Alla vi hönsägare vill att våra höns ska må bra under hela året! De ska ha en säker plats i rätt temperatur med tillgång till mat och vatten.
Under vinterhalvåret när kölden biter kan de därför vara klok att du tänker över hur din höns har de en extra gång för att säkerställa deras välmående.
Innan du skaffar höns ber vi dig att läsa på noga om vad som gäller för höns under såväl sommar som vinter. Tack för det!
Hönor klara sig bra på vintern
Lyckligtvis klarar sig hönorna väldig bra under de kalla månaderna. De har inget emot ett tunt snötäcke och trivs förhållandevis bra i kyliga temperaturer.
Låter du hönorna vara ute eller håller mycket låg temperatur i hönshuset finns det risk för köldskador. Är gradtalet omkring noll eller några minusgrader är de inget att oroa sig över men när temperaturen börjar närma sig 15 minus är de hög tid att se över hur hönorna har de.
Värpningsperiod
En anledning att många av oss väljer att skaffa höns är ägg. Hönor värper ägg men vanligtvis värper de inte lycka mycket året om. Mot hösten då mörkret faller kommer hönsen att värpa mindre ägg och ”vila upp sig”. Vill du att dina höns ska fortsätta värpa under de mörka tiderna kan du installera belysning i hönshuset.
När du installerar belysning finns de en del att tänka på. Först och främst ska du tända belysningen tidigt på morgonen för att simulera solen. Hönornas dygnsrytm kan bli störd om du tänder och släcker hejvilt.
När du ska släcka belysningen för dagen bör du trappa ner på ljuset likt en solnedgång för att ge hönsen tid att hitta tillbaka till sina pinnar där de ska vila under natten. Släcker du lamporna tvärt finns de stor risk för hönorna att bli kvar på golvet under natten då deras mörkerseende inte är särskilt bra.
Det kan vara klokt att använda dig av en timer för att starta belysningen och en dimmer när du ska släcka för att upprätthålla en naturlig känsla för hönsen.
Många hönsägare använder sig inte av belysning i hönshuset och helt enkelt accepterar att de får mindre ägg under den perioden. Ägarna menar på att hönan ska få vila upp sig från att producera ägg och bör inte pressas till mer än vad hönan vanligtvis hade värpt.
Skulle du använda dig av belysning i hönshuset och få fler ägg än vad du vill äta rekommenderar jag en äggkläckningsmaskin för att ta vara på äggen och få söta små kycklingar.
Höns gillar vinterpromenader

Som sagt har hönor inget emot kyla och kan därför traska runt i snön utan problem. Är det ett djupare snötäcke kommer hönorna inte vilja plumsa runt. Då kan du skotta upp en väg eller ett litet område där hönorna får gå runt fritt. Hönornas fötter påverkas inte särskilt mycket av kyla då de är ont om blodkärl där.
Du kan låta dina höns gå fritt på den uppskottade vägen som jag nämnde ovan eller varför inte öppna upp till hönsgården och låta de gå fritt?
Behövs en värmekälla i hönshuset?
Blir det väldigt kallt i hönshuset kan det vara klokt att installera ett element eller på annat sätt värma upp hönsens plats. De finns några saker som avgör ifall du behöver en värmekälla åt dina höns.
Vart i Sverige du bor: I de södra delarna av Sverige behöver du sällan tänka på vädret när det kommer till dina höns. Givetvis beror det på hur långt söder du bor.
Tänk hur kallt det brukar vara om vintrarna och ifall de börjar närma sig minus 15 eller kallare regelbundet. I Norrland får du räkna med att du kommer behöva göra något åt kylan då det inte är ovanligt att de blir betydligt kallare än så.
Hur många höns du har: Mängden höns du har kommer avgöra behovet av en extern värmekälla. Hönor avger värme naturligt, har du alltså tillräckligt många höns kommer du inte behöva någon artificiell värmekälla. Hur många ägg du har kommer givetvis påverka mängden ägg du får ut också.
Du kan räkna med att en höna avger 10 watt. Har du exempelvis 50 höns är det då att likna med ett element på 500 watt.
Vart är hönshuset placerat? Är hönornas hus i koppling till en annan väl uppvärmd byggnad eller exempelvis en ladugård med andra djur som hjälp till att öka värmen kan det behövas mindre hjälp från andra faktorer för att öka värmen.
