4 mars

Bästa hönshuset 2023 – Färdigbyggda hönshus som uppfyller alla krav

0  Kommentarer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för granngården och kellfri

Drömmen om att ha egna höns blir allt mer populär och det har aldrig varit så enkelt som idag. För att hönorna ska må bra behöver de ett härligt hönshus där de känner sig trygga och kan sova under natten samt värpa sina ägg som du sedan får ta in till frukostbordet.

Vidare listar Djursajten de bästa färdigbyggda hönshuset utifrån våra testkriterier. Vi jämför allt ifrån pris och kvalité till design och storlek.

Djursajtens topplista 2023: Hönshus

Testvinnaren: Isolerat hönshus med uppvärmning

Hönshuset med isolering och uppvärmning säkerställer att dina höns kommer må bra, även under det kyliga vinterhalvåret. Designen är stilren och inbjudande med dubbla väggar som erbjuder den bästa isoleringen.

Hela hönshuset har god ventilation och går att reglera genom de glidfönster som återfinns på sidan av huset. Det är dessutom enkelt att komma åt insidan av hönshuset tack vare de öppningsbara taket. På så vis går det snabbt att ge hönsen foder och fylla på vattenautomaten. Städ och rengöring är också enkelt med testvinnaren tack vare den galvaniserade bottnen som har lång hållbarhet.

Snabb fakta om Testvinnaren

 • Cirkapris: 3790:-
 • Rekommenderas för upp till fem höns
 • Ett värprede med plats för två hönor
 • Automatisk temperaturreglering med ett vanligt 230V uttag

Det uppvärmningsbara hönshuset fungerar automatiskt. Du behöver alltså inte reglera värmen själv utan det sköts direkt av hönshuset. När temperaturen sjunker till 5 grader eller lägre börjar uppvärmningen för att hålla huset mellan 2-5 plusgrader. Är utomhustemperaturen över 13 slås värmen omedelbart av igen för att inte riskera överhettning.

Eftersom höns klarar sig bra på vintern och trivs i relativt kyliga miljöer är dessa gradtal perfekt. Understiger temperaturen 0 grader under en längre period blir det sällan glada miner i hönshuset. Automatiskt uppvärmning är därför den bästa lösningen.

Kort och gott får du en bra hönshuset som underlättar skötseln så du kan få ägg till frukosten på ett smidigt och pålitligt sätt. Vi rekommenderar varm det isolerade hönshuset från Kellfri!

Premium: Stort och praktiskt hönshus

För dig som vill ha det allra bästa och lyxa till det ordentligt erbjuder Kellfri hönshuset: Premium. Modellen gör det enkelt för dig att sköta hönsen samtidigt som de får en levnadsstandard likt kungar. 

Med priset i överkant erbjuder modellen dig ett väldesignat hönshus som inte sparat in på något. Hönshuset är försett med 9 öppningsbara luckor. Dessa hjälper dig att smidigt mata hönsen och fylla med vatten, rengöra och städa samt underlätta när du ska hämta äggen från värpredena. Luckorna är stabila och pålitliga så du kan känna dig lugn att dina hönor är trygga även fast de går att komma åt genom många vägar.

Snabb fakta om Premiumvalet

 • Cirkapris: 7190:-
 • Rekommenderas för upp til fem höns men kan rymma fler
 • Hela fem värpreden och fyra sittpinnar
 • Lätt att kombinera med tillhörande utegård från samma butik

Premium-modellen är helt enkelt “maxxad” och erbjuder hela fyra sittpinnar. Du kan dessutom montera en hönsgård i koppling till huset för att ge extra frihet till dina hönor (ingår ej men finns att köpa till hos kellfri). Något som är mycket uppskattat av de härliga djuren.

Kellfri som säljer hönshuset menar att huset har en kapacitet på 5 höns men med de fem värpreden som finns går det utmärkt om du har fler hönor ifall du nyttjar området runtom hönshuset.

Budgetvalet: Hönshuset Lotta

En billigare modell för dig som vill att dina höns ska må bra utan att spräcka spargrisen. Hönshuset LOTTA från Kellfri erbjuder ett komplett hus med utegård och värpreden till ett unikt lågt pris.

