21 november

Bästa sittpinnen för höns – storleks- och placerings-guide

2  Kommentarer

Många drömmer om att skaffa höns och nu är det äntligen dags för dig! Även om du redan har eller vill skaffa höns så måste du noga tänka över inredningen i hönsgården så att dina hönor har det bra och kan leva bekvämt i lugn och ro.

En central del i hönorna välmående är deras sittpinne. På den spenderar hönan mycket tid, flera timmar per dygn. I den här artikeln får du information och läsning om hur pinnen ska placeras, vilka regler som gäller och vart du kan beställa den bästa sittpinnen till ditt hönshus.

Djursajtens Favorit - Omlet sittpinne för höns

Denna fantastiska sittpinne från Omlet ger hönsen en behaglig plats de kan sitta på. Tack vare den unika designen går det att montera pinnen vart du än föredrar i hönshuset och på alla ytor. På galler, trävägg eller metall ja alla ytor fungerar tack vare den smarta designen. Det går till och med att montera pinnen diagonalt mellan två väggar tack vare de roterande fästena.

Fördelarn

  • Smarta fästen
  • Fins i flera längder
  • 5/5 i kundbetyg

Nackdelar

  • Endast en tjocklek

Sittpinnen kommer i storleken 33 millimeter i diameter och finns i både längderna en meter och två meter. Har du särskilda preferenser på längden går det även att såga av pinnen för att den ska passa i just ditt hönshus. Kort och gott en väl uppskattat produkt som har fått ett totalt betyg på 5/5 av Omlets kunder – och vi på Djursajten kan inte göra annat än att hålla med.

Hur stor ska en sittpinne vara?

En sittpinne i ett hönshus ska vara så stor att hönan precis når runt den med foten. Det är svårt att säga precis hur stor det blir i centimeter då det beror på hur stor hönorna är.

Vi rekommenderar att du väljer en normalstor sittpinne på 3-4 cm/diameter i största delen av ditt hönshus sedan kan du använda några mindre och några större för variation.

Måste sittpinnen vara rund?

Nej. Sittpinnen måste inte vara en perfekt cirkel. Det är helt okej om pinnen har en mer naturlig form. Det kan till och med vara bra om pinnen har en oregelbunden utformning. Det leder till att hönorna kan hitta sin favoritplats på pinnen där de trivs som bäst. Dessutom ger det hönorna en möjlighet att sitta på olika tjocka pinnar för att träna sina fötter.

Att bara ha helt fyrkantiga pinnar i hönsgården är inte att rekommendera. Det är bättre med en bred variation och om du endast har möjlighet till det ena eller det andra skulle vi rekommendera en rund pinne över en fyrkantig.

Placera sittpinnen rätt i hönshuset

Sittpinnarna ska placera i hönshuset så att hönorna har det bra. För att detta ska uppfyllas finns några saker att tänka på.

  • Ventilation
  • Gödselskiva
  • Mängden pinnar

Först och främst ska det inte vara ”dragigt” vid hönornas sittpinne. Kraftig och kylig blåst är sällan populärt bland höns även om hönor är relativt köldtåliga.

Se till att ventilationen och sittpinnarna inte är placerade på ett så sätt att de stör varandra. Luften ska inte blåsa in rakt på hönornas sittplats. Tänk därför noga efter hur du ska lösa en god luftcirkulation som håller det fräscht utan att hönorna blir störda.

Under sittpinnarna ska det finnas en så kallad gödselskiva. Den ska finnas där under så att det blir enkelt att rengöra hönshuset regelbundet och utan större problem. Gödselskivan ska täcka hela ytan under pinnarna. Optimalt är om det går att dra ut skiva utifrån hönshuset för extremt enkel rengöring men det är inget krav.

Du bör rengöra och rensa gödselskivan cirka två gånger per vecka beroende på mängden höns i huset. Minst en gång per år ska det också genomföras en mycket grundlig städning då det kan vara klokt att kolla efter skadedjur såsom kvalster.

Givetvis spelar antalet pinnar stor roll. Detta kommer först och främst att avgöras av mängden hönor du har i ditt hönshus. Du kan läsa mer om just detta precis nedanför.

Mängden pinnar spelar roll

Hur många pinnar du behöver kommer i första hand avgöras av hur många höns du har. Varje höna ska ha gott om utrymme och inte behöva trängas med de andra hönsen på pinnen. Ett bra mått att förhålla sig efter är; 20 centimeter pinne per höna. Alltså fem hönor passar för en meter pinne.

Enligt djurskyddsbestämmelserna är kravet för ekologisk äggproduktion minst 15 centimeter men Djursajten anser att det inte är nödvändigt att snåla in på utrymme. Hönornas välmående ska inte begränsas.