Är ditt hönshuset helt fristående kommer all kylan runt om ”attackera” från alla sidor och då är det extra viktigt att du tänker på värmen.
Tänk på säkerheten när du väljer värmekälla till ditt hönshus!
Hönor rör på sig och kommer damma upp ordentligt. Det är otroligt viktigt att du inte köper ett vanligt värmeelement utan väljer en typ som har glödtrådarna skyddade bakom material som inte kommer tända på dammet från hönorna. Priset för ett element med skyddade glödtrådar är vanligtvis dyrare men för att undvika brandrisken är det verkligen värt.
En annan alternativ värmekälla du bör överväga är att ta hjälp av värmelamporna som används för kycklingarna. Det fungerar och kan spara in dig en hel del pengar om du sedan tidigare har lampor av den modellen men det finns ett problem.
Dessa lampor är anpassade för att endast värma rakt nedanför där kycklingarna ska vara. På grund av det är det troligt att dina höns inte kommer känna av den värmen eftersom hönor ofta sitter längs väggarna.
Som sagt flera gånger genom denna artikel klarar hönor sig mycket bra mot kyla, men att klara sig och att må utmärkt är inte samma sak. Även om dessa djur inte får köldskador av minus 10 grader kommer de inte trivas optimalt. Vi rekommenderar därför att du investerar i en värmekälla även om temperaturen aldrig blir kyligare än 10 minus.
Det får inte förekomma frost inne i hönshuset och vattnet som hönorna ska ha tillgång till ska vara helt isfritt. Tänk på att det är ditt ansvar att hönsen mår bra under hela året och att de inte får köldskador. Ett bra alternativ är ett isolerat hönshus.
Höns tappar fjädrar mot vintern – ruggar

Börjar dina höns tappa fjädrar är det i vanligtvis inget att oroa sig för så länge de är friska och välmående i övrigt. Att rugga är helt naturligt för hönor och innebär att hönsen byter ut sina gamla fjädrar mot nya, friska och starka fjäderkappor.
Hur lång tid det tar för hönsen att genomföra en ruggning beror på bland annat vilken ras de är av. Renrasiga höns tar vanligtvis längre tid på tid än blandraserna för att genomföra en ruggning
Det tar mellan en till två månader för en höna att byta ut sina fjädrar genom ruggning
Hönor är värmekänsliga
Hönor kan inte svettas. För att svalka sig öppnar en höna sin mun, det är inte särskilt effektivt och du bör därför inte ha det jättevarmt i hönshuset.
Har du installerat ett element måste du därför hålla ett öga på det så att värmen inte skjuter i höjden. Skulle temperaturen bli över 25 i långa perioder börjar det närma sig krissituation.
Om dina höns slutar lägga ägg under vintern
Dina höns kan sluta producera ägg av några olika anledningar. Ruggning som brukar ske när vintern närmar sig kan påverka äggproduktionen eftersom det kräver mycket energi för att skapa de nya fjädrarna.
Det krävs stora mängder protein som då används till fjädrar istället ör att göra ägg. Vissa höns kan fortsätta att lägga ägg men ofta mindre, medan andra slutar helt.
En annan anledning är ifall de börjar bli mörkt ute och dina hönor inte får de ljus de behöver för att fortsätta värpa. Du kunde läsa lite om det tidigare och har alltså med hönans årscykel att göra. Det kan vara hälsosamt för hönan att få vila upp sig från att producera ägg under en period.
Behövs en tupp för att hönor ska värpa?
Nej! En tupp behövs inte för att hönor ska kunna värpa ägg men det finns flera andra fördelar med tuppar. Exempelvis kan inte äggen bli befruktade och bilda en kyckling utan hjälp av en tupp.
Är du helt ointresserad av att få kycklingar behöver du därför inte en tupp för att ändå få ägg.
Avslutande tankar för att hålla hönsen välmående
Som vi har lärt oss nu klara sig höns förvånansvärt bra under vinterhalvåret. Beroende på vart i Sverige du bor, hur många höns du har och hur ditt hönshus är byggt kommer du behöva överväga ifall ett värmeelement behövs.
Vid behov gör du investera i ett brandsäkert element där glödtrådarna inte är blottade. Hönor klarar sig upp emot minus 15 utan köldskador men bör inte befinna sig i så kalla temperaturer under långa perioder.
Du som ägare bör verkligen tänka på hönans välmående även om de överlever i minusgrader då att böra överleva inte räcker - De ska må bra också!