22 juni

Bästa äggkartongerna till egna ägg 2023 Olika storlekar för hönsägg (och vaktel)

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

En stor anledning till varför man har höns är för att resultatet kan bli till ägg du kan äta eller kycklingar som kan bli en del av boskapet.

De flesta hönsägare har flertalet höns som i sin tur lägger ett visst antal ägg varje dag. Därför kan det vara smidigt att ha något att förvara dem i. Det finns flera olika varianter av äggkartonger.

För att lagra eller transportera dina ägg på ett säkert sätt utan att riskera att de går sönder finns det flera bra förvaringsalternativ för dina ägg.

I den här artikeln får du några tips på bra förvaring i form av äggkartonger, äggbrickor och ägghållare som är smidiga och praktiska att använda och förvarar äggen på ett säkert sätt. 

Nedan får du läsa om de viktigaste egenskaperna som behövs i en äggkartong, äggbricka eller äggbehållare för att äggen ska vara i tryggt förvar.

Därefter får du veta mer om de äggkartonger och andra förvaringslösningar jag valt ut som jag anser vara de bästa för mindre äggproduktioner.

Slutligen får du några tips på hur du kan förvara äggen på ett säkert sätt.

Har du ägg från vaktel och behöver en äggkartong rekommenderar jag en äggkartong för vaktelägg.

Äggkartonger för hönsägg

äggkartong 18 pack

Äggkartong 18 ägg

  • Cirkapris: 439:- för 50 st

Äggkartong med plats för 18 ägg i storlekarna S, M eller L. Kartongen har mjuka kuddar som skyddar äggen från att spricka Med texten: Höns i inredd bur med sittpinne, värprede och strö.

Äggkartong 12 pack

Äggkartong 12 ägg

  • Cirkapris: 295:- för 56 st

Äggkartong för 12 ägg som rymmer hönsägg i olika storlekar. Mjuka kuddar gör att äggen håller under förvaring och transport. Med texten: Ägg från frigående höns.

äggbricka 20 pack

Äggbricka kartong 30 ägg

  • Cirkapris: 285:- för 117 st

En klassisk äggbricka med plats för 20 ägg per bricka. Tillverkad i luftigt material som gör att äggen inte riskerar att spricka. Mest prisvärda äggbrickan för mellanstora ägg. Finns även större strl.

Äggbricka plast 20 pack

Äggbricka plast 30 ägg

  • Cirkapris: 25:- för 1 st

Äggbricka i plast som är hållbar och lätt att rengöra. Äggbrickan kostar betydligt mer per bricka men är återanvändbar. Ett bra alternativ om du ska behålla äggen själv. Back finns att köpa.


Att tänka på när du köper äggkartonger


Det finns flera saker som kan vara avgörande för huruvida äggkartongen eller ägghållaren är bra eller inte. De produkter vi valt ut fyller alla dessa funktioner på olika sätt och de har stått till grund för jämförelsen produkterna emellan. Det blir också ett sätt för dig att avgöra vilken produkt som känns bäst för dig och förhoppningsvis blir valet lite enklare. 

Äggkartongens material

För att äggen ska förvaras i säkerhet utan någon som helst risk att de går sönder är materialet på äggkartongen, äggbrickan eller ägghållaren det viktigaste. De tillverkas i olika material. Äggkartonger tillverkas av pappersmassa vilket är ett mjukt material som inte dämpar särskilt bra vid fall men är i övrigt ett bra alternativ för förvaring. Vissa äggkartonger är tillverkade i plast vilket är ett hårt material som är stabilt. Plast är dock inte lika stötdämpande. Materialet är viktigt för att äggen ska vara skyddade.

Personligen föredrar jag äggkartonger som är tillverkade av just kartong.

Äggkartong eller äggbricka

Äggkartonger ser ut som de alltid har gjort. Men det finns olika typer av äggkartonger. Därför kan designen vara viktig. Dels rent visuellt, men det är också bra om du enkelt kan få med dig äggen och bära dem utan att oroa dig för att du skulle tappa dem i marken. Den ska ge bra förvaring och ska vara lätt att transportera.

