13 november

Hur länge ska torrfoder ligga i blöt? – Allt du behöver veta

1  Kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar för buddy pet foods

Om torrfodret är till en hund ska det ligga i blöt mellan två till fyra timmar. Det går även bra att hälla över vatten och servera direkt. Är torrfodret till hästar däremot så kan torrfodret ligga i blöt under natten och ges morgonen där på.

Är det under sommaren så ska man endast låta fodret stå i blöt i 20-30 minuter för att inte riskera att fodret jäser och blir dåligt.
Är det första gången man ska blötlägga foder så kan det dock vara bra att hålla koll då och då hur fodret utvecklar sig.

Visst matar du din hund med ett hälsosamt torrfoder?

Det är vanligt att torrfoder innehåller stora mängder spannmål eller andra ingredienser för att dryga ut och göra tillverkningen av fodret billigare. Genom att välja ett torrfoder som passar just din hund och som innehåller mycket färskt kött samt de nödvändiga näringsämnen kommer din vovve få ett bättre liv. Få en kostnadsfri foderrådgivning på en minut och ta reda på vilken mat din hund bör äta.

Torrfoder behöver inte alltid läggas i blöt, däremot kan det vara bra att göra det till valpar och hundar som har känsligare mage. Om du vill lägga fodret i blöt för att hunden inte får i sig tillräckligt med vatten så kan det vara bra att man ger ett lite godare torrfoder och sedan bara häller över vatten och serverar direkt.

Ett annat alternativ för valpar är att använda sig av särskilt valpfoder. Dessa är oftast lättar att tugga och i mindre bitar än annat torrfoder. Dessutom innehåller valpfoder all den näring din hund behöver för att växa och leva ett hälsosamt liv.

djur som äter tillsammans

Fördelen med att matat hunden med uppblött torroder är att hunden att äta och få i sig vatten på samma gång. Till valpar blöter man upp fodret för att se till så att valpen får i sig tillräckligt med vatten, det är även snällare och mildare mot valpens mage att ge den uppblött foder. Ett annat alternativ är att använda sig av våtfoder. Dessa fodertyper är perfekta för hydrering av såväl valpar som senior-hundar.


Stora hundar behöver egentligen inte ha uppblött foder, det kan dock vara bra om de inte får i sig tillräckligt med vatten i vanliga fall.

Torrfoder i blöt till hundar

Till hundar kan man hälla över vattnet och servera direkt för att se till så att hunden får i sig vatten om hunden är dålig på att dricka vatten. Det går även bra att blötlägga fodret i två till fyra timmar och servera. Under sommaren ska man ha uppsikt över fodret så att det inte börjar jäsa och blir dåligt.

Detta gäller även till hundarna då det kan bli väldigt varmt och jäsa, även inomhus på sommaren. Jag rekommenderar att under sommaren bara hälla över vatten och servera fodret direkt för att inte riskera att hunden blir sjuk.

Torrfoder i blöt till hästar

En häst i sitt stall äter från en foderbehållare

Till hästar kan man lägga fodret i blöt på kvällen och låta det stå under natten och sedan ge det direkt på morgonen. Under sommartid så ska man dock vara försiktig och helst inte ha det liggande under natten även om det är en svalare natt.

Då ska man istället låta det ligga i blöt under dagen i endast 20-30 minuter och sedan ge fodret. Om man inte har möjlighet att utfodra efter så kort tid så ska man se till så att fodret kyls, eller så avstår man helt från att blöta fodret.

Torrfoder i blöt till katter

Flera katter får mat utomhus

Katter är skapta för att få i sig tillräckligt med vatten via kosten. Deras törstreflex är är inte särskilt välutvecklad av just den anledningen.

Att bara ge katten torrfoder som inte blöts upp kan därför riskera att leda till uttorkning. Katten känner inte alltid av att den borde dricka när den behöver det som vi människor gör om vi äter vätskefattig mat. Även för oss människor är mat som innehåller mycket vätska, som till exempel grönsaker, ofta att föredra framför torrare mat av olika skäl. 

Ett av dessa är att även för oss är lätt att glömma att dricka tillräckligt ibland. För att tillgodose din katts behov när torrfoder är vad du vill ge den kan du blötlägga bitarna i lite ljummet vatten och låta det stå en stund så att det suger åt sig vatten. Var även noga med att alltid fylla på din katts vattenskål så att den kan dricka när den behöver.

Allmän information

När man ska ge uppblött foder till ett djur så är det väldigt viktigt att skålen eller hinken är helt rengjord från gamla matrester, foderrester kan vara en grogrund för skadliga mikroorganismer, vilket är skadligt för både hundar och hästar.

Helst av allt ska du varje dag diska ur hundens matskål från gamla matrester oavsett om du ger uppblött foder eller bara torrfoder. Det kan vara svårare om man utfodrar hästar men man ska alltid se till så att det som hästen äter ur alltid är någorlunda rengjort.


Du kan ju tänka dig själv att äta från en skitig tallrik med gamla matrester som har möglat, det är lika farligt och dåligt för djuren som det är för människan.

Till hästar är det dock viktigt att man läser på förpackningen om fodret behöver ligga i blöt innan servering, vissa foder till hästar måste ligga i blöt innan servering då det annars jäser i magen på hästarna och hästen riskerar att bli allvarligt sjuk, om man tycker att det är krångligt att behöva blötlägga torrfoder till hästar kan man titta efter foder som inte behöver blötläggas.

Till en hundvalp skulle jag rekommendera att ge uppblött torrfoder vid varje mål tills valpen är minst tre månader. Efter det så ska man börja byta ut vissa mål till helt torrt foder för att hunden ska ha en chans att stärka sina tänder.

Det är viktigt att hundarna även får foder som inte är uppblött för att behålla en god munhygien och inte riskera att de få tandsten eller svaga tänder, vilket de kan få av att bara äta uppblött foder.

Källor:
- https://www.bukefalos.se/threads/hur-laenge-bloeta-upp-fodret.509871/
- https://vovve.net/Rastplatsen/display_message.asp?tid=4286654
- https://www.tidningenridsport.se/blotlagg-inte-fodret-for-lange-i-sommarvarmen/
- https://www.arkenzoo.se/goda-rad/krasen-katt 

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Liknande läsning

    Djursajten
    >
    Tack för att du läste artikeln: Hur länge ska torrfoder ligga i blöt? – Allt du behöver veta