Lagkrav på rätt placering att sittplatsen

Det är noga att tänka över hur man placerar sittpinnarna, det är alltså inte okej att bara spika upp dem och hoppas att hönsen trivs. Den bakre pinnen som är närmst väggen ska vara minst 20 centimeter från väggen och sedan ha ett avstånd på 35 centimeter till nästa pinne (kravet är minst 30 cm).

Pinnarna ska vara fästa så att de sitter i fallande ordning, alltså som en trappa. Den pinnen närmst väggen ska vara högst upp och sedan ska de följande pinnarna placera neråt tills den sista pinnen som ska befinna sig närmst golvet.

Tänk på att det är olagligt inom hela EU att hålla höns i en bur som saknar inredning.

Ta pinnar från naturen och använd i hönsgården

sittpinnar från skogen

Produkten vi har rekommenderat högre upp i artikeln är mycket bra men vi rekommenderar ändå att du har fler pinnar än endast den. I hönshuset är det klokt att ha pinnar i olika storlekar så att hönorna får träna på att greppa olika hårt och hitta den plats på pinnen de tycker är mest bekväm.

Du kan leta runt i skogen när dig och välja pinnar som ser stabila ut som är omkring 3-4 cm i diameter, alltså tvärs över. Det är jättebra om pinnen är olika bred på olika ställen så att hönorna kan byta plats när de växer och blir större.

Var noga med att pinnen är fräsch, ren och inte har börjat ruttna. Det kan vara klokt att skölja av pinnen i kokande vatten för att desinficera den och därmed minimera risken för sjukdomar.

Vad mer behövs i ett hönshus?

I hönshuset behövs det en hel del inredning och sittpinnen är bara en av de alla viktiga delarna. Först och främst ska du tänka på lösning för vatten samt utfodring. Detta är det absolut viktigaste och du bör inte låta dina hönor befinna sig i sitt hus utan en väl genomtänk lösning för just detta.

I hönshuset ska det även finnas en del annan inredning. Värpreden där hönorna ska kunna lägga sina ägg och sedan värpa dem är viktigt. En utgång till utomhusytor där hönsen kan gå fritt är också mycket uppskattat.

En lucka omkring 35x40 centimeter ska fungera bra. Under vintertid kan du använda dig av en lite mindre lucka för att hålla inne värmen. Lösningar såsom användning av en köldridå är också ett populärt alternativ. Möjligheten att öppna och stänga luckan för nattetid är ofta uppskattat.

Fönster ska också finnas i huset. Där kommer det in naturligt solljus för att låta hönorna behålla sin naturliga dagscykel. Får inte hönorna detta kan deras äggproduktion bli osammanhängande och mindre naturlig.

Det leder till både reducerad äggproduktion och sämre välmående för hönorna.

Sammanfattningsvis för rätt placering

Ja, som du förstår är det viktigt att använda sig av sittpinnar i hönshuset. Köp in eller gör egna naturliga pinnar som passar i ditt hönshuset i olika storlekar. Tänk på att alla hönor ska ha utrymme utan att trängas samt att pinnen placeras på ett sånt sätt att de inte blir negativt påverkade av ventilation.

En gödselskiva placerad under sittpinnarna underlättar också en hel del för rengöring och städning som ska ske regelbundet.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • Mina hönor vill inte sitta på samma ställe, dom är som två grupper. Nu funderar jag på att bygga upp sittpinnar på andra sidan hönshuset också.
    7 hönor i en hörna och 6 st i andra samt en tupp i vardera grupp. Dom är inte osams men noggrant fördelade. Vad tror ni?

    • Hej Maria,

      Det är svårt att säga vad grupperingen beror på utan att träffa hönsen och veta mer om ras och beteenden. Det är helt naturligt att höns delar upp sig i mindre grupper. En grupp av domesticerade höns består ofta av fyra till tio höns samt en styrande tupp. Gruppen storlek kan variera en del beroende på ras och hur de lever.

      Den ledande tuppen jagar iväg andra mindre tuppar för att låta dem bilda nya grupper. Tuppen kan också jaga iväg små hönor som ännu inte är könsmogna om gruppen börjar bli för stor.

      Håller dina två grupper god ton till varandra utan att bråka är det sannolikt inget att oroa sig över – Men det kan vara bra att hålla ett extra öga på grupperna ifall de börjar bråka, särskilt om du introducerar nya höns eller kycklingar till någon av grupperna.

      Gällande sittpinnarna kan det vara bra att sätta upp fler pinnar på olika platser i hönshuset, precis som du säger. Det låter grupperna hålla ett naturligt avstånd till varandra och minskar risken att de hamnar i luven på varandra.

      Hoppas informationen kan vara till hjälp – Lycka till med dina höns!

      /William, Djursajten

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Liknande läsning

    Djursajten
    >
    Tack för att du läste artikeln: Bästa sittpinnen för höns – storleks- och placerings-guide