1 juli

Foderautomat höns 2023 Låt utfodring av hönsen ske automatiskt med foderautomaten

0  Kommentarer

Vissa av våra länkar är affiliatelänkar. Ditt köp via dessa stödjer vår produktion av kostnadsfria artiklar. Läs mer om vår recensionsprocess här.

Att mata hönsen kan vara jobbigt, men med en foderautomat för höns sker utfodringen automatiskt.

Det är viktigt att hönor har fri tillgång till mat och vatten eftersom de äter när de är hungriga och själva kontrollerar behovet av energi. Foderautomat ser till att hönorna alltid har tillgång till mat utan att du behöver stiga upp tidigt varje morgon för att mata hönsen.

Foderautomaten kräver endast att du fyller den och därefter matar den successivt ut mer foder när hönsen äter. En foderautomat bidrar till mindre spill, fräschare foder, bekvämlighet för dig och trygghet för hönsen.

Visste du att hönor ska ha fri tillgång till mat dygnet runt?

Vidare i artikeln delar jag mina bästa tips för utfodring av höns med hjälp av en foderautomat. Vi ska även jämföra olika modeller utifrån 4 punkter som är viktiga att överväga vid köp av en foderautomat för höns.

Vill du direkt veta vilken den bästa foderautomaten för höns är?

Modellen nedan fick högst betyg i vårt test!


Foderautomat för höns 2023 - Bästa automaten


Bästa foderautomaten för höns 2023

Foderautomaten som är bäst i test!

En rymlig och upphöjd foderautomat från P.Lindberg som successivt släpper ned mer foder eftersom hönsen äter maten. 

På ovansidan sitter ett lock som skyddar maten men som smidigt låter dig fylla på mer foder när hönsen har ätit klart.


Med denna modell kan upp till 8 höns äta samtidigt från den upphöjda skålen. 

Foderautomat:

Snabb fakta för hönsen

  • Rymmer: 30 Kg
  • Cirkapris: 675:-
  • Material: Hårdplast
  • För inomhusbruk
  • Upphöjd foderskål

Foderautomat för höns: Viktiga funktioner


En bra foderautomat för höns

När du ska välja foderautomat till dina höns finns det några saker som är extra viktigt att titta på. För att underlätta ditt val av foderautomat till hönsen har jag summerat de fyra viktigaste faktorerna vid val av foderautomat. Givetvis finns det fler faktorer att fundera över såsom foderautomatens storlek så den ryms i hönshuset.

Det är även dessa jag har kollat lite extra på när jag skapat topplistan över foderautomater.

Sådana aspekter inkluderar jag inte nedan eftersom de är väldigt specifika för dig som individ och dina höns men de är värt att fundera en extra gång så du väljer rätt foderautomat för dina höns.

Foderautomatens avgörande funktoner för hönsen:

Kapacitet, material, påfyllning av foder och vädertålighet

  • Kapacitet och storlek

Hur mycket foderautomaten rymmer viktigt. Hur mycket den behöver rymma kommer till stol del avgöras av hur mycket dina hönor äter.

En normalstor, vuxen höna äter omkring 140-150 gram foder om dagen. Har du hönor som hobby och bara äger några stycken, exempelvis 5 hönor, så lämpar sig en foderautomat med kapacitet på 6 Kg foder perfekt.

En större foderautomat har dock fördelen att du behöver fylla den mer sällan. Därför kan det vara en god idé att välja en automat som rymmer 30 Kg eller mer även om du äger färre höns.

  • Påfyllnad av foder

En foderautomat måste med jämna mellanrum fyllas på, även om dess kapacitet är mycket stor och den rymmer mycket.

När du ska fylla på den ska det vara enkelt och gå fort. Därför är det viktigt att foderautomaten har öppningen på ovansidan. På så sätt kan du enkelt lossa locket och fylla på med mer foder.

Vidare är det till stor fördel om öppningen på ovansidan är så stor som möjligt. En liten öppning riskerar stora mängder spill, tar längre tid att fylla och är helt enkelt bara mer krävande.

Givetvis fungerar det även med en automat med ett mindre lock men för extra bekvämlighet är det viktigt med en stor öppning.

  • Foderauomatens material

De foderautomater som finns att köpa är generellt sett tillverkade i antingen hårdplast eller galvaniserad stål.

Foderautomaterna har båda sina fördelar och kommer fungera väl oavsett vilken typ du väljer.

Kortfattat kan man säga att en foderautomat i hårdplast väger mindre än en i som är tillverkad i galvaniserad stål vilket gör att den blir lättare att flytta, även om de väger nästan lite som aluminium.

En fylld foderautomat kommer inte att falla omkull även om någon höna stöter i den oavsett material.

  • Ska hönsen äta ute eller inne

Om du planerar att använda foderautomaten inne i hönshuset eller ute i hönsgården är det viktigt att du väljer en modell som är anpassad för just dina höns.