Hönshuset är tillverkad i FSC-märk material av högkvalitativ gran. Taket är vattentätt och tillverkad i gummi som skyddar hönsen mot regn och säkerställer lång hållbarhet på huset. Kellfri rekommenderar att du oljar in huset med vanlig träolja för att hönshuset ska hålla extra länge i flera år, även under fuktiga perioder.

Fördelarna med budgetalternativet är många och främst är det förmånliga priset. Nackdelarna är däremot få men de finns en del saker du ska vara beredd på. Först och främst är hönshuset inte anpassat för att klara av kyligare dagar under vintern. Bor du i de södra delarna av Sverige kan det fungera ändå men bor du närmare mitten av landet eller mer mot norr behöver du sannolikt någon annan lösning för hönsen under vintern. 

Lyckas du överkomma problemet med den kalla vintern ser vi ingen anledning varför hönshuset LOTTA inte skulle passa dig perfekt. Du får helt enkelt ett grymt hönshus till ett imponerande lågt pris.

Snabb fakta om Budgetalternativet: Lotta

 • Cirkapris: 2650:-
 • Hönshus och hönsgård i ett
 • Två värpreden
 • Mycket för pengarna

Unik design: Hönshuset Rakel - Willab

För dig som letar ett hönshus som är lite mer annorlunda än de klassiska rekommenderar vi hönshuset Rakel som tillverkas av Willab. Huset är i en ljusgrön nyans med vita detaljer och ett mörkare tak. För omkring 5000 kronor får du ett rejält hönshuset som kombinerar hus och gård i ett.

På insidan av hönshuset finns en färdigmonterad sittpinne samt två värpreden så hönsen kan värpa ägg i trygghet. Dessa reden är lättåtkomliga tack vare de smidigt öppningsbara luckorna som nås från utsidan.

Ner från hönshuset leder en ramp ut till den rymliga hönsgården. Här finns gott om utrymme för dina fjäderfän att njuta av det härligt friska luften. Även utomhus finner du en sittpinne monterad för hönsen att sätta sig på. På ena delen av gården finns skydd mot stark sol eller kraftigt regn om dina hönor vill vara ute men stör sig på vädret. I hönshuset Rakel rymmer du utan problem omkring fyra höns vilket är en perfekt mängd för dig som har hönsskötsel som hobby.

Vad har avgjort de bästa hönshuset

Priset 

Kostnaden för hönshuset får inte vara för högt i jämförelse med vad du får. Priset du betalar ska vara för kvalité och bra material och inte för att tillverkarna har dragit ut på arbetet eller för att försäljarna vill stoppa extra pengar på fickan. Vi har givetvis förståelse för materialkostnader och att företaget som tillverkar hönshuset ska tjäna på det men inte för

Storleken 

Hur många höns som ryms i hönshuset är avgörande när du ska välja den bästa modellen för just dina höns. Detta är högst individuellt och är därför ganska svårt för oss att avgöra. De modeller vi har tagit fram har en kapacitet på omkring fem höns och passar därför utmärkt för dig som har hönor på gården och inte driver någon kommersiell produktion av ägg eller kött.

Design och utformning 

Vi vill att hönshuset ska vara en del av din gård och ditt hus som du är stolt över att visa upp. Färgen och utformningen är därför viktigt trots att det inte gör något för hönornas skull. De modeller vi har tagit fram tycker vi är riktigt snygga och förhoppningsvis håller du med oss. Fördelen är också att du kan mål om färgen på hönshusen ifall du inte gillar färgen eller skulle tröttna på den efter något år.

Kvalité och material 

Att hönshuset är hållbart och byggt i material av hög kvalité är en självklarhet och ett krav från vår sida. Av denna anledningen rekommenderar vi endast hönshus från butikerna Kellfri och Granngården. De är båda pålitliga och har en lång historia av nöjda kunder.

