1 december

Äggkläckningsmaskin 2021 Kläck ägg från höns med automatiskt kontroll av temperatur, vatten och vändning

0  Kommentarer

Artikeln innehåller samarbetslänkar med granngården och bole

Äggkläckningsmaskinen hjälper dig hålla kolla på äggen och vänder äggen regelbundet och automatiskt med kontroll av temperatur och luftfuktighet.

Har du höns och kycklingar som en hobby eller vill påbörja, alternativt redan äger kommersiell produktion av kycklingar är det mycket fördelaktigt med en äggkläckningsmaskin.

En äggkläckningsmaskin ger äggen en naturlig ruvning.

Det kan vara svårt att bestämma vilken modell som är bäst då det varierar mycket utifrån dina behov och din budget. Jag har testat de populäraste maskinerna som kläcker ägg och rangordnat dessa i en tydlig topplista där vi jämför äggkläckningsmaskiner utifrån de betyg äggkläckningsmaskinerna fått utifrån våra kriterier.

Dessutom har jag tagit fram en guide som berättar om allt som är viktigt att tänka på i samband med att du ska köpa en äggkläckningsmaskin. Avslutningsvis besvarar jag vanliga frågor om äggkläckning och äggkläckningsmaskiner.

Vill du veta direkt vilka de bästa äggkläckningsmaskinerna är? Fortsätt läsa nedan.

Äggkläckningsmaskiner 2021 Automatiskt ruvning


Äggkläckningsmaskin: Automatiskt vändning av ägg


Äggkläckningsmaskin Willab

Äggkläckningsmaskin som automatiskt kontrollerar temperatur, fuktighet och vändning av ägg. Willab äggkläckningsmaskin för ruvning av hönsägg. Äggkläckningsmaskinen är utrustad med ägglampa för lysning av ägg, digital display på äggkläckningsmaskinens ovansida och utvändig påfyllnad av vatten för jämn luftfuktighet och temperatur i äggkläckningsmaskinen.

Kapacitet: 22 ägg

Cirkapris - 1899 kronor

bästa äggkläckningsmaskinen

Totalt betyg: 4.9/5

En komplett äggkläckningsmaskin med alla viktiga funktioner såsom vändning, kontroll av temperatur och fuktighet till ett bra pris för upp till 22 ägg.

Den vänder äggen automatiskt och säkerställer rätt temperatur- och luftfuktighet med hjälp av den digitala displayen. 

I äggkläckningsmaskinen från willab ingår även en inbyggd ägglampa samt möjlighet för påfyllnad av vatten från utsidan.


Äggkläckningsmaskiner: Andra populära alternativ


Brinsea Ovation 28 EX

Äggkläckningsmaskiner vänder och ruvar ägg automatiskt, Brinsea Ovoation.

28 ägg - Premium

Cirkapris - 4839 kronor

Totalt betyg 4.7/5

För dig som vill ha det allra bästa utan att tänka på priset. Brinsea är en fullständig och rejäl äggkläckare som kommer göra jobbet.

Äggkläckningsmaskinen är utrustad med alla funktioner du kan behöva men kostar därefter

Brinsea Mini 2 eco

Äggkläckningsmaskin Brinsea Mini. Liten äggkläckningsmaskin för 10 ägg

10 ägg - Nybörjare

Cirkapris - 1529 kronor

Totalt betyg: 4.5/5

För nybörjaren eller för dig som vill kläcka äggen billigt rekommenderar jag den automatiska maskinen Brinsea Mini 2. Du får precis vad du behöver för att komma igång med äggkläckningen. Äntligen ett bra val för den som vill skaffa höns och testa äggkläckning utan att spendera stora pengar.


Äggkläckningsmaskin: Jämför funktioner


Svep åt vänster för mer information om varje maskin

Äggkläckning

Antal ägg

Pris

Betyg

Passar för

Köp nu!

WIllab äggkläckningsmaskin
Toppval

22 ägg

1899:-

4.9/5

Alla

äggkläckningsmaskin brinsea ovoation

28 ägg

4839:-

4.7/5

Proffset

äggkläckningsmaskin billig för nybörjare

10 ägg

1529:-

4.5/5

Nybörjare

äggkläckningsmaskin för hönsägg, fasanägg, ankägg, strutsägg och andra stora fjäderfän.