De flesta foderautomaterna för höns är tillverkade för användning inomhus men det finns även för utegården.

Skillnaden är hur lättåtkomligt fodret är. En automat som är tillverkad för användning utomhus måste sluta tätt när hönsens inte aktivt äter ur det.

Utfodringen görs vanligtvis genom en platta som släpper ut maten när en höna står på den.

På så sätt håller sig fodret fräsch oavsett väderlek. En inomhus-automat som används ute riskerar att spilla mat vid vind och låta fodret bli blött vid en regnskur.


Jämför foderautomater för höns 2023


Nedan ser du en tydlig jämförelse av de bästa foderautomaterna för höns 2023. Samtliga automater är lämpade för inomhusbruk förutom den som specificeras som "Utomhus" under rubriken egenskaper.

Välj den foderautomat som är lämpligast för dig och dina höns. Har du bara några höns kan någon av de mindre modellerna med snygg design vara lämpliga. Har du många höns är det istället bättre att välja en foderautomat med stor kapacitet för enkel utfodring.

Svep åt vänster för mer information om varje foderautomat

Foderautomat

Kapacitet

Pris

Material

Egenskap

Köp nu/Läs mer

Toppval

30 Kg

675:-

Slagtålig plast

Upphöjd skål

6 Kg

499:-

Galvad Plåt

Snygg design

40 Kg

429:-

Galvad Plåt

Stor kapacitet

10 Kg

465:-

Galvad Plåt

Utomhus

1,5-9 Kg

35-140:-

Hårdplast

Billig

4 Kg

349:-

Galvad plåt

Snygg design


Foderautomatens placering i hönshuset


Foderautomatens placering är en viktigt del av utfodringen. Misslyckas du med placeringen är risken att hönorna inte vill äta från automaten. Lyckligtvis är höns mycket lättskötta när det kommer till utfodring och ställer inte allt för höga kvar.

Att tänka på vid placering av foderautomaten

  • Vänder och vind påverkar hönsen

Även om höns är köldtåliga och relativt obrydda om temperaturen i hönshuset kan de vara känsliga mot olika väderlekar.

Är foderautomaten placerat nära öppningen till hönshuset och det blir dragit eller kraftig blåst kommer de hellre sätta sig på sin sittpinne utan att äta.

Bästa placeringen är därför på ett ställe där vinden inte stör, exempelvis något hörn. Vidare är det klokt att placera foderautomaten där regn och rusk inte kommer åt fodret. Blött foder blir dåligt snabbare och är dessutom mindre aptitligt för hönsen.

  • Påfyllnaden av foderautomaten

Även om du ska placera foderautomaten på en plats där den inte blir störd av vinden betyder det inte under, bakom eller längst in i hönshuset.

Eftersom påfyllnad av foderautomaten kommer ske regelbundet, vare sig du vill eller ej, är det viktigt att den är på en lättåtkomlig plats.

Du måste själv fundera över en plats i ditt specifika hönshuset för att hitta en plats som är lämplig för just dina höns. 

Som sagt. tänk på väder och tänk på påfyllnad!

Rengör foderautomaten enkelt genom rätt placering.

Foderautomaten bör också rengöras regelbundet. Därför är det bra om du placerar den på en plats som är lättåtkomlig i hönshuset.

Du kan använda dig av desinfektionsmedel för att rengöra automat ordentlig med hälsan för kycklingar i höns i åtanke.

Väljer du att använda desinfektionsmedel bör du vara noga med att skölja a ur foderautomaten ordentligt med rent vatten för att höns och kycklingar inte ska få i sig desinfektionsmedlet.


Bästa hönsfodret för automaten 2023


En foderautomat måste givetvis fyllas med hönsfoder också, annars har den ingen funktion! 

Utfodringen av höns bör ske i tre stadier. Första steget är när äggen kläcks och kycklingarna börjar sina liv. I det stadiet ska de äta särskilt kycklingfoder. Fodret innehåller alla viktiga näringsämnen som kycklingen behöver för att växa och bli stark. Det är krävande att vara liten och växa men med rätt foder ska det inte vara några problem! Kycklingfodret bör ges under 6 första veckorna.

När kycklingen vuxit upp och blivit äldre är det dags för nästa foder. Ett basfoder som billigare än kycklingfodret men som ändå håller hög kvalité. Basfodret är perfekt för höns som växer eftersom fodret innehåller en mångsidig spannmålsbas samt vegetabiliskt protein av hög kvalité. Basfodret ges till unghönor fram tills att de börjar värpa. Alltså omkring 6-20 veckors ålder.