Vanligt är att äggkartongerna kommer i en äggbricka eller som en kartong med lock.

Antal ägg

En annan sak vi har haft med i vår beräkning är hur många ägg det finns plats för i ägghållaren eller äggbrickan. En del har fler höns än andra vilket resulterar i fler ägg som behövs tas hand om och lagras, då kan det vara mer passande med en äggbricka som har plats för många ägg istället för färre ägg.

Det finns äggkartonger i 6 pack, 10 pack, 12 pack, 15 pack, 18 pack och 30 pack

Mängden äggkartonger

Äggkartonger kostar inte särskilt mycket att tillverka. Därför ska du få en flera stycken när du köper ett paket med äggkartonger.

Äggkartong 18-pack - 50 st

Äggkartong 18p

Om du är på jakt efter en äggkartong som har plats för ett flertal antal ägg kan den här produkten vara ett bra alternativ. När du beställer produkten ingår det 50 stycken äggkartonger med 18 stycken platser för ägg i varje kartong. 

De är praktiska att använda och materialet är tillverkad av  FSC-certifierad pappersmassa. FSC är en certifiering som används inom skogsbruk. Certifieringen styrker att materialet är gjord på träd som levt upp till en viss standard och kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk som tagit hänsyn till både miljö och människor. När du köper den här äggkartongen tar du alltså hänsyn till både djur, människor och miljö eftersom att materialet är mjukt och ger bra skydd. Materialet är luftigt och skapar en bra miljö för ägg att vistas i. 

Äggkartongen är utrustad med kuddar som dämpar bra vid transport där det kan uppstå stötar som  kan vara en bidragande faktor till att ägget går sönder. Äggkartongen har ett lock vilket ger extra skydd för äggen och det blir enklare att stapla kartongerna på varandra eller bära dem i handen utan att  du behöver allt för varsam och oroa dig att trycket blir för hårt.

Äggkartongen passar bra för ägg av viktklasserna small, medium och large och passar alltså ägg i de flesta storlekarna. 

Pris: 439 kr för 50 kartonger.

Äggkartong 12-pack - 56 st

Äggkartong 12p

Är du i behov av att förvara något färre antal ägg eller helt enkelt vill prova hur produkten känns innan du köper på dig fler kan detta vara ett bra alternativ. I produkten ingår det 56 stycken äggkartonger som har plats för 12 ägg vardera. 

Äggkartongen är praktisk att använda och förvarar dina ägg på ett bra och säkert sätt. Även dessa kartonger är tillverkade på ett material som har en FSC certifiering vilket är positivt då du kan vara säker på att materialet är framtaget på ett hållbart sätt för både djur, natur och människor. Materialet är luftigt och skapar en trivsam miljö för ägg att vara i.

Äggkartongen är utrustad med kuddar som dämpar bra vid stötar och kan därför vara bra att använda när du exempelvis behöver förvara ägg som du ska förflytta från en plats till en annan. Äggkartongen är utrustad med ett lock vilket ger extra skydd för äggen och det blir enklare att stapla kartongerna på varandra eller bära dem i handen utan att vara rädd för att trycket blir för hårt.

Eftersom att du får färre äggplatser så är priset lägre i jämförelse med de föregående äggkartongerna. Priset för 56 äggkartonger i 12-pack är 295 kr. 

Äggbricka UNIC för 30 ägg - 117 st

Äggbricka 20p

Äggbrickan består av 30 platser för ägg och i beställningen får du med 177 äggbrickor. Det här är ett bra alternativ för dig som vill förvara många ägg samtidigt på ett enkelt sätt. 

Äggbrickan är tillverkad av ett material som är slitstarkt och dämpar bra när du hanterar äggen eller transporterar dem. Den är utrustad med stödkuddar som håller ägget på plats på ett säkert sätt och de kommer inte skramla omkring på brickan. Äggbrickan är tillverkad av ett luftigt kartongliknande material.