96 ägg

2499:-

4.3/5

Stora ägg

Äggkläckningsmaskin för företag och kommersiell äggproduktion

96-576 ägg

Från 10199:-

4.8/5

Företag

Innehåll visa

Längre ned artikeln finner du mer djupgående information om varje äggkläckningsmaskin. Dessutom får du veta mer om temperatur och fuktighet under rubriken frågor och svar. Men först...


Äggkläckningsmaskin: Viktiga funktioner


-Vad vi har tittat på för att hitta en bra äggkläckare

I den här delen av guiden kommer jag att lista alla de centrala faktorer som gör en äggkläckningsmaskin bra. Det är huvudsakligen dessa du ska fundera över innan du gör ditt val.

Givetvis kommer behovet av enstaka funktioner varierar från person till person med att vara medveten om alla aspekter av kläckaren är viktigt för att göra ett välgrundat beslut.

Äggkläckningsmaskin

Viktiga funktioner som för en bra maskin för äggkläckning: Kapacitet, vändning av ägg och ruvning, luftfuktighet och temperatur, smarta funktioner, prisnivå och äggkläckningsmaskinen design.

 • Äggkläckarens kapacitet

Hur många ägg ryms samtidigt?

Mängden ägg är en central del i valet av äggkläckningsmaskin. Allt från ett dussin ägg till över femtio stycken kan vara aktuellt utifrån dina behov som hönsägare.

Jag ser gärna att maskinerna har en kapacitet stor kapacitet för ägg. Över 15 anser jag optimalt för att rekommendera en automatiskt äggkläckare som testvinnare - Men en äggkläckare som vänder färre ägg kan också vara bra för några personer.

Även om du bara önskar kläcka 5 kycklingar kan det vara klokt med en äggkläckare som rymmer betydligt mer.

Det ger äggen bättre cirkulation av såväl värme som fukt och fläkt.

 • Fuktighet- och temperaturstyrning

Kontrolleras fukt och temperatur?

Ägg i en maskin behöver värme och fukt som de annars hade fått från hönan. En utvändig display som ger dig en tydlig överblick är därför suveränt och närmare ett krav för att en äggkläckare ska uppfattas som bra med dagens teknik.

Möjlighet att reglera fukt och värme själv är positivt men maskinen ska hålla en temperatur på 38 grader automatiskt.

 • Extra funktioner som förenklar

Finns det funktioner som underlättar?

Extra funktioner såsom timer och larm är något jag ser mycket positiv på. Allt som gör äggkläckningen enklare för dig och behagligare för kycklingarna är till stor fördel.

Jag accepterar dock inte att priset ska rusa iväg på grund av extra funktioner som egentligen inte är nödvändigt. Något jag gärna ser att äggkläckningsmaskinen är utrustad med är en ägglampa för lysning av ägg vilket vår testvinnaren från Willab har.

Saknar äggkläckningsmaskinen ägglampa har Djursajten en lista med de bästa ägglamporna på marknaden.

 • Vändning av äggen

Sker vändingen automatiskt?

Hönan vänder äggen själv, med sin näbb vid ruvning. Detta säkerställer att embryot inte fastnar i slemhinnan samt gör hela processen något snabbare. Äggvändningen kan ske olika ofta. Allt ifrån några gånger per dag till varje timme.

Jag ser gärna att maskinen vänder äggen automatisk varannan timme. Det är en bra mellannivå, inte för ofta och inte för sällan.

Ett stort plus är om vända äggen vänds helt automatiskt utan att du behöver klicka på en knapp. Enkelhet är något jag ger högt betyg i jämförelse av äggkläckningsmaskin.

OBS! minst tre vändningar per dag är starkt rekommenderat.

 • Prissättning utifrån kvalité

Är äggkläckningsmaskinen prisvärd?

Jag vill att maskinen ska vara rimligt prissatt. Jag har förståelse för att företag vill tjäna pengar men kräver att det inte går ut över kunderna. 

Jag vill se ett pris som är i linje med kostnaderna för tillverkning utan att brista på kvalitén.

