem och utslag. Tillstånd som dessa kan ha att göra med någon reaktion på något i omgivningen eller så kan det bero på något djuret har fått i sig. Ett tillstånd som är riktigt jobbigt för din hund när det kliar mycket hela tiden.

Tjärschampot KW är effektivt mot torr hund, loppor, löss mjäll och flera andra problem som kan uppstå med hundens hund och päls. 

Blanda schampot med en del tjärschampo och tre delar vatten och tvätta hunden för att bli av med smuts, klåda, ohyra och andra orenligheter.

tjärschampo till hund mot löss, mjäll, klåda, loppor, smuts och irration i päls och på hundens hud.

Det är vanligt att problem med pälsen uppstår hos djur som har en fallenhet att älska att bada i allt som är blött. Om din hund är en som använder varje smutsig vattenpöl som ett tillfälle att få leka & plaska i vatten finns risken att det ger avtryck i pälsen eller på hundens hy. För vissa hundar kan för mycket badande leda till jobbig eller till och med plågsam klåda.

Klåda är ett stort problem för vissa hundar. Det kan ha att gör med att pälsen och den underliggande huden blivit irriterad. Klåda kan också uppstå av helt andra anledningar än smutsiga bad där hunden samlar på sig irriterande ämnen i pälsen. Ohyra som exempelvis loppor, löss eller fästingar är vanliga elakingar som kan ligga bakom klåda. 

Alla dessa problem är såklart jobbiga för både hundar och hundägare. Fortsättningsvis i artikeln ska jag tipsa om något som hjälpt många hundägare att hålla sina hundar rena och fräscha. 

Nyttan med trätjära

Trätjära var länge en av Sveriges vanligaste exportprodukter men visste du att det också är en ingrediens i ett populärt schampo för djur?

Svaret är JA, det är ett schampo som passar utmärkt till djur och det användas också av människor. Exempelvis i bastusammanhang. Nu är det dags att djupdyka inom ämnet för att förstå alla dess fördelar.

Vad är det bra för?

Trätjära i schampo är skonsamt och skyddande för såväl päls som för hår. Tjära har också en bra rengöringsförmåga och bidrar till en finare päls. Fler fördelar hittar du när du läser vidare. Låt oss först titta på vad tjära egentligen är:

Vad är trätjära?

Trätjära är ett naturmaterial som framställs av torrdestillation av kådrik ved. Det är varit en av Sveriges viktigaste exportprodukter med har i dagsläget blivit besegrat av andra produkter. Vid rumstemperatur är trätjära en tjockflytande, mörkbrun vätska med lagringsduglighet i minst 4 år.

Vanliga användningsområden av trätjära är; antimjäll-medel, smink, mygg- och fästingmedel samt vid veterinärmedicinska behandlingar. Främst är tjära känt för dess användning till skydda av trä som kommer i kontakt med vatten, på exempelvis olika typer av båtar, bryggor och fasader i trä.

Trätjära som träskyddsmedel har dock blivit en allt mindre viktig vara i världen på grund av att båtar numera mest produceras i andra material än trä. Detta är antagligen en bidragande orsak att Sveriges export har minskat. 

Vad är tjärschampo?

Tjärschampo är ett naturligt schampo som används till djur för päls- och allmänvård. Schampot är skonsamt och har en lugnande effekt på känslig och irriterade hy. Dessutom har det en bra rengöringsförmåga som bidrar till en finare päls. 

Det är extra bra att använda för hundar med en känslig hy och brukar över tid hjälp hyn att återhämta sig. Vita pälsar kommer att bli vitare och återfå sin naturliga färg. Detsamma gäller mörka pälsar som kommer återgå till sin naturliga färg vid missfärgning. Tjärschampo är så skonsamt att det kan med fördel även användas på valpar och dräktiga djur.

Så använder du tjärschampo: Steg för steg

Steg 1. Blöt pälsen på ditt djur ordentligt med en riklig mängd vatten.

Steg 2. Använd schampot och gnid/gnugga in det i pälsen.

Steg 3. Låt schampot verka i pälsen ostört under 20-30 minuter.

Steg 4. Skölj ur pälsen ordentligt och torka pälsen direkt.

Upprepa rengöringen med schampot regelbundet, särkilt i början. Gärna en gång i veckan.

Tjärschampo som ett naturligt fästingmedel

Många använder också produkter med trätjära för att det verkar som ett naturlig skydd mot fästingar. I en svensk studie från 2006 kunde man se att olja från trätjära hade en repellerande effekt på fästingar.

Även om denna studien inte är ett definitivt svar på att trätjära hjälper mot fästingar så är det i alla fall en indikation att det kan ha någon slags positiv verkan.

Vilket är det bästa tjärschampot?

Det finns inte jättemånga bra tjärschampon på marknaden. Det är egentligen bara ett val som dominerar i de flesta butiker och det är Tjärschampo KW eller tjärschampot Ekholms PROB. 

De både uppfyller samma funktion och kommer hjälpa hunden att bli ren

Andra alternativ du kan kolla på, förutom KW Tjärschampo och Ekholms PROB är Espree Luxuary. Ett alternativ som saknar ordentlig information och omdömen, men som sannolikt kommer fungera bra.

Djursajten har heller inte hunnit testa Espree Luxuary så vi vill avvakta innan vi rekommenderar dem. Lämna gärna en kommentar längst ner om du har erfarenhet om tjärschampot

Däremot är KW tjärschampo och Ekholms PROB Tjärschampo beprövat och säkert alternativ som vi står bakom.

Ekholms PROB Tjärschampo

Ekholms PROB Tjärschampo löser upp mjäll och hudavlagringar. Produkten är omtyckt och beprövad. Den lugnar torr och känslig hy hos hundar och katter samt ger pälsen en ny och fin lyster.

Produkter är lämplig för valpar såväl som dräktiga hundar. Den innehåller inga parabener.

Fördelar

  • Beprövad produkt
  • Innehåller inga parabener
  • Finns i 200ml och 2,5 liter

Nackdelar

  • Finns endast i ganska liten, eller väldigt stor flaska / dunk

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur ofta kissar en katt?

Hur ofta kissar en katt?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa tjärschampo [aret] – För hund, häst och katt