När hönan är vuxen och värper bör du gå över till specifikt värpfoder. Att producera ägg är krävande för hönan och därför måste den få mat som innehåller rikligt med vitaminer och spårämnen. Dessutom innehåller värpfoder naturliga färgpigment vilket ger en härligt gyllengul färg på gulan. Fodret ges till hönor som värper. Slutar hönan värpa kan du återgå till basfodret som är aningen billigare.

Prenumeration av foder för hönsen kan också vara till fördel om du har väldigt många höns.

Foderautomatens innehåll: Kycklingfoder, basfoder och värpfoder

Foder för kycklingar

foderautomat för kycklingar fylls med start
  • Startfoder för kycklingar
  • Upp till 18-20 veckors ålder (minst 6 veckor)
  • Skonsamt foder med högvärdigt protein och rikligt med mineral för en bra start på kycklingens liv 

Basfoder för höns

foder för höns
  • Basfoder för unghöns och växande höns (Ej värpande höns)
  • Från 6 veckor tills hönan börjar värpa (cirka 20 veckor)
  • Perfekt för växande höns med en bred spannmålsbas och vegetabiliskt protein av hög kvalité

Foder för värphöns

värpfoder för höns som lägger ägg. Ekologiskt och hälsosamt
  • Värpfoder för höns som lägger ägg (EKOLOGISKT)
  • Från att hönan börjar värpa (Cirka 20 veckor)
  • Energi rikt foder fullspäckat med mineraler och spårämnen. Innehåller även naturligt färgpigment för en vacker äggula

Vanliga frågor och svar: Foderautomat


Utfodring av höns kan vara svårt som nybörjare. Just därför har jag samlad de vanligaste frågorna som nya hönsägare ställer sig angående foder, foderautomater och höns i allmänhet. Frågorna besvarar relativt grundligt men ger ändå en tydlig bild av hur det är att äga höns. Vill du veta mer om höns på djupet hittar du alla våra artiklar om höns i vårt arkiv om fjäderfän.

Har du någon fråga eller ett tips till andra hönsägare om utfodring av höns och kyckling?

Dela gärna en kommentar nedan så blir vi hönsägare tillsammans!

Hur mycket äter en höna?

En höna äter omkring 140-150 gram mat per dag. Hur mycket hönan äter varierar dock en hel del. Vilken typ av foder, vilken ras och hur mycket hönan aktiveras är bara några av alla de faktorer som avgör hur mycket hönan äter. Det är inte ovanligt att en höna äter så lite som 120 gram eller mot 170 gram eller mer beroende på vilket stadie den är i livet.

När äter hönan?

Hönan äter när den är hungrig. Det är viktigt att du alltid ger fri tillgång till foder av hög kvalité för att dina höns mår bra. När hönan ska sova är det viktigt att den är mätt och full med energi eftersom värpningen kräver mycket energi. En foderautomat är perfekt för just detta.

Kan hönor äta för mycket?

Hönor äter när dom är hungriga och till de blir mätta och inte för att hönan är sugen. Detta göra att risken för att en höna är mycket låg, näst intill obefintlig. Du ska därför ge dina höns fri tillgång till mat dygnet runt så de själva kan reglera hur mycket foder som behövs.

När blir kycklingen en höna?

Från att kycklingen kläcks tar det omkring 6 veckor innan kycklingen blir till en höna. Den klassas då som en som ännu inte lägger ägg. Unghönan växer upp till en värphöna som börjar lägga ägg omkring 20 veckors ålder.

Ska hönor som värper ha särskilt foder?

Det är rekommenderat att du utfodrar dina höns med särskilt värpfoder. Dels för att det är mycket krävande för hönan att värpa ägg och den behöver gott om mineraler, vitaminer, spårämnen och givetvis protein samt spannmål. Värpfoder innehåller dessutom naturliga färgpigment som bidrar till en vacker gyllene gula.

Hur får man hönsen att äta från foderautomaten?

Vanligtvis räcker det med att du placerar ut foderautomaten i hönshuset och låter hönorna äta ur den men ibland kan något vara på tok. Sannolikt gillar inte hönorna placeringen av foderautomaten. Testa byta den till en annan plats i hönshuset alternativt användning av något annat foder. I artikeln kan du läsa mer om hur du får hönan att äta ur foderautomaten.

Måste kycklingar äta startfoder?

Kycklingar måste inte äta särkilt startfoder anpassat för kycklingar för att överleva men det är rekommenderat. Fodret innehållet precis vad kycklingarna behöver för att få bästa möjliga start i livet. Kycklingar måste alltså inte äta startfoder men det är varm rekommenderat.

Förhoppningsvis har du fått djupare förståelse om hur du ska sköta utfodringen av hönsen och vikten av en bra foderautomat. Med råden i den här artikeln kommer du med säkerhet förbättra livet för dina höns och kycklingar!

Tack för att du bryr dig om djuren. Lycka till med foderautomaten och hönsen!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Foderautomat höns [aret] Låt utfodring av hönsen ske automatiskt med foderautomaten