Att du som kund och hönsägare ska behöva betala extra mycket i onödan är inget jag accepterar i min topplista.

 • Design, utformning och anslutning

Ryms äggen bra i äggkläckaren?

Hur äggkläckningsmaskinen ser ut och vilken den form den har är i de flesta ögon inget som är många bryr sig om, men hur den ser ut kan vara viktigare än många tror.

Det är inte just vilken färg äggkläckaren har utan snarare dess utformning. En äggkläckare med rätt utformning bidrar till ökad stabilitet, tar mindre plats och helt enkelt gör allting bättre.

Det är dessutom fördelaktigt om maskinens anslutning finns lättillgängligt. På baksidan är ofta att föredra men framsidan och ovansidan kan fungera. Under äggkläckningsmaskinen är inte okej.

Nu när du har fått lite "kött på benen" är det dags att gå vidare i guiden och kolla lite noggrannare på varje äggkläckningsmaskin.

Jag kommer lista alla äggkläckningsmaskiner från topplistan och ge en kortare beskrivning om hur de fungerar för automatiskt vändning, fuktstyrning, temperatur och andra funktioner som kan vara bra för att lyckas med äggkläckning. Du finner även fördelar och nackdelar för varje äggkläckningsmaskin

Hittar du någon som låter intressant utifrån punkterna ovan kan du klicka på tillhörande knapp för att ta dig till butiken och läsa mer om den specifika maskinen.

Äggkläckningsmaskiner 2021 

Automatiskt kontroll av temperatur, fuktighet, vändning av ägg och ruvning som en höna

Äggkläckningsmaskin Willab

Bästa automatiska äggkläckaren för vändning och ruvning av ägg

Äggkläckningsmaskinen som är bäst i test upp till 22 ägg

Utifrån våra tester har det visat sig att Willab Äggkläckningsmaskin är den klart bästa automatiskt äggkläckaren på hela marknaden. Äggkläckningsmaskinen har ett flertal funktioner och uppfyller våra förväntningar för vad en bra äggkläckare ska erbjuda, därför får Willab äggkläckningsmaskin högst helhetsbetyg. Med en kapacitet på 22 ägg gör det den automatiskt äggkläckaren till perfekt för både nybörjare och rutinerade hobbyskötare. 

En tyst maskin med transparent lock som automatiskt vänder äggen så du kan fokuserat på annat utan att oroa dig för problem. Dessutom finns det en tydlig digital display som ger dig maximal möjlighet att bestämma såväl temperatur som fuktighet. Vatten för maskinen fylls på utvändigt så äggen får befinna sig ostört i värmen. 

Willab äggkläckningsmaskin har en inbyggd LED-lampa för lysning av äggen. Som sagt har maskinen en kapacitet på upp till 22 hönsägg. Den fungerar även om du har ankägg eller ägg från en fasan. Notera dock att kapaciteten för just ankägg kan variera från 16-22 ägg per värpning. Använder du maskinen för kläckning av fasaner kommer du ha samma kapacitet som för höns, alltså 22 ägg.

Kort och gott är det en helautomatiskt äggkläckningsmaskin som kontrollerar temperatur och fuktighet automatiskt. Att de personer som har köpt maskinen är nöjda kunder vittnar om kvalitén.

Äggkläckningsmaskin Willab: Fördelar

 • Högst betyg av alla äggkläckningsmaskiner
 • Äggkläckningsmaskinen vänder äggen automatiskt
 • Kan användas till fler äggtyper än höns
 • Flertal funktioner med tydlig display och utvänding påfyllnad av vatten

Äggkläckningsmaskin Willab: Nackdelar

 • Begränsad kapacitet (22 ägg)
 • Äggkläckningsmaskinen finns endast i en färg

Äggkläckningsmaskin Brinsea Ovation 28 Advanced - Automatiskt vändning, ruvning kontroll av temperatur och luftfuktighet

Äggkläckningsmaskiner som kostar lite mer är ofta bättre. Brinsea Ovoation 28 Advanced vänder ägg automatiskt.