Ytterligare funktioner

Extra funktioner såsom uppvärmning, öppningsbara värpreden och löstagbara brickor för att underlätta rengöring ser vi mycket positivt på. Dessa delar är egentligen inte nödvändigt men gör omhändertagandet av höns så pass behagligt att vår testvinnare fick sin första plats till stor del tack vare den automatiska uppvärmningen. Smidighet och enkelhet har aldrig varit bättre.

Bygga eget hönshus

Att bygga ett eget hönshus är något många är intresserade av. Det sparar dig sällan några stora summor pengar då du måste göra flera inköp för material men du får möjligheten att bestämma precis allt om hönshusets utformning.

Du kan både bygga ett helt nytt hönshus eller ta vara på något du redan har. En populär metod för att bygga ett eget hönshus är att använda sig av en gammal lekstuga. Har du en sådan på gården sedan tidigare går det snabbt att renovera den och bygga om stugan för att passa för hönor.

Krav på hönshuset

För att ett hönshus ska vara tillåtet att ha sina höns i finns en del krav som måste uppfyllas. Detta gäller både privat och kommersiell skötsel av höns. Viktigt att tänka på att de krav du ser listade nedan är minimikraven. I teorin skulle det alltså kunna rymmas betydligt fler höns än vad vi rekommenderar för hönshuset men de bör inte överstigas för att säkerställa en hög levnadsstandard för hönsen.

 • Huset ska vara stort nog att varje höna får 0,2 kvm yta var.
 • Det ska finnas värpreden och ströbad
 • Det ska finnas fönster där solljus lyser in
 • Hönsen ska ha tillgång till sittpinnar

Viktigt att tänka på när du skaffar hönor

Det är lätt man kastar sig in i drömmen om att skaffa höns och inte riktigt tänker efter. Det är viktigt att fundera noga på allt från hönsgård och hönshus till val av ras och inköp och äggkläckningsmaskin. 

För att underlätta dina beslut och hjälpa dig vara förberedd har Djursajten tagit fram en guide i att skaffa höns. Följ länken på knappen nedan och lär dig mer om vad de flesta glömmer bort när de skaffar höns för första gången!

Hur många höns ryms i hönshuset?

I teorin rymmer du fem höns per kvadratmeter hönshus om hönshuset dessutom har utrymme för sittpinnar och värpreden. Detta är dock det absoluta minimikravet och Djursajten rekommenderar att du är mer generös med utrymmet för dina höns. Med det  sagt, hönorna är inte så kräsna och klarar sig på små ytor men det är inte en anledning att begränsa ytan mer än nödvändigt.

Vad måste finnas i ett hönshus?

Ett hönshus ska vara utrustat med sittpinnar, fönster för solljus, värpreden och ströbad. Utöver dessa krav ska det givetvis finnas fri tillgång till vatten och foder dygnet runt. En foderautomat är en bra lösning för detta.

Har du dina hönor i ett hus som inte är uppvärm är det extra viktigt att du håller koll på vattenfontänen så det inte fryser. Om den risker att frysa kan en värmeplatta vara aktuellt.