En fördel med den här äggbrickan är att de kommer i två olika storlekar vilket gör att du kan välja storlek utefter äggens storlek. Storlekarna är: 4,8 x 31 x 31 cm eller 4,8 x 29 x 29 cm.

En nackdel med äggbrickan är att den enbart består av en platta där du förvarar äggen. Den har alltså inget skyddande lock men ger bra förvaring och är enkel att bära med sig.

Äggbrickan är mycket prisvärd och är det billigaste alternativet. Äggbrickorna kostar 285 kr för 117 brickor.

Kerbl äggbricka i plast - 1 st

Äggbricka i plast

Äggbrickan från varumärket Kerbl har plats för 30 stycken ägg.  

Den är tillverkad i plast vilket är ett hårdare material. Den största fördelen med att välja en äggbricka i plast är att de kan användas betydligt fler gånger i jämförelse med en äggkartong. Du kan få rent den för hand eller sätta den i diskmaskinen. 

Eftersom äggbrickan är mer rejäl i materialet så blir det stadigare för dig att bära äggbrickan när den är full av ägg. Äggen sitter säkert på plats och den är lätt att transportera. Du kan också välja att förvara äggbrickan i en äggback som går att köpa separat.

Färgen på äggbrickan är gul vilket gör att brickan sticker ut i mängden. Designen är stilren och funkar därmed bra i de flesta hem. 

Äggbrickan är av det lägre priset och är därför ett billigare alternativ till en äggbricka. Den kostar 25 kronor och du kan köpa fler efter behov. 

Ägghållare 12 ägg

Ägghållare till ägg som ska kläckas i äggkläckningsmaskin

Ägghållaren kommer från varumärket Willab och har plats för 12 stycken ägg. Den kommer i storleken 19,8 cm på längden, 9,5 cm på bredden och har en höjd på 7,5 cm.

Den är tillverkad i plast vilket är ett hårt material som ger bra skydd. Förutom att den skyddar äggen bra så är plast ett enkelt material att få ren. Plast är ett slitstarkt material som inte går sönder i första taget. 

Ägghållaren har flera bra funktioner. Den är dels utrustad med ett lock vilket ger ett extra skydd för äggen. Dessutom har den ett handtag vilket gör ägghållaren till mycket smidig att få med sig.

Designen är både funktionell, ger skydd och plasten är röd vilket är en färg som funkar bra i de flesta hemmet och är en färg som sticker ut. Som äggkartong rekommenderar jag inte ägghållaren men för användning som förvaring av ägg innan de placeras i äggkläckningsmaskinen fungerar ägghållaren utmärkt.

Priset är 39,90 kr. 


Förvara ägg så de inte går sönder


Förutom att du kan köpa någon av de produkter vi nämnde ovan för att förvara äggen finns det ytterligare försiktighetsåtgärder du kan dra till med. Det kan vara särskilt bra om du ska transportera äggen. En annan anledning till varför du kan behöva vara försiktig med äggen är om de är befruktade.

Ska äggen transporteras kan du använda dig av mjuka handdukar eller filtar och linda dem runt äggkartongen för att de ska klara transporten bättre. En plastpåse kan också funka bra. 

För att förvara äggen säkert ska du undvika att stapla kartongerna på varandra. Äggskal är tåliga men när du staplar äggkartonger eller något annat på dem byggs det upp en tryck och det kan sluta med att äggen går sönder.

Är du rädd om äggen ska du vara varsam och förvara dem på något stadigt och ta till med försiktighetsåtgärder vid transport. Ställ äggen på golvet i bilen för att minska risken att de glider runt, alternativt använd ett bilbälte eller ett snöre för att stabilisera äggen.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Hur många ägg lägger en höna?

Hur många ägg lägger en höna?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa äggkartongerna till egna ägg [aret] Olika storlekar för hönsägg (och vaktel)