För dig som vill ha gott om utrymme och det allra bästa utan att titta på prislappen rekommenderar jag Brinsea ovation 28 Advanced . Äggkläckningsmaskinen rymmer hela 28 medelstora ägg från höns. Perfekt för privatpersoner utan planer på större kommersiell äggkläckning. Det är sällan nödvändigt med större maskin av större kapacitet för äggkläckning i hemmet.

Givetvis kommer äggkläckningsmaskinen brinsea ovation att själv vända äggen helautomatiskt och ge dig maximal kontroll med hjälp av den digitala displayen. Du kan bestämma exakt temperatur och reglera fuktigheten fritt. Värt att noter är begränsning av vilka ägg du kan använda dig av. Brinsea Ovation 28 Advanced är tillverkad för kläckning av just hönsägg och kan därför variera i funktion när det rör sig om ägg från andra fjäderfän.

Vid behov går det att öppna maskinen genom att lyfta det transparenta locket

OBS: Fungerar även med fasanägg och vaktelägg och ankägg

Äggkläckningsmaskinen Brinsea: Fördelar

 • Äggkläckningsmaskinen vänder äggen automatiskt
 • Display med alla funktioner
 • Reglera temperatur och fukt
 • Äggkläckningsmaskinen rymmer upp till 56 ägg

Äggkläckningsmaskinen Brinsea: Nackdelar

 • Dyraste äggkläckningsmaskinen på listan
 • Fungerar bäst för hönsägg

Äggkläckningsmaskin: Inkubator - För stora och små ägg

äggkläckningsmaskin med stor kapacitet. Upp till 96 ägg kan vändas samtidigt

En imponerande äggkläckningsmaskin för automatiskt ruvning och vändning av ägg som lyckas hålla kvalité och funktioner i fokus trots ett relativt lågt pris. I maskinen rymmer du hela 96 ägg. Du kan dessutom plocka ut de olika nivåerna för att passa alla typer av ägg du kan tänka dig. Kalkon, fasan höna, gås eller anka. Maskinen lämpar sig alltså för olika sorters ägg och kommer sannolikt rymma alla typer av ägg du vill kläcka.

Med maskinen kommer en medföljande lampa utan extra kostnad för lysning av äggen. Det är nödvändigt för att veta om ägget lever eller har dött.

Givetvis sker det regelbundna, automatiserade vändningar av äggen inuti inkubatorn. Dessutom har du utvändig kontroll på värme mellan 20-40 grader och fuktighetsstyrning.

Unikt för vår utmanare, som egentligen förtjänar plats 1 om det hade funnits utrymme för två vinnare, är att den är utrustat med ett larm. Du kommer alltså bli notifierad ifall maskinen har för hög eller låg temperatur eller inte har en passande fuktighet.

Kort och gott är inkubatorn helt perfekt för nybörjaren men även en bekvämlighet för rutinerade skötare av höns och ägg, särskilt om du har olika sorters ägg. Något för alla helt enkelt.

Äggkläckningsmaskin med stor kapacitet: Fördelar

 • Imponerande kapacitet - 96 ägg
 • Prisvärd äggkläckningsmaskin
 • Temperatur och fuktighetslarm
 • Äggkläckningsmaskinen vänder äggen automatiskt

Äggkläckningsmaskin med stor kapacitet: Nackdelar

 • Äggkläckningsmaskinen kan upplevas stor och klumpig
 • Vatten fylls på invändigt

Äggkläckningsmaskin för nybörjaren - Brinsea Mini 2 - Eco

Äggkläckningsmaskin för nybörjare upp till 10 ägg

Har du en begränsad budget eller är osäker ifall äggkläckning är något du verkligen är intresserad av kan det vara klokt att välja det billigaste alternativet. Jag har utsett äggkläckningsmaskinen Brinsea Mini 2 Eco till budgetvalet för dig som vill spara pengar. Du får en maskin från ett pålitligt märke som har lång erfarenhet inom marknaden.

För just över 1000 kronor får du en äggkläckningsmaskin som uppfyller de grundliga behoven en äggkläckare måste ha. Med en strömkabel som kopplas in på baksidan får maskinen energi att vända äggen automatiskt. I denna maskin rymmer du upp till 10  hönsägg som får en jämn värme och fuktighet vilket du kan styra med reglage från utsidan. 