Sociala djur krig mellan tupparna inrett hönshus utegård morgon och kväll storlek fjäderdräkt färg karaktär Jordbruksverket utrymme höns behöver köksavfall matrester äppelskal pasta ris potatis kryddstark mat tillgång till rent vatten hönsens fjäderunderhåll dammiga golv gammalt parasoll sträckt duk täckbark värmelampa frostfritt ställe värma sig isolerat Hönornas äggproduktion ljus belysning väderbeständigt tak fönster lucka in och ut reden matplats äta samtidigt öppningsbart tak utegård vistas utomhus värphönor lekstuga hon hönshus halm spån friska jordbruksverket.se hälsa rengöras regelbundet skuggad plats utegården stängsel skydda mot rovdjur sandhög leksaker stängsel utrustning behagligt liv regler foder fodertråg sandbad trädgård stall platta av betong nedskräpning ladugårdar tätbebyggt område hönornas välbefinnande minimiutrymme minimimått större yta per höna ströbädd nätad botten rede med inspektionslucka hönslucka skyddande papp passar ankor natten trä miljöer byggsatser vintertid sommartid uppvärmning hönor och kaniner agda inkl inkl utegård vanliga frågor lotta inkl inrett hönshus hönshus premium använda cookies höns gillar lägger äggen hönshuset bör läs mer om cookies höns och kanin fönster som vetter tak till hönsgård hhr300 komplett hönsgård underlätta rengöring nöjda kunder hönshus på hjul hönshus lotta bygga ett hönshus bygga hönshus maja inkl hönsgård hhr300 hönshus med utegård köper ett hönshus nätad botten underlätta rengöring nöjda kunder kommun hel del många djur hönshus online andra kommuner fristående hönshus stor vikt lång tid sida nästa olika sätt viktigaste sakerna, viktigaste faktorerna torr mark andra ord totala ytan längre tid själva hönshuset vissa kommuner egna hönshus flera månader hela tiden färdiga alternativ gnagare hus ren rovdjur varuhus vidaxl rakel avfall chicken hantverkare hornbach byggmax lantbutiken hobby chicken house vaktlar filter chicken coop stall rda viola henhouse kakor attefallshus nofrost fortuna goose bonny stable hygien salmonella ferplast omlet korsvirkeshus hustillverkare solljus katt djur hund tectake kaniner höns hönor lösvirke gödningsmedel ägg trä hönsgård fjäderfä. enkelt trädgård material tillbehör produkter pris leverans trä verktyg ventilation skydd montering sittpinnar placeras lager färg dörrar staket vatten isolerade stäng nät automatisk hönsgård huset tillverkat hjul varumärke dina höns isolerat praktiskt maskiner redskap fönster utegård rovdjur ägg storlek rengöra mark varmt bygg varma taket lägga underhåll uterum trädgårdsredskap fjäderfä klicka fungerar modell fri vindskydd sköta hos lantbruk montera dessa ett hönshus rakel monterar torr isolera grus kräver längd rengöring större hönshuset modeller gnagare inom lämpligt fack värprede oavsett hönshus premium sova enkelt att pergola utformning energi belysning badrum yta stängsel grindar hönshuset klinker smådjur hönshusets galvaniserad ljus fritid upplevelsen infästning popularitet hobby hönsfoder att bygga ett trädgårdsmaskiner behandlas träet kontrollera skyddande foder sittpinne placerar praktisk nsg kommun stege guide utan att handtag sittpinnarna betong utemiljö monteras även under ha tillgång på dina öppningsbart konstruktion ta sig husdjur vattenautomater djur fryser väder ankor sortera runt spik insekter byggmaterial på sidan bevattning tillhörande pinnar enbart virke trädgården frostfritt lusthus vila rede hand parasoll rävar till hönshuset bästa upplevelsen värmelampor delen elverktyg plywood sand fukt raser höna vistas skadedjur fina fritt antalet område hönsgårdar skyltar ritningar lampor skruvar uppvärmning problem redet värpa fåglar värmen hönshusen stolpar gångjärn beslag solen stänga äggkartonger inomhus plocka hyllor trappa cm längd kvalster skyddat batterier inhägnad hönsnät utomhusbelysning mått råttor värpreden handverktyg pvc temperaturen lucka ute guider vacker redan bygga hönshus tråd rabatter perfekt djuren picka fjäderfän hönan att hönsen gjort inga halm sidor materialet märkning entrétak altantak jord accessoarer hönsgården marsvin sina ägg på hönshuset matrester sol filter ha höns isolering nybörjare arbetsbelysning putsnät pumpar arbetshandskar torrt arbetskläder skor vattnet skugga ohyra tejp.

Kommentarer

Delta i konversationen - dela dina tankar här 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Liknande läsning

Hur många ägg lägger en höna?

Hur många ägg lägger en höna?

Bästa äggkläckningsmaskinen 2023 Jämför äggkläckare och inkubator | Temperatur, fuktighet och automatiskt vändning av ägg

Bästa äggkläckningsmaskinen 2023 Jämför äggkläckare och inkubator | Temperatur, fuktighet och automatiskt vändning av ägg
Djursajten
>
Tack för att du läste artikeln: Bästa hönshuset [aret] – Färdigbyggda hönshus som uppfyller alla krav