29 september

Hur många ägg lägger en höna?

Hur många ägg lägger en höna beror på ett antal olika faktorer. En enkel uppskattning är att du kan räkna med att få ett ägg något mer sällan än två dagar av tre. Det innebär ungefär 200 ägg per höna om året, lågt räknat.

Med de schyssta lantbruk som just nu dominerar är det många som funderar på att skaffa egna höns. Det är ingen dum idé alls, hönor är trevliga sällskapsdjur som dessutom gör nytta genom att lägga ägg som du kan antingen äta eller kläcka nya höns av med hjälp av en äggkläckningsmaskin.

I vanlig ordning måste man dock räkna på någon form av "return on investment" för att se om det är värt det, och då är det givetvis viktigast att räkna på hur många ägg man tror sig kunna få ut av sin höna.

Ett ägg om dagen?

Om du har tur och får ett prima praktexemplar till höna kan den komma att lägga upp till ett ägg om dagen. Det är dock inget du ska räkna med, det är väldigt ovanligt.

Normalhönan lägger färre ägg än så, och det är dessutom ett faktum att antalet ägg varierar beroende på hur hönan bor. Det är lätt att tro att en höna som får gå fritt på en vanlig bakgård lägger fler ägg än en höna som får bo i en fabrik.

Sanningen är faktiskt att det är helt tvärtom. En höna som är en del i industriproduktionen av ägg har det som sin enda uppgift och allt runtomkring den är anpassat för att den ska värpa så mycket som möjligt.

Det handlar om mat, om boende och om ljusförhållanden. En höna som får gå och sprätta lite som den vill och lägga ägg i sin egen takt kommer att producera färre ägg, men å andra sidan kommer den vara en lyckligare höna som också kommer ge en större livstidsproduktion till följd av ett längre liv.

Hur många ägg värper en höna under sin livstid?

En fabrikshöna kan lägga upp till 350-400 ägg om året med strax under 300 som en normalsiffra, men i gengäld lever den bara 2-3 år. Den höga produktionstakten sliter hårt på dess stackars lilla kropp. En höna som får leva relativt fritt och nöja sig med att värpa 200 till 250 ägg om året kan däremot räkna med att leva i minst fem år, i vissa fall så långt som till åtta.

Det raka svaret är alltså att en industrihöna kan förväntas värpa i genomsnitt 1000 ägg. En höna som får leva fritt och har bättre levnadsförhållanden kommer att värpa någonstans mellan 1000 och 2000 ägg innan den "lägger klorna i vädret".

Om du ska ha hönor hemma och inte är bodybuilder då räcker det alltså bra med att ha ett par hönor för att bli fullständigt självförsörjande på ägg under en lång tid. Med tanke på att en höna bara kostar nån hundralapp att köpa och inte är särskilt dyr i drift är det tydligt en bra investering.

Tänk på att den ras du väljer kommer också att påverka äggproduktionen. För inte allt för länge sen var den förväntade livstidsproduktionen för en höna bara 600 ägg, men med hjälp av selektiv avel och en större förståelse för hur hönor fungerar och vad de behöver har den ökat kraftigt.

Likaledes lägger höns ägg längre upp i åldrarna nu än vad de brukade göra. Uppfödaren bör ha koll på hur produktionskapaciteten hos de hönor hen säljer ser ut, så om du vill köpa höns är det bara att fråga.

Få hönan att lägga fler ägg

Hur många ägg hönan värper beror mycket på hur den har det. Om du ska ha den i hemmiljö är det optimala att du har ett hus eller en gård där hönorna får gå och sprätta på en grusplan eller liknande.

Om du bor i en lägenhet behöver du se till att dina höns har tillgång till grus, de kan nämligen inte tugga sin mat själva utan sväljer den hel tillsammans med små gruskorn som maler maten i magen. Det finns särskilt hönsfoder att köpa, men du kan också mata dina höns med matrester från ditt eget bord. Tänk dock på att du inte ska ge dina hönor kött.

De äter framför allt olika typer av gryn och korn men även grönsaker och fisk. Om du har dem i en utomhusmiljö kompletterar de själva sin kost med gräs och mask vilket gör att du inte behöver lägga ner allt för mycket tid på dem men ändå få ett stadigt inflöde av egna frukostägg.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

  • Hej Jimmy,

   Hönorna låter en del men inte så att det uppleves störande, enligt min uppfattning.

   Grannarna kommer definitivt inte att störas av höns. En tupp kan däremot låta mer och vara störande.

   /William, Djursajten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Djursajten
  >
  Tack för att du läste artikeln: Hur många ägg lägger en höna?