Budgetvalet är en bra äggkläckningsmaskin som ger dig vad du betalar för men inte mycket mer än så. Därför rekommenderar jag att du väljer testvinnaren som endast kostar några hundralappar mer. Vill du ha en liknande modell som denna fast en lite bättre finns äggkläckare Brinsea Maxi II som alternativ men jag rekommenderar någon av de ovanstående modellerna över den.

Andra budgetalternativ och populära automatiska äggkläckningsmaskiner är "ryom helautomatisk" och de olika äggkläckningsmaskinerna river systems. Dessa maskiner är utrustade med de viktiga funktionerna som behöves för en automatiskt äggkläckare så du kan hålla koll så att äggen vänds oavsett antal ägg.

Äggkläckningsmaskinen Brinsea Mini: Fördelar

 • Vatten fylls på utvändigt på äggkläckningsmaskinen
 • Billigast äggkläckningsmaskinen på listan
 • Äggkläckningsmaskin för nya hönsägare
 • Styr värme och fuktighet automatiskt via displayen på ovansidan av äggkläckningsmaskinen

Äggkläckningsmaskinen Brinsea Mini: Nackdelar

 • Maxkapacitet på 10 ägg
 • En rymligare äggkläckningsmaskin ger jämnare temperatur- och fuktnivå

Äggkläckningsmaskin med stor kapacitet - Företag och kommersiellt bruk

stor äggkläckningsmaskin för bondgårdar med mycket höns

Driver du en verksamhet där äggkläckning är en stor del av arbetet eller vill ta nästa steg i äggkläcknings-hobbyn finns de maskiner för dig. Här får du fyra alternativ på bra äggkläckare som har kapaciteter mellan 192-384 ägg. Dessa mängder kommer du sällan upp i som privatperson men är inget ovanligt om du driver äggkläckning i kommersiella syften.

Dessa maskiner har givetvis kontroll för styrning av fuktighet och temperatur. Det ska egentligen inte behöva nämnas men äggen i kläckningsmaskinen vänds automatiskt.

Maskinerna går enkelt att modifiera utifrån dina behov. Du kan kläcka allt ifrån vaktlar till gäss om du väljer en av dessa.

Äggkläckningsmaskin för företag: Fördelar

 • Perfekt äggkläckningsmaskin för företag
 • Alla nödvändiga funktioner för lyckad uppfödning av kycklingar
 • Enorm kapacitet för ägg
 • Äggkläckningsmaskinen finns i olika storlekar

Äggkläckningsmaskin för företag: Fördelar

 • Äggkläckningsmaskinen är inte lämplig för privatpersoner som har höns och vill kläcka ägg
 • Det krävs mycket ström för att kontrollera temperatur, fuktighet och att vända äggen

Äggkläckningsmaskinens första användning - Innan du börjar

När du äntligen fått hem din äggkläckare och dina höns har lagt ägg som är redo för ruvning finns det en del du bör tänka på.

Läs noga på om vilken temperatur och fuktighet är optimal (information finner du längst ner under frågor och svar). Du bör även kontrollera att maskinen fungerar som den ska och att du har följt medföljande instruktioner.

Placera maskinen där du vet att den kan stå ostört utan risk att rivas ned. Det kan vara jobbigt att flytta en äggmaskin med pågående inkubation. Äggkläckningsmaskinen bör inte placeras inuti hönshuset eller hönsgård. Den kan både störa hönsen och bli förstörd till följd av nyfikna höns.

Att tänka på innan du använder äggkläckningsmaskinen för första gången

 • Äggkläckningsmaskinen kommer oftast med bruksanvisning - Läs genom instruktionerna för äggkläckningsmaskinen
 • Äggkläckningsmaskinen ska stå på en lugn plats. Det ska inte finnas någon risk att din äggkläckningsmaskin rivs ned.
 • Låt äggkläckningsmaskinen gå utan ägg första gången för att sköljas av med vatten.
 • Öppna inte äggkläckningsmaskinen ofta under ruvning. Din äggkläckningsmaskin får endast öppnas snabbt för att lysa äggen med en ägglampa för att hastigt stängas efteråt.
 • Nykläckta kycklingar klara sig två dagar utan mat i äggkläckningsmaskinen
 • Behöver du andra tillbehör utöver äggkläckningsmaskinen? (Värpreden, äggkartonger, värpfoder till höns, kycklingfoder och värmetak) 
 • Funder om äggkläckningsmaskinen är lämplig för dina ägg (Hönsägg, fasanägg, vaktelägg, gåsägg, kalkonägg, ankägg.)

Hur många ägg lägger en höna?

Mängden ägg hönor lägger varierar en hel del. En bra riktlinje är omkring 200 ägg per år, alltså ett ägg varannan eller var tredje dag. Har du tur kan du få närmare 250 ägg och kanske till och med varje dag. Detta gäller endast hönor som är friska, frigående och stressfria. 

Kommersiella höns kan lägga upp emot 450 ägg per år. Alltså mer än ett ägg per dag. Detta resulterar oftast i att hönorna endast lever två eller tre år De kan lägger alltså omkring 1000 ägg per livstid. En frisk höna som får leva ett “lyxliv” kan lägga närmare 2000 ägg under en betydligt längre tid.

Lysning av ägg - Vad du kan se genom att lysa på äggen med en ägglampa?

Att lysa ägg görs för att du ska veta om embryot lever eller är dött. Det finns ingen nytta i att hålla “döda” ägg i en äggkläckningsmaskin. Du kan se mer exakt i vilket stadie ägget är i och på så sätt uppskatta hur länge det är innan kläckningen kommer ske. Notera att vita ägg är tveklöst lättast att se genom medan bruna eller mönstrade ägg behöver en kraftigare lampa för att du ska ha en chans att se något.

Lysning av ägg med en ägglampa är inte något man måste göra för att framgångsrikt kläcka ägg men det kan som sagt underlätta hela processen och spara dig mycket tid i längden.

Äggkläckningsmaskin för att kläcka vaktlar från vaktelägg

vaktelägg kan kläckas i äggkläckningsmaskin. Välj en äggkläckningsmaskin som kan hålla äggen utan att de faller genom maskinen

Vaktelägg fångar mångas intresse och förvånad blir jag inte.

De små, vackra äggen är söta och vaktlarna likaså. Äggkläcknings av vaktelägg sker likt hönsägg men kan ha vissa begränsningar. Du behöver en maskin som kan hålla denna typen av ägg. Vissa maskiner kommer ha för stora hållare för äggen och vakteläggen faller helt enkelt genom.

En lampa för lysning av ägg kan vara bra för att veta om ägget har potential att kläckas.

Som sagt är vaktelägg vackra tack vare sitt mönster och sin färg. Just detta gör det dock relativt svåra att lysa. Du bör välja en som är stark lampa, anpassad för mörka ägg om du vill ha en chans att se genom. Tänk dock på att det ändå kan vara svårt om skalet är tjockt.

Äggkläckningsmaskiner för kläckning av större ägg såsom ankägg, gåsägg, fasanägg, kalkonägg och strutsägg.

Vill du kläcka ägg från fjäderfän som är större än höns så går det också att använda kläckningsmaskiner. Gäss, ankor kalkon eller andra djur lägger alla olika stora ägg. Kläckningsprocessen är lik hönans och behöver egentligen bara rymma äggen. Annars är det väldigt likt hönor och kycklingar.

I topplistan högre upp i artikeln rekommenderar jag premiumalternativet, Brinsea Ovation 28 Ex. Just den kläckaren är utmärkt för ägg som behöver mer utrymme och har alla de funktioner som behövs utan att stiga kraftigt i pris. Den lämpar sig för kläckning av anka, fasan och vaktel.

Riktigt stora ägg från gås och kalkon fungerar bäst i en inkubator med uttagbara hyllor.

Äggkläckningsmaskin: Vanliga frågor och svar om ägg, äggkläckning, äggproduktion och ruvning

I den här delen av guiden kommer jag besvara de vanligaste frågorna som uppstår i samband med äggkläckning, höns, kycklingar, äggkläckningsmaskiner och ägg i allmänhet.

Sannolikt finner du svaret du söker här, men om du fortfarande har funderingar efter så kan du ställa frågan i kommentarsfältet under artikeln.

Hur länge kan man spara äggen innan värpning?

Det går att spara äggen upp till en vecka men vi rekommenderar endast 24 timmar, alltså ett dygn. Sparar du äggen längre kan det påverka slutresultatet och i vissa fall stoppa dig från att uppnå ett resultat över huvud taget.Under tiden du förvarar äggen bör de befinna sig i en sval miljö om 15-18 grader. Äggen bör även vändas minst en gång varje dag medan du väntar på att påbörja kläckningsprocessen.

Vilken temperatur ska jag ställa in äggkläckningsmaskinen på?

Ägg trivs i värme. En temperatur just under 40 grader är oftast optimalt, aldrig över! En maskin med fläkt som cirkulerar varmluften bör visa 37.5 grader högst upp och en maskin som saknar fläkt bör visa 39 grader. Följ noga äggkläckningsmaskinens anvisningar.

Vilken fuktighet ska jag ställa in maskinen på?

35 % - 45 % genomsnittlig fuktighet passar de flesta äggen och är utmärkt för just hönsägg. Tänk på att det är helt okej för fuktigheten att variera, det är alltså den genomsnittliga fuktigheten under en längre tid som spelar roll. När de börjar närma sig slutet av de tre veckor som ruvningen tar och kläckningen påbörjas rekommenderar vi att du höjer fuktigheten till 50 % - 65 %.

Hur mycket väger ett ägg?

Ett mellanstort ägg väger omkring 50-60 gram inklusive skal. Tar du bort skalet försvinner omkring 6 gram där resten av ägget består av gulan som väger omkring 18 gram och vitan som väger cirka 34 gram.Ett mycket litet hönsägg kan väga så lite som 40 gram medan de största kan väga över 75 gram.

Kan man kläcka ägg från affären?

Det går att kläcka ägg direkt från affären då vissa kan vara befruktade. Sannolikt är att du behöver testa med flera ägg och lysa med en ägglampa för att se om ägget kan utvecklas till en kyckling. Ekologiska ägg av hög kvalité som inte varit i butiken länge har ofta större chans att bli till en kyckling än vad andra ägg kan ha.

Hur ofta ska äggen vändas?

Äggen bör vändas regelbundet under ruvningen. Minst 3 gånger per dygn är rekommenderat. I de flesta äggkläckningsmaskinerna sker detta oftar. Ett intervall på 3 timmar är vanligt. men det kan skilja sig från varje timme till var sjätte timme. Vissa maskiner tillåter dig bestämma intervallet själv.

Hur lång tid tar det innan äggen kläcks?

Det tar omkring tre veckor eller 21 dagar innan äggen kläcks från att de placeras i äggkläckningsmaskinen. En höna ruvar vanligtvis omkring den tiden vilket är ett tydligt bevis på hur lång tid det tar. Hastigheten påskyndas av regelbunden vändning av äggen samt minimerar risken för en misslyckad äggkläckning

När ska jag ta kycklingarna ur kläckaren?

Från att kycklingarna kläcks kan de stanna i kläckaren omkring ett dygn. Hur länge de bör stanna varierar och avgörs genom att du kollar på dem. När kycklingen är torr och blivit fluffig är den redo att tas ur äggkläckningsmaskinen. Under den tid kycklingen stannar i maskinen behöver den inte något vatten eller mat.

Förhoppningsvis har du fått svar på dina frågor och skapat dig en bättre bild om hur du gör rätt val gällande äggkläckningsmaskiner med hjälp av min guide.

Med det sagt vill jag bara önska dig all lycka med dina kommande kycklingar. Följer du mina tips och tar kläckningen på allvar kommer det med säkerhet gå galant!

Tack för att du tar äggkläckning på allvar, Lycka till!

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Följ djursajten.se:

Vad vill du läsa mer om?


Inlägget är av typen:


Senaste inläggen på Djursajten.se

Det här kanske också intresserar dig...

Hur många ägg lägger en höna?

Hur många ägg lägger en höna?
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Äggkläckningsmaskin [aret] Kläck ägg från höns med automatiskt kontroll av temperatur, vatten och vändning